Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   261 / 262
(#) Massawa válasza Skori hozzászólására (») Máj 2, 2025 /

Ezt már megbeszéltük, nem városi lakásokrol van szo, hanem családi házakrol.
(#) Massawa válasza erbe hozzászólására (») Máj 2, 2025 /

Nekem is hasonlo emlékeim vannak.
(#) Ge Lee válasza erbe hozzászólására (») Máj 3, 2025 /

Nálunk is 3 fázis van (3x16A) már a 70-es évek óta a forgógépek miatt, de ha ezek nem lennének sokkal jobb lenne ha csak 1 lenne, mert az a 16A 1 fázison ma már elég karcsú, sokszor jönne jól egy 25-ös de inkább egy 32A-es automata. Ráadásul nemrég kicserélték a régi kismegszakítókat, muszáj volt mert az egyik elégett, na azóta a Co hegesztőmet nem tudom bekapcsolni se mert azonnal lekoppan, pedig már tettem elé egy izzós lágyindítást is.

Sajnos az a világ nem fog eljönni amikor fillérekért lesz akku, pedig megoldana mindent, vennék egy 11kW-os egyfázisú invertert, hozzá kellő napelemet, meg 2-3 hétre elegendő akkupakkot és mehetne róla minden.
(#) Gafly válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 3, 2025 /

Össze kell fogni a 3x16 A-t, az akár 70...80 A is megvan...
(#) Atis57 válasza Gafly hozzászólására (») Máj 3, 2025 / 1

Szia!
Ez se lenne új dolog . Több helyen árulnak is ehhez való trafót. Két oszlopos V kapcsolású .
(#) Gafly válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 3, 2025 /

Az élet bonyolultabb, ahogyan mondod , nem elég csak összewagózni a három fázist egybe.
(#) Skori válasza Massawa hozzászólására (») Máj 3, 2025 /

Sehol nem írtam "városi lakásról". Azt írtam, hogy Budapest, és attól még, hogy sok bazi nagy lakótelep is van legalább akkora területen vannak családi házak is, és zömében ott sincs szükségük 3 fázisra - sőt mint írtam, még hátrányai is vannak.
(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 3, 2025 /

Szia!
.
Ehhez inkább egy jó nagy trafó kellene valami hagyatékból,vagy egy régi HETRA -- 380-220V kivezetéssel
,
(#) Massawa válasza Skori hozzászólására (») Máj 3, 2025 /

Egy kicsit eltérünk a témátol. Nem azért vezették anno a 3 fázist a házakba, mert az ott lakonak kellett, hanem azért, hogy ha kell, el lehessen osztani az utcai hálozat/trafo terhelését. Késöbb ez persze jol jott az ott lakoknak is. A villanyvállalat meg tudta, hogy abban a körzetben aránylag egyforma a fázisok terhelése
Nyilván ez egy kicsit drágább,, de idötállo és még kenyeret sem kér.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2025
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Máj 3, 2025 /

Semmi köze a terhelés elosztásához, de ezt is leírtuk már korábban.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Máj 3, 2025 /

Na ne mond.
(#) Atis57 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 3, 2025 /

Szia!
Pedig a 6-11-22kVos hálózaton a Dy és Főleg az Yz trafókapcsolás pont erre szolgál.
S igy a 0,4kV-n szinte azt csinálsz amit akarsz ; L1 1200A ,l2 200A,L3 80A.
(#) Massawa válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 3, 2025 /

Addig meddig le nem ég a trafo egy hatalmas durranással. Sajnos már kétszer voltam szemtanuja az ilyen balhénak.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2025
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Máj 3, 2025 /

Nem megfelelő hűtés, menetzárlat, ilyesmi. Ha jó értékű a biztosíték, akkor asszimetrikus terhelés miatt nem ég le.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Máj 3, 2025 /

Ez mind igaz, de az sem árt, ha valaki gondolkodik eüés nem köt 1 fázisra 1200A-t a másikra meg 80-t.
(#) kendre256 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 3, 2025 /

Annyiszor szóba került már az 1 vagy 3 fázis, hogy kíváncsiságból most végig néztem a fél utcánkat. Légvezetékek vannak, jól lehet látni, hogy melyik házba hány fázis megy. 25 házból 8-ba megy három fázis, a többibe egy fázis. A falu ezen házai szerintem 60-70 éve épültek (vagy régebben). Azóta új ház nem épült, csak felújítások voltak. Azt már nem tudom megnézni, hogy melyik ház melyik fázison van, mert az utca ezen részén szigetelt a légvezeték, a másik felén szabad vezeték van. Érdekes módon pár éve csak a fél utca vezetékeit cserélték le szigeteltre, a másik fele maradt a régi (miközben a teljes utcában lecserélték az oszlopokat betonra). Az viszont már néhány áramszünetkor kiderült, hogy a szolgáltató elosztotta a házakat a különböző fázisokra.
(#) Atis57 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 3, 2025 /

Szia!

Ezt a szolgáltató emberei intézik. Eddig nem láttam leégni 1x sem.
itt ez az 1 trafó van , 58 házra. Valószinű 10 alatt van a 3fázisú bekötés.
Csak nálam van 40A-s bizti,,,,,,a 25A is ritka .
(#) Georgee hozzászólása Máj 6, 2025 /

szigetüzem, hálózat váltó

Sziasztok!

Szeretnék egy kisebb szigetüzemű napelem rendszert a lakásba, pontosabban klímát és a fürdőben elektromos fűtésrásegítést, illetve kertbe házi vízművet szeretnék a napelemről sziget üzemódban üzemeltetni. Kérdésem az lenne, ha esetleg lemerülne az akkupakk vagy épp nem sütne a nap, akkor van valami megbízható megoldás, ami az adott eszközöket a hálózatra kapcsolná, addig amíg nem tölt fel kellően az akkupakk?
(#) Ge Lee válasza Georgee hozzászólására (») Máj 6, 2025 /

Az inverter tudja ezt, van hálózati bemenete is ahova rákötöd a hálózatot, és ha nincs semmi más mert a nap sem süt meg az akku is lemerült akkor egy relé átkapcsolja a kimenetet a hálózatra.
(#) kendre256 válasza Georgee hozzászólására (») Máj 6, 2025 /

A sziget üzemet nagyon gondosan meg kell tervezni, hogy biztonságos legyen. Például az inverterem kimenete (védő)földfüggetlen, de galvanikus kapcsolatban van az akku negatív pólusával. Valószínűleg nem lehet simán földre kötni egyik kimenetét sem (nem próbáltam eddig). A hálózati átkapcsolást az inverteren belül egy relé automatikusan el tudja végezni, de én inkább kézi átkapcsolóval oldom meg. A galvanikus leválasztás és a földelési hiány problémáját pedig leválasztó transzformátorral oldom meg. A szekunder oldal egyik vezetéke lesz a sziget rendszer PEN-je (amit utána szétválasztok, és leföldelek). Innentől olyan lesz, mint egy szolgáltatói betáplálás, utána kismegszakítóval, ÁVK-val oldom meg a védelmeket, ugyanúgy, mintha szolgáltatói hálózat lenne.
Ezeket csak azért írtam le, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy nem olyan egyszerű biztonságosra megcsinálni egy sziget üzemet. Biztosan lehet máshogy is, de én igyekszem a lehető legbiztonságosabbra megcsinálni.
(#) Massawa válasza Georgee hozzászólására (») Máj 6, 2025 /

Van ma már egy különleges relé amiben van egy teljesitménykapcsolo meg egy 230 voltos tápegység. Ez ugyan arra lett kifeljesztve, hogy ha nincs hálozat automatikusan az inverterre meg az akkura kapcsoljon. De neked is jo lehet, ha a táp bemenetet a szigetüxemü inverterröl hajtod meg, és amikor az már nem tud villanyt termelni, akkor leesik az átkapcsolo relé és átkapcsolja a belsö hálozatot a külsöre.
Ha az inverter ujraindul, akkor meg visszakapcsol az inverterre illetve az akkura.
De azért nézd meg hogy müködik az invertered mert lehetnek olyan opciok is, hogy melyik kimenetnek milyen a prioritása, pl elöbb az akkukat kell tölteni vagy forditva.
A másik dolog, hogy ennek az átkapcsolonak az ora meg az FI között kell lennie, hogy hiba esetén ténylegesen áramtalanitsa a hálozatot függetlenül a külsö hálozattol meg az invertertöl.
Ha az inverter müködéséhez kell külsö hálozat is ( sok ilyen van) akkor abban a speci kapcsoloban van egy extra relé kimenet alacsony feszültségre, ami az inverterrel közli, hogy milyen üzem van.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2025
(#) Georgee válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 6, 2025 /

Sajnos nincs rajta automatikus váltó mód, olcsóbb 2kW tisztaszinuszos inverter lenne a csomagban. Ezért tettem fel a kérdésemet.
(#) Georgee válasza Massawa hozzászólására (») Máj 6, 2025 /

Maga a kivitelezés stb nem okoz gondot, inkább az eszközön van a hangsúly. Sajnos az inverter nem támogatja ezt a módot, mert nem a drágábbik fajta.
(#) Georgee válasza Massawa hozzászólására (») Máj 6, 2025 /

A relével gondolom erre gondolsz. Erről olvastam hideget meleget, hogy hamar tönkremegy a sűrű átváltástól.
(#) Georgee válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 6, 2025 /

Igazából a kivitelezés, tervezés nem lesz gond, hanem maga az eszköz ami az átkapcsolást elvégzi, olyat keresek amiről már van tapasztalat, vagy arra vagyok kiváncsi, ki hogyan oldotta meg a szigetüzem hálózat közötti váltást. A szetthet adják az érintésvédelmet és a szondát is. Csak az inverter nincs semilyen kapcsolatban a hálózattal. Kimondottan olyan helyre ajánlott, ahol nincs áram. De többen írják kommentbe, hogy klímát stb. használják róla.
(#) Massawa válasza Georgee hozzászólására (») Máj 6, 2025 /

Nem konkrétan erre, nekem a Froniustol van 3 fázisu. De elvben ilyen átkapcsolot csinálhatsz magad is. Csak egy táp meg egy hálozati relé kell aminek 12-24V-s a tekercse a kontaktusok meg elég masszivak a kivánt teljesitményhez. Valamikor elég sok ilyen relé volt forgalomban az éjjeli áramhoz. Nem kerestem, de biztos van ma is.

IMG_7886.jpeg

Az inverter különben lekapcsol egy bizonyos akkufeszültség alatt, és van valami hiszterézise a visszakapcsolásra? Ha igen, akkor a kimenő feszültségével egy mágneskapcsolót lehetne működtetni, ami elengedéskor a hálózatra kapcsolná a fogyasztókat.
Ha írtál volna inverter típust, jobban tudnánk segíteni...
(#) Georgee válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 6, 2025 /

Egyelőre még nincs nálam a szett csak fejben próbálom összerakni illetve az anyagi kerethez igazítani az elképzeléseimet, ezért is vagyok kíváncsi mások meglátásaira. Van napelemes ismerősöm, de ő ragaszkodik a saját elképzeléséhez ami alsó hangon is milliós nagyságrend és az életben nem fog megtérülni. Mivel a villanyszámlánk sem túl magas, de a klíma és télen a hősugárzó sokat odatol neki, így ezért is próbálok valami kompromisszumos megoldást találni.

Ezzel a szettel szemezek. Az inverter pontos tíupást nem tudom, legalábbis a leírásban nem szerepel.

Inverter Ha tényleg ezt adja hozzá, akkor ez lenne az az inverter. De semmi tipusszámot nem találok.
(#) JZoli válasza Georgee hozzászólására (») Máj 6, 2025 /

Azt figyelembe vetted, hogy egy 12V-os akkuból az inverterre adott állandó 2200W-os terhelésnél 170Amper fog folyni? Ez már elég komoly áram, és még hol van a 5000W? Ezt eléggé át kellene gondolni, főleg a akkuvezetékek hossza miatt is!

Szerintem olyan invertert adnak hozzá, csak 24V-osat.
Itt van egy leírás (most éppen csak 12V-os van nekik eladó), de abból csak az derül ki, hogy a kijelzőn megjelennek a különböző figyelmeztetések, de lekapcsolásról nincs szó.
Mindenképpen lítiumos akkut vegyél hozzá, az ólomakku (bármilyen is) pénzkidobás. (Nekem 6 db akkum aszalódik a padláson, 100 Ah-ból 25-30Ah kapacitásúak lettek, némelyik fél év alatt... )
Következő: »»   261 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem