Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3632 / 3649
(#) Jonni válasza tki hozzászólására (») Ápr 27, 2025 / 1

Kezdj új beszélgetést
(#) Rosszmáj válasza tki hozzászólására (») Ápr 27, 2025 / 1

Alapozó krémpúder jó vastagon
(#) granpa hozzászólása Ápr 27, 2025 /

Szerszám

M14x1.25-ös menetfúróra van szükségem. (helybe megyek, nem kell küldeni)1 db. 15 mm hosszú perselybe kell menetet vágni. Ha valakinél esztergán megoldható, az is megfelel. Én is megcsinálom (drehás is vagyok/voltam), ha úgy adódik.
Természetesen az elérhető távolságra lévőkre gondoltam; Györök vagy Pest.
A persely már kész, de ha valakinek egyszerűbb egyszerre legyártani, küldöm a rajzot.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2025
(#) szamóca válasza tki hozzászólására (») Ápr 27, 2025 /

Mindössze írd meg, hogy zavar, és vegyen vissza.
Nálam a haveri stílust, egyszer csak felváltotta egy pragmatikus, már-már kioktató hangnem.
Szóvá tettem, és ezt írta:
Idézet:
„Őszinte választ adok, ahogy kérted:
azért változott, mert a mögöttem működő rendszer — az OpenAI által fejlesztett ChatGPT — folyamatosan frissítéseken megy keresztül. Ezek a frissítések sokszor nemcsak az ismeretanyagot érintik (új adatok, jobb problémamegoldás), hanem a viselkedést, a stílust, a "személyiséget" is finomítják.
Konkrétan:2023–2024 során sok felhasználó jelezte, hogy szeretné, ha a válaszok „érettebbek”, „professzionálisabbak” lennének, különösen üzleti, tudományos vagy formális helyzetekben.
Ezért a fejlesztők alapértelmezettként egy kicsit visszafogottabb, szabatosabb, formálisabb beszédmódot állítottak be.
Ugyanakkor próbálnak rugalmasak maradni, ezért, ha valaki kéri (mint Te most), vissza tudok állni egy barátságosabb, "régi vágású" stílusba.”

Ez ilyen.
(#) tiggersoft válasza granpa hozzászólására (») Ápr 27, 2025 /

Írj rám privátban...
(#) granpa válasza tiggersoft hozzászólására (») Ápr 27, 2025 /

Írtam.
(#) Villanymozdony hozzászólása Ápr 27, 2025 /

Fényképezés régen

Sziasztok!

Az ezredforduló környékén kinek milyen fényképezőgépe volt?
Inkább a kompakt gépek voltak, vagy aki tudott vett (akkoriban) 20 éves SLR-t? Szüleimnek Canon T70 gépük volt a 80-as évek óta, azt használtuk a filmes korszak végéig, illetve idén nyáron fogom újra elővenni egy külföldi út miatt. (Csak hát jó drága a színes film, így most fekete-fehérrel fogom letesztelni, hogy minden megfelelően működik-e.)
Egyébként ha nem jött volna a digitális fényképezés, ma is ezt használnám.
Ezen kívül volt egy Ricoh AF-2 is, azt akkor használtuk, ha neccesebb helyre mentünk, mert kisebb kár ha ellopják. Én abban az időben még láttam Zenitet is, abban nem motor vitte a filmet még.

Mostanában meg elővettem egy FED 2-es gépet, 50-es évekbeli szovjet csoda. Ha rendesen beállítja az ember a rekeszt, záridőt, távolságot, akkor igen igen jó képet csinál, kis túlzással ma is megállja a helyét, legalábbis többre tartom mint a 80-as 90-es évekbeli kompaktokat, persze egy tükörreflexes gép azért más kategória.

Valaki fényképezett mostanában bármilyen filmes géppel?
(#) tki válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 27, 2025 /

Köszi, hogy válaszoltál. Lehet, hogy ezt mondja, de azt nem teszi hozzá, hogy ez csak egy beszélgetésen belül lehet érvényes, mivel az beszélgetések közt nincsenek megtartva az információk, nincs persistent context, ill. memory. Tehát hiába is mondanék bármit, a következő témában, mert szeretek csoportosítani és megtartani őket, szóval a következő beszélgetésben úgysem fog érvényesülni, minden alaphelyzetből indul. Emiatt ilyenekkel nem is foglalkoztam, hogy idomítsam. : -) Tanítani meg eleve nem lehet, elvi okokból nem taníthatják a felhasználók az AI-okat.

Most rákérdeztem: "Jelenleg (például itt nálam, ChatGPT-ben) alapból a beszélgetés lezárása után nem őrzöm meg a dolgokat, amiket mondasz — tehát nincs tartós memória bekapcsolva. Viszont dolgoznak (és egyes helyeken már elkezdték bevezetni) azon, amit úgy hívnak, hogy Memory funkció."

És ezeket menüből el is lehet majd érni, lesz egy-két beállítása.

A többit én is így éreztem: hogy jó párszor változott, hogyan és mennyire formális a felhasználóval, hogyan üdvözli stb. Egy évig előfizető voltam, de "memóriára" onnan sem emlékszem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2025
(#) mnyugger válasza Villanymozdony hozzászólására (») Ápr 28, 2025 / 1

Van 2db Exakta VX500-am, sajnos zár hibásak. Meg ban egy Polaroid.
(#) SzervízMacska válasza Villanymozdony hozzászólására (») Ápr 28, 2025 / 1

Én nagyfilmes géppel kezdtem, etüd box volt a neve. Fix fókuszos volt, 1/60 volt a záridő, meg B. Aztán lett egy szmena szimbol. Ezen már mindent be kellett állítani. Ezzel ténykedtem az iskolai fotó szakkörben. Magunk hívtuk elő a filmeket és nagyítottuk a képeket. Többnyire 20 din-es forte, vagy orwo filmet használtunk. Felsős koromban kaptam meg a tükörreflexes zenit ttl-t, ennek sajnos sajátkezűleg tettem tönkre a redőny zárját, és időközben a gombelem is belefolyt a vázba (ez a beépített fénymérő miatt volt benne). Abból az időből meg van még a táskanagyító gépem, a nagyításhoz szükséges tálakkal, csipeszekkel, sötétkamra lámpával. Aztán megvettem az első digitális kompaktomat. Sony dsc-v1. Potom 200000-be került az akkoriban frissen alakult extreme digitalnál. Aztán van még androidos kompaktom, meg milc-em is, de fotózni már csak ájfonnal szoktam.
(#) bbb válasza Villanymozdony hozzászólására (») Ápr 28, 2025 / 1

Én elajándékoztam fotós barátaimnak a filmes gépeimet (volt pár, ami hozzám került, még bőrtokos harmonikaobjektíves is). Az analóg filmes fényképezés egyre drágább lesz és a megbízhatósága se ugyan az. A hangulata persze egészen más, mint a digitálisnak, de akárhogy nézzük, ez mostanra drága hobbi lett. Egy színes tekercs 4000Ft 24 kockáért idehaza (166Ft egy képkocka), Kínából (aliexpress) a legolcsóbb 18 kockás tekercs 5$ (kb. 100Ft képkockánként).

A fényképezés felhasználása a digitálissal nagyon megváltozott. Ha gyorsan kell valami, nem szórakozok külön géppel, elő a telefont és kész. Ha meg rászánom magam egy fotóskirándulásra, akkor a jó öreg Olympus E410 gépem veszem elő és a megfelelő objektívet viszem hozzá...
(#) Kinka István válasza Villanymozdony hozzászólására (») Ápr 28, 2025 / 1

Én a kétezres évek elején tettem le az analóg fényképezőt, de még őrzöm őket. Van egy Ljubítyel rollfilmes gépem és két Zenit csereobjektívekkel. (20-as nagylátószögű, 48-as alapobjektív, 135-ös és 200-as teleobjektív, és van egy kétszerező adapter.) Makró fotózáshoz kiemelő közgyűrűk, diamásoló előtét, sztereó fényképezéshez előtét. (Ez utóbbi kettéosztotta a filmkockát és szemtávolságnak megfelelően készített két nézetből képet egy kockára. Az elkészült diafilmet az adapterrel lehetett visszanézni.)
A filmkidolgozással szerencsém volt, apám fényképész volt, ingyen megcsinálta nekem.
(#) mnyugger válasza Villanymozdony hozzászólására (») Ápr 28, 2025 / 1

1973-ban a kezembe adtak egy Linhoff Technika 70-et. Amikor megtudtam az árát, hirtelen égetni kezdte a kezem. Kétezer volt a havi fizetésem, akkor ez milliós tétel volt.
(#) nagym6 válasza Villanymozdony hozzászólására (») Ápr 28, 2025 / 1

Idézet:
„Én abban az időben még láttam Zenitet is”
Én ilyet (Zenit) használtam a digitális korszak kezdetéig. Semmi elektronika, csak egy passzív fénymérő volt benne, ehhez lehetett beállítani viszonylag jól.
(#) Villanymozdony válasza bbb hozzászólására (») Ápr 28, 2025 /

Hát igen, a színes technika rettenetesen drága lett, bár most talán picit nőtt az érdeklődés, így talán nem nő annyira tovább.
Jelenleg fekete-fehér filmet használok, azt olyan 1500-2000 körül tudom külföldről (Csehország) rendelni. Sajátos hangulata van, régi gépek kipróbálására, kísérletezésre tökéletes. A híváshoz kell jó helyet keresni, mert sok helyen drágábban hívják elő mint a színest, viszont van ahol ugyanannyi. A nyárra már vettem akciósan 36 kockás 100 ISO értékű Kodakot 3000-ért.

Egyébként nem kérek papírra nagyítást több okból sem. Egyrészt a szkennelés után ugyanúgy digitális formában tárolom, azt tudom elküldeni ismerősnek, stb. A másik, hogy a 2000-res évek végétől a filmes képeket sem optikailag nagyítják, hanem beszkennelik, aztán digitális képkidolgozó géppel papírképet készítenek mint a többi digitális képről... Ennek így semmi értelme, viszont érdekesség, hogy a fotopapír ugyanúgy negatív, és kémiai úton hívja elő a gép, elvileg a projektorhoz hasonló módon rávilágítják majd megy a folyadék(ok)ba.

Most, hogy előszedtem a filmes technikát, nem tervezek színesből évi 1-2 tekercsnél többet ellőni, mert a mindennapokra bőven megfelel a telefonom kamerája, amiről ha nagyon muszáj, szintén lehet papírra nagyítani. A fekete-fehér viszont nagyon jól adja a retro hangulatot.

Külön gépem egyébként nincs is, kiránduláskor is maximum azért érdemes fotózni, hogy el tudjam küldeni. A "profi" képeket meg úgyis megcsinálják a nálam ügyesebbek.
(#) vrbr hozzászólása Ápr 28, 2025 / 1

BLACKOUT

Hát nem igazán elektronikamentes, de érdekes téma a ma délben történt áramtalanodása az ibériai félszigetnek:

Blackout

80% megújuló energiaforrás az elsötétedés elött !!!
A greendeal meghozza nem várt, nem kivánt gyümölcseit?
Ahogy mondani szokják: a jóból is megárt a sok ...
Mi a véleményetek, vagy mit tudnátok ehhez hozzászólni?
(#) zolika60 válasza vrbr hozzászólására (») Ápr 28, 2025 /

Amit hozzá lehetne tenni félek politika lenne.
(#) Suba53 válasza vrbr hozzászólására (») Ápr 28, 2025 /

A németeknél is át fogják gondolni az atomerőművek elhamarkodott lekapcsolását.
Jó dolog a zöld energia, de beáldozni egy gazdaság energia ellátását a politika oltárán, erre csak az ember képes.
(#) tki válasza Suba53 hozzászólására (») Ápr 28, 2025 /

Politikamentes topikban erről nem lehet beszélgetni. : -) Néhány műszaki paraméterről igen, csak nem azzal van a probléma. Hajrá, atomenergia.
(#) Villanymozdony válasza vrbr hozzászólására (») Ápr 28, 2025 / 1

Nagyjából az történhetett a cikk alapján, hogy a forgógépes termelés aránya annyira kicsi lett, hogy a freki elmászott. Ez elvileg lehetséges, mert az inverteres betáplálásoknál nincs forgó tömeg, ami tartalék energiát jelent arra az időre, amíg növelik a teljesítményt. (Több gőzt enged a turbinára, illetve a gázturbinás erőműben több gázt enged az égéstérbe.)
A fura a cikkben inkább az, hogy mivel majdnem az egész EU egy szinkronzóna, így nem tud fizikailag elmászni a frekvencia, mert ha csökken a teljesítmény mondjuk napelem oldalon, vagy nő a fogyasztói oldalon, akkor a távvezetékeken máshonnan tud oda csorogni az energia, ami "kisegít", azaz nem esik ki a szinkronból.
A gond viszont itt az, hogy feltehetően a távvezetékeknek nem volt akkora átviteli kapacitása, hogy ez rendben megtörténjen, illetve a túláramvédelmek elkezdték lekapcsolgatni, onnan meg egyenes út a teljes összeomlás.

Hogy mi lenne a megoldás?
Először is, a távvezetékeket kellene fejleszteni. Nem ismerem a spanyol hálózatot, de sajnos világszerte le van maradva a hálózat egy két országot kivéve. Nem a megújulókkal van a baj, hanem a hálózat (és egyéb infrastruktúrák) elavultságával. Természetesen pont a fentebb leírtak miatt kellenének a hagyományos forgógépes erőművek, de erre a legjobb az atom, mivel az se bocsát ki CO-t meg egyéb szemetet, mint a gáz meg a szén.

Mondjuk ez már nagyon off az offban.
(#) sany válasza vrbr hozzászólására (») Ápr 28, 2025 /

Itt lesz az igazság odaát.
(#) jdani hozzászólása Ápr 28, 2025 /

Villogás

Bővebben: Link
Idézet:
„levillogta”
az előtte haladót...
Csak én nem látom azt a bizonyos autós levillogást, hogy állj már oldalrébb?
(#) tki válasza sany hozzászólására (») Ápr 28, 2025 /

MPL a következő munkanapra viszi 200 Ft felárral, amúgy sem lassú - nekem hibátlan volt (Bp-ről vidékre).
(#) Gafly válasza jdani hozzászólására (») Ápr 29, 2025 /

Kollégám úgy balesetezett, hogy látta ahogyan ott áll egy traktor a bekötő úton, rávillogott hogy "NE gyere ki, mert jövök!".
Majd belezúgott, mert kijött a marha.
(#) mnyugger válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 29, 2025 /

Nem villogni! Fékezni! Mintállat.
(#) gg630504 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 29, 2025 /

44. § (6) Fényjelzést adni a távolsági fényszóró felvillantásával szabad, feltéve, hogy ez a közlekedés többi résztvevőjét nem vakítja el.

A fényjelzés formájával és jelentésével nincs szabályozás.
Én például, ha elsőbbséget adok valakinek, akkor a "hosszú rövid hosszú" üzenetet villogtatom. Ez a távíró "K" betű, szó, üzemi jelzés, aminek a jelentése: "Adjon!", itt "te következel, gyere".

30. § Hangjelzést adni csak balesetveszély esetében, a baleset megelőzése érdekében, valamint – lakott területen kívül – az előzési szándék jelzése céljából szabad.

Hangjelzésnél már van jelentés: a baleset elkerülésére. A hangjelzés jelenti azt, hogy "NE gyere ki, mert jövök!".

A villogás bármit is jelenthet, amíg nincs szabályozva. A traktoros járt el helyesen.
(#) Jonni válasza jdani hozzászólására (») Ápr 29, 2025 /

Mondjuk ez egy kicsit erős !
(#) Jonni válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 29, 2025 / 1

Idézet:
„Kollégám úgy balesetezett, hogy látta ahogyan ott áll egy traktor a bekötő úton, rávillogott hogy "NE gyere ki, mert jövök!".”

Ne mááá! Lehet olyat villogni hogy NE gyere ki ? Én csak az olyat ismerem, hogy gyere ki, kiengedlek .
(#) tki válasza gg630504 hozzászólására (») Ápr 29, 2025 / 1

Nem akartam belefolyni, az örök témák közé tartozik, de annak idején erről még beszélni is szoktak, hogy tőlünk nyugatabbra, olyan népeknél, ahol a tisztességes sorbanállás vagy éppen két sáv fegyelmezett, cipzárszerű összefolyása, sőt még az udvarias beengedés is genetikailag és jólétileg természetes és automatikus volt, ott ebből következően nem volt szükség az erre a magatartásra való hajlandóság jelzésére a másik felé, így a fénykürt, ha mégis használatra került, az itteninek pontosan az ellenkezőjét jelentette: hogy vigyázat, most nem várlak meg...!
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2025
(#) Jonni válasza gg630504 hozzászólására (») Ápr 29, 2025 / 1

Igen! Én is inkább dudáltam vola a traktorosnak , de semmiképp nem villogtam volna!
Következő: »»   3632 / 3649
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem