Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   360 / 372
(#) mex válasza szitko hozzászólására (») Nov 8, 2022 /

Itt jó dolgokat lehet kifogni, és általában nem egy ökör árát kérik...szért.
Az én gépecskéim is innen vásárolt anyagból készültek, készülnek, ami kell azt legyártom hozzá, mert az a része érdekes, boltba még nem mentem, csak a szoftverért.
Nekem ez hobbi, csak időnként jön rám az építés vágya, most is háromnegyed készültségen áll már lassan egy éve a mechanika. Az elektronika kész, dobozolva van, ki is van próbálva...
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2022
(#) kameleon2 válasza mex hozzászólására (») Nov 9, 2022 1 /

Jé még megvan ez az oldal?
(#) mex válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 9, 2022 /

Tulajdonos váltás volt jó pár éve, de a regisztrált létszám azóta is csak nő...
Aki helytálló információt keres a hobbi, (és a nem hobbi )cnc-zés világából az megtalálja az oldalon.
(#) KKobra válasza szitko hozzászólására (») Nov 9, 2022 /

Értem én hogy nem a nagy pontosság a cél.De egy 0,3 pontatlanság tulajdonképpen a duplája. 0,3 + irányba 0,3 - irányba akkor az 0,6 ugye. Lényegtelen hogy jelenleg milyen pontosság a cél.
Megépítettem az első CNC-t, tökéletesen működött az akkori elvárásaimnak megfelelően. De változtak az igények miután elkészült. Ha már van egy ilyen masinám akkor a lehetőségekhez mérten a legtöbbet hozzam ki belőle.
Örülök hogy megoldottad a problémád! Legyen benne sok örömöd!
(#) szitko válasza KKobra hozzászólására (») Nov 11, 2022 /

Tökéletesen igazad van és egyet is értek veled, de ahogy nézegetem az árakat nem biztos, hogy megéri építeni gépet. A Kínai "gagyinak" mondott gépeket, például elég sokan dícsérik, hogy pontos, jó és strapabíró. Nekem van "gagyinak" kiabált Kínai 3d nyomtatóm és azt kell mondjam, hogy órjási csalódás ért többszörös pozitív irányba. Nagyon király kis gép.
De visszatérve a cnc-hez, én hű vagyok a topik címéhez és sajnos nincs itthon a fiókomban pl golyósorsó meg több más építőelm, tehát azzal főzök ami van és megpróbálom kihozni belőle a legtöbbet.

Még egy kérdésem lenne. Van a cnc-hez egy a képen látható soha nem használt vezérlőm. Ehhez építeni kell egy printer portos gépet (van olyan alaplapom), vagy lehet kapni usb-s vezérlőt, és ha igen, milyet érdemes venni? Nem tudom milyen programmal fogom majd vezérleni a gépet, de gondolom az újabb programok már nem ismerik a printer portot.
(#) szitko hozzászólása Nov 11, 2022 /

A kép meg lemaradt.

cncdriver.jpg

(#) benko_balazs válasza szitko hozzászólására (») Nov 12, 2022 /

Linuxcnc a legjobb szerintem párhuzamos portra.
Én évek óta használom.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2022
(#) bbb válasza szitko hozzászólására (») Nov 12, 2022 /

USB-sből a kínai gépek (1016 és társai) GRBL vezérlőt használnak.
(#) szitko válasza bbb hozzászólására (») Nov 12, 2022 /

Olyanom van a fiókban, de ahogy jobban megnéztem, nem vagyok benne biztos, hogy jó ötlet lenne a motorjaimat vezérelni vele.
A motorok SY57SHT56-3008B típusuak. Az adatlapja szerint "series connection = 2.1A"
A DRV8825 a Ti adatlapja szerint csak 2.5A-os. Tehát lehet, hogy csak egy füstgép lenne belöle.
(#) scooby_ válasza szitko hozzászólására (») Nov 13, 2022 /

Ehhez csak egy LPT portos gép kell, rá LUNUX CNC vagy MACH 3. Ez utóbbi elfut az XP-n is. (talán azon a legjobban.)
Ránézésre egészen kis korrekt ketyere. Nekem ennek a sokadik elődje van, módosítani is kellett rajta elég sokat, hogy rendben működjön. Remélhetőleg ezen már nincsenek ilyen hibák.
A típusát meg tudnád mondani?
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2022
(#) benjami válasza benko_balazs hozzászólására (») Nov 13, 2022 /

Jól gondolom, hogy ezeken a nyomtató portos cuccokon nincs semmi intelligencia, hanem a nyomtató port kimenetei direktben vezérlik a léptetőmotorokat STEP/DIR vezérlőjelekkel? Ha így van, és nincs elérhető régi számítógépgép nyomtató porttal, akkor akár egy arduino nano-val (arra egy GRBL-t feltöltve) is működtethető.
(#) GPeti1977 válasza benjami hozzászólására (») Nov 14, 2022 /

Igen, de a grbl nem fog annyit tudni mint egy mach3, attól függ mire kell.
(#) scooby_ válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 14, 2022 /

Nem beszélve a pontosságáról. A nyomtatóporton kommunikáló eszközök -számomra- eddig nagyobb pontosságot mutattak, mint ezek az USB-s vackok.
(#) szitko válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 14, 2022 / 1

Típust nem találtam rajta, hacsak nem a képen látható TB6560-3V2 a típusa. Bár a TB6560 az a meghajtó IC típusa. Ebay-Kína.
Ez a panel csak tesztelve lett és szépen tesz a dolgát.
Dobok még fel pár képet a gépről, hátha írtok sár kritikát, tanácsot, ötletet a befejezéshez.
(#) Temela válasza szitko hozzászólására (») Nov 14, 2022 / 1

Üdv!

Javaslatom:

Az utolsó képen nézve- oldal irányba szerintem nem elég stabil, remegni fog. Érdemes lenne teljes hosszban tenni rá merőlegesen egy ilyen aluból való csíkot cca. 30 mm-t merevítésnek. Hiába jó vastag anyag (becsülve 10 mm) attól még ilyen hosszban ingaként működhet mégha csekély mértékben is, mert a Z tengely komoly "ingázó" tömeget képvisel.
(#) scooby_ válasza szitko hozzászólására (») Nov 15, 2022 /

De bizony, az az! Édekes, hogy 2011-es panel, legalább is a leírása szerint. Eddig nem találkoztam vele. Ahogy elnézem ebben már brutálisabb optocsatolók vannak, ezáltal valószínűleg stabilabb is. Az enyémben még PC817-ek vannak csak.
(#) kameleon2 válasza KKobra hozzászólására (») Nov 15, 2022 /

Szia! teljesen igaz amit írsz, ezért is számolják a pontosságot generációkban. Ha van egy 0,6mm pontosságú géped, azzal már tudsz olyan alkatrészeket is gyártani, amivel növelheted a pontosságot és a gyártás sebességét. Így egyre több generációval egyre pontosabb gépeid lesznek. Ez a természetes evolúciós része. A másik, hogy veszel egy pontos gépet, ami a piacon már a sokadik generáció, de nyilván az ára is ezt fogja tükrözni. A hobbi gépeknél marad az evolúciós fejlesztés - de ezt mi élvezzük is .
(#) KKobra válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 16, 2022 /

A mai tapasztalotom alapján nem költeném olyan alaktrészekre az a kevés pénzem ami erre a célra amit később kidobtam. Inkább legyen 2 hónappal később kész. Hosszabb távon olcsóbb ha kihagyok néhány lépcsőt a fejlesztésben. Én sem a DVD mechaninál kezdtem Ki kell javítsalak !
Nem 6 tized hanem + - 3 század pontos a gépem.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2022
(#) benko_balazs válasza benjami hozzászólására (») Nov 16, 2022 /

Igen, az LPT porton step dir jelek vannak, amelyek a motorvezérőt vezérlik. Csak az a gond hogy kevés szabad pin marad a végállás és egyéb kapcsolóknak, ezért egy próbálkozás után ezt feladtam és egy MESA kártyával építettem gépet. Az én evolúcióm úgy volt hogy első gépen grbl volt, nagyon szerettm, egyszerű, jól működött, csak kellett negyedik tengely. Na itt kezdődött a bonyodalom, ide már nem volt elég a grbl. Végüla Linuxcnc mellett döntöttem. Nem egyszerű, de mindent meg lehet csinálni benne. Azóta már van automata szerszámbemérőm, 3d touch szenzorom, és tervben van az ötödik tengely is, de ez szerintem már nem kimondottan a hobbi kategória.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2022
(#) Sinike válasza szitko hozzászólására (») Dec 11, 2022 /

Szia. A Turtle3d oldalán is sok jó cucc van, szerintem korrekt árakon.
(#) kameleon2 válasza KKobra hozzászólására (») Dec 11, 2022 /

Nem biztos, hogy átment... Ahhoz, hogy pontosabb géped legyen, kell egy eleve új generációs szerszám, ami képes eleve létrehozni azt az alkatrészt amihez te hozzá fogsz jutni. Azaz várhatsz akármennyit, ha nem egy tízezred pontosságú gépen munkálták meg az alkatrészedet, hogy elérd az ezredes pontosságot. Ehhez kellenek a generációk. Én is hitegetem magam, hogy építek egy MPCNC-ből újat, ami pontosabb lesz, de nem lesz az, ha a 3D nyomtatóm, amivel nyomtatom, nem elég pontos, beleng, dugulása van stb. De ha egy 8k műgyantással készül, eleve pontosabbak lesznek az alkatrészei,
(#) sargarigo hozzászólása Márc 4, 2023 /

Üdv!

Szeretném beazonosítani hogy ez milyen orsó, mert szeretnék hozzá feszítős anyát rendelni. Valami ilyesmit.
Esetleg tudtok occó beszerzési forrást?
(#) mex válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 4, 2023 /

Menetemelkedést nem így kell mérni. Le kell számolni tíz menetet, a tolómérővel ennek a tíz menetnek a hosszát mérve, utána tízzel osztva megkapod a pontos menetemelkedést. Fontos:az első mért menet, és a tizedik mért menet elejére kell a tolómérő csőrét illeszteni, mert ha a tizedik menet hátsó részét is beleméred, félre fog vezetni... (mint ahogy a képen látszik)
(#) sargarigo válasza mex hozzászólására (») Márc 4, 2023 /

Jogos, benéztem. Újramérem
(#) mnyugger válasza mex hozzászólására (») Márc 4, 2023 /

2, vagy 2,5mm a menetemelkedés.
(#) sargarigo válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 4, 2023 /

Leszámoltam 10 menetet, és a pofákat a menet kezdetéhez igazítottam. Hogyan tovább?
szerk.: Úgy látom a fotón már elmozdult egy kicsit
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2023
(#) mnyugger válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 4, 2023 /

Menet középtől, menet középig mérj.

Ez egy 12x3-as trapézorsó.
Abból is a silányabb fajta, látszik a mángorlás nyoma.
(#) sargarigo válasza mex hozzászólására (») Márc 4, 2023 /

Akkor az anya keresésénél mire kell figyelnem? Elég ha 12x3-as?

Igen, egy jobbos 12x3-as anyát keress.
Viszont amit linkeltél automatikus feszítő anya csak korlátozottan alkalmas a holtjáték megszüntetésére. Ha az előtoláshoz szükséges erő meghaladja a feszítő rugó ellenállását, máris pontatlanság lép fel az elmozdulás mértékében.
Inkább ilyen beállítható anyába gondolkodj
Következő: »»   360 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem