Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autórádió (fejegység) problémák, kérdések, válaszok
Lapozás: OK   218 / 218
(#) Inhouse válasza mószeraranka hozzászólására (») Feb 13, 2026 /

Fenn van a Clarion oldalán, ott nem nézted?
(#) Dee Dee hozzászólása Csü, 10:29 /

blaupunkt montreux rcr 127 hangszóró kimenet nem jó

Sziasztok!
Sikerült szerválnom egy blaupunkt montreux rcr 127 magnót, de sajnos nem működik rendesen. A hangszóró kimenetei közül a bal hátsó + kimenet halott, illetve a jobb hátsó (asszem) + néha megy csak. Tudok valahogy variálni a kimeneteken úgy, hogy meghajtsa mind a 4 hangszórót? Az a gondom, hogy nem igazán tudom szétnyitni, mert egybe van forrasztva. Ha muszáj megbontani, akkor mi lehet a hiba forrása? Sajnos csak a mellékelt rajzot találtam. Koszi!
(#) orcika70 válasza Dee Dee hozzászólására (») Csü, 16:45 /

Szia Dee Dee.
Ahhoz hogy segítsünk, elsődlegessen tisztázni kell pár dolgot.

A hiba keresési, és kijavítási folyamatokhoz szükséges alapvető elektronikai ismeret meglétét.

Egy ilyen készülék javításához elengetlenül szükséges eszközök megléte, és szakszerű használata.

Aztán ha beazonosításra, feltárásra került a porbléma oka, mérlegelni kell az anyagi vonzatát.
(#) Dee Dee válasza orcika70 hozzászólására (») Pé, 8:48 /

Szia! Oké, akkor megpróbálom átfogalmazni, hátha úgy tud valaki segíteni.
a) amennyiben nem tudom szétnyitni. Tudom e a működő hangszóró kimeneteket használni mind a 4 hangszóró meghajtására? Nyilván ez borítja az impedanciákat, de nem tudom, hogy dobozon belül milyen kapcsolatban van a 4 hangszóró kimenet? Ha erről van esetleg általános infótok, azt szívesen venném.
b) ha mindenképp meg kell bontani. Van e esetleg általános hibaforrás, ami ilyen tüneteket produkál? A négyből elromlott egy kimenetnek csak a + oldala és egynek úgy, hogy néha jó.
(#) somitomi válasza Dee Dee hozzászólására (») Pé, 12:02 / 1

a) Csak ilyen kissé buhera megoldásokat lehet elkövetni, hogy két-két hangszórót sorba kötve az első jobb-bal kimenetre kötsz (ha jól értem, azokban nincs hiba). A hangszórókimeneteknek általában független meghajtása van, egy-egy kimenetnek meg alapveően az számít, hogy a minimum alá ne menjen a terhelőimpedancia (mert akkor leég vagy letilt). Viszont nagyobb impedanciára kisebb teljesítményt tud leadni, tehát így a négy hangszóró halkabb lesz, mintha csak az első kettőt kötnéd be normálisan.
b) A "néha jó" típusú hiba akár lehet csak egy rossz forrasztás is, de bármi más félvezető a jelútban, végig kell követni, hol tűnik el a jel. Elektrotanyán van hozzá egyébként egy elég ocsmányul beszkennelt rajz, abból kiindulva TDA7375-ösök vannak benne hídba kötve, ha a rossz kimenetnek csak a + fele rossz, akkor tippre azok halódnak.
A hozzászólás módosítva: Pé, 12:10
(#) uniman válasza somitomi hozzászólására (») Pé, 13:24 / 1

"Hídba" ? ...nem hinném:

schX.JPG

(#) Inhouse válasza uniman hozzászólására (») Pé, 17:05 /

Miért nem?
(#) uniman válasza Inhouse hozzászólására (») Pé, 19:51 /

Azért mert itt 2 csatornásnak írják. Máshol meg quad-nak...
A hozzászólás módosítva: Pé, 19:52
(#) somitomi válasza uniman hozzászólására (») Pé, 21:17 /

Négy erősítő fokozat van benne, amit lehet külön-külön használni négycsatornás erősítőként vagy hidalva sztereóban is, ahogy az Inhouse által az adatlapból kimásolt rajzon van.
(#) Inhouse válasza uniman hozzászólására (») Pé, 21:40 /

Az általad berakott rajzrészleten is 4 csatornás és hidalt.
(#) uniman válasza Dee Dee hozzászólására (») 8:53 / 1

Hol van forraszvta? Ezek a fülek lennének leforrasztva? Van kártyád is hozzá?
Nekem is van hasonló rádióm, három is (Boston RCR128, Lübeck C30, meg egy nem működő KeyCard-os kártya nélkül)... [/off]
A hozzászólás módosítva: 8:57
(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») 9:30 /

...meg egy Lugano RCR87. Ebben is 2 db TDA7375V (4x20W) IC a végfok...
A hozzászólás módosítva: 9:34
(#) Dee Dee válasza uniman hozzászólására (») 11:48 /

Bocs, rosszul fogalmaztam, eddig tudtam szétnyitni, a kijelző vezetékei miatt. Van kártya és a csatlakozó is ép.
(#) uniman válasza Dee Dee hozzászólására (») 12:06 / 1

A két végfok ic-t ezen a képen jól látni. A működő melegebb lesz a másiknál, de lehet a hibás IC lesz tűzforró... De az is lehet, hogy az IC bemenethez nem jut el a jel...
Ha tényleg rossz, ki lehet csipetni óvatosan egyesével a lábait a hibás IC-nek.
(#) Joe_001 válasza uniman hozzászólására (») 16:36 /

Igazad van. Részemről eurocsatikkal szoktam bekötni próbára, a végfok működlse hallatszik brummra is akár alulról
Következő: »»   218 / 218
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem