Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   61 / 118
(#) AtomCity válasza iamrob hozzászólására (») Máj 17, 2008 /
 
Próbaként először az opa2356-ost fogom kipróbálni, utána meg a ths4222-est is... Ezekhez legalább lehet 1Mohmot rakni...
Viszont a feszültségállítási lehetőségre még nincs ötletem, mert ha jól tudom, akkor az eoscope-nak kicsi a maximális bemeneti érzékenysége
(#) AtomCity válasza AtomCity hozzászólására (») Máj 17, 2008 /
 
Vkinek ötlet a feszállítási lehetőségre?
(#) MaSTeRFoXX válasza AtomCity hozzászólására (») Máj 19, 2008 /
 
A bemenetre rakhatsz egy többlépcsős feszültségosztót, amiből forgókapcsolóval állítod a feszültségosztást, de majd neki kell esni és az ellenállásokkal párhuzamosan kell kötni kondenzátorokat és ki kell kompenzálni. De ezt akár ehelyettesítheti a szkópmérőkábel 1-10x-es osztója ha ez elég. Az erősítés állításához szintén lehet fokzatkapcsolót használni ellenállásokkal kombinálva, esetleg lehet reléket használni a kapcsoló helyett. Vagy legegyszerűbben beraksz egy potmétert a műveleti erőító visszacsatoló ágába, csak az a gáz hogy ezt nehéz lesz kikompenzálni. Sajnos mindegyik erősítés álklítási módnál fenállhat hogy az áramkör az esetleges nem megfelelő árnyékolások, vagy vezeték elhelyezések miatt beegerjedhet, illetve szedheti a zajt.
Régebben rengeteg bosszúságot okozott nekem is (mára úgy ahogy rendbejött)

Bemeneti osztóra és erősítés álítás megoldásokat lehet lesni bbatka szkópjáról, vagy az MK3-mas szkópról, vagy a bitscope-ról.

http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/egyszeru_pic-es_digitali...p.html
http://www.alternatezone.com/electronics/dsoamk3.htm
http://www.bitscope.com/design/hardware/
(#) AtomCity válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Máj 19, 2008 /
 
Köszönöm! Jól hangzik Vmi hasonlóra gondoltam én is (ellenállásokkal feszosztó)...
Ha a szkópkábelen van 10-es osztó, ez lehet h*lye kérdés, de az az amplitúdót és a frekit is leosztja?(suliban egyszerű kábel van mérőzsinór helyett...)
Köszönöm és üdv!
(#) mex válasza AtomCity hozzászólására (») Máj 19, 2008 /
 
Csak az amplitudót,és helyes beállitás esetén a jelalakot is valósághűen viszi át....
(#) AtomCity válasza mex hozzászólására (») Máj 19, 2008 /
 
Mert a suliban, amikor kipróbáltam a vásárlás után, a frekit is módosította... Ezért kérdeztem, mert szerintem is inkább csak az amplitúdót. De ha jól tudom, ezért van rajta egy kis trimmer, amit kis csavarhúzóval be lehet állítani pontosra.
(#) hátor hozzászólása Jún 6, 2008 /
 
Sziasztok ! Az eOscope 1.2 -es verzióval az egyik orosz forumoldalon is találkoztam ,de ők az alapot átépíteték . Remélem tudtam valamit segíteni.
http://electronix.ru/forum/index.php?showtopic=42466&st=195
(#) bbatka válasza hátor hozzászólására (») Jún 6, 2008 /
 
Köszi. Nézegetem. Hátha át tudok venni belőle valamit.
(#) AtomCity hozzászólása Júl 7, 2008 /
 
Sziasztok!

Most úgy néz ki, a héten tudok egy kicsit foglalkozni a dologgal... (végre...)
Kérdésem a következő lenne: az eredeti eOscope kapcsolásban levő OPA2652-t simán kicserélhetném-e OPA2356-ra? (gondolok itt az ellenállásokra... ja és, ha nem lenne jó véletlen, akkor mi a legrosszabb eset, ami történhet? vmi tönkremehetne a panelen, mert elég drágák a rajtalevő alkatrések).
Úgy gondoltam, mivel az OPA2356 fetes bemenetű és elég gyors viszonylag (kb 200MHz), ez pont elég lenne ide, hogy ne csak 10kohm legyen a bemeneti impedancia, hanem lehessen szabvány 1Mohm és a gyorsaságot (bemeneti max frekit) ne rontsa le...
Vkinek van erről vmi véleménye, tanácsa vagy ötlete, mert azt szívesen várnám! :yes:
És ha lehet, akkor a feszállítási dologra is kérnék, vmilyen tanácsot! Az az ellenállás osztós dolog tetszene... De az erősítést is kéne mellette még állítani.
Az a potis dolog a műv erősítő visszacsatoló ágában nem rossz ötlet, főleg, ha rendesen be lehetne állítani, ezután meg már nem kéne a poti, hanem az adott értékkel megegyező fix ellenállás, azt meg talán ki lehetne kompenzálni (kondival)...

Hát bocsássatok meg, hogy ilyen hosszúra sikeredett, de elég kedző vagyok a témában, és szeretnék előrelépni az ügyben!
Várom mielőbbi hozzászólásaitokat!
Előre is köszönöm! Üdv: Peti
(#) szabi83 hozzászólása Júl 23, 2008 /
 
ül a téma
(#) MaSTeRFoXX válasza szabi83 hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
Idézet:
„ül a téma”

Hát ja... Az enyém kb 90%-ban van kész... ki kéne kompenzálni a bemeneti osztót, de várok a sültgalambra amíg valahol felbukkan egy normális szkóp (talán ősszel) amivel beállíthatom ezt, vagy csak az akaraterő hiányzik... meg rá kéne jönni hogy honnan szedi a zajt 40MHz-es mintavételesnél.
De a hétvégén azért használtam a szkópot, jobban használható volt mint a szovjet N313-mas szkópom annak nagyon kicsi a fényereje, meg nem egy komoly szerkezet...
(#) MaSTeRFoXX válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
Ha már itt tartunk, tavasszal felkerült rá az előlap, kívülről gyakorlatilag kész van.

elolappal.jpg
    
(#) bbatka válasza szabi83 hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
Nem ül. Én is dolgozom az újon, csak lassan haladok. A CPLD-re úgy ahogy kész a program (címzés, osztás). Napok óta alkatrészeket válogatok a RET oldaláról, ami még kell. Főleg az analóg részhez. Találtam egy áttervezett analóg kapcsolást. Délután leszimulálom, aztán ha jó, akkor teljes lesz a vásárolandó alkatrészek listája. Nem kispályázok reedreléket és rendes reléket fogok használni, úgyhogy egy vagyonba kerül majd. Áttanulmányozva a xx4052-es adatlapokat, úgy döntöttem hogy nem elég jók az IC-k.
Meg sem tudom becsülni mikor lesz kész a teljes áramkör. Sok hónap. Szerettem volna hogy könnyen utánépíthető legyen, de ez nem fog menni, mert bontott 64K-s SRAM-ok (486-os PC-ből) lesznek benne és RESZ49-es relék. (4db. kell ebből HAM Bazár).

Csatoltam az analóg talált kapcsolást. Van benne néhány gyanús rész.
bemeneten 1µF -> a sávszélességet valószínűleg igen csak lekorlátozza.
az IC utáni osztóban a néhány 100ohmos ellenállások -> kb. ekkora a 74HC4052-nek is az átmeneti ellenállása, ami a hőfoktól és tápfesztől is nagymértékben függ.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
Ha ugyanazt nézem, akkor az nem 1µF hanem 0.1µF (.1uF) tehát 100nF... De elvileg minél nagyobb a kondenzátor annál alacsonyabb frekvenciákat képes átvinni. (De egy 100nF-nál meg 1Mohmnál már kb 1.5Hz asszem ez a határ)
(#) Medve válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
Bizony nem ül, készül az osztólánc szinkron számlálókból, lesz hozzá egy "cache" RAM és egy 2usec-es AD, egyelőre ez van. Modulrendszerű lenne, ha valami nem jönne össze. A vezérlés meg kapukból, jobb híján. Lehet, hogy nem lesz az igazi, de tanulni sokat fogok belőle.
A számlálókkal már mellé is nyúltam, mert nem figyeltem oda, hogy szinkron a törlés, igy ki kelett cserélni, de szerencsére lábkompatibilis volt az SN74LS161. Hogy mi a kérdés? : Hogy vagytok amúgy? :wave:
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
Jé tényleg. Nyomtatásban néztem és ott már eltünt a pont.
Köszi Medve, jól vagyok.
Az analog részre visszatérve. Rögtön kezdem bevinni a szimulátorba . Ha nem lesz jó, akkor egy másik verzió lesz. Szintén csatolva. Persze ezt is valószínűleg újra fogom szimulálni, mert már LM7171-es műveletierősítőket fogok használni. A másik dolog ennél,hogy az osztó egyes részei hatással vannak egymásra, azaz nehéz úgy korrigálni hogy jó legyen. Inkább az előző kapcsolás független részekből álló osztóját fogom használni.
(#) Medve válasza bbatka hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
Hello! A memóriát címző osztólánccal kapcsolatban érdeklődnék. Nálam most a 74161-ek Carry kimenetei rendre a következő IC-k Clock bemeneteihez csatlakoznak. A P-Enable lábak H-szinten vannak. Számol, de van is benne egy furcsa bikfang minden 16. lépésnél.
Ennél a megoldásomnál nem "sorban" számol ugyan, de ez a memóriát nem zavarhatja, ez az ő belügye, és csak az első IC-nek kell nagyfrekvenciásnak lennie. Mi a Te megoldásod előnye? Hogyan számol? Igy lenne fájdalommentes az impulzus átvitele egyik fokozatból a másikba?
Ui.: pontosabban 13-14-31-16-17 a sorrend...
(#) szabi83 válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
télleg nem ül
(#) MaSTeRFoXX válasza Medve hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
Szia!

Feltöltöm Neked a saját memóriamodulom kapcsolását. A szinkron számlálók kaszkádosítva vannak. . Nálam nincs gond a memóriával még 40MHz-en se. (Most nem emlékszem a pontos típusra, de azt hiszem 163-masok vannak benne és AC típusúak, a lehető leggyorsabbak amiket tudtam venni)
Ahogy néztem bbatka is ugyanezt a kapcsolást használta.

memorysch.pdf
    
(#) MaSTeRFoXX válasza szabi83 hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
Idézet:
„télleg nem ül”
Jól felkavartad
(#) Medve válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
Valóban, görög van a falóban, a tied bikfang nélkül számol szépen, ahogy a szimulációt nézem...Én azért nem a 163 mellett döntöttem, mert az csak szinkronban képes törölni, Úgy vélem egyszerűbb a 161-gyel, ami aszinkron törlésű. Ám kérdésem, hogy gyorsabb, S-osztályú, ám aszinkron számláló okozna-e valami bajt, egy ilyen szkópban?
(#) bbatka válasza Medve hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
A 74161-es számlálóval régen foglalkoztam. Nézted az utólag beszúrt schematic prints2. pdf-t?
Az ott található számlálót szimuláltam, de úgy emlékszem sorban számolt. A "bikfang" nálam a memória engedélyező lábak rossz kezeléséből adódott, amikor mikrovezérlővel címeztem. Ha úgy 1,5 évet vissza keresel a fórumban, akkor meg is találod. Még képet is tettem fel.
A CPLD mellett azért döntöttem, mert rugalmasabban kezelhető és kisebb helyet foglal az áramkör. XC2C64A-7QFG48C lesz a CPLD , esetleg XC2C128-7VQ100C ha nem fér bele a progi. Dual-Edge-vel fog járni, mert alapból 2-vel oszt az osztó és így a bejővő órajellel meg fog egyezni a leosztott. Az órajel 40Mhz. A két csatorna egymástól független lesz és meg tudom csinálni hogy párhuzamosan eltoltan mintavételezzen. Az a célom hogy 80MSPS sebességet el tudjak érni. Nos a dsPIC ami összehangolja az egészet 3,5V-on fog járni és így csak 10MIPS sebességet lehet kihozni belőle. Mivel a trigger kezelést és az előbb említett párhuzamos futtatást is ez fogja indítani , még nem tudom hogy elég gyors lesz-e. Ha nem lesz elég gyors, akkor a "fő" CPLD fogja indítani az alárendeltet. 80Mhz-nél már csak 12,5ns a periódusidő !
A triggerre azt találtam ki, hogy a beírás az SRAM-ba folyamatosan történik. A trigger komparátor jelét a dsPIC érzékeli megszakítással. Ezután még tovább engedi a beírást az SRAM-ba a mintavételezési sebesség és a kiválasztott trigger helyzet % -nak megfelelően. Ez utóbbi elég nagy hibaszázalékkal fog dolgozni, mivel a dsPIC elég lassú, de jelentősége nincs.
(#) MaSTeRFoXX válasza Medve hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
Ne_rakj_bele_asszinkron_számlálót! Én ezt már végigjátszottam, és nem működött.
(#) Medve válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
Rendben, köszönöm a válaszaitokat!
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Júl 24, 2008 /
 
Sikeresen bevittem az analóg kapcsolást szimulátorba és nagyon jól vizsgázott. Csatoltam a kapcsolást hogy nektek ne kelljen órákat szórakozni a bevitellel. Kicsit még átgondolom az osztások és szórzások értékét, hogy esetleg nem lehetne-e ésszerűsíteni rajta. TDA8703-as A/D fogok használni. Ennél a 8 bites kivezérléshez 1,71V kell. Azaz csökkentem az utolsó fokozat erősítését.
Szándékosan nem írtam ide hogy miben szimuláltam, hogy ne találják meg a keresők. Úgyis egyértelmű.

analog1.ms10
    
(#) makai1 hozzászólása Aug 27, 2008 /
 
Udw
nagyon sok hasznos dolgot olvastam itt.
szeretnek egy oszcilloszkopot epiteni 10mhz-es-t, es pc-s program sem artana hozza.
Tud nekem valaki ebben segiteni.
Elore is koszi mindenkinek.
(#) bbatka válasza makai1 hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
Az enyém még nagyon messze van a késztől. Ha elkészül akkor úgyis 1 héten belül cikk lesz belőle. 10 napja neki álltam egy scannerből készült UV ledes levilágító fejlesztésének, mert a CPLD panel 0,2mm huzalozását a régi UV lámpás fotós módszerrel már nem tudtam volna elkészíteni. A héten ez elkészül és folytatom a szkóp készítését tovább.
(#) makai1 válasza bbatka hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
hú azt megkoszonom!
ha tudsz valamit elozetesben kuldeni akkor makai1@vipmail.hu-ra
koszi
(#) bbatka válasza makai1 hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
Mondom. Nagyon az elején tartok. Olyan nincs hogy előzetes. Vagy teljesen egyben vagy sehogy.
Igyekszem, de nagyon összetett, még megépíteni is, nemhogy fejleszteni.
(#) immi válasza AtomCity hozzászólására (») Szept 17, 2008 /
 
Szia!

Nem tudom, mennyire aktuális még Neked ez a kérdés... Az eoscope-os bemeneti impedancia problémára a laborvezetőmmel ezt a megoldást találtuk. Az OPA2652 helyett két OPA657 van benne és 2 MOhm lett a bemeneti impedancia. (Ha 1 MOhmot szeretnél, cseréld ki az 1MOhmos ellenállásokat 500kOhm-osokra). Sajnos még nem tudtam kipróbálni és az eoscope-os fiúk sem írtak vissza vele kapcsolatban (egyébként nagyon segítőkészek.., de remélhetőleg működik.

Minden jót: Imi
Következő: »»   61 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem