Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4066 / 4066
(#) Electronix válasza Lacika hozzászólására (») Máj 26, 2026 1 /

Még nem sajnos. Munka után a gyerekek mellett csak 1 projekt lehetséges per nap A tápra rámértem, és egészen furcsa, mert 91VDC-t mértem. Itt valami huncutságra gondolok.

Ha ez így van, akkor gondolom minden megsült. Mivel utána 6db egyforma led van sorba kötve, még megnézhetem őket egy 9V elemmel is gondolom, ha nagyon szeretném. Nem tudom érdemes-e így.
(#) Lacika válasza Electronix hozzászólására (») Máj 27, 2026 / 1

Az teljesen rendben van. Azért mértél 91V-ot, mert terheletlenül mérted. Ezek mind ilyenek, univerzális. A kiadott áramerősségen van a lényeg, most teljesen mindegy, hogy 5, 6, vagy 7 led van sorba kötve. A feszültség beáll arra az értékre ami a lednek kell. A ledet áramgenerátoros módban kell mindig meghajtani, nem feszültséggel, mert tönkremegy. Tehát, terheld le a táp kimenetét valamilyen ohmos terheléssel, és mérj áramerősséget, hogy nem-e több, vagy kevesebb a megadottnál, kevesebb lehet valamivel, de több nem, mert a ledek nem fogják bírni.
De még mindig nem tudunk semmit a benne lévő ledekről, csak annyit, hogy 6 db van sorba kötve. Jó lenne beazonosítani a típusát és megnézni katalógusban, hogy mennyi a max áramerősség amit hosszútávon kibír.
(#) Suba53 válasza Lacika hozzászólására (») Máj 27, 2026 /

A lámpatest adatlapja alapján ezek a ledek 9V-os 5,5W-os COB ledek.
Így kijön az 54V-os üzemi feszültség is.
(#) Suba53 válasza Electronix hozzászólására (») Máj 27, 2026 /

Igen, megnézheted egyenként a ledeket. Mivel szinte biztos, hogy 9V-os COB ledek, egy 9V-os elem pont jó a próbálkozáshoz. Vigyázz a polaritásra.
Esetleg egy 1 - 2 ohmos soros ellenállás nem árthat.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2026
(#) uniman válasza Electronix hozzászólására (») Máj 27, 2026 /

Ennek a felvetésnek mégiscsak inkább az egyik LED lámpás topikban lenne a helye!
Már túlmutat a fórumcímen. Ráadásul a LED-ekrő csak találgatás van.

LEDxX.JPG

(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Máj 28, 2026 /

Ha Frania (-S nélkül):

Frania.JPG

(#) jimitek hozzászólása Máj 29, 2026 /

Li-Ion BMS

Sziasztok!
A mai napon összeszereltem 2x2-es (tehát 4db, 2 párhuzamosan, majd sorba) Li-Ion akkut, és rákötöttem ezt a BMS-t.
Az adatlapja szerint 250µs alatt már érzékeli is ha rövidzárlatot kap.
Nyilván alap szabály, mielőtt valamit végérvényesen késznek tekintek, hogy előtte minden specifikációját alaposan letesztelek, hogy az előírtaknak megfelelően működik-e.
Nos, a rövidzár +20 Amper feletti terhelés hatására se szüntette meg. (kb. fél másodpercig mertem terhelni aztán elengedtem, biztonsági okokból)
Szóval érdekelne, hogy ez normális (kétlem) vagy valamit figyelmen kívül hagytam?
(#) Electronix válasza uniman hozzászólására (») Máj 31, 2026 /

Elnézést, ezek szerint rossz témát választottam.

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Az S nélküli volt az enyém, de csak 1 ledsor volt jó a 6 közül. Ez így akkor cserés.
(#) Lacika válasza Electronix hozzászólására (») Máj 31, 2026 /

Végre kaptunk valami nagyon kevés adatot a ledekről, ami a lényeg lett volna mindjárt az elején.
Tehát akkor ezek szerint 6 darab led sor van benne, de még mindig nem tudjuk, ez hány ledből áll. Biztos, hogy ez atomtitok......
Mivel próbáltad ki, és hogyan?
(#) uniman válasza Lacika hozzászólására (») Hé, 8:55 /

A rajzomról kiolvasható, hogy 8 LEDes "csíkok" vannak a lámpában...ha jó a rajz.
A "6db egyforma led" nem LED is félrevezető volt, mert az 6 db 8 LED-ből álló LED-csík.
A LED-chippek egyeknkénti feszültsége is többféle lehet, valamint a soros/párhuzamos bekötésük is ismeretlen. Ez a 400mA-es ledmeghajtó táp alapján kérdéses...
Hasonló, de 6 LEDes csíkom pl. csak 40 mA-es
A hibás LED-sor képét sem látjuk, hiába írtam, hogy azon lehetnek "homályoszlató" paraméter feliratok...
A hozzászólás módosítva: Hé, 15:05
Moderátor által szerkesztve

6xLed.jpg

(#) uniman válasza Electronix hozzászólására (») Hé, 9:12 /

Ahogy ez a LED-es gond, ugyanúgy ez is befért volna a "LED-es világítás" topikba. Ez már nem "kezdő" téma.
Reméljük a moderátorok utólag még át tudják helyezni...
Zavaró, ha nem egy fórumba kerülnek az azonos témájú kérdések.
A hozzászólás módosítva: Hé, 9:14
(#) david10 hozzászólása Szo, 21:39 /

INA219 polarításvédelem

Sziasztok,
INA219-es I2C buszos árammérő szenzorhoz szeretnék polarításvédelmet építeni a buszfeszültség méréséhez.
VIN+ lábon jön be a feszültség és a VIN- megy a fogyasztóra, a teljes áramkörre tenni MOSFET-es polarításvédelmet nem megoldás.
Milyen módon tudnám a VIN+ lábat megvédeni a fordított polarítástól?
Az AI javasolt csak a VIN+ lábra 10K-s ellenállást és Schottky diódát a GND fele, de én attól tartok, hogy ez a mérési eredményt befolyásolja.
Előre is köszönöm a választ.
(#) klimás56 hozzászólása 10:41 /

mérés pontosság

Tisztelt Fórum ! Vettem egy ilyen : VCS-100V/10A mérőt. A műszaki leírásban szerepelnek ezek az adatok.
Üzemi feszültség 4...30V DC
Üzemi hőmérséklet -15...70°C
Méretek 47 x 28 x 16mm
DC feszültség méréstartomány 0...100V DC
DC feszültségmérés pontosság 1% (±1 digit)
DC áram méréstartomány 0...10A
DC áram mérés pontosság 1% (±1 digit)
Kijelző fajtája 0.28" (2x3 digit)

A feszültség kijelzést tudom pontosítani más műszerek alapján.
DE ! Az áram mérés valamiért nem pontos! Kb. 40- 60mA-s értéket nem mutat csak a tizedes után kettő nulla van . Nagyobb áramot, A-s értékben már jelez, bár ez sem teljesen pontos.
Az áram mérésre megadott pontosságot nem tudom értelmezni, a +/- 1 digit mit jelnet?
Az rendben van, hogy nem egy labor minőségű, pontosságú eszköz, de azért kicsit többet kellene teljesítenie.
Köszönöm a választ .
(#) proli007 válasza klimás56 hozzászólására (») 11:30 / 1

Hello!
"A végértékre számított pontosság (vagy más néven végértékre vonatkoztatott hiba) azt mutatja meg, hogy egy mérőműszer maximális hibája mekkora a teljes mérési tartományához (végértékéhez) képest. Ez a hibaérték állandó marad a skála minden pontján, függetlenül attól, hogy éppen mekkora értéket mérünk."

Ez a dolog az, amit "tudomásul kell venni". Mert a pontosságot szinte mindig a végértékre adják meg.
(Egy HP műszernél, megadják mért értékre vonatkoztatva is, de az egy 6 digites (vagy nagyobb) multiméterre lesz igaz, melynek ára hét számjegyes.)
Tehát ha Neked a műszered végértéke 100V, akkor annak 1%-a 1V feszültség és ez alatt nem reklamálhatsz, még akkor sem ha a 2V-ot 1..3V érték között mutatja.
Az árammérőd 10A-es, tehát 1%-a ennek 100mA. Tehát ha -+100mA-t téved, akkor sem reklamálhatsz. Vélhetően ha az áram 60mA alá esik, akkor nullára írják a mérést, nehogy nulla bemeneti áram esetén mutasson valamit, mert az zavaró lehet.

Sajnos ez van. Egy olcsó műszernél, 1% pontosság alatti értékre ne számíts! Ezekben egy MCU van a maga 10 bites AD-jával és mezei ellenállások osztják le a feszültséget, egyszerű söntökön mérnek. Ezért nem deklarálnak nagyobb pontosságot. Ezt a pontossági tartományt egy analóg műszernél, eszedben sem jutna kifogásolni. (Nézd meg, hogy egy "Kelvin-kivezetéses sönt" ára hogy viszonyul a műszered árához képest.)

A +- 1 digit az utolsó számjegyre vonatkozik. Mert az vagy 1-re, vagy nullára jön ki, tehát vagy 1-et vagy 0-át fog mutatni, 0,5-öt nem tud. (De ez az utolsó digit bármely számára igaz.
Ezért adják meg a pontosságot %-ban végértékre és az utolsó számjegy pontatlanságát digit-ben.
Ha van egy multimétered, vedd elő a specifikációját és nézd meg mit írnak. Lehet csodálkozni fogsz. Az hogy egy műszer az 1V feszültséget 1.000V-nak mutatja, attól még nem igaz, hogy 1mV pontossággal mér. Az csak a mérés kijelzés felbontását jelenti, nem a pontosságát.
Tehát ha a műszer 3 digites (tehát 0..999-et tudna kijelezni), nem azt jelenti, hogy egy ezrelék pontosan fog mérni..
A hozzászólás módosítva: 11:33
(#) Skori válasza proli007 hozzászólására (») 11:46 /

Más fórumokban a kiemelten hasznos hozzászólások, kapnak valamilyen jelzést, színes keretet és/vagy hátteret, esetleg közvetlen linket a fejlécben. Na ez a hozzászólás pont ilyen.
(#) klimás56 válasza proli007 hozzászólására (») 12:17 /

Nagyon-nagyon köszönöm a válaszodat, maximálisan egyetértve Skori társunkkal.!!
Teljesen érthető számomra a probléma oka és miértje !!!

Nem is vártam csodát ettől a "filléres" eszköztől , csak megzavart , hogy a tápegységemen látom a néhány tíz mA-s áramfelvételt, ezen meg a két nulla... OK! Az mást is jelenthet
Na mindegy, a vagon világítással (ismerős???) szórakozom, ott merült fel a kérdés.
Még egyszer köszönet és ismét tanultam valamit
A hozzászólás módosítva: 12:24
(#) Gafly válasza Skori hozzászólására (») 12:27 /

Alapvetően igazad van, de személy szerint eléggé kizártnak tartom, hogy a HE fórumon valaki (pl. moderátor) felvállalja a döntést hogy mi a kiemelten hasznos, vagy hogy pontozás legyen, szavazás, stb..
Én jobbat nem tudok a jelenlegi rendszernél, úgymint megnézem hogy ki mondta, és mit mondott.
Vannak kategóriáim, például nálam proli007 azon a szinten van, hogy ha állok a toronyház párkányán, és azt mondja hogy ugorj, akkor ugrok.
Következő: »»   4066 / 4066
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem