Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Idézet: „Amikor a zenehallgatásból elegem van / meguntam, akkor szoktam így "olvasni" a kocsiban” Csak egy jó szándékú tanács... Igaz, hogy nem vagyunk egyformák sem korra, sem biológiailag, de vezetés közben semmiben nem ajánlatos elmélyülni, mivel az veszélyes üzem, és olykor a pillanatoknak is jelentősége van. Hosszabb úton én a Neoton zenéjét szerettem, mivel lazává tett, pedig nem voltam kizárólagos rajongójuk. És ha az ember a fülét kikapcsolja, akkor a szemére kétszer úgy kell támaszkodnia, ha jót akar, különben csak a szerencséjére támaszkodik.
Erre való a menetóra. Akkor nem ugrik.
A zene/háttérzaj nem azért van, hogy arra figyelj a kocsiban. S pont, hogy hosszabb úton legyen inkább mindenféle különböző zene/hangoskönyv betéve, hogy ne legyen ismétlődés. Nem egyszer vezettem már éjjeli órákban akár egész hajnalig és hidd el, nagyon unalmassá tud válni ugyan azt a zenét meghallgatni egy út alatt kétszer-háromszor-négyszer. Az egyik pendrájvomon órás mixek vannak, s még így is előjött, hogy másodszor is ugyan azt a mixet kezdte játszani a járgány. Hangoskönyv/rádiójáték esetében viszont nincs akkora minőségi követelmény, jobban tömörítik őket, több fér rá az adott tárterületre. Annyira meg nem érdekel egyik se, hogy arra figyeljek a forgalmi helyzetek helyett, hogy éppen mit csinálnak a szereplők.
Én is ajánlok neked: a MEK-en megtalálod a Manópörkölt Hokedlivel hangoskönyvet, azt érdemes "elolvasni"
Ez nem egészen így van.
![]() Egyik szakmám. A hozzászólás módosítva: Szo, 15:09
Minden komolyabb mentális energiát, feldolgozást igénylő vagy erős érzelmi hatás el tudja vonni a figyelmet akkor is, ha az utat bámulja az ember. Lehet úgy gondolni, azt begyakorolni, hogy az út az első és többnyire sikerülni is fog, a vizuális ingerek erősek, de egy bonyolult beszélgetés a rádióban vagy a kocsiban, komolyzene, megfelelő minőségű irodalom, ill. hangjáték, váratlan rossz hír, vagy ha egy csokornyakkendős bohóc vár a zöld lámpára a keresztutcában - ez mind átveheti a fókuszt lassan vagy hirtelen, de észrevétlenül.
Az a szerencse, hogy a vezetés nagy része automatikus cselekvéssé válik egészen magas szintig - csak nem tudom, mennyire változó ez emberenként -; néha azon kapjuk magunkat, hogy nem figyeltünk tudatosan, de mégis reagáltunk különféle helyzetekre, méghozzá sikeresen, hosszabb távon is baleset nélkül. De közben a jó vezető ösztönösen azon töri a fejét, hogy egy adott helyzetben miből lehet baj. Például hogy a nagyobb ingerek mellett az apróbbakra is figyeljen - ezt még a KRESZ-ben is tanítják -, vagy hogy egy másik járműtől mi várható a következő pillanatokban... ezt ezer szinten lehet művelni. Na, ez az, amit a fenti figyelemelterelések csökkentenek vagy megszüntetnek, ezt a pluszt a lehetséges és a váratlan határán. Bár lehet, hogy sokaknál nem is létezik ilyen, így nem fognak rosszabbul vezetni, mert addig sem vezettek (igazán) jól... fogalmam sincs. De az egyszerűen csak statisztika, hogy nincs a külső hatásokból több baj, ezért nem tiltják azokat, csak ami fizikailag is leköti a vezetőt, pl. enni vagy egy telefont tartani. Mert az egyértelműnek tűnik, bár nem feltétlenül az. A máshová nézést, kijelzőbámulást, SMS-írást nem is említem. A hozzászólás módosítva: Szo, 15:41
Idézet: Kétszázhúsz felett észre sem veszed, és elhagyod a valóságot,„...Hosszabb úton én a Neoton zenéjét szerettem, mivel lazává tett, ...” Kétszázhúsz felett átértékeled magadban a világot. Kétszázhúsz felett senki nincs veled, közelbe kerül a távol, Kétszázhúsz felett több már nem lehet a kerékbe zárt magányból. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Szo, 17:22
Pedig ez tényleg jó vezetéshez; az ilyenekhez egyetlen agysejt sem kell, az összes megmarad értelmesebb célokra.
Nekünk az elmúlik karácsony volt meg. És ez is úgy, hogy kölcsön kértem egy kedves rokonom Daciáját, és abban volt "tartozék" ez a kazetta. És hasznosnak találtam kikapcsolódásnak hosszabb utakon, meg ha a közlekedési körülmények idegesítőek voltak. Ez az egy Neoton kazetta volt akkoriban a legjobb autós kazettám, mivel olyan érzelmeket indukált, ami nem vette el a vezetéstől a figyelmemet. És amikor manapság meghallgatom a Youtubon, akkor sok kedves családi autós emlék jut eszembe.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Egyik szakmám.