Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Keltető hőfokszabályozó
 
Témaindító: Bfg10k, idő: Máj 21, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 41
(#) pokot válasza edgar hozzászólására (») Júl 31, 2008 / 1
 
Természetesen meglehet PID nélkül is csinálni, akár egy P szabályzóval is csodákat lehet művelni,csak jól el kell találni az erősítést és a lényeg hogy ne kétállású legyen a szab.,hanem az elektronika tudja folyamatosan szabályozni a fűtés teljesítményét és ne csak kapcsolgatni. az alábbi linken motorfordulatszámot szabályoznak,nem nehéz átalakítani én ebből csináltam a pákaszabályzómat:[/url]http://www.shawnlankton.com/2005/03/pic-pid-controller/Bővebben: link


és egy kis olvasnivaló a PID szabályzókkal kapcsolatban:
http://meter.hu/cikkek/pid_hangolasBővebben: Link

egyébként lehet hogy régebben nem csináltak PID-et (bár létezik analóg is) gondolom komolyabban oda kellett figyelni a HW(fűtés,keringetés) kialakítására.
(#) edgar válasza pokot hozzászólására (») Júl 31, 2008 /
 
Elegge koltseges egy PID szabalyozo kivitele.
Emellett meg komolyabb szaktudast igenyel.
Tokeletesen egyet ertek veled abban, hogy az erzekelo , futes , keringetes helyes megvalasztasaval lehet nemi csodat muvelni.
Nehez tanacsot adni ilyen dolgokban.
Ezek mindig a letezo ter geometriai mereteitol fuggenek.
A tema szerintem mar tultargyalt.
Adott egy szabalyozo es annak ki kell kiserletezni a megfelelo elrendezest aminel a max. erzekenyseget nyujtja.
(#) Bfg10k válasza edgar hozzászólására (») Aug 1, 2008 /
 
Na nekem megoldódott a hőfokszabályozó problémám. Most vettem egy aukciós oldalon 6000 Ft-ért egy KD48D2 típusú PID szabályozót hőmérővel együtt. Holnap nekifoghatok végre a keltető építésének. 120 literes hűtőszekrényből lesz a háza. Mostmár csak az elrendezést kell kitalálnom meg a párásítást. Ha esetleg épített már valaki hűtőgépből keltetőt, akkor szívesen venném, ha megosztaná a tapasztalatait, a keltető kialakítását. Köszönöm!
(#) pokot válasza Bfg10k hozzászólására (») Aug 1, 2008 /
 
Nem tudom,volt-e már dolgod PID-del. Nem elég őket bedugni és beállítani mondjuk 37 fokra... Mindig be kell konfigurálni/taníttatni őket az adott rendszerre, ellenkező esetben katasztrófális dolgokat tud művelni mint pl túlfűt,ingadozik. Éppezért javaslom a feljebb belinkelt irodalmat a hangolásról elolvasni. Sok sikert hozzá.És persze először tojás nélkül próbáld ki, vagy legalábbis annyival,amennyit főve meg tudsz enni egy ültő helyedben
(#) Bfg10k válasza pokot hozzászólására (») Aug 1, 2008 /
 
Szia!
Eddig nem sok dolgom volt PID-el, látni láttam már sokat működés közben, meg állítottam is már be, de ezen kívül nem sok közöm van hozzá. Nagyon bonyolult behangolni hűtőbe izzókhoz? A PID-es szabályozóval kapcsolatban amúgy is van egy félelmem. A munkatársam már több száz tojást sütött meg keltetőben, mert beragadt a relé a hőfokszabályozóban. Van erre valami megoldás? Vagy megbízhatok ennek a típusnak a reléjében?
http://www.hagamat.hu/hagamat/gyartmany/kd48d.html

Ahogy olvastam, van 2 db TTL kimenete, amire esetleg lehetne tirisztoros vezérlést tenni, amit megbízhatóbban k gondolok. Vagy esetleg máshogy is meg lehet oldani?
(#) Bfg10k válasza pokot hozzászólására (») Aug 1, 2008 /
 
Ja és köszönöm az irodalmat hozzá! Nekem is tervem volt, hogy mielőtt élesben használnám, néhány napot járatnám üresen.
(#) pokot válasza Bfg10k hozzászólására (») Aug 1, 2008 /
 
Relé helyett szilárdtestrelé, esetleg optotriak(olcsóbb). Még olcsóbb,optocsatoló+triak, vagy gréc+elkó+Fet+optó. lényeg, hogy az optót ki ne hagyd! mondjuk a relé érintkezői közé forrasztott kondi is csodákat tud művelni
(#) edgar válasza Bfg10k hozzászólására (») Aug 1, 2008 /
 
Hat te akkor fonok vagy egy ilyen komoly szabalyzoval a kezedben (ki is sargultam az irigysegtol)!!!
Szemelyszerint nem foglalkozom a keltetessel.
Egy egyszeru szabalyozo kapcsan leptem be a forumba.
Nekem amitre szuksegem volt az megoldodott egy egyszeru TL35-os erzekelo es az azt koveto elektronikaval.
Meg igen erzekeny is lett (+- 0.5 0C) le is rontottam.
A parasitassal kapcsolatosan a Google ba ird be, hogy "Build a egg incubator" _vagy hasonlot_miutan megnyilt az oldal kattints a kepekre es ot tudsz keresgelni a kepek lattan.
En is ugy kivancsisagbol keresgeltem egy kicsit a het elejen es sok erdekes dolgot lattam.
(#) edgar hozzászólása Aug 1, 2008 /
 
Hogy ne maradjak buta, nekem 15V-on (vagy 24V) 100-150 W-ot kell kapcsolgassak. Milyen szilard test rele megoldast javasoltok?
Termesdzetesen valamilyen konkret kapcsirajz beszurasaval egybekotve.
Nem vagok tisztaban aval, hogy egy akarmilyen telyesitmeny triak hogyan mukodik alacsony feszultsegen.
Ugyan azt az aramot kapcsolgassa mind 230 -an?
Amator kerdes csak szeretnem tiztazni.
Elore is koszonom a valaszokat.

PS. Nallam a hoszabalyozo kimenete egy kis relet kapcsolgat. Ennek a kontaktjait szerenem felszabadittani a terheles alol.
(#) edgar válasza Bfg10k hozzászólására (») Aug 1, 2008 / 1
 
(#) lovas-sandor hozzászólása Aug 5, 2008 /
 
Sziasztok!
Köszönöm a segítséget mindenkinek! Úgy tűnik már jó lesz a keltetőgépem. A hőingadozást sikerült 0,3-0,4°C alá csökkenteni a fűtés teljesítményének csökkentésével. Egy hajszárítóból kiszerelt rövid fűtőszálat alkalmazok 42V 150W-os trafóról. A levegőkeringetés külön adapterről folyamatosan működik. A mechanikus relét is szilárdtest relére cseréltem. Feltöltök egy pár képet, ha valaki akar ilyet építeni, talán segítséget nyújthat.
(#) edgar válasza lovas-sandor hozzászólására (») Aug 6, 2008 /
 
Orvendek(unk), hogy sikerultmegoldanod a problemat.
A szabalyzorol legyszives es egy kicsit tobbet irj.
Ugyan is a C2 egy kicsit gyanus nekem, hogy 1µF-os erteku (szerintem 0,1 uF).
Egy konkret rajzot szurjal be a szabalyozorol ahogyan csinaltad.

Ps. Az elso kikelt csirkerol egy kepet kerunk !!!
(#) Bfg10k hozzászólása Aug 9, 2008 /
 
Üdvözletem!
Sajnos sosem volt PID szabályozóm, ezért nem tudom bekötni a hőérzékelőt. Tudna esetleg valaki segíteni? 2 lábú érzékelő, fehér és piros vezetéke van. Tán valami kompenzáló dióda vagy ellenállás kell valahova. 3 lábú bemenete van a PID-nek. A hőérzékelőn egy betű sincs, úgyhogy nem tudom, hogy milyen fajta. Köszönöm!
Bfg10k
(#) fongab válasza Bfg10k hozzászólására (») Aug 9, 2008 /
 
Neked, ha minden igaz, hő ellem van, a kezedbe.
A fehér piros nem tudom milyen típus. De ha a össze heggesztet végét melegíted,
akkor mV –os feszültséget kell mérned a másik végén. Itt megtalálod a típusokat:
Bővebben: Link
Itt megtalálod a típushoz tartózó mV –ot ( B…………..T iípus)
Bővebben: Link
Ha hő ellem, akkor keltetőnek, nem javaslóm. Kicsi a jelváltózás, sók zavart összeszedhet. És a hő ellem a meleg és a hideg vége közti hő különbséget alakítja át mV-á Tehát, a környezeti hőmérséklet váltózik, akkor is mV váltózás lesz. Holott, a keltetőbe a hőmérséklet, azonos marad.
Azt meg kellene nézni, hogy a szabályzóegység mit vár.
Lehet ellenállás (Pt100, Pt200, Pt1000 ) 2,3, és 4 vezetékes kialakításba.
Vagy lehet mV –os bemenetű ( -20mV tól 50mV –ig ) bármi és ehhez különböző hőmérsékletek tartóznak. ( -200°C …+1600°C )
Lehet feszültség, vagy áram bemenet (0-10V) vagy (0-20mA) De lehet (0-1V) vagy (0-5mA) Itt bármit hozzá lehet kapcsolni, csak át kell alakítani, a mérendő jelet, arányos, fesz/áram jellé.
(#) Bfg10k válasza fongab hozzászólására (») Aug 10, 2008 /
 
Üdv!
Köszönöm a válaszodat!
J és K elem ami nekem van. Már csak a kompenzációs taggal akadt problémám. A hőfokszabályozóba beépítve (HAGA KD48D2) a menüben beállítva 54 illetve 51 C fokot mutat szobahőmérsékleten. Gondolom ezért kellene bele a kompenzációs ellenállás/dióda, csak nem tudom, hogyan kössem be, illetve milyen értékűt. Elvileg jó keltetőbe, már sikeresen alkalmazták, a környezeti hőmérsékletnek nem szabadna befolyással lenni rá, mert teljes egészében a gépben lesz az érzékelő és a vezeték. Kb. 5 cm nem lesz teljesen a gépben, illetve el lesz választva a géptől, hogy a pára ne kerüljön a vezérlő automatikába. A gép házában besűllyesztve lesz elhelyezve egy külön dobozban. Tudnál segíteni, hogy miként kössem be?
Köszönettel: Bfg10k
(#) lovas-sandor válasza edgar hozzászólására (») Aug 12, 2008 /
 
A hőfokszabályozómban a C2-es kondi biztos, hogy 1ľF-os értékű. Többet nem tudok írni róla, én a Baji Elektronikánál vettem Vácon (1400Ft), csak össze kellett rakni, illetve az R4-et 560K-ról 2200K-ra cseréltem.
Itt a honlapja:Bővebben: Link
(#) proli007 válasza Bfg10k hozzászólására (») Aug 12, 2008 /
 
Szia!
Fongab-t nem látom, ezért kissé beledumálok, hátha segítek valamit.
A Te szabályzóddal még nem volt dolgom, de a HAGA KDCH már volt a kezemben, sőt adatlapja is letölthető volt. Az analóg bemeneti jelek bekötésében viszont elég szűkszavú.
- Egy hőelem, mindig a meleg és a hidegpont közötti hőmérséklet különbséggel arányos feszültséget adja.
- A melegpont a két vezető összehegesztett pontja, míg a hidegpont az a kötéspont, ahol a hőelem vezetékei más anyagú vezetővel van összekötve (sorkapocs).
- A hidegpont (CJ) helye, lehet a készülék sorkapcsa (ekkor un. kompenz vezetékkel van a hőelem a készülékig vezetve, melynek anyaga megegyezik a hőelem anyagával), vagy valahol azok kívül, pld. egy gyűjtő helyen (CJB).
- Nos, ha a hidegpont mondjuk 25Cfok környezeti hőmérsékletű helyen van, akkor a műszer 25fokkal kisebbet fog mutatni! Ezért un. hidegpont kompenzációt kell alkalmazni.
- Analóg műszereknél, ezt úgy szokás megoldani, hogy készítenek egy kis mérőhidat pld. NTC ellenállás alkalmazásával, ahol a hídfeszültség a hőfokkal együtt változik. Persze pont akkora feszültséget ad ki, mint amit a hőelem adna az adott fokon. Aztán ezt a feszültséget egyszerűen hozzáadják a hőelem feszültségéhez. (persze feltételezik, hogy a környezeti hőmérséklet csak egy bizonyos határon belül változik, mert csak ott pontos)
- Ha a hidegpont kompenzáció ki van építve a műszer bemenetén, akkor "belső" hidegpont kompenzációról beszélünk. Ha a a hidegpont a külső gyűjtődobozban van elhelyezve, akkor "külső" hidegpont kompenzációról beszélünk.
- Hidegpont kompenzációt digit műszereknél általában nem a kis analóg híddal végzik a kompenzációt, hanem egy ellenállás hőmérővel (RTD) mérik a hidegpont helyén a környezeti hőmérsékletet, és annak értékét "egyszerűen" hozzáadják a hőelem által mért értékhez (hiszen pont annyi hiányzik belőle). És ez lehet a készüléken belül és kívül is (CJB).
- A hidegpont méréséhez általában valamilyen szabványos ellenállás hőmérő típust használnak. pld. Pt100 v. Pt1000 (ez egy 100, vagy 1000ohm-os platina ellenállás).
- Még egy lehetőség van, amit esetenként használnak, ha a hidegpont (CJB) termosztátban van elhelyezve, így a hidegpont hőmérsékletét állandó (pld. 50 fokon) értéken tartják. (Ez magasabb mint a várható maximális környezeti hőmérséklet.) Ebben az esetben egyszerűen ezt az 50 fokot hozzáadják a mért értékhez. Ezt nevezik fix hőfok kompenzációnak.

Hogy mi a valóság egy műszernél, azt könnyen megnézhető, mert csak rövidre kell zárni a hőelem bemenetét. (mint ha a hőelem nem adna feszültséget, tehát a hőmérséklet differencia, amit mér hideg és meleg pontok között nulla lenne)
- Ilyenkor, ha a műszer a környezeti hőmérsékletet mutatja, akkor belső hidegpont kompenzációja van és nincs is feladatunk.
- Ha nullát mutat, akkor azt jelenti, hogy külső hidegpont kompenzációt vár, tehát még nincs hidegpont kompenzáció (azaz hidegpont mérés, vagy kis híd).
- Ha pld. 50fokot mutat, akkor fix hidegpont kompenzációra van állítva, és a hidegpontot 50fokos termosztátba kellene tenni.
- Ha más badarságot mutat, akkor külső hidegpont kompenzációt használ, csak az nincs még rákötve.

Szóval, ha a HAGA "PV és GND" (15/16-os sorkapocs)bemenetét rövidrezárod, látni fogod mit mutat.
A nálam lévő készülék, a "CJ és GND" (14/16-os sorkapocs) között egy Pt1000-et várt, ezért egy 1kohm-os ellenállást raktam rá. Mivel a platina ellenállása 0 foknál van megadva (1000 ohm), ezért azt hitte, hogy a hidegpont nulla fokon van és ezért nulla fokot is mutatott a kijelzőn (rövidrezárt hőelem bement mellett).

A többi beállítása, már a HAGA programozásáról szól.

üdv! proli007

(#) fegyverzoltan hozzászólása Aug 12, 2008 / 4
 
Halihó nekem komplet gépem van hütőböl már 12-éve keltetek velük azét velük mer 6-keltető és 2-db bujtatót hoztam ösze kitünően müködnek és tejesen autómata mehanikus szabájzóval amit fél-óra alat ösze ütök 1-2 tized pontoságal müködik a forgatás foradalman új egyszerű-és nagyszerű párásítás szint úgy 560db osak 3360-at keltetek egyszere és 1120-bujtatok forgatás 1000-ft os mosógép motor végzi mind a hatot egyszere!!!a hőfok szabájzó 2000-ft kb lég keverés 2000-7000-ft tapasztalatbol mondom egy fajta ventilátor ami igazán jó ezen nem lehet spórolni. 1-gép 10-e.ből megvan egy berakásból meg van az ára regel csak rá nézek fel töltöm vizel és más napig menek . : :eek2:
(#) fongab válasza Bfg10k hozzászólására (») Aug 12, 2008 /
 
A 50°C külső termosztát, ugyan olyan mint, a fagyi termosz csak kicsibe. Egyik csatlakozási ponton a kompenzációs vezeték, a másik csatlakozási ponton pedig réz vezeték van. Van benne egy kontakt hőmérő, és egy ellenállás a termoszba egy a termoszon kívül. Ha a hőmérséklet nem éri el a 50°C akkor mind a két ellenálláson folyik az áram ( melegednek ) Amint a kontakt elérte a 50°C ot rövidre zárja a termoszba lévő ellenállást. A külső nagyon fűt, a termosz pedig hűl. kb ennyi.
Minden esetre, ha csak ez a beállítás van rajta, 50°C alatt nem tudsz vele mérni.
Hő elemes hőmérők, nem keltető hőmérsékletmérésére, valók. Azok inkább0-1500°C ott, nagyon szépen mérnek. (+/-1°Cakár)
Ha 0-100°C akarsz mérni, jobb a sima dióda ( 1N4148 ). Használatába a nehézség hogy mindegyik dióda egyedi. Csak az adott diódához tudod hozzárendelni a hőmérsékletet. Ha váltasz diódát, utána kell állítani, a szabályzón, kijelzőn.
És ehhez vizet kell hűteni melegíteni. Pontos ( labor ) hőmérővel, ellenőrizni kell a hőfokot, és beállítani.
De a dióda 1°C ~2mV feszültség változást produkál. Kicsi a tömegűk, ezért hamar melegednek, vagy hűlnek. Olcsó (2-4Ft most, pontosan nem tudom, van még párszáz darab).
Ha a keltetőhöz választasz hő érzékelőt, minél kisebb legyen. Így kevésbé fog, méréshibát belevinni, a érzékelő melegedése hűlése.
Ha neked nagyon tetszik a hő elemes hőmérő azokat is sorba lehet kötni. Adott °C-ra nagyobb lesz a mV változás. De a mérésedet a referencia hőmérőd fogja meghatározni. Szerintem, ha csinálsz egy pontos referencia hőmérőt, nem kell a hő elem. Felesleges.

üdv.
(#) fongab válasza proli007 hozzászólására (») Aug 12, 2008 /
 
proli007 Köszönöm. Jobban, én se fogalmazhattam volna, meg.

üdv.
(#) piccur válasza Bfg10k hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Üdvözlöm a fórum látogatóit. Az tapasztalatom szerint sem jó a hajszárító betét. én 3 db 75w-os villanyégőt használok a 300 db keltetőbe, 2-is elég lenne /biztonság ha valamelyik kiég/. A hőfok viszont túl sok amit írtál! Én egy akvárium hőfokszabályozót készítettem,csak a hőmérsékletet kalibráltam át./az első igen nehezen sikerült/. A pontossága 0.1-0.2 tizedfok.
(#) izenahogyishivnak hozzászólása Jan 26, 2009 /
 
Egyik ismerős felvetette, hogy kellene ilyen keltetőkütyűt kreálni. Bocs, hogy ilyen anyagias vagyok, de érdekelne, hogy van ebben biznisz, vagy ez is rágott csont már?
(#) Bfg10k válasza piccur hozzászólására (») Jan 27, 2009 /
 
Üdv!
Nálam is 3 db izzó van berakva (3x40W) mert eredetileg egy soros dióda volt bekötve velük, hogy növeljem az élettartamukat, de anélkül is bírják sokáig. Nálam a relés hőfokszabályozás nem vált be. A sűrű ki-be kapcsolgatástól hamar besült. Most triakos vezérlésem van, ami egy kis panelon a relé helyett lett beépítve (gyakorlatilag szilárdtest-relé). Ezzel már több sikeres keltetésen vagyok túl.
Üdv: Bfg10k
(#) otto54 válasza izenahogyishivnak hozzászólására (») Jan 27, 2009 /
 
Az attól függ,hogy milyen üzletre számítasz! Én már kb. 10 éve építek keltető termosztátokat. Kezdetben jól fogytak,ma már évente kb. 4-5 darabot tudok eladni. Van a piacon egy olyan készülék,amelyik egy egységben fűtőegység (ventilátorral) és termosztát. Azt hiszem inkább ezt veszik. Az üzletet nyilván az is rontja,hogy korábban az RT-ben megjelent egy építési leírás.
Az én tapasztalataim ne tartsanak azért vissza,mert lehet hogy jó marketinggel azért az évi 4-5 darabnál lényegesen több is eladható. Az általam készített termosztátról van néhány információ a honlapomon.

Bővebben: Link
(#) izenahogyishivnak válasza otto54 hozzászólására (») Jan 27, 2009 /
 
Én magára a keltetésre gondoltam, hogy megéri-e? Még sose csináltam, azt gondolnám, hogy ezt nagyüzemi körülmények között nagy számban olcsón csinálják.
(#) promi01 válasza piccur hozzászólására (») Feb 2, 2009 /
 
sziasztok:
Mindenkinek köszönöm a segitséget mert a töletek összeszedett tapasztalatok alapján épp 10 perce fejeztem be a keltetőgépemet,hütőgépből :
2 db 100-as égő és 4 darab táp ventillátor egy keverődobozban gondoskodik a melegről.(+/-0.4)
A hőszabályzót 800 ft-ért meglehet venni a Baji elektronikánál.a 60%-os páratartalmat ugy értem el hogy egy 25 cm átmérővel rendelkező edényt raktam be vizzel a keverődobozba és igy beállt 65 re.Ja természetesen a höszabályzó termisztorából szondát készitettem.
Mégegyszer köszi mindenkinek.
(#) szabi83 válasza fongab hozzászólására (») Feb 3, 2009 /
 
Szia !

Tegnap összeraktam egy dobozt hungarocellből. Külső mérete 50cm*50cm*50cm. A fűtés légkeveréses, ~41W, 10 perc alatt felfűti 43fokra. Az ideális hőfokot össze tudom hozni, nem lesz gond.

A páratartalom elérését/tartást, hogy kellene/lehetne megcsinálni ?
Neten annyit találtam csak, hogy egy akvárium a keltető aljába és kész, oké, berakok egy akváriumot, benne a víz, amit melegítek?
Mennyire legyen meleg a víz?

Jelenleg páratartalom mérőt szereznék be :szomoru1: , de nem találtam még Valószínű, ha lenne, akkor könnyebb lenne, de addig szívesen várom a tanácsokat :yes: .

ui.: dobozt F.B.S.-el raktam össze, hát még elég-é ecetes szag van belül (holott kiszelőzhetett volna, 24 óra alatt ), remélem, kimegy belőle... Mindenesetre F.B.S-t erre ne használjatok szerintem .

iu2: 21 nap a keltetés? neten nem találtam ilyen dokumentációt, se leírást, se cikket ilyen titkos lenne ez?

Köszi
Szabi
(#) otto54 válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 3, 2009 /
 
Nem titkos,mert könyvek is vannak ebben a témában: pl.
Dr. Bogenfürst Ferenc: Keltetés c. könyve.
(#) szabi83 válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 5, 2009 /
 
Idézet:
„hát még elég-é ecetes szag van belül”

Már nem

Páratartalom mérő jövő héten lesz

Alakul

Üdv
(#) fongab válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 5, 2009 /
 
Szia
Ami nálunk használva volt az a itatós papír. Tavalyi keltetésnél márt kéztörlő volt. ( vászon )
A tojás és a kendő között 3cm távolság van ( nálunk )
Vigyázz, ne hideg vizet használj, ( vissza hűti a tojásokat ) 35….40°C kell.
Hungarocellt légmentes? Mert a tojásba, élőlény van. Lélegzik és ha nem szellőzik, a keltető tér akkor hamar szén dioxid lesz benne, és fulladás lesz a vége.
Ami adatot írtam a keltetésről az Báldy Bálint: A baromfi tenyésztése című könyvből írtam. Nem mai gyerek. Kiadás 1961. De a keltetést, és a tenyésztést, leírja.
üdv.
Következő: »»   2 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem