Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hawksford Error Correction
Lapozás: OK   21 / 31
(#) Massawa válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 24, 2024 /
 
Mert vannak hozzád hasonlo emberek. Akiknek el lehet adni, hogy a semmiböl is jobb hangot tudnak kihozni, mint más a rendelkezésre állo adatokbol. ( ezt nem értetted koräbban sem, kétlem, hogy most sikerül).
(#) compozit válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 24, 2024 /
 
Ezt a Skori az előzőekben egész jól leírta. Igazán sajnálom, hogy nem értetted meg.
(#) teddysnow válasza compozit hozzászólására (») Jan 24, 2024 /
 
Szerintem meg igen, még válaszoltam is, hogy információ visszaadásról van szó és nem a zene burkológörbéjének hű visszaadásáról. Ezt erősíti meg a mintavételi tétel, ami szerint a
mintavételi frekvencia feléig minden információ visszaállítható. Az, hogy nem sóhajtozok a távolba meredve, kinyúlt, szürke pulóverben, kávét szürcsölve, hogy hát ez ilyen, az nem jelenti azt, hogy nem értettem meg.

Na most már nem kérdezek többet, mert Karesz kiküld
(#) Skori válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 24, 2024 /
 
Kezdem érteni, hogy mit nem értesz ebben. Ott az a mondjuk 4 pont, és hogy lesz abból pontosan ugyanolyan folytonos görbe, mint amilyen az eredeti volt? Úgy lesz, hogy az eredeti jel sávhatárolt, a digitalizálás előtt átmegy egy pl. 20kHz-es szűrőn (más mintavétel esetén ez lehet más), közvetve, de emiatt lesz abból az említett 4 pontból visszaállított görbe ugyanolyan, ugyanis a sávszél korlát miatt azt a 4 pontot csakis egy pontosan olyan görbe adhatta ki eredetileg (ha nem tartalmazott 20kHz feletti komponenst), mert más görbe (ha nem tartalmaz 20kHz feletti komponenst) másmilyen 4 pontot adott volna. Természetesen a matek miatt vannak kerekítések, és a kvantálás miatti zaj + torzítás, tehát az egyezés nyilván nem 100%-os, de igen jól megközelíti: magyarán nagyon alacsony THD+N -t tud produkálni.
(#) Skori válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 24, 2024 / 2
 
De ha jó matekos vagy, mondok erre egy egyszerű matek példát:

- Kijelölünk tetszés szerint 3 pontot a koordináta rendszerben.
- Erre felírható egy olyan másodfokú függvény, amelynek a görbéje mindhárom ponton átmegy.
- Másodfokú függvényből csakis egyetlen egy ilyet lehet felírni.
- Tehát ez a 3 pont, egy teljes görbét hibátlanul le tudott írni, aminek az összes többi pontját ki tudjuk számolni!

Ugyanez eljátszható több ponttal, és harmad, negyedfokú , stb függvényekkel is.
Annak idején írtam egy PC programot, még DOS alatt, aminek megadtam egy görbe egymás utáni (tetszés szerinti számú) pontjait. Kiszámolta a hozzá tartozó függvényt és a görbe további pontjait. Audio tömörítésre akartam használni, úgy, hogy a megjósolt következő pont(ok), és a valódi érték közötti különbségeket tárolom csak el. Amúgy nem sikerült ilyen módon használható mértékű tömörítést elérnem, de programozási gyakorlatnak jó volt.

A digitális hangfeldolgozás ennél sokkal bonyolultabb dolog, de olyan dolgokat is meg lehet oldani, amelyeket analóg technikával álmodni sem mernénk.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2024
(#) Karesz 50 válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 25, 2024 /
 
Ez ugyan kicsit más mint amiről szó van, de a PWM jel is egyfajta kódolása az analóg jelnek és jól látszik, hogy egy szem másodrendű szűrő a kimeneten egészen alakhűen visszaállítja az eredeti jelet, ha úgy vesszük "néhány pontból" (ami itt, nagyon leegyszerűsítve: idő).

Ez meg még nagyon másabb, de akkor is el kell mondanom mindenkinek (ha már pitekről van szó) hogy tegnap reggel meghozta a GLS mikulás azt a három FOX lemezt amikre pontosan 46 éve vadászok és még 12 bónusz számot, amik kislemezen jelentek meg anno. Nem is szólt más egész nap... csak még az az egy Angus and Julia Stone ami hiányzott a gyűjteményemből. Varázslatos volt a tegnapi nap, azt se tudom milyen idő volt kint csak sejtem, hogy hideg.
(#) shany válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 25, 2024 /
 
Idézet:
„...tegnap reggel meghozta a GLS mikulás azt a három FOX lemezt amikre pontosan 46 éve vadászok és még 12 bónusz számot, amik kislemezen jelentek meg anno.”
Jó ideje a hifisták nagy része ( és ez az arány nő ) streamet használnak műsorforrásként ( CD vagy HD felbontással ), havi/éves előfizetéssel. Pl. a Qobuz keresőjében rákeresve a "Fox" előadóra, ezeket az albumokat tudod egy kattintással meghallgatni ( és lemezek további százezreihez hozzáférni, inteligens kereséssel, ajánlatokkal, egyéb tartalmakkal...)
https://www.qobuz.com/ie-en/interpreter/fox/127086
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2024
(#) cua válasza shany hozzászólására (») Jan 25, 2024 / 2
 
A stream-et nem tudod felrakni a lemezjatszora
Ez az egyetlen oka ami miatt meg mindig orzok ~200 lemezt. A szertartas.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2024
(#) shany válasza cua hozzászólására (») Jan 25, 2024 / 1
 
Hanglemezből kevesebb, de van még pár száz kazetta, és CD is a szekrényben. A CD-ket olyan minőségben le tudom játszani, mint soha azelőtt ( gyakorlatilag a stream-hez használt hardveren, szoftveren, hasonló minőségben ), mégsem hallgatom.
Inkább az döbbent meg, hogy errefelé szó nem esik modernebb, akarom mondani jelenkori, technikákról. ( Pedig azért alapvető fontosságú, hogy milyen minőségű műsorforrásokkal, hangláncokon, tehát mihez próbálják kireszelni/hozzáreszelni az áhított erősítőt ).Ha mégis, akkor az meg eléggé félrevezető, félreinformáló:
" Talán a korom miatt érzem úgy, hogy a technika visszafelé fejlődik, az integrálódás, a mikrokontrolleres izék, a digitalizálódás, az elbóvlisodás útján. Az LP szebben szól a CD-nél, a CD szebben szól ezeknél a multimédiás izéknél. Karácsonyra megleptem magam egy ilyen multimédiás csilivilivel (igaz használt volt és olcsó). Körülbelül háromszor 20 másodpercig hallgattam, aztán neki ajándékoztam Bandi barátomnak. A borzasztónál kicsivel volt rettenetesebb hangja."
Mit lehet ebből leszűrni? Mi az, hogy "multimédiás csilivili"? Milyen kategóriájú készülék ez, ebben a topikban, ahol azért elég magasztos célok érdekében jönnek létre az áramkörök?
Látszólag van egy "hangideál" keresése, amely elég nehezen összeegyeztethető a legprecízebb műszaki megoldások keresésével, alkalmazásával...
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2024
(#) Skori válasza shany hozzászólására (») Jan 25, 2024 /
 
A stream-et lehet, hogy korszerűnek tartja valaki, de szerintem erőltetett dolog, és az a lényeg hogy ne csak egyszer fizess (mint egy lemez megvásárlásakor) hanem rendszeresen.
Nekem otthon van egy NAS-om, amit a világon bárhonnan elérhetnék. A fogyasztása, ill. az üzemeltetési költsége jelentéktelen, és szinte korlátlan mennyiségű zene lehet rajta. Bármivel lejátszhatom a zenét, tehát tetszés szerint megválaszthatom a szoftvert, és az elérési protokollt is.
Ha bármi okból nem éred el az internetet akkor a stream-et a "hajadra kenheted", ha akadozik a net, mert a környékeden éppen mindenki "max-on tolja", akkor is. A stream esetében jelentős erőforrást fordítanak arra, hogy ne tudd lementeni a zenéket (vagy éppen filmeket, vagy bármit), mert akkor nem fizetneél érte sokszor és rendszeresen.
(#) shany válasza Skori hozzászólására (») Jan 25, 2024 /
 
Nem látod a lényegét. Hány zeneszámod/albumod van eltárolva? Hányat vásároltál meg legálisan?
Ezt szorozd be 1000-1000000-val. Olyan albumokhoz, zenékhez, végtelen zenei anyaghoz férsz hozzá, amelyhez másképp - gyakorlatilag - semmiképp nem lennél képes. Mellesleg a szolgáltató rendszer többféle módon segít, hogy ebből a végtelen kínálatból is meg tudd találni a téged ténylegesen érdeklő anyagokat. Emellett egyéb információkat is szolgáltat az előadókról albumokról,stb.
Ami még lényeges: az előfizetés egy része jogdíj, fizetsz az előadóknak, művészeknek, stb a munkájukért. Van akinek ez is számít...van akinek elvi alapvetés.
Nem mellesleg ebbe az irányba megy a világ, ezt támasztják alá az adatok.

Egyébként nyilván meg is vásárolható minden, ha erre vágyik valaki...bár az anyagilag más kategória lesz, valamint zeneileg, tartalmilag összehasonlíthatatlanul szűkösebb, egyoldalúbb.
És vannak ingyenes internetes rádiók is, van amelyik csak HD stream formában sugároz ( hanglemez, és HD fájlok forrásból )pl:
https://motherearthradio.de/index.html
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2024
(#) Skori válasza shany hozzászólására (») Jan 25, 2024 / 1
 
Nekem nem kell a világ összes létező zenéje. Amit hallgatni szeretek az meg ott van a szerveren. Az, hogy a világ erre felé megy, azért van mert anyagi érdekek szerint próbálják mozgatni a dolgokat - de attól még egyáltalán nem biztos, hogy jó irányba megy.
Nekem megvannak a régen vásárolt CD-im, az enyém, annyiszor hallgatom meg ahányszor akarom, anélkül, hogy újra és újra fizetnem kellene érte. Legálisan készíthetek róla biztonsági másolatot, amit tárolhatok pl. a NAS-on. Amúgy pedig magyaroszágon az adathordozók (Pendrive, SSD, nyomtató, írható DVD, stb...) árában jogdíjat fizetsz (amiből a tartalomgyártók részesülnek) - ezért nem szankcionálják a saját célra történő letöltéseket. Tehát azzal hogy vásároltam pl. SSD-t a NAS-ba jogdíjat is fizettem.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2024
(#) Skori válasza shany hozzászólására (») Jan 25, 2024 /
 
Lejárt a szerk. idő: Tehát: ezek után bolond lennék egy stream szolgáltató céget hizlalni, főleg olyasmiért amit nélkülük is meg tudok oldani, ráadásul úgy, hogy az jobban megfelel az én igényeimnek. Akinek van kidobni való pénze, az persze adja nekik nyugodtan, az nem az én dolgom. Addig pedig, ameddig le is lehet tölteni azt mi érdekel, szankciók nélkül, és netán nincs meg saját lemezen, azt ezután is le fogom tölteni - mert az meg az én dolgom....
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Jan 25, 2024 /
 
Idézet:
„Nekem nem kell a világ összes létező zenéje.”

Ezzel én is pontosan így vagyok. Ha már számolunk, hogy ezerszer tízmillió album... van mondjuk 200 kedves lemezem, amiből meghallgatok naponta/átlagosan kettőt. Akkor ugyanazt a lemezt évente négyszer hallgatom meg. Az ezerszer ennyit mikor hallgatnám meg? És egyáltalán van ennyi jó zene a világon ami nekem tetszik?

A másik: hoztak már ide streamet nagy felbontással, nagy mellénnyel. Aztán behúzott farokkal a hóna alá csapta a gazdája, úgy lemosta a 30 éves Denon CD játszóm a sok multibitjét. Arról nem is beszélve, hogy egy Zorán számot (amit kértem) 5 percig pötyögte bele mire megtalálta a milliószor millió zene közül.

A harmadik meg, ahogy "cua" is írja... eleget nyomkodom a billentyűzetet nap mint nap, ha zenét szeretnék szeretnék hallgatni, a lemezt akarom a kezembe venni nem a tabletet/telefont/laptopot tapogatni.
(#) teddysnow hozzászólása Jan 25, 2024 /
 
Köszönöm szépen a sokak által rám fordított időt és energiát, Karesznak a mérést. Még egy, most már tényleg utolsó dolog. Készítettem egy rajzot Karesz könyve alapján.

Baloldalon eredeti rajz.
Mellette, második rajzon Ube burkológörbéje illeszkedik a mintavételezés után.
Harmadik rajzon az én csalafinta jelalakom illeszkedik "véletlenül" pont ugyan arra a mintavételre.
Negyedik rajzon a tankönyvi jelalak és az én "zeném" jelalakja.

Nincs kérdésem, csak úgy gondolkodom. Sejtem, hogy a bemeneti szűrő a zeném cirádáit megvasalja, hogy ő járjon túl az én eszemen, ne én az övén. Egyetértek abban, hogy egész alakhűen visszaadja az eredetit.


A zenehallgatásban számomra fontos a zenék sorrendje és a számok közötti szünet. Marvin Gaye What's Going On albuma 71-es, még nem hallottam hozzá hasonlót.

Ingyenes HD netrádiókat hallgatok én is telefonról, háttérzenének. A Bluetooth max 192kbps stabil, így ennél jobb minőséget nem tud. A telefon kimenetét szoktam használni, így a kábel miatt az erősítő mellett kell lennie. Ezért már egy ideje AudioCast-on gondolkodom, lehet hogy jövő hónapban, születésnapomra meglepem magam. Ez azt tudná, hogy telefon netrádió applikáció DLNA-val (Replaio tudja), WiFin keresztül küldené neki a zenét és az AudioCast (szintén WiFi-vel) audio kimenete lenne összekötve az erősítővel. Így a telefon bárhol lehet és a nem zenére kitalált Bluetooth is ki lenne kerülve. De csak játék szinten.

minta.gif
    
(#) Massawa válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 25, 2024 /
 
Megint olyasmit feszegetsz ami nem fordulhat elő, sem a tankönyv szerint, sem a valoságban. A tankönyv egészen biztosan nem a határfrekvenciához közeli jeleket tárgyalja innen hibás az egész eszmefuttatásod.
A DAC csak szinuszt tud csinálni és nem olyan zagyvaságot ami képeid jobboldalán van. Olyan jelet sajnálatos modon a természet sem tud összehozni.
A képeken csak jel amplitudojának a leképzese van, de valoságban nemcsak jel amplitudoja számit hanem a frekvenciája is és a hangjel folyamatos, mert a levegő rezgése adja hangot. Azaz ha mondjuk egy 10 kHz-es jelnek van egy harmonikusa ( több nem igen lehet egy CDn, akkor van még egy 20 kHz-s szinusz némi amplitudoval. Azaz nem olyan szörös kép amit lerajzoltál. Gondolj csak bele hogyan kellene egy hangszoro vagy mikrofon membránjának mozogni, hogy ilyen görbét kapj.
Probáld kiolvasni valamilyen FFT-tárgyalo okos könyvböl, hogy milyen komponensekből lehetne kigenerálni azt a szőrős képet, mnt amit rajzoltl.
Ahogyan már elöttem irták az emberi fül optimális esetben ugy kb 20kHzig müködik, azaz egy 10 kHzen még a te rajzodtól sokkal jobban deformált szinusz jelen sem hallanál mást, mint a 10kHzes szinuszt.
Ha van lehetőséged, ki is probálhatod egy átkapcsolhato oszcillátoron állits be szinuszon 10kHzet majd kapcsold át mondjuk 10kHzes négyszög jelre vagy akár PWMre is, és ird meg mit hallottál.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2024
(#) Skori válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 26, 2024 / 1
 
Ha a mitavétel 44kHz lenne, és a pirossal rajzolt hullámformát nézem, akkor a következő látható:
A két minta között a jel fel-le változik, ami egyértelművé teszi, hogy a sávszélessége még 44kHz fölé is felmegy. A valóságban ugye az A/D előtt ki kell szűrni a 20kHz feletti összetevőket, tehát ilyen hullámforma nem kerülhet a mintavevő áramkörre.
Mi lenne ha ez mégis megtörténne? A 22kHz feletti összetevők spektrumának tükörképe bekerülne a hallható sávba, mindenféle furcsa idegen hangot okozva, olyat ami eredetileg nem is volt a jelben.
Tehát valahol mindenképpen meg kell húzni azt a határvonalat, hogy mekkora frekvenciáig szeretnénk átvinni hangokat. Nagyobb mintavételi frekvencia esetén ez a határ feljebb mehet - amire nem azért van szükség, mert hallunk bármit is 20kHz felett (mert nem hallunk), hanem azért mert nagyon nehéz olyan bemeneti szűrőt készíteni, ami 20kHz-en nem csillapít, 22kHz-en meg nagyon sokat. Dupla mintavételi frekvencia esetén viszont a szűrő lehet kisebb meredekségű, azaz 20kHz-en nem csillapít, és mondjuk csak 40kHz-en éri el a -120dB -t (vagy többet). Az ilyen, kevésbé meredek szűrőnek jobb lesz a fázismenete stb... Utána digitális jelfeldogozással (digitális szűrővel) szoftveresen is eltávolíthatók lesznek a 20kHz feletti maradék összetevők (bevitt fázishibák nélkül), és konvertálható lesz a jel 44kHz-es mintavételre. Ezzel természetesen eldobunk információt 20kHz felett, már ha egyáltalán van, de azt amúgy sem halljuk. Amúgy ha más nem is, de zaj pl. van 20kHz felett is, aminek a spektruma szintén tükröződhetne a hallható sávba, tehát már csak ezért is érdemes kiszűrni (mert a végeredmény jel/zaj viszonya jobb lesz). Szerintem ezt eléggé jól kitalálták annak idején, és mai technikával az egészet beleteszik néhány céláramkörbe...

Csak érdekességképpen: a fórumban időnként felbukkanó olcsó kínai (FNIRSI) oszcilloszkóp is csinál ilyeneket (rendes szűrő híján, és kamu mintavételi sebességgel), ezért olyan hullámformákat is meg tud jeleníteni, amelyek sosem voltak a bemenetén Ennek ellenére van aki nem hitte el a százéves közmondást, hogy: "olcsó húsnak híg a leve"...
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2024
(#) teddysnow válasza Massawa hozzászólására (») Jan 26, 2024 /
 
Kipróbáltam. 4.5kHz felett már valóban nem hallottam a különbséget. Erre célzott Compozit a 7kHz 3. felharmonikusával. Nekem nem mindegy mi szól. Ezért írtam, hogy nekem nem jó az mp3.
Engem mindig az érdekelt, hogy a macska tényleg a dobozban van?
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2024
(#) segítő válasza shany hozzászólására (») Jan 26, 2024 /
 
Idézet:
„Ami még lényeges: az előfizetés egy része jogdíj, fizetsz az előadóknak, művészeknek, stb a munkájukért. Van akinek ez is számít...van akinek elvi alapvetés.
Nem mellesleg ebbe az irányba megy a világ, ezt támasztják alá az adatok.

Sajnos. Anno a művészek nem nem a konzumidiótáknak/üzletembereknek alkottak. De ők is a megélhetés miatt dolgoztak.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2024
(#) Massawa válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 26, 2024 /
 
Én nem beszéltem mp3-rol.
Már a CD is komprimált egy kicsit, de az MPEG formátumok egyenesen kihagyják az eredeti hang jelentös részét. Azokrol HIFI szempontbol teljesen felesleges beszélni. Sajnos sok helyen annyira rosszul használják, vagy olyan rossz berendezeseket használnak (profi cégekröl van szo) hogy a hangminöség már a beszéd érthetöségét is rontja.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2024
(#) compozit válasza shany hozzászólására (») Jan 26, 2024 /
 
Ez a qobuz amikor csak belehallgatok, - előfizetés nélkül, - akkor valami minőségre visszabutított verziót mutat be? Mert ez a FOX katasztrófálisan szól.
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Jan 27, 2024 / 1
 
Szerintem minden érte kiadott fillért megért ez a 4 CD lemez (cd pince). Koruknak megfelelő színvonalon szólnak... csöves erősítős felvételek, rugós utánzengetők...de nem torzít, nem sziszeg, van mélye, némi magasa, jó a sztereó képe. Elbájoló hangzás, gyönyörű számok. Az utolsó lemez első hat számát megdigitalizálták, komprimálták, jót akartak, de rosszul sült el (szerintem).

Éppen tegnap reggel vitte el Béla az előerősítőjét - nagyon elégedett vele... a hangjával is (este hívott) - és közben beszélgetünk egy órácskát. Neki - az én anyagi mércémmel mérve - nagyon jó "cuccai" vannak. Kuzma Stabi/Stogi lemezjátszó, valami 3 millás hangszedővel, hasonló árkategóriájú CD játszó és két drága streammer. A következőket mondta:
- Ha felteszek egy LP-t, azt végig hallgatom, mert nem állok fel közben, hogy arrébb tegyem tűt. Ez szól a legszebben, de inkább csak a régebbi analóg felvételek. Ha CD-t hallgatok, ott már átugrok néha egyes számokon. Jó felvételekkel ez is tud jól szól, de az LP jobb. Ha a streamert kapcsolom be, az folyamatosan felajánl zenéket és még soha nem tudtam végig hallgatni vele egy lemezt, állandóan nyomkodom, keresgélek... idegesítő. Mellesleg ez szól a legrosszabbul, hiába van az állítólagos 96 kHz/24 bit... semmivel sem szól jobban az sem.
Zárójelben kérdezném meg shany-t (ha nem veszi személyeskedésnek), hogy vajon végig hallgatta-e a FOX mind az 50 számát... mert én már háromszor.

Tegnap előtt meg hozzám került egy Audilab CDQ 8200 V12E. Érdekes villámteszteket futtattam le vele, mivel van szimmetrikus kimenete, saját hangerő szabályzója, közvetlenül bele lehet dugni a Burgumba. Most az aszimmetrikus kimenetét használom előerősítőn keresztül, így tetszik a legjobban. Szólóban kemény, érdes a hangja és puffogó mélyei vannak (pedig DC csatolt). De még szórakozni fogok velük. Hat digitális szűrő és mindegyik másként szól, van mivel játszani... de tegnap egész nap szólt, este 9-ig. FOX is : ) (ahogy elment Béla elővettem). Valahogy el kell boltolnom Bandi barátomtól - szerencsére neki a Cambridge Audio tetszik - merthát eléggé a mocsárba dalolta a Denon-t, de inkább csak az úgy nevezett "rossz felvételekkel". Miden esetre égészen másként szól. Persze annak már ki van keze-lába, nem is játszik le mindent, disc motort is cserélni kéne benne meg fejet is.

Befejezem, mert ez megint nem HEC volt... elnézést azoktól akiket ez zavart. Néha elkalandozom, mert nem kell mindig a szimulátort nyomkodni. Meg hát a HEC is a zene miatt van, meg a többi is a zene miatt van.
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 27, 2024 /
 
Legyen egy kis HEC is. Kicsit még átvariáltam a túláram védelmet. Nagyon át kell gondolni, hogy mikor, mit, milyen sorrendben kapcsoljon le/ki/be/vissza. Máris alszom is rá még egyet.
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 27, 2024 / 3
 
Ez a "shany"-hoz intézett zárójeles költői kérdésem már megint félresikerült, mert nyilván - és jogosan - azt fogja válaszolni, hogy ugyan miért hallgatna meg valaki 50 számot egy olyan előadótól aki neki nem tetszik. Igazából arra gondoltam, hogy azért nem akarok én "haladni korral", mert ha (sok) pénzt adok ki egy lemezért, akkor az nem csak azért lesz érték számomra mert pénzt adtam ki érte, hanem inkább amiatt, hogy jól megnézem mire költöm a kevéske pénzem. Ezt egy virtuális kapcsolatnak érzem, ami ebből kifolyólag kialakult köztem és x előadó között. Bár ez a "kapcsolat" csak egyirányú, mert az előadót nem az érdekli ki vette meg a lemezét, csak az, hogy mennyit tud eladni belőle. De a munkája sikerét ő is csak abból tudja lemérni, hogy hány lemezt adott el. Bár a "kattintások" számából is következtethet(-ne) erre, de azt honnan tudná, hogy aki rákeres a neten az vajon meg is hallgatja a zenéjét, vagy csak odatévedt.
Ha valamire évekig vadászom és azt végre a kezembe foghatom, az a megszerzés öröme. Ha a gombot nyomkodom a streameren az nulla. Gépies, felesleges mozdulatsor.
(#) Gafly válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 27, 2024 / 2
 
Ezt például meg tudom érteni, én még mindig szoktam néha könyvet venni, pedig le is tölthetném.
Csak teljesen más az érzés, ha kézben tarthatom, meg minden...
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Jan 27, 2024 /
 
Ebben abszolut igazad van. Ha van valamiröl nyomtatott anyag, azt az ember szinte automatikusan megtalálja, és nem veszik el. Amit a weben találsz, és nem töltöd le, az meg eltünik mint a kámfor, es szinte kizárt, hogy ujra megtaláld.
De sajnos ma igy van sok hobbi meg profi dokumentácio is. Ha meg is találod valahol elektronikus formában, lehet, higy ki sem tudod már nyitni.
Én is éppen most berendezéseink dokumentácioját szedem össze. Amit ki tudok nyomtatni, azt kinyomtatom, de van néhány kapcs. rajz amit már nincs mivel kinyomtatni ( ha jol emlékszem orcadban rajzoltam, szerencsére van egy pdf másolat ( azt ki tudom nyitni, de csak nagyon rosszul nyomtatja ki a mai nyomtato) igy a képernyöröl rajzolom át és amint kész lesz ujra kinyomtatom.
(#) Karesz 50 hozzászólása Jan 28, 2024 / 1
 
Készen van a kapcsolási rajza a végfoknak. Még néhány apró dolgot kell leellenőrizni, gyakorolni az Ohm-törvényt, meg ilyesmi. Elvileg kezdődhet a nyák tervezés.
Egy ötödik diagramon lehetett volna még ábrázolni azt az esetet, hogy mi történik akkor ha mégis sikerülne valahogy leégetni a végfokot és, hogy ilyenkor miért nem hagyja magát bekapcsolni.
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 28, 2024 /
 
Nincs kétségem, hogy a régi lemezek is tudnak jól szólni, pláne, ha a kedvenceim közé tartoznak. Nekem a "FOX" című lemezem van meg LP-n. Meg amit tőled kaptam cd-n. Az LP a sok sercegés ellenére is nagyon jól szól, messze jobb, mint a Qubuz akármi által felkínált belehallgatási lehetőség. Ha csak ezt a szintet tudják, akkor csak a süketek fizetnek elő rá. Hát shany nem válaszolt a kérdésemre...
A cd, szerintem nagyon jó, kicsit sok a magas, de nem zavaró. Azóta már autóban is jó, megtaláltam a hangszínszabályozót...

Egyébként, a régi lemezek között van olyanom, amire semmi kifogást nem tudsz mondani, pedig csak kristálypick-up-pal lettek lejátszva ( Suprafon, táskás lejátszó ) . Igaz, a lemez 45-ös fordulatú.
Régebben vettem 2 Carpenters lemezt. Sercegnek rendesen, de a csajszi éneklésben valami elképesztő. Kár, hogy meghalt a bátyja, ezzel Karen, - ha jól tudom, - be is fejezte a pályafutását. Nagyon jó csapat volt.

Egy kis tudomány a Youtube-ról: https://www.youtube.com/watch?v=3RPn0yxbEuI
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2024
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 28, 2024 /
 
Idézet:
„Tegnap előtt meg hozzám került egy Audilab CDQ 8200 V12E.”

Hát... nagyon érdekes szerkezet ez a CD játszó. Azt is mondhatnám, hogy nem szól jól, de mocsok jól szól. Folyamatosan azt érzem mintha egy csúcs minőségű kazettás magnót hallgatnék, csak ennek nincs zaja. Valahogy furcsán lekerekíti a hangokat. Egy picit mintha döngene néha, de közben mégis egyenletes és nagyon mélyre lenyúló basszusa van. Meg mintha magas hiányos lenne, de egyáltalán nem az. A legapróbb részletek is ott vannak, de mintha mégsem lennének ott. Semmit nem tüntet el a zenéből, de mégis mindennel olyan selymesen szól, mintha valamit hozzá is tenne, meg el is venne.
Az a legeslegfurcsább benne, hogy egyszerűen nem lehet abbahagyni a zenehallgatást. Már a hangerőt sem piszkálom, a szűrőit sem piszkálom, a távirányítót sem piszkálom. Tegnap reggel bekapcsoltam és csak lemezeket cserélgettem. Minden lemezt végig hallgatok... néha nem bírom ki, oda ülök elé, becsukom a szemem és hallgatom. Tegnap este kilenckor azt kérdezte asszony, hogy miért kapcsolom ki ilyen korán.
- Hát mert aludni is kéne egy kicsit, majd holnap korábban kelsz és hallgatjuk tovább.
Ma 14 órája szól folyamatosan... de ez az utolsó lemez, aztán kikapcsolom mint a szél...
(#) segítő válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 29, 2024 /
 
Idézet:
„Azt is mondhatnám, hogy nem szól jól, de mocsok jól szól.”
Következő: »»   21 / 31
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem