Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdemes szimulátor nélküli áramkör tervező programot csinálni?
Lapozás: OK   1 / 3
(#) cadfan5 hozzászólása Szept 11, 2023 /
 
Léteznek extrém komoly áramkör tervező és szimulátor programok. Ingyenesbe a KiCad, pénzesbe az Adobe egyik programja. De rájöttem egy elégé erős problémára, amit én meg sokan képtelenek megcsinálni. Tehát ha van egy pl. elemlámpa áramkör akkor ezt lehet szimulálni. Ezt sem könnyű, mivel a felhasználó rakja le különböző helyre az izzót, elemet, kapcsolót és a vezetékeket. De ez még okés lenne. Viszont mi van akkor ha egy vezetéken több csatlakozás is van? Ilyenkor elfehéredik az ember, hisz leírhatatlanul bonyolult lenne ezt megoldani.
És ezért jön a kérdésem: érdemes szimulátor nélküli, "egyszerű" áramkör tervezőt csinálni? Mert nem biztos hogy mindenki ráérez a KiCad egyszerűségére... A programom ingyenes, magyar nyelvű és rendkívül érhető, logikus és azonnal mindenki tudná hogy hogyan kell használni, csak rá kéne nézni. Szerintetek?
(#) palp válasza cadfan5 hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Szia!
Ha van türelmed és programozói vénád akkor próbáld meg.
Addig egy javaslat:
Dia Diagram Editor
De talán a kapcsolási rajz készítő programok c. topik ilyen témájú.
Üdv
palp
(#) kaqkk válasza cadfan5 hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Tegyél fel egy linket meglátjuk lesz e rá érdeklődés
(#) nagym6 válasza cadfan5 hozzászólására (») Szept 11, 2023 / 1
 
Idézet:
„Viszont mi van akkor ha egy vezetéken több csatlakozás is van? Ilyenkor elfehéredik az ember, hisz leírhatatlanul bonyolult lenne ezt megoldani.”
Miért bonyolult?
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Hát, lehet, hogy van akinek bonyolult egy vezetékre háromnál több szálat odahúzni. Igazából, nem is tudom, hogy a szimulátorban van-e egyáltalán erre limit, szerintem nincs, mert ugye pl. a multisimben ha húzok egy vonalat két alkatrész közé, akkor azt elnevezi 1-es számú vonalnak, és ahhoz az 1 vonalhoz ha fizikailag elférne a rajzon meg a képernyőn, akár több ezer másikat is hozzáköthetnék.
Arról nem beszélve, hogy a világon nem létezik olyan kapcsolási rajz, ahol több ezer, vagy akár csak több száz vonalat kéne egyetlen pontban összekötni. Esetleg egy 200 ledes villogó.
(#) Bakman válasza cadfan5 hozzászólására (») Szept 11, 2023 / 1
 
Tudtommal az Adobe nem készít áramkörökhöz semmilyen tervezőprogramot, de javíts ki ha tévednék.

Idézet:
„érdemes szimulátor nélküli, "egyszerű" áramkör tervezőt csinálni?”
...
Idézet:
„A programom ingyenes, magyar nyelvű és rendkívül érhető, logikus és azonnal mindenki tudná hogy hogyan kell használni, csak rá kéne nézni.”

Tulajdonképpen készen van vagy tervezel készíteni?
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2023
(#) niedziela válasza cadfan5 hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Idézet:
„És ezért jön a kérdésem: érdemes szimulátor nélküli, "egyszerű" áramkör tervezőt csinálni? Mert nem biztos hogy mindenki ráérez a KiCad egyszerűségére..”


Valószínűleg a KiCad ás a többi száz is ugyan ezt gondolta.
De ha ez számodra jó és hasznos elfoglaltságot jelent, akkor mindenképpen érdemes foglalkoznod vele. Máskülönben felesleges vizet hordani a tengerbe.
(#) cadfan5 válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Még fejben van.
(#) cadfan5 válasza niedziela hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Nem. Ez a téma távolról sincs kitöltve. Van húsz millió raktár kezelő program például. Viszont könnyen és gyorsan használható áramkör tervezők (is) vannak, de ezek online oldalakba vannak leginkább, és kritikán aluliak. Tehát ebben még piacképes termékeket is lehetne előállítani, bár engem a pénz nem érdekel, ingyenes lenne. Azoknak készíteném akkor oda ragadtak a székhez és egy pákához, és tényleg szó szerint 1-2 perc alatt valamit el akarnak készíteni, az értékeket odaírni, csak hogy lássák nagy vonalakba azt amit terveznek fejben.
(#) cadfan5 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Elnézést csak keverem mindig az Adobe termékeit. Nem irigykedek rájuk, de undorító hogy mennyit kérnek el a programokért. Egy szálka a szemembe. Ráadásul már nem is lehet megvásárolni, csak bérelni. A autodesk egyik programjára gondoltam. Persze itt sem olcsók a programok. És a program még fejben van. Persze volt már kóstolgatás, előétel. És ekkor majdnem megfulladtam, mert jött egy olyan falat hogy egy kábelen akár több tucat kivezetés is lehet.
(#) cadfan5 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 11, 2023 / 1
 
Egyszerű. Csak fejben gondold végig. Csak mondat szerűen. Hogy tudnád ezt elmondani egy gépnek? Hisz a felhasználó bárhova húzhatja a vonalakat, bárhol kivezethet belőlük, bármilyen alkatrészt hozzá adhat, stb. Ez még akkor is felfoghatatlanul bonyolult, ha csak kinézetben akarunk egy szimulátort csinálni, azaz hogy világ a lámpa, forog a motor, zúg a csengő. Mert ettől még a bekötéseknek valóságosnak kell lenniük. Szégyenembe még arra is gondoltam hogy a felhasználónak lehetősége lenne... manuálisan "bekapcsolni" a különböző látványosabb alkatrészeket... Tehát hogy a lámpa világosítson, motor forogjon, stb. De ez már hát nem is tudom.
(#) cadfan5 válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Idézet:
„Miért bonyolult?”
Elnézést az előző válaszokba nem raktam elé az "Idézet" részt. Lent leírtam egy másik válaszban. Még akkor is bonyolult, ha csak felszínesen szimulátor a program, és valós értékeket nem számol. Nem hogy bonyolult, még csak közelítőleg sem tudom hogy mások hogy oldják ezt meg.
(#) cadfan5 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Idézet:
„Nem Ő az első, aki csak azért regisztrált ide be, hogy rögtön hülye topicot nyisson.
Tudod, kóbor macskák ivartalanítása inkább.”

Nem tudtam hogy van egy szabály erre, hogy az első kérdés mi lehet. De nem baj hogy van máris egy kötekedő kisebbségi érzetben elő ember, mert leíróm akkor hogy miért regisztráltam ide. A nevem az érthető. CAD programok. Ha csak nézhetem őket már az is örömet okoz. Ha használhatom őket, akkor az már álom. Ha meg egy olyan cad programot írók ami 3d annak ellenére hogy a programozási nyelv amiben csinálom nem támogatja a 3d-t, hát. Elégedet vagyok. A kérdésem előtt is lett egy kérdés, de inkább erre akartam választ egy fórumban ahol élő emberek vannak. Az első kérdésem a váltakozó áramról szólt, ezt tettem fel egy M.I nek és ő erre nem tudott elfogadható logikus választ adni nekem, ezért itt akartam feltenni a kérdést, csak ez lett belőle. Mert a májam mélyén, születésem óta akarok egy olyan nagyon szépen kinéző áramkör tervezőt csinálni, amivel fél vagy max pár perc alatt egy több tucat alkatrészből álló áramkört lehet felszínesen tervezni.
(#) cadfan5 válasza palp hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Idézet:
„Szia!
Ha van türelmed és programozói vénád akkor próbáld meg.
Addig egy javaslat:
Dia Diagram Editor
De talán a kapcsolási rajz készítő programok c. topik ilyen témájú.
Üdv
palp”

Üdv. Igen tudom hogy vannak már ilyen programok, ingyenesbe is. De a torta mindig csak akkor finom ha mi magunk készítjük el.
(#) cadfan5 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Idézet:
„mert ugye pl. a multisimben ha húzok egy vonalat két alkatrész közé, akkor azt elnevezi 1-es számú vonalnak”

ÓÓÓ nem így van a valóságban sajnos. Kőkeményen, betűről betűre kell elmondani egy programozási nyelvnek hogy mit szeretnénk. Bár jobb lenne hogy ha ennyiből állna:
Na figyelj programozási nyelv, húzok itt meg ott egy vonalat, hozzá kötök ezt meg azt szimuláld le a folyamattot.
(#) compozit válasza cadfan5 hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Csak sejtem, hogy mi az elképzelésed. Akkor ez a program tudni fogja, hogy egy ellenállás egyik pontjától 5 cm-re van bekötve egy fojtótekercs? Majd meg kell adni ennek a bekötő drótnak a vastagságát is? Ezt tényleg nem tudom elképzelni hogyan működne, meg hogyan lehetne egyszerűen kezelni.
Még ha a programod egy kész nyákot analizálna mondjuk a gerber fájlok alapján ( tehát a fólia vastagság-, hossz-, stb alapján és úgy analizálná az adott áramkört, azt el tudnám képzelni és nagyon örülnék egy ilyennek...
Ha jól gondolom, nagyon komoly matematikai tudás háttérrel kell rendelkezned. Én drukkolok neked, sikerüljön!
(#) Ge Lee válasza cadfan5 hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Nem nagyon értem amit mondasz. Mit kéne nekem elmondani a gépnek? Azért van a kész szoftver. Fogom pl. a tinát, fél perc alatt berajzolok egy akkut, egy gnd-t, egy lámpát, egy kapcsolót és összekötöm őket. Utána föléviszem az egérkurzort a kapcsolónak, bekapcsolom, és lám világít a lámpa (lásd kép). Mi az amit ettől egyszerűbben kellene megcsinálni?

lámpa.jpg
    
(#) cadfan5 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Idézet:
„Arról nem beszélve, hogy a világon nem létezik olyan kapcsolási rajz, ahol több ezer, vagy akár csak több száz vonalat kéne egyetlen pontban összekötni.”

Kivéve a logikai áramköröknél. De a mellékletbe raktam egy videót nézd meg. Ott pedig a leágazások csak egy irányúak, a vezetékekben nincsenek elvezetések, s mégis nem működik úgy ahogy kéne.
(#) Ge Lee válasza cadfan5 hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Idézet:
„A programom ingyenes, magyar nyelvű”
"Örülök", hogy sikerült az életemből el...ni 10 percet megint a semmire. Letöltöttem a legfrisseb, 7.0.7 verziót ebből a csodából. Ingyenesnek lehet hogy ingyenes, de én itt magyar nyelvet sehol nem látok, bár a szemem már nem a régi.

magyar...jpg
    
(#) cadfan5 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Idézet:
„Nem nagyon értem amit mondasz. Mit kéne nekem elmondani a gépnek? Azért van a kész szoftver. Fogom pl. a tinát, fél perc alatt berajzolok egy akkut, egy gnd-t, egy lámpát, egy kapcsolót és összekötöm őket. Utána föléviszem az egérkurzort a kapcsolónak, bekapcsolom, és lám világít a lámpa (lásd kép). Mi az amit ettől egyszerűbben kellene megcsinálni?”

Nem nagyon tudom hogy mit értesz tinának. De értem hogy vannak már kész megoldások. Te azokon a programokon semmit sem szeretnél változtatni? Az étterembe könnyű járni ne haragudj. De ott azt kapod amit, nem szólhatsz. Ha viszont otthon a kukta elött állsz, de van a főnök. Persze kis túlzással. Nem annyira fejtettem ki, és végül is nincsenek meg az alkatrészek, de inkább úgy mondom nektek hogy egy olyan programot szeretnék csinálni amit pl. álltalános iskolába lehetne használni. De hát ehhez nyilván kapcsolódik az otthoni barkács mókus mániánk, ezért lenne egy picivel több mint egy sima pár alkatrészt támogató áramkör. Titokba a logikai kapusáramkör szimulátorokat is akarok bele csempészni.
(#) niedziela válasza cadfan5 hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Azt hiszem rettentő információ és tudás hiánnyal vagy ebben a témában és ezért beszélsz ennyi zöldet. De ez nem akadálya annak, hogy kiteljesedj.
(#) cadfan5 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Idézet:
„"Örülök", hogy sikerült az életemből el...ni 10 percet megint a semmire. Letöltöttem a legfrisseb, 7.0.7 verziót ebből a csodából. Ingyenesnek lehet hogy ingyenes, de én itt magyar nyelvet sehol nem látok, bár a szemem már nem a régi.”

Várjál? Én példának hoztam fel a KiCad programot.+ nem írtam hogy magyar nyelvű. Az lenne magyar nyelvű, amit én készítek el.
(#) Ge Lee válasza cadfan5 hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Megnéztem a videódat, de továbbra sem értem mi az ami nem működik és működnie kéne. Ha pontokat összekötsz vonalakkal, akkor azok egyforma potenciálon lesznek a szimulátorban. A valóságban is, annyi különbséggel, hogy a drótoknak van ellenállásuk (meg induktivitásuk meg kapacitásuk is de az most mindegy). De ezt meg tudod adni a szimulátornak is, hogy adott drótszakasznak adott ellenállása legyen (beteszel oda egy adott értékű ellenállást).
Vagy ha valami olyat szeretnél, hogy a szimulátor automatikusan adja hozzá a vezeték hosszával arányos ellenállást is az meg azért nem lesz egyszerű, mert milyet adjon hozzá? Vastagot? Vékonyat? És ha azt leteszi neked a nyáktervezőben, akkor hogy teszed arrébb az alkatrészt, ha ahhoz a szoftver adott vezetékhosszt rendelt? Nem lehet utána arrébb húzni. Hogy lehet úgy tervezni, alkatrészeket tologatni? Sehogy.
(#) cadfan5 válasza niedziela hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Idézet:
„Azt hiszem rettentő információ és tudás hiánnyal vagy ebben a témában és ezért beszélsz ennyi zöldet. De ez nem akadálya annak, hogy kiteljesedj.”

Légy szíves. Ez nem egy vita oldal szerintem. Bár nem ismerem. Fejtsd ki a véleményedet. Ismerek egy közeli embert. Az a hobbija hogy mondatait csak félig mondja el. Imádok vele beszélgetni, mert gyorsan átbeszélem vele a dolgokat, és amikre jönne a mondata vége, azaz a véleménye, már jön a másik mondat... Fejtsd ki kérlek a "információ és tudás" részt. Mert ha te ilyen profi vagy, akkor hátha segíthetnél nekem, egy amatőrnek.
(#) deebo válasza cadfan5 hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Ha olyan szoftvert csinálnál, amiben nem kell egy fogyatékos adatbázisból kikeresgetni az alkatrészeket, hanem elég lenne beírni a nevüket, az nagy királyság lenne.

A Kicad ingyenes ugyan, de a használata valami tragédia, a világ összes idejét és idegsejtjét felemészti egy egyszerű áramkör megrajzolása, a nyáktervezésről nem is beszélve.
(#) cadfan5 válasza compozit hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Idézet:
„nagyon komoly matematikai”

Látod? Erről beszélek. Annyira "leírhatatlan" hogy még csak kategorizálni sem lehet hogy milyen tudás kell ehhez. Bár lehet hogy nem matematikai. Sajnos hiába tudjuk az abc-t, attól még nem biztos hogy egy forgató könyvet meg tudnánk írni. Mármint amit a barátokközt sorozaton kívül elfogadnak.
(#) Ge Lee válasza cadfan5 hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Idézet:
„Te azokon a programokon semmit sem szeretnél változtatni?”
De... Kezdem érteni a dolgot. Csakhogy én ehhez nem értek, hogy egy ilyen szoftvert megírjak, és ha értenék se lenne olyan jó mint amin már 40 éve mérnökök hada dolgozik. Nekem már az is jó lenne, ha mind beszélne magyarul. De talán azért nem beszélnek, mert ugye a magyar nyelv az a világ egészét tekintve kb. sehol sincs, senki nem fog vesződni vele hogy megírja vagy lefordítsa rá. Van amelyiknek nagyon jó az interaktív része, egyébként meg vacak, meg olyan is van ami szimulátorként nagyon jó, de sok egyéb hiányzik belőle. Pl. a legújabb multisimben nem lehet szimulálni egy közönséges BF245 fetet mert csak kéken van benne (nem sárgán), azaz nincs hozzá megírva a lényeg.
De ugyanezt el lehetne mondani a világ összes dolgára is, autóra (nekem nem olyan autó kell amilyet gyártanak, mert az egyikben ez a jó, a másikban az, a harmadikban amaz, a negyedikben meg megint van valami). Ruha, cipő, kaja, stb. De még a nőkre is igaz, hogy amilyen nőre én igazán vágynék, azt 5 másikból kéne "összerakni" és akkor az még csak a külső.
Veszett fejsze nyele, de hajrá.
(#) cadfan5 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Idézet:
„De... Kezdem érteni a dolgot. Csakhogy én ehhez nem értek, hogy egy ilyen szoftvert megírjak, és ha értenék se lenne olyan jó mint amin már 40 éve mérnökök hada dolgozik. Nekem már az is jó lenne, ha mind beszélne magyarul. De talán azért nem beszélnek, mert ugye a magyar nyelv az a világ egészét tekintve kb. sehol sincs, senki nem fog vesződni vele hogy megírja vagy lefordítsa rá. Van amelyiknek nagyon jó az interaktív része, egyébként meg vacak, meg olyan is van ami szimulátorként nagyon jó, de sok egyéb hiányzik belőle. Pl. a legújabb multisimben nem lehet szimulálni egy közönséges BF245 fetet mert csak kéken van benne (nem sárgán), azaz nincs hozzá megírva a lényeg.
De ugyanezt el lehetne mondani a világ összes dolgára is, autóra (nekem nem olyan autó kell amilyet gyártanak, mert az egyikben ez a jó, a másikban az, a harmadikban amaz, a negyedikben meg megint van valami). Ruha, cipő, kaja, stb. De még a nőkre is igaz, hogy amilyen nőre én igazán vágynék, azt 5 másikból kéne "összerakni" és akkor az még csak a külső.
Veszett fejsze nyele, de hajrá.”

Egyetértek. De a programozás és az áramkörök (inkább csak a logikai áramkörök, relés megoldású számlálók, számológépek, regiszterek érdekelnek a leginkább) érdekelnek, az hobbi. A CAD programokba szerelmes vagyok. Még néha a fát is kivágom magam alól, hisz beruházások egy-egy komolyabb programba, amire mindig rájövök hogy nem komoly.
(#) cadfan5 válasza deebo hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Idézet:
„Ha olyan szoftvert csinálnál, amiben nem kell egy fogyatékos adatbázisból kikeresgetni az alkatrészeket, hanem elég lenne beírni a nevüket, az nagy királyság lenne.
A Kicad ingyenes ugyan, de a használata valami tragédia, a világ összes idejét és idegsejtjét felemészti egy egyszerű áramkör megrajzolása, a nyáktervezésről nem is beszélve.”


Így a századik kérdésre elhatároztam hogy csinálok egy áramkör tervezőt. Mivel hogy nekem is korlátozott időm van a földön, ezért nyáktervezés nem lesz benne, azaz a valós méretek nem lesznek benne az alkatrészeknek, mert az még akkor is erős lenne, ha pénzért adnám a programot. De meg lehet benne csinálni kb max 1000 alkatrészből álló áramköröket. Az alkatrészek általánosak lesznek benne, hisz több tíz ezer alkatrész van, még csak ellenállásból is több száz létezik, különböző paraméterekkel. A Kicad annak ellenére hogy ingyenes, és ott fent van az első száz programba, attól még több száz millió forintért csinálták azt a programot. Az enyémbe ezért ha ellenállást akar az ember/mókus akkor kap egy ellenállást, azt azt ír mellé amit akar. Elkezdem, azt kb egy hónap ami adok itt vagy a nagyvilágba egy letöltő linket. Sőt mivel 8mb alatt lesz, ezért be próbálom ide csempészni. Magyar nyelvű lesz. És a vezeték kezelési megoldása plafon lesz, ahhoz nagyon komoly szinten értek, sőt. A Kicad a hátam mögött van, ebben a részben. Minden másban előttem.. És hogy azért magam ellen is beszéljek: a Kicad extrém szintű program. Ha megtanulod kezelni, akkor nem hogy a áramkört és a valós méretű alkatrészes nyákot, hanem 3d be lenyomja az egészet.
(#) cadfan5 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Idézet:
„Nem lehet utána arrébb húzni. Hogy lehet úgy tervezni, alkatrészeket tologatni?”

Szörnyen allergiás vagyok az ilyenekre. Ezért már az én programjaimban ilyen még az alfának az alfa verziójában sincs. Ha az én programomba pl leteszel egy ellenállást, és azt bekötöd vezetékkel, és a vezetékeket is más alkatrészekhez kötött, attól még az én programjaimban úgy úgy tudod mozgatni az alkatrészeket. Szép lenne ha nem. Ez alap. És nem is tudom, én még nem láttam ilyen primitív programot, amiben csak egyszer rakhatok le valamit, azt odaragad. Ne polírozás, de nagyon cados, vagyok, nagyon sok mindent csináltam már aza elkezdtem, és a felület kezelésben a programokban császár vagyok. Egy öt éves mókus és egy 105 éves ember is azonnal tudja az én programjaimban hogy mi mit jelent. Na látod ezért számít az hogy hogyan néz ki egy program. Szerintem minden programnak úgy kéne kinéznie mint egy rendkívül vonzó süti. Látszik rajta hogy csak ránk vár.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem