Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Gyors gombok USB-re, esetleg LPT vagy COM portra
Témaindító: H_Zozo, idő: Máj 2, 2008
Témakörök:
Sziasztok
Amire szükségem lenne az a következő. Egy olyan eszköz ami tartalmaz mondjuk 14db gombot, és ha rádugom USB, LPT vagy COM portra, akkor azokat szabadon tudom konfigurálni a billentyűzet gombjainak megfelelően. A legjobb lenne egy kész kapcsolás hozzá tartozó programmal, amit meg tudnék építeni. Gondolkoztam már hogy billentyűzetet használok fel, és csak a kívánt gombokat használom, vagy egy gamepadot, csak nem tudom hogy azt lehet e játékon kívül is programozni, vagy sem!? Tehát ha valakinek lenne olyan ötlete, amit használni tudnék azt nagyon megköszönném.
Azt jelentené, hogy ugye ezeket általában a játékvezérlőben szokták felprogramozni, hogy melyik gombnak mi legyen a funkciója. Tehát én mondjuk azt szeretném, ha pl. van 8 irányú navi gombja, akkor az feleljen meg pl. az A-H karaktereknek, meg mondjuk 8 külön gombja feleljen meg 0-7-es gomboknak.
Nah mondom mire kellene, és akkor talán egyértelműbb lesz. Épülőben van egy HTPC-m, amire szeretnék 14db gyorsgombot kitenni, amivel tudnám vezérelni a HTPC szoftvert anélkül, hogy bekapcsolnám a tv-t vagy a monitort. Mivel lesz benne egy 240x128-as kijelző, ezért a navigállással nem lesz gond. Csak hogy a programban meghatározott billentyűk vannak hozzárendelve az adott funkciókhoz. Úgymint pl.: Rewind - F5 Forward - F6 Stop - B Play - P stb. Amit linkeltél az igazábl jó is lenne, csak hát pic-et kellene hozzá programozni, amit még sosem csináltam, másrészt meg ha újra akarom konfigurálni a gombokat, akkor ahhoz újabb pic kellene.
Kicsi az esély, hogy kontroller nélkül ez menne, nem feltétlenül PIC, csak azt dobta ki elsőnek.
Esetleg úgy, hogy szerzel egy billentyűzetet, kiszeded belőle a vezérlőt, átteszed a te gombjaid mellé, a huzalozás mátrixát pedig úgy készíted el, hogy a megfelelő karaktereket érzékelje a vezérlő. Ez viszont odafigyelést és sok szenvedést tud jelenteni, újraprogramozni pedig átkötéssel lehetne. Maradva a kontrollereknél: egy megfelelően nagy programmemóriával rendelkező processzor simán meg tudja azt valósítani, hogy tetszőleges kombinációkat eltároljon. Induláskor, pl. egy választókapcsoló segítségével, meghatározható lenne, melyik karakterkészlettel dolgozzon, és onnantól az a rendszer működik. Vagy tehetsz mellé külső EEPROM-ot, ami még több kombinációt el tud tárolni, és induláskor a kontroller beolvassa, majd aszerint üzemel. Ha mindezt kiegészíted egy nagyon primitív menüvel, akkor pedig be sem kell előre programoznod egy karaktertáblát sem, hanem megcsinálhatod futásidőben, valami azonosítóval elmented, és később (akár menüből is) ez alapján visszatöltöd. Egy PIC, és annyi tábla, amennyi memóriát beépíteni, címezni tudsz...
Hát ez az utóbbi kicsit bonyolultan hangzott nekem, pedig annó főiskolán volt egy félév assembly programozásom, de valahogy nem fogott meg.
Valószínűleg marad az, hogy beszerzek egy olcsó usb-s billentyűzetet, és kivezetem róla a kívánt gombokat. Egyébként valami ilyesmire gondoltam, csak ez kifejezetten winamphoz készült.
Ez azért nem ugyanaz; a Winamp-ban ott a lehetőség, hogy a soros port adott vonalaira reagáljon, azok egyszerű igaz-hamis jelek. Te viszont karakterkódokat szeretnél a gépbe juttatni, amik ugyan szintén igaz-hamis jelekből állnak, csak szépen megszervezett egységekben
![]()
Sziasztok! Az én problémám is hasonló lenne, csak nekem motorvezérléshez kéne használnom a kimenő jeleket! Az a helyzet h én elég kezdő vagyok programozásban,( a hardwer résszel nincsen gond
![]()
Valahol láttam annak idején lpt porthoz teszt programot, ami pont így működött, volt négy darab led és amikor nyomtad a gombot akkor világított. Csak itt a ledek helyére reléket teszel.
Sajnos már nem emlékszem, hogy hol láttam.
kár...
![]() ![]() ![]() ![]() Idézet: „amig nyomva tartom a billt. addig legyen jel vmeik biten,ha elengedem akkor megszűnjön” Ehez minek neked számítógép?
2 motort kéne vezérelnem, az hogy miért számítógépről akarom az maradjon az én dolgom
![]()
De ha elárulnád hogy miért PC-t akarsz használni, akkor jobban bírnánk segíteni :yes:
Na jó, annyi a lényeg, hogy van egy állványom amiben van 2 motor és azokat szeretném vezérelni,hogy el tudjon fordulni a tér bármelyik irányába...és a tetején egy webcamera van, amit számítógép monitorján szeretnék nézni. A PC-s megoldást meg azért szeretném,mert még egyéb funkciókkat is szeretnék rárakni
![]() ![]()
Én csak RS232-ön keresztül egy nyomógomb lenyomásával akartam vezérelni a számítógép működését ("cselédgomb" vagy vezetékes csengő céljából) és az alábbi, a fórumtémában már említett, progi tökéletesen megfelelt erre a célra.
Idézet: „Egyébként valami ilyesmire gondoltam, csak ez kifejezetten winamphoz készült.” Röviden: ez a program nem csak a Winamphoz készült A program a propertyjében a Winamp fülön a Type:Down/Up kiválasztással a Button down vagy az Button Up, tehát a nyomógomb lenyomásának vagy a felengedésének érzékelésénél ki lehet választani Start file/program opciót is többek között, így tulajdonképpen nem csak a winamp progit lehet vezérelni, hanem bármit (Batch, Exe) lehet tevékenykedni. Vagy éppen billentyűzetgomb lenyomását szimulálni/emulálni (akármelyik is kell ide). A progi egyébként XP alatt állítólag csak win98/Me kompabilitás üzemmódban fut.: archivált eredeti weboldal szerint. Sajnos a Mouse klikket nem sikerült életre keltenem XP alatt. Most ott tartok, hogy a DCD (1-es) nyomógombot lenyomtam, vagyis az RS232 megfelelő érintkezéseit dróttal rövidre zártam és erre elindult a regedit. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |