Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Brushless motor elektronika
 
Témaindító: zoz11, idő: Jan 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   25 / 27
(#) tönöpö válasza pucuka hozzászólására (») Dec 9, 2023 /
 
Sajnos ez akkor már meghaladja a képességeimet. Az szinte biztos, hogy ezek nem szinkron motorok, bár találkoztam széttört forgórészű darabbal is, amelyek kitört darabjai mágnesek voltak. Mint írtam, a 3f híd DC tápfeszültségének emelésével is nő a fordulat, nemcsak a freki emelésével. Amúgy a 3fázisú vezérlés gyönyörűen vezérli a feteket, semmi nem melegszik, zajtalanul pörög 25 ezret a motor (Schick C3). Csak a fordulat csökken terheléskor.
Köszi azért a válaszokat!
(#) ktamas66 válasza tönöpö hozzászólására (») Dec 9, 2023 /
 
Nem tudjuk pontosan milyen vezérlőd van, van-e rajta valami kimenet, ahol visszajelzi a fordulatszámot. Különben az elméleted működőképes, bár inkább egy buck konverterrel ajánlott a tápot szabályozni.
(#) tönöpö válasza ktamas66 hozzászólására (») Dec 10, 2023 /
 
A motoron 3f+csillagpont kivezetés van. Ezt a csillagpontot figyelte a gyári táp, amely a frekit volt hivatott kontrolálni. A mostani kínai, amely egyébként hibátlanul működik, nem fogad semmilyen szabályozó jelet. Van másik meghajtóm is, de annak 3xHall jelet tud fogadni, így ide az nem jó.
Már csinálom a 3f Fet meghajtók negatív ágába sorosan kötött kisértékű ellenálláson eső feszültséget figyelő áramkört, amely növekvő terhelés, áram, így az ellenálláson eső feszültség növekedésekor szélesebb PWM jelet ad a 6xFet híd pozitív ágába sorba kötött Fet re. Ez csak elmélet eddig, majd a gyakorlat....
(#) pucuka válasza tönöpö hozzászólására (») Dec 10, 2023 /
 
Ha jó az elmélet, a gyakorlatban is működni fog.
Idézet:
„A mostani kínai, amely egyébként hibátlanul működik, nem fogad semmilyen szabályozó jelet.”

Szinkron motornál nem is nagyon kell, ha stabil a generátor frekvenciája, a fordulatszám is stabil lesz. Ha mégis a nyomatékot szabályozni akarod, akkor a vázolt megoldásod jó lesz.
Idézet:
„Ezt a csillagpontot figyelte a gyári táp, amely a frekit volt hivatott kontrolálni.”

Ezt nem hiszem, mert egy háromfázisú hálózat, amely szimmetrikus, a csillagpontjának feszültsége üzemi körülmények között állandó, és null pontra köthető. Nullpont eltolódás csak aszimmetria esetén lép fel, az meg nem normál üzemi állapot, így ezt csak hibajelzés céljára, vagy vészleállításra lehet használni.
A nyomatékszabályozást a FET -ek áramának (fázis áramok) figyelésével lehet szabályozni, ahogy írod is.
Villamos motorok közül kettő van, a rövidrezárt forgórészű aszinkron motor, és a mágneses forgórészű szinkron motor. Ezekből lehet építeni kiegészítő elektronikával az ún. BLDC motort. Minkettőnek van "kefés" változata, ahol a kefék csúszógyűrűkhöz csatlakoznak. (a léptető motorokat ne keverjük ide)
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2023
(#) ktamas66 válasza tönöpö hozzászólására (») Dec 10, 2023 /
 
Nem is a motorra gondoltam, hanem a vezérlőre. Nekem pl. ilyen vezérlőm van (tudom ez hall-os motorokhoz van). Ezen van az ic-nek "speed signal output" lába, ami ki is van vezetve a panelon SC néven, csak be kell forrasztani a csatlakozót.
Nem vagyok meggyőződve, hogy a táp ilyen módon szaggatása megoldás-e, lehet ez csúnyán belezavar a BEMF jelek kiértékelésébe.
(#) ktamas66 válasza tönöpö hozzászólására (») Dec 10, 2023 /
 
Mondjuk ha áramot figyelsz, analóg kimeneti jeled van, miért nem egyszerűbb ezt belevariálni a fordulatszám állító potméter jelébe a szabályozáshoz.
(#) tönöpö válasza ktamas66 hozzászólására (») Dec 11, 2023 /
 
Igen, én pont ezt próbálom. Ezért vetettem fel a soros motor szabályozási elvét. Az általad is említett, az árammal arányos, trimmerrel leosztott DC jellel egy DC/PWM generátort vezérelnék, amellyel a 3f Fet hidat tápláló, a táppal sorbakötött Fet-et vezérelném, így korrigálva a nyomatékcsökkenést. A puding próbája a.....
Mivel mint írtam, szakmailag kevés vagyok ehhez a vezérléshez, ezért marad a próbálgatás. Nem egyszerű egy BLDC tökéletes vezérlése, ezért próbálkozom kész vezérlővel.
(#) tönöpö válasza ktamas66 hozzászólására (») Dec 12, 2023 /
 
Bocsi, de most, másodjára olvasva értettem meg, amit írtál. Tehát, hogy a fordulat szabályozó potiba avatkozzon be a figyelő ellenálláson átfolyó árammal arányos feszültség. Igen, talán ez is jó lehet.
(#) tönöpö válasza pucuka hozzászólására (») Dec 13, 2023 /
 
Sajnos nem működik az általam kigondolt "áteresztő" Fet vezérlése.
Most néztem ismét az általad leírtakat, és a csillagpont-testközé rakott "kisértékű" ellenálláson megjelenő tacho feszültséggel gondolnám a Fet-et vezérelni, úgy, ahogy mondtad, a nagyobb áram, a nagyobb nyomaték végett.
Ez az R mekkora értékű legyen? Mert 82 Ohmmal az ellenállás melegszik, a fordulat emelkedik.
1 kOhm értékkel nem melegszik, a fordulatot nem befolyásolja, ez jónak tűnik.
A rajta mért DC feszültség 5, 10 és 25 ezres fordulatnál 2, 4,2 és 9,5 V. nagyjából arányos, mivel a fordulatmérés nem volt pontos. Most már csak az a kérdés, hogy ezt a fordulattal arányos DC feszültséget hogyan használjam fel? Én arra gondoltam, hogy a kapott tacho feszültséggel vezérelnék egy AD620M feszültségerősítő modult, ezzel vezérelnék egy analóg feszültség - PWM átalakító modult. Az így kapott PWM jellel vezérelném az "áteresztő" Fet-et. Ja, és még a 0-5V os fordulatszabályozó potiról levett, pillanatnyilag beállított fordulathoz tartozó DC értéket, mint referenciát össze kellene hasonlítani az AD620M modul kimenetével, a felerősített tacho jellel. Még egy műveleti erősítő?
Egy kicsit bonyolult, de talán kivitelezhető. Nem kell annyira pontosnak lennie, csak azért kb tartsa a fordulatot. Köszönöm
Vagy van más ötleted?
(#) ktamas66 válasza tönöpö hozzászólására (») Dec 13, 2023 /
 
Azt áruld el, pontosan milyen motorvezérlőd van.
A csillagpontot hagyd békén, ott nem lehet áramot mérni.
(#) tönöpö válasza ktamas66 hozzászólására (») Dec 13, 2023 /
 
A vezérlő linkje: https://it.aliexpress.com/item/1005003307191220.html?spm=a2g0o.deta...749%21

Típus száma: ZS-X11F

Mivel a motor 3 fázis + csillagpont kivezetésű, nincs benne Hall elem kivezetések.
Ezért vettem ezt a vezérlőt, mert ennek a működéséhez nem kell 3xHall kimenet. Bár van olyan vezérlőm is, de azzal nyilván nem működik, mert annak a Hall benetei üresen állnak.
(#) ktamas66 válasza tönöpö hozzászólására (») Dec 13, 2023 /
 
Van rajta "speed interface", az IC típusa alapján ki lehetne nyomozni mi is ez pontosan. Valószínűleg frekvencia kimenet a fordulat függvényében.
(#) tönöpö válasza ktamas66 hozzászólására (») Dec 13, 2023 /
 
A mikrocontroller típusa: MS51FB9AE
Ha elárulnád - hogy tanuljak - , hogy honnan tudod, hogy van rajta speed interface?
Ezekhez a modern, digitális vezérlésekhez sajna nem sokat értek, vén vagyok már.
Én még abban a világban voltam fiatal és szerettem meg az elektronikát, amikor elsőnek még krumplirádiót építettünk 1966-ban a szegedi MHSZ székházban. Szép emlékek.
Szóval, ebben valszeg nem fogok tudni tovább jutni, kifogott rajtam.
Azért nagyon köszönöm a segítségeteket!
Üdv
(#) pipi válasza tönöpö hozzászólására (») Dec 13, 2023 /
 
A linkeden a második fotón ott van
(#) pucuka válasza tönöpö hozzászólására (») Dec 14, 2023 /
 
Tegnap TV -n néztem egy YT csatornát, csak úgy beleakadtam. Egy fazon BLDC vezérléssel szórakozott, egy viszonylag combos motorral. Egy ilyen vezérlőt használt.
Sajnos linket nem tudok adni, mert a nagyonokos TV -n nem tudom hogyan lehetne a linket elmenteni.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Dec 14, 2023 /
 
Ha megnézed ugyanazt a videot a PC/Tableten, akkor ott mentheted a linkeket. Amugy ez a BLDC meghajto valoszinü a modellvilágból származik. Ott használnak ilyen nagyteljesitményü BLDC motorokat.
(#) proli007 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 14, 2023 /
 
Hello! Szerintem az Ordasi Gábor volt az.
(#) tönöpö válasza pipi hozzászólására (») Dec 14, 2023 /
 
Azt gondoltam, ez csak a helye, vagyis a kivezetés itt inaktív, mert egy másik ugyan ilyen, csak más tipusnál be van forrasztva a foglalat, ebből meg az hiányzik. Mondjuk, megnézhettem volna....
Köszi!
(#) ktamas66 válasza tönöpö hozzászólására (») Dec 14, 2023 /
 
Mérj rá egy frekvenciamérővel, egyből kiderül.
(#) pucuka válasza proli007 hozzászólására (») Dec 14, 2023 /
 
Én kerestem a laptopon, de nem találtam. Igen, ez volt az.
(#) tönöpö válasza ktamas66 hozzászólására (») Dec 14, 2023 /
 
Köszönöm!
Tökéletes négyszögjel a kimeneten, a fordulat változtatásával, illetve a terhelés változtatásával arányosan változik a frekije. És most ezzel a terhelés hatására csökkenő frekvenciával kellene valahogy visszahatni a 3f vezérlő tápfeszének az emelésére, ami növelné a fordulatot addig, amíg visszaáll az eredeti fordulat?
(#) dB_Thunder válasza tönöpö hozzászólására (») Dec 14, 2023 /
 
Éééés vissza is kanyarodtunk egy régi problémához:
Idézet:
„Azt még el kéne dönteni, hogy a háromfázisú gép szinkron, vagy aszinkron.
Szinkron motornál (állandó mágnesek vannak benne, általában a forgórészben) csak a frekvenciától függ a fordulatszám,”


Idézet:
„Sajnos ez akkor már meghaladja a képességeimet. Az szinte biztos, hogy ezek nem szinkron motorok”


Így nehéz lesz!!
Egyébként amiben van mágnes az működik generátorként... a másik meg nem. Kb. ennyi!
(#) ktamas66 válasza tönöpö hozzászólására (») Dec 14, 2023 /
 
A táp változtatását kihagynám. Ebből a jelből lehet egy frekvencia/feszültség konverterrel fordulatszámmal arányos jelet képezni, és avval beavatkozni a fordulatszám alapjelbe. De úgy látom van a panelen árammérő sönt is, bár elég kis értékű. Nem látszik ezt erősíti-e valami, bár azt sem tudjuk mekkora áramok folynak ott. Itt viszont egyszerűbb figyelni a felvett áramot.
(#) ONKYOS válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
Nagyon egyszerű..
Elektrotechnika, villamos gépek, tantárgy, asszinkron gép, szinkron gép',
utóbbi Paks on működik, nagy frekvenciapontosság, és ford.szám tartás mellett.
(#) erbe válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
Idézet:
„amiben van mágnes az működik generátorként... a másik meg nem. Kb. ennyi!”

...és akkor hogyan működik az aszinkron generátor?
(#) Régi motoros válasza erbe hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
Az biztos a kivétel (vagy inkább a kakukk tojás).
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2023
(#) pipi válasza erbe hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
Elektromágnes
(#) pucuka válasza erbe hozzászólására (») Dec 17, 2023 /
 
Ezt elég nehéz pontosan, precízen megválaszolni röviden, szemléletesen.
A különbség a gerjesztésben van.
Szinkron motornál a gerjesztést a forgórészben levő mágnesek adják., ezért ha megforgatod, máris jön a "villany".
Aszinkron gépnél azonban nem. Ahhoz az kell, hogy záródjon a kimenet, hogy áram tudjon folyni, amivel létre tud jönni az öngerjesztés folyamata. Ezért a kimeneteket egy (három) kondenzátorral rövidre kell zárni.
(#) pucuka válasza pipi hozzászólására (») Dec 17, 2023 /
 
Az elektromágnes azt jelenti, hogy a forgórészt egyenárammal gerjeszteni kell. Akkor viszont lőttek a kefementességnek, mert a forgórészbe a gerjesztőáramot kefével, és csúszógyűrűvel kell bevezetni. (lásd autó generátor)
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Dec 17, 2023 /
 
Közben valamennyit fejlődött ám a technológia.
Következő: »»   25 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem