Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   1264 / 1269
(#) VJ72 válasza tufatofu hozzászólására (») Okt 1, 2023 / 1
 
Ezeknél még nem volt anódsapka a képcsőnél, malomkerék szigetelése, lehet, hogy egy korábbi cserélt példányé.Terhelés nélkül ne menjen a nagyfesz, bár kiszedve úgyse fog mert az eltérítő tekercs csatlakozója bontja a tápellátását. Hangszórót kell leforrasztani, dobváltó gombjait és harangját leszedni, alul négy csavar fogja a panelt.
(#) kadarist válasza beretiisty66 hozzászólására (») Okt 1, 2023 / 1
 
Szia!
A képcső földelése jó? Ha képcső keret és a grafit bevonat nincs a sasszihoz potenciálva, akkor lehet ilyen áthúzás.
(#) beretiisty66 válasza VJ72 hozzászólására (») Okt 1, 2023 /
 
Valóban ezek a darabok a nagyfesz dobozon bellül voltak, ezért gondolom hogy szögelték már, de a malomkerék kifejezés felteszem a szekundere lenne a nagyfesz kihajtásnak. Mégegyszer elnézést, én mint az újszülött taperolok a sötétben mert nekem minden új tehát érdekes.. Azontúl a kattogást kutatva addig cseszegettem az alaplapot ameddig a PCL82 csövet ki nem mozdítottqm véletlen a helyéről, minek következtében azonnql megszűnt a pattogás de a kép is az alább láthatóra módosult. Pedig a cső se kékes, sem lassan izzana fel, de vagy ez pattog odabent, vagy valami amit kihajt, ami gondolom a vertikális kitérítérités kéne legyen, legalábbis így amit lehozok én így amatőr szemmel és parány ésszel..
(#) VJ72 válasza beretiisty66 hozzászólására (») Okt 1, 2023 / 1
 
Ilyen fényerővel ne járasd a TV-t mert örökre ottmarad a nyoma egy sötét csíkban a képernyőn.
Akkor a bakelit csőfoglalat húzott át ami a PCL82 pentóda anódkivezetésénél szokott előfordulni.El is szokott szenesedni idővel a foglalat.
Érdemes ezt a könyvet beszerezni.
Televízió hibakeresés
Szerző
Ferenczy Pál
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2023
(#) beretiisty66 válasza VJ72 hozzászólására (») Okt 1, 2023 /
 
Nem mertem feszegetni sokáig, épp csak addig hagytam ameddig le tudtam fotózni, amúgy a kontraszt és a fényerő is a felső harmadában dolgozik ha egyáltalán bármit kéne látni. A csíkok meglepően párhuzamosak, a fény meg a felső harmadon tűnik fel egyáltalán, de nem akarom kínozni, csak legyen ugy ahogy nézhető, ha kell csak este nézhető, de valami hasznos legyen belöle vagy csak minimum ne pusztuljon itt el nekem, de maradjon meg valahogy, ez az én célom nagy vonalakban
(#) tufatofu válasza VJ72 hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
Azért előfordult az anódsapka már akkoriban is.
(#) beretiisty66 válasza VJ72 hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
Így meló után nekizuhantam megint, és úgy néz ki addig csesztettem azt a csövet ameddig valami megadta magát úgylátszik. A pattogás megszűnt, a cső alját finoman kopogtatva úgy ahogy de néha remeg a kép, de most már csak ennyit tud a képcső amint az alábbi képen látható, a magasfesz hangja inkjább hasonlít egy kis villanymotorra, és a második képen látható kondi amire a nyíl mutat, amit még nem lőttem be a kapocsrajzon, ezerrel szórja a szikrákat, de csak akkor amikor nem kamerázom... Pap kell ide nem szerelő lassan úgy vélem.
(#) beretiisty66 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
Rátettem krokicsipeszt és nemigen változott semmi, még mielőtt besokallt a vertikális rész. Meg ha át is húz valahol azt kéne látnom, vagy legalább éreznem, de se kék villogást se plazmát nem látok, se ózont nem érzek. Most még ötletem sincs mi ájult be, de valami történt, csak se füst se izzó ellenállás, se fasza kis pukkanás egy kondi halálával, csak egy beszűkült kép, és egy zsinnyegő trafó a pattogó helyett...Kezd izgalmas lenni úgy hogy közbe lövésem nincs mi folyik itt.
(#) tufatofu válasza beretiisty66 hozzászólására (») Okt 3, 2023 / 1
 
Amire a nyíl mutat és szikrázik, az egy elektrolit szűrőkondenzátor 50+50µF (dupla), a rajzon bekarikáztam, valamelyik a 3db közül. 2db 47µF 400V-os kondiból lehet rittyenteni mert ilyen kiszerelésben már nem árulják. A "zsinnyegést" feltehetőleg a képeltérítő fokozat okozza, mert az 50Hz dolgozik, bőven a hallható tartományban, és a végére van téve egy légréses kimenőtrafó (a hangvégfokozathoz hasonlóan) ami adhat hangot, és ami táplálja a függőleges eltérítőtekercset. A mellékelt kiollózott függ. fokozatot vizsgáld át. Nyilván egy szűretlen tápfeszültség, éppolyan brummot és zavarokat okoz mint bármely más fokozatban.Szükség esetén próbaképp megcserélhető a PCL82 a hangfokozat csövével, mert az is PCL82 ha jól látom. A soroszcillátor+sorvégfokozat jellemzően nem "zsinnyeg" és a 15625Hz(sorfrekvencia) fütyölését, már 50 felett nem is nagyon hallja meg az ember. Még annyit, ha a kondit matatod ki kell sütni, a kellemetlen élmények elkerülése végett!
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2023
(#) beretiisty66 válasza tufatofu hozzászólására (») Okt 3, 2023 /
 
A 12-es ponton 738 voltot mérek, ami ez így +5.5%, de magában a 220 ról 230ra állás is 4.5% volt ugyhogy szerintem itt talán nincs nagy vész, de persze én nemvagyok szakértő, így nemtudom hogy korrekt e a következtetésem. A szikrát hányó kondi a mellette lévővel van párhuzamban mind a négy lábuk, így a kapcson az első kép jobb alsó kondija és a második kép kondija lesz az egyik. A második kép meg ha jolértem az also felső eltérítésből akkor a vertikális kihajtás lenne aminek a rácsát ha rángatja egy zárlatos kondi akkor az így ex has nem jó..
(#) beretiisty66 válasza VJ72 hozzászólására (») Okt 3, 2023 /
 
Visszacseréltem a csöveket ahogy eredetileg voltak és most megint ez megy ahogy alább látható. Valami kinyírat volna a csövet? Bár én még csak rádiókkal játszottam itthon de sose láttam még hogy egy cső elesik úgy hogy nem kék vagy szakadt vagy törött... Itt jön a kérdés hogy vigyem el valakihez aki ért is ahhoz amit épp csiná, hogy meg lehessen menteni vagy nem csinálok ezzel nagyobb kárt mint ami már eddig is van?
(#) tufatofu válasza beretiisty66 hozzászólására (») Okt 4, 2023 / 1
 
Idézet:
„A második kép meg ha jolértem az also felső eltérítésből akkor a vertikális kihajtás lenne aminek a rácsát ha rángatja egy zárlatos kondi”


Nincs alsó felső eltérítés, csak vízszintes, más néven soreltérítés (15625Hz), és függőleges, más néven képeltérítés(50Hz). Jelen esetben a függőlegesről van szó.

Idézet:
„Valami kinyírat volna a csövet? Bár én még csak rádiókkal játszottam itthon de sose láttam még hogy egy cső elesik úgy hogy nem kék vagy szakadt vagy törött.”


A cső is tönkremehet mint bármi más alkatrész, és van élettartama is ami helytelen üzemi körülmények esetén lerövidül. A táp szűretlensége minden készüléknél problémát okoz, így az elektroncsöves fokozatok is igénylik a megfelelő nagyságú szűrt tápot.

Idézet:
„Itt jön a kérdés hogy vigyem el valakihez aki ért is ahhoz amit épp csiná, hogy meg lehessen menteni vagy nem csinálok ezzel nagyobb kárt mint ami már eddig is van?”


Ezt neked kell eldöntened, hogy mennyi ambíciót érzel magadban a feladathoz, és mennyi időd van utána olvasni. Nem egy űrtechnológia(de ez is egy szakma volt amit tanultak),és tönkretenni sem könnyű mint a félvezetős társait, viszont nagyban hozzájárulna a sikerhez a FF tv készülékek felépítésének ismerete, mely fokozatoknak mi a szerepük, és némi elektroncsöves ismeret. Sajnos könnyebb utat én sem tudok, mint elolvasni 1-2 ez irányú szakirodalmat.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2023
(#) elektrorudi válasza beretiisty66 hozzászólására (») Okt 4, 2023 / 1
 
Gyermekkoromban, a '60-as évek közepén, Duna tévénk volt. Arra emlékszem, hogy a szomszédunk, Kálmán bácsi (az Orionban volt mérnök) átlag két hetente jött TV-t javítani.
Volt egy olyan bőr táskája, mint amivel annak ideján az orvosok jártak, csak 4x - 5x nagyobb volt. A felében voltak a szeszámai és a kisebb alkatrészek, a másik fele tele volt csövekkel. Az esetek 90%-ában csövet kellett cserélnie. A maradék 10% volt, amikor egyéb alkatrészeket cserélt.
Akkor elővette a pákáját, és... Szerintem akkor csapott meg az elektromosság füstje engem is.
(#) beretiisty66 válasza tufatofu hozzászólására (») Okt 4, 2023 /
 
Ambícióm épp lenne, de én mindig úgy álltam a témához hogy mennél többet tud valaki annál inkább érződik mennyi mindent nem tud. Én látom hogy kb semmit nem tudok a régi tévékről, de ugyanígy a régi rádiókról se, meg a zongorákról se, de közbe mégis sikerült egyet egyet megszögelni, de a szerencse az nem tudás. Evégett vagyok mindig bizonytalan, mert egy ilyen tévé például elvolt nélkülem is ötven évig, az meg nem állapot hogy én verjem szét...Érdekel is a dolog de időben is meg vagyok nyomasztva nemritkán, pénzügyben meg aztán pláne, pedig a can-bus rendszer egy autóban picit modernebb mint ezek de mégis ugy érzem kevés vagyok a témához
(#) tufatofu válasza beretiisty66 hozzászólására (») Okt 4, 2023 / 1
 
EZ a könyv elég szemléletesen érthetően elmagyarázza a fokozatok működését és javítását is.
(#) sany válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 4, 2023 / 1
 
Még régén... gyerek voltam 7-8 éves talán. Volt egy Videoton színes TV-nk. Elromlott, kiment belőle a piros szín. Még akkoriban a TV szerelő házhoz jött. Én akkor láttam embert forrasztani életemben először. Meg egy kis szkópot a nagy táskába, persze akkor még nem tudtam, mi az. A TV szerelő amikor megcsinálta a TV-t, visszaadta a kiszedett alkatrészeket, nem vitte magával. Egy gyufásdobozba tette el anyám, hátha jók lesznek még valamire. Akkor én kíváncsiságból kinyitottam a dobozt. Belenéztem. Mai napig tisztán emlékszem, hogy BC327 felirat volt a fekete kockákon, avagy tranzisztorokon. Persze, akkor még nem nagyon tudtam róluk semmit.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2023
(#) sa93 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 5, 2023 /
 
Sziasztok!
Átcseréltem a hibridet. Ezután leesett a Vs 168V-ra, nem is volt szabályozható. A tápegység átforrasztása utan beállt 186V-ra, viszont a "kép" zöld volt es a "no signal" helyett csak függőleges fehér sávok másztak. A -Vy rendben volt, a Vsc zárlatban. A Vsc DC-DC konverterén a szekunder oldali dióda elszállt. Cseréje után megjelent a 120V Vsc.
A kép elfogadható, viszont egy kicsit csillámos. Még megpróbálok finom állítani a feszeken.
Több sebből vérzett, de mostmár úgy néz ki jó lesz.
Köszönöm szépen a segítséget!
Üdv.: Bálint
(#) kadarist válasza sa93 hozzászólására (») Okt 5, 2023 /
 
Szép munka, sikeres beállítást!
(#) angyalpc hozzászólása Okt 10, 2023 /
 
Haha...megint tönkre ment az Aiwa Text CI400
Anno a forrasztások voltak kirepedve a képcső nyakán lévő nyákon. Akkor átforrasztottam a legtöbb csúnyát a Main lapon is. Most nézem 5 éve javítottam.

Most az alábbi hibát produkálta:
Működés közben kikapcsolt, majd bekapcsolva nem indult még a standby LED se.
Nem volt meg a standby 5V -se
Végül cseréltem a Power modult I802 DPM001TIA (biztos hogy rossz volt... 14-es láb kicsit mintha feketés lenne, de lehet csak a por... ) az elvileg az OCP
(meg biztonság kedvéért a Q801 K267T(2SK2671) kapcsoló FET-et is a trafó előtt.)
Most már van Standby 5V és van piros led is... hurrá gondoltam.
De sajnos nem indul.
Power modult I802 DPM001TIA

Tehát Táp alá helyezem, lemágnesező kattan. Stdby led piros ok, bekapcsolom, lemágnesező kapcsol, hallani hogy kapcsolná fel a képernyőt, és abban a pillanatban kb ki is kapcsol.
Kicseréltem még az az I805 5V/8V power IC-t is (azon is látszott már az idő) De nem javult.
De kicsit kifogytam az ötletekből, mert a bekapcsolás kikapcsolás olyan gyors, hogy kb mérni sem lehet semmit, milyen feszültség hiányzik.

Jól jönne egy kis ötlet, mire gyanakodjak, mit mérjek.(pláne hogy? ha lenyomja magát)

Képcső hibát hogy tudok ellenőrizni?
Köszi
(van pót alkatrész szerencsére)
(#) tufatofu válasza angyalpc hozzászólására (») Okt 10, 2023 /
 
A sorvégfokozatot, sorvégtranzisztort, booster kondenzátort, sorvégfok táp. Én ezekkel kezdeném...
(#) nbuniversio hozzászólása Okt 11, 2023 /
 
LOEWE ART40 3d Tv van --tv bekapcsol de 3-4 per után kikapcsol mi lehet az oka esetleg valaki tudná javítani...universio100@gmail.com
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2023
(#) Udvari Zsombor válasza nbuniversio hozzászólására (») Okt 11, 2023 /
 
E-mail címet sose írunk ki publikusan!
(#) beretiisty66 válasza tufatofu hozzászólására (») Okt 15, 2023 /
 
Üdv ismét, elnézést a csendért, mellékvágányon volt eddig a tv projekt... Kivettem a képfreki trafóját, és kintről kötöttem vissza, kép van, de már biztosan ez a trafó csattog olyan 30 herz körül, audio spektroszkop alapján amit néztem. Megszorongattam a lemezeket és ugytűnik nem azmiatt csattog mert elváltak. Van még aki merít ilyeneket shellakban vagy ilyesmi? A kép stabil és ütésre se változik se a kép se a kattogás a trafóbol. Vagy tekerjem le és kiderül hogy szakadt e, bár sose tekertem még trafót..
(#) tufatofu válasza beretiisty66 hozzászólására (») Okt 15, 2023 /
 
Nem kéne letekerni, mert ha szakadt volna egyáltalán nem nyitna ki a kép, csak egy vízszintes csík lenne.
(#) beretiisty66 válasza tufatofu hozzászólására (») Okt 15, 2023 /
 
Ha áthúz bellül azt szkópon lehetne látni? A lemezeket ujralakkozom hátha a tekercsen bellül rezonált valami amit nem tudtam szorítani, egyébiránt nincs több ötletem egyenlőre.
(#) tufatofu válasza beretiisty66 hozzászólására (») Okt 15, 2023 /
 
A cső anódján lévő jelet kellene látni a szekunderen is, a trafó áttételének megfelelően letranszformálva.
(#) beretiisty66 válasza tufatofu hozzászólására (») Okt 15, 2023 /
 
Szinuszt látok mindkét oldalon, 50 Hz, nincs recsegés benne, csak nem tudom sokáig mérni mert a fi relém valamiért nem ért egyet a munkásságommal, a testet meg nem tehetem fel mert az a szkópon át a földre zár amivel meg nem csak a fi relének van baja. De megtaláltam az elemlámpát amit 2 hete keresek... Viszont utána kivettem a vasmagot, és letekert kontraszttal meg fényerővel még ígyis kattog a tekercs amint bemelegszik. Nem vártam eleget hogy legyen ózonszag, de innen sanszosznak látom hogy valami áthúz a tekercsen bellül. Akad ehhez alkatrész még esetleg, vagy vigyem el tekertetni?
(#) kadarist válasza beretiisty66 hozzászólására (») Okt 15, 2023 / 1
 
Szia!
Az oszcilloszkóp tápkábelénél szigeteld ki a védővezetőt és ügyelj arra, hogy a tévé sasszijára a nulla kerüljön. Így nem verődik le semmi sem és te is életben maradsz. A szinuszos kijelzés valamilyen fals feszültség lesz, mert a trafón impulzusokat kell találni.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2023
(#) atomgep hozzászólása Okt 17, 2023 /
 
Szép napot mindenkinek!
Samsung LE32A551 (régi) tévé elkezdte véletlenszerűen az Enter/Belép gombot nyomkodni. Valahogyan a HDMI-n a tv boxra is átmegy ez a jel és film nézés közben nyomkodja a pause/play-t, elég bosszantó. Cseréltem tv dobozt, a távirányítóból kiszedtem az elemeket, akkor is. Csak a tévét bedugtam, megnyomtam a menü gombot, abban is random lépked, szóval biztosan a tévé és nem a távirányító. Kerestem tv szerelőket ezzel, de ilyen hibát nem vállalt 4 szakember sem. Utolsó reményként itt szeretnék kérdezni, van erre megoldás? Visszaolvasva a topicban olyan esetet találtam, ahol a távirányító gombjai ragadtak be, én mindegyik távirányítóból kivettem az elemeket, illetve a tv-n lévő 5-6 gombot is megnéztem (kibekapcs, hangerő, csatorna váltás, menu - nincs köztük "Belép" egyébként). Volna valakinek tippje, vagy kukázzak egy egyébként tökéletes állapotban lévő tévét? Köszönöm!
(#) tufatofu válasza atomgep hozzászólására (») Okt 17, 2023 /
 
Ha a tv-n a tasztatúra(gumilap, vagy nyomógomb), vagy annak a csatlakozó sora átvezet, is produkál ilyen hibákat, és itt most nem rövidzárra gondolok, mert elég Mega Ohm nagyságrendű átvezetés is, amit zsír vagy por is okozhat. Próbáld ki lehúzott nyomógombokkal mit művel, feltéve, ha kábelezve van.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2023
Következő: »»   1264 / 1269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem