Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ha jól számoltam :
![]() Uki=(((Ube/(((R1*R4)/(R1+R3+R4))+(1/((1/(((R1*R3)/(R1+R3+R4))+R2))+(1/(((R3*R4)/(R1+R3+R4))+R5))))))*(1/((1/(((R1*R3)/(R1+R3+R4))+R2))+(1/(((R3*R4)/(R1+R3+R4))+R5)))))/(((R3*R4)/(R1+R3+R4))+R5))*R5
Elismerésem! Ezt még beírni egy excel táblába is nagy teljesítmény (hogy ne legyen benne hiba...) (Mondjuk be is lehet copyzni...)
Bocs, de nem ellenőriztem... Mindenesetre az előző (rajzos) hozzászólásod áttekinthető, és könnyebben számolható (még ha a felírt képlet borzasztónak is tűnik), mint amit én javasoltam. A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2025
Köszönöm !
![]() Ja akkor érdemesebb bemásolni excel-be (nehogy kimaradjon akár egy zárójel is ![]() U1 cellába mehet a Ube értéke és R1-5-ig cellába mehetnek is az ellenállás értékek U2 lesz az Uki eredmény. A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2025
Más kerülő, és gyors megoldás: ilyesmire teljesen jó kb. bármelyik áramkör szimulátor program, ami egy pillanat alatt megmutat ennél sokkal bonyolultabb dolgokat is.
A tanuló okulását nem szolgálja, ha csak kiköpi a gép, hogy 1234 mV.
Akkor már az AI-t is kérdezheti (ja igen, tényleg azt kérdezik). ![]()
Ez igen!!! Köszönöm! Azért örülök, hogy iskolába nem adták fel anno házi feladatnak
![]()
Igen, szoktam használni, de gyűjtögetem az excel vackaim, mert nekem kényelmesebb mint rajzolgatni, elhelyezgetni a mérőpontokat, generátorokat; persze ízlés kérdése. No, meg néha jártam úgy, hogy belefagyott a program... Most ezzel is bővült a készlet, elleszek egy darabig. Nagyon köszönöm a segítségeteket!
A számológépek körül is nagy felfordulás volt annak idején. Persze ez még nagyobb lesz.
Mostanában sok számológép normál alakban írja ki az eredményt alaphelyzetben. A tanulók meg (na jó csak kb. az 50%-uk) néz, hogy: most mi van? Mennyi is az eredmény? Az előző tanévben csak erre kellet egy külön tanórát szánnom, hogy a normál alakot "átismételjük". Végülis kb. 50% megtanulta...
Műszaki iskolában nem volt kérdés, hogy mi az. : -) De az ilyen számológépeken szokott gomb is lenni a normál alak és az az egyszerű kijelzés közti váltáshoz, pl. E<-->F vagy esetleg a FIX/SCI/NORM átkapcsolás. A felfordulás persze nem ilyenek miatt volt, hanem hogy féltették a tanulók fejlődését, hogy többé már az iskolában sem kellett segédeszköz nélkül számolgatniuk.
Hát, nem ugyanaz a kategória, mintha nem olvasna valaki (színvonalas műveket), de lehet, hogy ezzel is vesztettünk valamit. Azóta pl. már a kézírás is kihalóban van - az iskolákat is beleértve. : -) Emlékszem, mikor már arról folyt a vita itt-ott, hogy akkor éri-e hátrány a gyermeket, ha a kézírással pepecsel, arra kényszerítik, hogy annak megtanulásával és használatával töltsön jelentős időket. Nem tudom, most hol tartanak. Ez utóbbi azért is érdekes, mert egy életkor elérése után (úgy láttam) sokat romlik az ember kézírása, még a nagy remegések előtt jelentősen gyengül a koordináció. Lehet, hogy annak idején, a számítógép előtti időkben, a finommotoros mozgást, vagy hogy is hívják, egyes játékok mellett sokaknak a kézírás fejlesztette a legjobban? És vajon mi van a kézi és CAD-es NYÁK-tervezéssel? : -) A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2025
Cserépkályha égője rövid idő múlva bealszik,mi lehet a baj?Mi lehet a baj? A cserépkályhába beépített FÉG konvektor égője bealszik begyújtás után nemsokkal ( van,hogy 10 perc,vagy 30 perc után),egyébként a lángja míg ég szépen ég.Ezt már régen is csinálta,azért is lettek megtisztítva,felújítva,kicserélve az alkatrészek,hátha azok a hibásak.Kapott új piezó gyújtót,hozzá új vezetéket,új termoelem,új kerámia égősor,a cserépkályha belülről( ajtók és oldal falnál a tisztító nyilásnál tiszták,kiporszívózva),a kémény videókamerásan megnézve( nincs dugulás és beomlás),az ablakba szellőzőnyílás lett szerelve,a cserépkályha alsó kis ajtaján félig nyitva a nyilása.Szóval miért aludhat be a lángja?Köszönöm előre is a válaszokat!Csatoltam3 fotót a szerkezetről.
Szerintem pont a lényeges részeket nem jól fényképezted! Az őrláng részről kellene egy sokkal jobb fotó, amin látszik a termoelem térbeli elhelyezkedése.
Csatolom..
Én biztosan a "vastagabb rézcső hollandijánál" keresném első körben a hibát.
Villáskulccsal finom utánhúzás után megjavulhat. Szerintem ez az áramkör nagyon kicsi feszültségű, de nagy áramok folynak keresztül, és érzékeny a kontaktusra. Vagy a hőelem csatlakozásánál, vagy belül az armatúrában a tekercsnél, a sajtolt kötésnél szokott nem érintkezni.
A hollanderek ennél jól meglettek húzva,pesze vigyázva is,hogy ne legyenek túlhúzva se.Ennél a fajtánál pl.a termoelem csak bevan dugva a lyukon,a fali konvektorokba szerelt változatnál gf40-es modell ott csavaros/hollanderesen kellett rögzíteni a termoelemet,az elektródát és a gázcsőét is.Mivel régebbi és menet nincs is bennük.Valahol olvastam utánna,hogy esetleg termomágnes hibája is okozhatja?Egy másik valaki a cserépkályhán belüli fal összeomlást mondta( persze ez kívülről nem látszik,ha is lenne).
Milyen áramról beszélsz?
![]() A gyújtás mechanikus, piezzo elektromos. A gázszelepet pedig a lángérzékelő tartja nyitva, ha megfelelő hőmérsékletet érzékel. Ha kialszik a láng, az érzékelő lehűl, és a gázszelep is lezár. Vagy hol látsz te ezen bármilyen betáplálási pontot? A hozzászólás módosítva: Vas, 15:38
Szerintem ezzel a gázos topikba kellene átvándorolnod, ott nálam okosabbak talán megoldják...
De elmondásod alapján gázellátási problémának tűnik. Nem lehet, hogy a palackon a nyomáscsökkentő rendetlenkedik? ![]() De ha vezetékes gázra van kötve, akkor az elméletem tárgytalan. Maximumra állítva mekkora lángja van? A hozzászólás módosítva: Vas, 15:47
Hello! A termoelem áramáról beszél. Ott csak 10..20mV a feszültség, de az áram 100..150mA.
Ez az áram tartja behúzva az elektromágnest (Ha kézzel be van előtte nyomva). Nekem is volt vele gondom, újat kellett venni, ráadásul szeleppel együtt, mert épp karácsony volt. Mondjuk az nem ez a típus SIT-NOVA 820. De az elvi működésük azonos.
Ez érdekes, az árammal működik? Nekem ez új, Gaflynak akkor tartozom egy pardonnal.
Azt hittem, hogy az egy kapilláris cső, és a hő hatására a benne növekvő nyomás miatt tartja nyitva a gázszelepet. Mondjuk úgy, mint a radiátorokra kapható szabályozható termofej. A hozzászólás módosítva: Vas, 16:00
Szia!
A két láng olyan, amilyennek lennie kell, és a termoelem vége is jó helyen van. Ez a random kikapcsolás akkor is bekövetkezik, ha csak az őrláng ég, vagy csak olyankor, ha a főégő is működik? Többnyire az szokott lenni (ha új a termoelem) amit Gafly írt, a másik lehetőség a termomágnes belső ponthegesztésének leválása. Nem nagy összeg, és ennél a CR6-osnál nem is nehéz cserélni a termomágnest.
Vezetékes a gáz és maxra állítva jó nagy a lángja.
Amikor az őrláng ég csak akkor csinálja,hogy bealszik egy idő után.
ellenállás bekötéseSziasztok! Azt szeretném megkérdezni,hogy 5V/2A táprol párhuzamos kötéssel 20db fehér ledet szeretnék üzemeltetni. A kalkulátorba 3V/13mA irtam igy 8.2ohm-ot számolt. A kérdésem az lenne, hogy a ledek mindegyikére külön forraszam,vagy a ledek elé? Elöre is köszönöm a segitséget!
Szerintem ha húsz LED-et párhuzamosan kötsz, akkor lehet (vala)melyik halványabban fog világítani, de hogy egyformán nem, az borítékolható...
A hozzászólás módosítva: 18:56
■
https://hg9ieg.hu/szamolo/_sz/LED___.html?2025-10-21 I = 13 mA Ub = 5 V k₀ = 1 1 U₀ = 3 V ► 4 számjegy ► Rs = 153,8 Ω Ps = 26,01 mW ■ 20 párhuzamosan ( 150 ohm sorba LED ).
Nekem kijött az a ~nyolc, csak ki kell találni a számlálási módszert.
![]() Amúgy meg csak elméletben használható, mert a gyakorlatban nem. ![]()
KÖSZÖNÖM a gyors,érthetö választ! Gyakorlatilag a kalkulátorral mindennel mellélöttem.
Egyébként nem kell ide kalkulátor. A LED előtét ellenállás értékét így lehet kiszámolni:
(U_táp - U_led)/I_led Vagyis a tápfeszültségből kivonod a LED nyitófeszültségét, majd az eredményt elosztod a kívánt LED árammal. Ha volt-tal és amper-rel számolsz, akkor ohm-ot kapsz. ![]() Jelen esetben tehát: (5 V - 3 V)/0,013A = 2 V/0,013 A = 153,8461538461538 Ohm Tehát az előtét ellenállás értéke lehet 150 ohm, és igen, minden LED elé kell egy ellenállás. |
Bejelentkezés
Hirdetés |