| Fórum témák 

» Több friss téma | 
				Mea culpa, mea maxima culpa..... Iszonyú nagy segítség volt! Mindkét említett dolgot betartottam és pikk-pakk lemarta az egészet és SEMMIT nem mart alá! Még a vas-klorid sem produkált ilyen eredményt! Soha többet nem fogok használt lúggal előhívni.... Pedig anno is ezt használtam csak a jelek szerint már annyira használt volt, hogy szemmel láthatólag előhívta a lemezt, de a maratáshoz még nem volt elég. Köszönöm a segítséget!!!   A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2013 
				Sziasztok! Elhasznált nátrium-perszulfátos marató oldattal mit lehet kezdeni? Eddig mindig csak halogattam a "megsemmisítését", mert nem találtam róla semmit. Most viszont már összegyűlt egy befőttesüvegnyi, és az üveg fedelét is elkezdte "megenni". 
				Szia! Az elhasznált marató oldatot én beleöntöm a wc-be és kiürítem az egész tartályt. Ez eléggé felhígítja, szerintem így nem veszélyesebb a környezetre a lefolyó tisztító folyadékoknál. Talán hulladékgyűjtő udvaron le lehetne adni, de úgy tudom azért fizetni kell.						 
				Valahol olvastam még régebben hogy 8 hét alatt lebomlik az oldat. Gondolom úgy már nem annyira ártalmas, bár a lemart fém így is benne van valamilyen formában. Ha nem jön jobb ötlet akkor utolsó keveréstől kb 8 hétre kiöntöm, ahogy javasoltad. Köszi!						 Rézgálic, citomsav, konyhasó, víz, NaOHSziasztok.Orosz oldalról vettem az ötleteket amiket ki is próbáltam a vasklorid kiváltására. 1. Rézgálic( 1 evőkanál) + konyhasó (2 evőkanál) + 150 ml melegvíz. 2. Ciromsav (50g) + hidrogén-peroxid 3%-os(100 ml) + 1 kávéskanál konyhasó. Mindkét oldatnál a melegítés (kb langyosra) segít a folyamat gyorsításán és ha kevergetve van közben az is jót tesz neki. Kicsit lasabbak a vaskloridnál, de valamit valamiért  . Olcsón és könnyen beszerezhető minden alapanyag és biztonságos is ha be vannak tartva a fent említett receptben írtak. Én a szabadban vagy jól szellőző helyiségben csináltam a maratást és nem volt gondom a gőzökkel-gázokkal amik maratás közben keletkeztek. Mindenki használja felelőséggel és megfelelő körültekintéssel ! 
				A citromsavat hidrogén peroxiddal kipróbáltam sok évvel ezelőtt. Más a véleményem. Majdnem olyan gyors mint a Sósavas maratás. A konyhasó nem kell bele.  Más: A sósavas maratáshoz használt savat sokszor felhasználom. Idővel telítődik. Gondolom réz klorid lesz belőle. Ezt a folyadékot fel lehet használni réz bevonat készítésére. Az acél tárgyakat bele merítve azokon réz réteg rakódik le. 
				Én régen lemondtam a vaskloridról, pedig használtam előkevertet (TN... flaskás) és szilárd, golyós formában kaphatót is jó 15 évvel ezelőtt. Aztán amikor többször jártam pesten egy távoli kerületben vettem valakitől ipari, 35%-os hidrogén peroxidot, kólásüvegbe fejtettük át. Az jó pár évre elegendő volt, nem kellett sok belőle. Csak 20%-os háztartási sósav és víz kell hozzá. Szerintem ez a leggyorsabb (nagyban függ az arányoktól), de vigyázni kell vele, mert a keverék önmagát melegíti. Állítólag a suliban is volt belőle baleset, valaki a gyorsnál is gyorsabbat akart (értsd: másodpercek) és ki kellett üríteni a gyakorlati termet a füst miatt... Manapság ha jól tudom úgy lehet venni ilyen töményt, hogy szó szerint nyilatkozni kell a törvényes felhasználásáról. CuCl2-os nyák maratásSziasztok!Ki szeretném próbálni a CuCl2-vel maratást.Elég sokat keresgéltem a fórumon de kevés információt találtam ezzel kapcsolatban,úgy néz ki,hogy kevesen használják.Ezért most arra kérek midenkit aki használta,vagy van róla információja,hogy segítsen ebben eligazodnom.Kémiai egyenletek is érdekelnek.Van még egy konkrét kérdésem is:tegnap feloldottam vékony rézdrótokat 31%-os sósavan miközben lassan adagoltam hozzá a 35%-os hidrogén-peroxidot, 0,5liter peroxid+valamivel kevesebb mint 0,5l sósav fogyott el.Az oldat szép zöld színű lett,kb.0,5 liter.Ekkor az oldat már teljes nyugalomban volt,semmi pezsgés, és szúró szag nem volt,vizet nem adtam hozzá.A kérdésem az lenne,szerintetek mekkore lehet az oldat koncentrációja? 
				Az oldatodban réz klorid keletkezett de hogy milyen a koncentrációja csak te tudnád kiszámolni , a reakcióegyenlet az elegy alkotórészeinek súlya az oldatok töménysége mólsúlya alapján . Miért és milyen anyagot szeretnél rézkloriddal maratni ?						 
				Tudod ezek a számítások nem nagyon mennek nekem,remélem lesz valaki aki a kémiához ért és kisegít.A kérdésedre:természetesen nyáklapot akarok maratni ami rezet jelent.Érdekel a téma mert külföldi oldalakon sokan foglalkoznak vele és állítólag sok előnye van , nem olyan agresszív pl.a filctollas rajzolathoz mint a sósav +peroxid ami meg nagyon bomlékony és rövid idő alatt elveszti az erejét még lezárt üvegben is,nem beszélve az eléhetőségéről ami egy nehezebb.Ez csak egy kihívás a számomra.						 
				Ha nyáklapot akarsz maratni maradj a sósav hidrogénperoxid  keveréknél ..A filces módszer felett eljárt az idő  És igen igazad van a peroxidos sósavat egy alkalommal érdemes használni utána semlegesesíteni kiönteni , tárolgatni értelmetlen . Én úgy használtam hogy a nyákra annyi savat öntöttem ami ellepte majd kevés peroxidot adtam az elegyhez. Amikor elkészült a nyák akkor mosószódával  és sok vízzel felhígítva kiöntöttem  .				 A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2025 
				Szia! Ezt ezekből az adatokból senki nem fogja kiszámolni... A lényeg, hogy mennyi rezet oldottál fel, mennyi lett az oldat térfogata... Én Réz(II)-korid oldattal maratok, melyhez adok sósavat, valamint levegőt buborékoltatok át az oldaton kb 40 fokra melegítve. (CuCl2+Cu-->2CuCl 2CuCl+2HCL+O2-->2CuCl2+H2O) Jól mar, ha olyan tömény, hogy nagyon sötét zöld, nem látsz bele az oldatba. Idővel rendesen betöményedik, ha kap sósavat, meg levegőt... 
				Á probléma akkor van ha valaki ritkán marat de hosszabb idő után kell valami egyszerűt gyorsan megcsinálni és akkor jön a az,hogy a peroxid elvesztette az erejét és újat venni nem túl gazdaságos.Itt még lehet használni a filctollat is persze nem sósavas keverékkel.Én már többször rendeltem a JLC..B-ről és minden alkalommal 3,7E-ért (szállítással együtt) megjött 5db nyáklemez kb.15 nap után olyan minőségben amit amatőr szinten nehéz megcsinálni.És még az FR4-es nyáklemez ára is benne van.Csak hát az ember jobban örül annak amit maga készít.						 
				Lehet,hogy valahol megkeresem a kiszámítást a képlet alapján.Az oldatom olyan sötét lett,hogy a napfény sem hatol át rajta,szép sötétzöld.Mivel írod,hogy használod az oldatot maratásra arra kérlek.hogy ird meg mire kell vigyázni ,miből látod, hogy az oldat kezd kimerülni,megváltozik a színe?Nekem 0,5l oldatom lett és jó sötét szinű,ehhez mennyi és milyen tömély sósavat kellene hozzáadnom?						 
				Nálam van a garázsban 8 éves hidrogén peroxid , jól záródó edényben fénytől védve nem pusztul . De nem akarlak rábeszélni mindenkinek szíve joga mit mivel hogyan ...						 
				Nem vonom kétségbe de kérdés,hogy a ma kapható peroxid mennyit bir ,tekintettel a makapható anyagok,lásd maratószerek stb.általános minőség romlására.						 
				Még egy kérdésem van,a réz-klorid is hasonlóan kiméletes mint a vasklorid?						 
				A 35% os peroxid  az 35 % os az anyag nem változhat .						 
				Még egy kérdésem van,a réz-klorid is hasonlóan kiméletes mint a vasklorid? Ezt a kérdést előbb tévsdésből magamnak tattem fel.Bocsi. 
				Szerintem igen , de várjuk meg egy olyan kolléga válaszát aki használta már .						 
				Az én tapasztalatom más,a szakirodalom is azt írja,hogy állás  közben bomlik,még zárt üvegben is.						 
				Ok bomlik , de ha mondjuk fél évig nem használod sötét helyen tartod akkor lehet hogy gyengül kicsit (talán 1-2-5% ot csökken ) de legfeljebb picivel többet kell használni belőle . Én egy 5l es kannát (fehér) kb 5-6 évig használtam és még mindíg van belőle ...						 
				Ezt  boltban vetted vagy  valaki szerezte neked, valahonnan ahol hozzájutnak jobb minőségűhez.Gyakran előfordul,hogy üzemek,gyárak jobbat kapnak mint a boltban  kapható. Ha boltban lehet ilyet venni megadhatnád melyik boltban vetted. 
				Ha maratás előtt adsz hozzá egy kis sósavat, és utána hagyod levegőn állni, akkor nem fogy el soha sem a maratód, sőt, gyarapodik!!! Ha nem buborékoltatsz levegőt a marató oldatba, fehéres csapadék válik ki (Réz(I)-klorid). Ez a levegő oxinje és a sósav hatására visszaalakul réz(II)-kloriddá, ami mar. Olyan "kíméletes", mint a vas(III)-klorid, csak nem hagy maga után rozsdafoltot mindenen. 
				Most már azt hiszem,minden lényeges dolgot tudok.Sajnos még nincs buburékoltatóval ellátott marató edényem de tervbe van véve mert az égész folyamat nagyon szimpatikus.Amíg nincs meg a buborékoltató szerkezet azért az oldattal lehet maratni valamennyit buborékoltatás nélkül is csak valamennyi sósavat kell hozzátenni és utána levegőztetni? Még valami az eszembe jutott:ha használet után levegőztetem egy nyitott edényben nem fognak  megreozsdásodni a közelben levő fémtárgyak?						 
				Nem feltétlenül kell folyamatosan levegőztetni, elég lötyögtetni. Készítettem egy billegtetőt a maratóedényem alá, abba töltöm a meleg oldatot, és magától teszi a dolgát. Sósavat csak azért adok hozzá, hogy egy kicsit gyorsabb legyen a folyamat, valamint a regeneráláshoz. Maratás után nyitva hagyod az edény, de ne bent, mert a sósav párája mindent korrodál... Nekem erre a célra egy elszívóval ellátott kis fülke van, külső világítással (egy plexi lapon keresztül), az elszívó folyamatosan üzemel. A levegőztetős maratóm: egy kétliteres főzőpohár, benne egy műanyag levegőporlasztó, ami egy akváriumi pumpáról kapja a levegőt, plusz egy kémcsőbe épített 24Voltos fűtőbetét (kb 50W, pákabetét szilikon olajban, szilikonkaucsukkal leragasztva) 
				Pesten az Azúr vegyszerboltban vettem , de tökéletesen megfelel bármelyik fodrászkellékesben vásárolható 35% os 7dl es literes kiszerelés tökugyanaz ..						 
				12%-ost még talán lehet venni, a 30%-os tilalom alatt van, magánfelhasználónak. Valamilyen nyilatkozatot kérnek... Idézet: „Az Európai Parlament és a Tanács robbanóanyag-prekurzorok forgalmazásáról és felhasználásáról szóló, 2019. június 20-i (EU) 2019/1148 rendeletével összhangban ez a termék kizárólag kereskedelmi, üzleti vagy szakmai célra vásárolható meg.” | Bejelentkezés Hirdetés |