Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4038 / 4038
(#) gg630504 válasza pont hozzászólására (») Szo, 22:50 /

Nulla áramerősség biztosan jó neki. Ekkor nem is világít.
Ha a maximális áramerősséget akarod megtudni, akkor mérés közben növeld az áramerősséget.
Amikor tönkrement, az már sok volt. Ekkor nem is világít.
Eldöntheted, hogy például 90 Celsius-fok legmagasabb hőmérsékletet engedsz meg. Ugyanúgy növeled az áramerősséget, de a hőmérsékletet figyeled. Amikor elérte az eldöntött hőmérsékletet, azt az áramerősséget fogadod el.
(#) ttindian válasza proli007 hozzászólására (») Vas, 1:13 /

Most hajnal 2 óra , félre toltam a szerszámokat. Neki fogtam ősszedobni a modulokat, NE ki, TLC555 be, relé ki, drotozás,stb. Tápnak egy telefon tőltőt használtam, 2A tőbb usb csatlakozos. Szépen műkődik minden a harmadik modulig. ( érdekeség amit még soha nem láttam , a25khz modul 4es laba az 5re volt csatlakozva). DE a konvertert nem tudtam műkődésre bírni . Elsőnél azt hittem hogy elrontotam mikor az ENt felfeszegetem, de egy másadikat sem, majd egy aksiról probáltam amirol majd működnie is kéne, de aval sem. Felmérgelodtem és félre toltam mindent.
Miért nem emel feszűltséget, mindkető a bemeneti feszültséget adja a kimenetén.
(#) jonasr75 válasza granpa hozzászólására (») Vas, 2:24 /

Szia! Köszi, le is töltöttem. Ott már egy adott L értékkel indít a számolás, és a fojtótekercs paramétereit számolja ki. Arra lennék kíváncsi, hogy az L értéket hogyan határozom meg. Úgy mint a simító elkó esetén van egy ökölszabály, hogy amperenként 1000µF érték az elvárt a megfelelő jelalak és brumm eléréséhez.
(#) granpa válasza jonasr75 hozzászólására (») Vas, 7:01 /

Esetleg egyenletátalakítással a keresett elemre? Valahol van egy elemzés a hullámosságra is ezekkel az elemekkel. A HE mellékprogramjai között.
(#) proli007 válasza ttindian hozzászólására (») Vas, 8:20 /

Hello! Kicsit zavaros számomra a dolog. De..
- Hogy a 25kHz-es modulnak emlegetett második 555-ös Ic-nél a 4-es láb az 5-ösre van kötve, nem az ördögtől való dolog. Mert az 5-ös láb a tápfesz 2/3-ad részén áll. A 4-es Reset láb 1V felett már nem Resetel. Tehát simán lehet oda is kötni.
(Én is szoktam, ha nem jól jön ki a nyák. Egyébként az 555-nek, bénán vannak a kivezetései.)
- A konvertert, előbb ki kellett volna próbálni. De mivel az induktivitás itt a bemenet és a kimenet között van, leszabályozva, vagy leállítva a konvertert, a bemeneti jel megjelenik a kimeneten.
- Azt nem értettem, hogy azt írtad, hogy ez nem piezo, hanem egy önrezgő valami. De akkor miért van a második 555-nél oda írva a 25kHz? Én úgy gondoltam, az az ultrahang keltő, és a Fet erősíti fel a jelet 24V-ra. Mert ha ez még is így lenne, akkor még is piezo a hangszóró és nem jó a meghajtás. Ha meg még is önrezgő, akkor minek a második 555? Maximum valami moduláció lehetne.

Néha nem írjátok oda a típusokat, linket akármit, hogy el tudjunk igazodni. Én nem látom másokat, hogy miről mit gondolnak. Precízen kell fogalmazni, valós képeket felrakni. Mert így ha nem tudom mire gondolsz, nem tudok segíteni. (Persze ha tudok..).
(#) ttindian válasza proli007 hozzászólására (») Vas, 9:44 /

Jó reggelt!
- Akkor most már értem az 555 4-5 lábát, szándékosan olyan modult rendeltem ahol foglalatban van az IC, igy kőnyen cseréltem(NE-TLC) és kihajlítotam a lábát ,hogy ne menjen bele a foglalatba , ráadásul tettem egy 1k ellenalast is az előző (555) 3as és másadik 4 kőzé. A kapcsolás eddig jol működik .
- Az ultrahang adó adatlapján azt írja ,hogy nem őnrezgő, 25khz meghajtás kell, ki sem próbáltam ,hogy másképp műköne e.
-Az éjjel azt csináltam, próbálgattam a kűtyűket, vezetékeztem fel a módúlokat, mindegyikbe bele kellett matasak, a mikrofon modulba egy 7805 őt dobtam ki, az első 555 ből a relét,a diódát (a relé áramkőrből), a csatlakozót , még maradt az smd NE-TLC555re cserélye, a másadik 555 fent írtam. Majd csatlakoztatam egymással . Addig minden szépen működik , talán a másadik 555ből kéne kidobjam a piros LEDet ami állandóan világit ,csőkenteni az áramfelvételt.
- A konverter(eke)t nem birtam működésre bírni , se táprol se aksiról, se terhelésel se anélkül , mit nem veszek észre, vahy ocska a modul? 5 volt 2A elég kéne legyen neki?
(#) Bagodi hozzászólása Vas, 9:56 /

Pwm jel csatolás

Egy kis segítség kellene. Arduino nano 9-es lábáról kellene meghajtanom egy zöld 5mm Ledet. De úgy,hogy a LED egyik lába +12v-ra van kötve (ez fix) a másik lába gondolom egy tranzisztoron keresztül megy a GND-re. A bázisra menne a pwm jel. Milyen tranzisztor, mekkora ellenállások és hová. Köszönöm a segítséget!
(#) Bakman válasza Bagodi hozzászólására (») Vas, 10:06 /

Lásd melléklet. R1 értéke 1 - 4.7 kΩ, ami kéznél van. Tranzisztor szinte mindegy, milyen. R2 értékét módosíthatod LED-től függően. Előtét számoló: LED előtét ellenállás (Soros LED).
(#) Bagodi válasza Bakman hozzászólására (») Vas, 10:10 /

Köszönöm!
(#) proli007 válasza ttindian hozzászólására (») Vas, 10:20 /

Oké, akkor még is csak piezo lesz az a hangszóró. És így nem jó a meghajtása egy Fet-el.
Olvasd el a linket, amit erről küldtem.
(Nem tudom, hogy a hangszóróknak mekkora a hangereje, annak utána kellene nézni. Mert ha piezo, akkor ennyit párhuzamosan kapcsolva, szép nagy kapacitás fog kijönni és azt nehéz meghajtani. Töpizni kell vele. Esetleg nem lenne célszerűbb egy nagyobb piezo hangszórót használni ez helyett?)
A konverternél, nincs véletlenül letekerve a feszültségszabályzó poti? Mert akkor tényleg csak az alapfeszültséget adja ki.
(#) ttindian válasza proli007 hozzászólására (») Vas, 19:55 /

Bejőttem a kertből , jöhet az elektronima.
A konvertert kicsavartam végletekig mind a két állásba.
A Tct25 ultrasonic adatai a képen.
A hozzászólás módosítva: Vas, 19:57
(#) proli007 válasza ttindian hozzászólására (») Vas, 20:25 /

- Ha így sincs kimeneti feszültsége, akkor sajnos kuka, feltéve hogy nincs a panelen valami hiba.
- Ez a piezo kerámia, alapvetően elég keskeny sávú, és ahogy nézem ultrahangos távolságmérőhöz készült, gondolom én a 40kHz-ből. De ez nem fog nagyot szólni 25kHz-en. Mert már 36kHz-en 30dB csökkenés van.. Nem túl jó ómen.
Egy ilyesmi lehet jobb választás lenne. Igaz ez is 20kHz-ig van deklarálva, de 25kHz-en talán jobban muzsikál, mint egy 40kHz-es 25kHz-en..
(#) ttindian válasza proli007 hozzászólására (») Hé, 7:30 /

Jó reggelt .
De a meghajtás az ugy jó ahogy terveztem?
(#) proli007 válasza ttindian hozzászólására (») Hé, 12:23 /

Hello! Már mint az egy Fet, a piezókkal? Mert ha azt kérdezed, ahogy Váci Mihály írta: "Még nem elég!"
(#) ttindian válasza proli007 hozzászólására (») Hé, 19:45 /

A konverterel kapcsolatosan ezt találtam az eladó oldalán, googli fordította , lásd a képet . Én eleget csavargatam, de csak a bemeneti feyz van.
Akkor mit ajánlasz a meghajtásra.
(#) proli007 válasza ttindian hozzászólására (») Hé, 19:57 /

Ez elég vicces. Meg kell mérni az FB bemeneten a feszültséget. Ott üzemszerű körülmények között (mikor a szabályozás tárt hurkú) a belső referencia feszültségnek kellene lenni.
Azt javasoltam, hogy olvasd el a linket, amit küldtem. De minimum egy ellenállás kell a piezókkal párhuzamosan. Vagy valami meghajtót kell kreálni mert a piezó váltóárammal működik.
(#) Gafly válasza ttindian hozzászólására (») Hé, 19:57 /

Én nagyon jól szórakoztam, de inkább a viccesbe illene.
(#) ttindian válasza proli007 hozzászólására (») Hé, 20:19 /

R1 100k állítható , R2 2.2k , A FB pozitív fele1.9v,negativ 2.2v, kőzép állásban az állítható .
Nem sokat értek a konverterekhez.
A hozzászólás módosítva: Hé, 20:23
(#) proli007 válasza ttindian hozzászólására (») Hé, 20:32 /

Nem kell sokat érteni hozzá. A képletből láthatod, hogy 600mV a belső referencia. A R2-ún, mindig ennek a feszültségnek kellene lenni. Ha nem ez a feszültség van az FB-n, akkor már kilépett a szabályozási tartományából.
(#) ttindian válasza proli007 hozzászólására (») Hé, 22:36 /

Akkor mi a teendő hogy műkődésre birjam.
(#) proli007 válasza ttindian hozzászólására (») Hé, 23:21 /

Azt nem tudom, hogy működni fog-e, de nem mérted meg az FB pont feszültségét, hogy mennyi ls változni fog-e mikor tekered a potit. Ráolvasással nem fog működni..
(#) ttindian válasza proli007 hozzászólására (») 9:20 /

Jó reggelt.
De , leírtam FB értékét és az ellenálásokét is.
Újabb fejlemény az éjszaka folyamán, számolgatam nagynak tűnt a 100k poti, kidoptam kiderűlt hogy nem is úgy van bekőtve ahogy az alábbi rajzon mutassa. Elvetem egy másikat, mérgembe a fém csavarhúzót végig húztam az IC lábain ( Sw, GND, FB) had égjen ki tovább ne ősztőnőzön a bűtykőlés, és láss csodát begerjedt ,működött . 19 voltig tudtam felcsavarni majd ősszeomlott, poti vissza csavarni újra rővidzár a lábak kőzőtt és megint jó. Ekkor rámértem a FBre és megvolt a 0.6V.
A poti kőzépső lába az állítható van a FBen, a 100k része képezi az R1 ellenálást. Mi a véleményed ?
(#) proli007 válasza ttindian hozzászólására (») 13:35 /

Hello!
Igen leírtad, csak épp nem értettem. Ha az FB és a GND között R2 1k van és a referencia feszültség 0,6V, akkor 0,6mA folyik át rajta. Ha az R1 47k, akkor 0,6mA*47k=28,2V és a referenciával együtt 28,8V kell hogy a feszültség legyen.

Hogy végighúzod a csavarhúzót sok gondot nem tudsz okozni. Mert ha az SW-t a GND-re húzod, a belső tranyó is azt teszi. Maximum leégne a tekercs. Ha az FB-t húzod le, akkor maximum lesz a kimeneti feszültség. Ha a 4-5-öt húzod le, akkor táp zárlat van. Csak úgy tudnád kinyírni, ha az SW-t a tápra húzod. De akkor meg feltehetően működik a belső védelem.

Minden esetre vicces az Ic, hogy elindul, meg leáll, ezért írták, hogy tekergetni kell a potit?
Lehet valami más átalakítót kellene nézned.. (Minden esetre az EN ne lógjon, vagy a táp 3,6V, vagy a GND. Lehet meg kellene próbálni lehúzni egy 1k-val a GND-re a 4-es lábat, majd ráadni a 3,6V tápot, elindul-e.)
Következő: »»   4038 / 4038
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem