Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » U2505B IR Receiver Amplifier

Témaindító: Jó Madár, idő: Júl 30, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Jó Madár hozzászólása Júl 30, 2008 /

Tisztelt Fórum!

Vettem 5db U2505B IC-t és szeretném felhasználni infra kapu érzékelőjének építéséhez. Meg is építettem az áramkört a gyári ajánlás alapján (1990-es kiadású TEMIC katalógus) de nem működik. Oszcilloszkóppal próbáltam jeleket keresni a lábian, de semmi a katalósusban megadott jelalakokhoz hasonlót nem tudtam detektálni. Az 5 db áramkörből már 3db-ot is kipróbáltam és hasonlóan viselkedetek. (Lehet hogy az összes kínai gagyi, bár a bolt megesküdött hogy ő nem árul gagyit.) Egyetelen "bűnöm" van talán, hogy az áramkört "dugdusós" panalen építettem meg, de szerintem a 400kHz-es jelnek még müködnie kell ezen a megoldáson. Próbáltam a Net-en keresni valami alkalmazási ajánlást -mivel a temék már kihaló típus-ezért semmi használhatót sem találtam. Az a gondolatom támadt mi van a ha roszz a katalógus beli ajánlás. (Volt már ilyen!) Ezt a probémámat azért teszem közzé, hogy hátha valaki tudna segíteni, használta már ezt az áramkört, vagy van valamilyen szerinte működő alkalmazási ajánlása.

Üdvözlettel:

Jó Madár
(#) Sebi válasza Jó Madár hozzászólására (») Júl 30, 2008 /

Itt egy konkrét alkalmazás Videoton TV-ben. Arra ügyelni kell, hogy a kimenet általában open kollektoros, tehát ahhoz, hogy bármit láss a szkópon (illetve, hogy egyáltalán működjön a kimenet) fel kell húzni egy 10k-val +5V-ra.

Ha megvan az adatlapja, tedd fel, mert én nem találtam...

2505.GIF

(#) villanyos válasza Jó Madár hozzászólására (») Júl 30, 2008 /

Üdv Jó Madár!

Én sem találtam sok mindent.
Légyszíves tedd fel amid van, hadd segítsünk Neked!

U2505B.pdf

(#) Jó Madár válasza Sebi hozzászólására (») Júl 30, 2008 /

Köszi a segítség ajánlást, de előbb be kell scanneljem.(Amúgy ez egy teljesen részletes anyag) Az open kollektoros kimentenet természetesen felhúztam.

Üdv

Jó Madár
(#) Jó Madár válasza villanyos hozzászólására (») Júl 30, 2008 /

Köszi,

Ezt én is megtaláltam, ettől sokkal több doksim van, amit ha bescannelek felrakom.

Üdv

Jó Madár
(#) Jó Madár válasza (») Júl 30, 2008 /

Az IC körbeépítése egy kicsit más mint az eredeti TEMIC applikációban.
Mivel nincs nállam a katalógus, majd csak ha hazamegyek csak akkor tudom összehasonlítani.

Üdv
és köszi

Jó Madár
(#) Jó Madár válasza Sebi hozzászólására (») Júl 30, 2008 /

Szia,

Amit most megtudtam tenni az hogy összehasonlítottam az általad küldött rajzott a Net-en találhatóval (ami megeegyezik a TEMIC katalógus rajzával, csak ott az alkatrész értékek is meg vannak adva.)
Egy lényeges külömbség van az hogy a 8-as és 9-es használata fel van cserélve a Videoton rajzán. (Itt a 8-as van földelve és a 9-esen van a kondenzátor, a TEMIC katalógusba ez fordítva van. (Egyébként mennyire tuti ez a rajz, mert ha a láb számozás folytonosságát nézem, akkor a 8 és 9 fel van cserélve.)
Ami még eltér: a 11-es (AGC láb) használata a TEMIC ajánlásban csak egy 2,2µF kondi van rákötve. valamint a 12-es láb üres, itt pedig egy 27pF van rajta, ami elhangolja az eredetileg 400KHz-es sávszűrőt. Tudja-e valaki hogy a Videoton táviránytója milyen frekvencián üzemel?

Üdv

Jó Madár
(#) Sebi válasza Jó Madár hozzászólására (») Júl 30, 2008 /

Több típust is megnéztem, mindnél így van. Az AGC lábon 2,2µF helyett a 3,3µF nem nagy különbség és itt van mellette kisütő R tag is. (ez korrektebb). Nem tudom pontosan milyen a freki, mert a távszab. is RC oszcit tartalmaz (a régiekben 455-ös kerámiaszűrő volt) Biztosan szükség volt a 27pF-re, ha beletették...
(#) Jó Madár válasza Sebi hozzászólására (») Júl 31, 2008 /

Sikerült be-scannel-nem az U2505B adatlapját a TEMIC katalógusból. ez csatolom is.
Tegnap este megcseréltem a lábakat (8 és 99 ahogy a Videoton rajzán van, de ez sem hozott eredményt. Számomra érthetetlen hogy az IC akkor sem produkál semmilyen életjet amikor az Irfra LED és a fotodióda közti távolság néhány mm. Szkóppal az 1-es lábon ilyenkor kb 1V p-p amplitúdóval látszik a burst. Nem értem ez bazi nagy jel és ekkor sem tudok semilyen vátozást mérni a 7-es lábon. (Oda van ragadve high szintre.) A hetes kimenet csak akkor vátozik, ha leveszem a kondit a 8-as lábról. (Ekkor mindentől függetlenül oszcillál.)
Azért ragaszkodom ehhez az IC-hez, mert ehhez 5mm-es PIN fotodiódát tudok rakni lencsés fogalatban. (Tudom vannak kész IR vevők pl a TSOP17xx sorozat, de az nem rakható lencsés foglalatba)
A TEMIC-től egyébként sikerrel használtam az U2501B-t (+NE567 a dekódoláshoz) kb. tiz évvel ezelőtt. (hasonló lencsés PIN diódával) Ezt az IC sajnos már nem lehet beszrezni.
A kérdés továbra is nyitva van számomra, hogy fel kell- e csereélni a 8 és 9-es lábak funkcióit.
Még egy doldot kipróbálok, megépítem a kapcsolást forrasztós próbapanelen. (Lehet hogy a "dugdosós "panel kapcsitása bezavar?) ha így sem megy, akkor szinte biztos hogy gagyival van doldom.

Üdv

Jó Madár

[i]Melléklet tisztogatva a köv. hsz-nál. Sebi
(#) Sebi válasza Jó Madár hozzászólására (») Júl 31, 2008 / 4

Az adatlap alapján 100%, hogy a Vidi rajz hibás! A kimenet van talajra téve, úgy nem lehet jó. A számozás is körbejárásra utal és a 8-9 csere kilóg a sorból.
Amit még megnézhetnél: mit látsz az AGC lábon? Ez még nagyon az elején van, itt kellene fesz emelkedésnek lenni a burst hatására.
A 27pF csak sávszélességet csökkent némileg, el nem hangolja a szűrőt. Ide fokozottabb igények esetére piezo szűrőt javall.

Adatlapot csinosítottam...

U2505B.pdf

(#) Jó Madár válasza Sebi hozzászólására (») Júl 31, 2008 /

Kösz a tippet. megnézem az AGC, de emlékeim szerint nem váltotott a burst hatására.
(Amúgy profi lett s FDF fájl, mivel csinátad? )
Üdv

Jó Madár
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem