Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   582 / 583
(#) Villanymozdony hozzászólása Márc 1, 2025 /

Halálfejes nagyfesztábla

Sziasztok!
Még nem láttam Magyarországon halálfejes nagyfesz veszélyét jelző táblát. Kb. mikori lehet? Én a szocializmus előtti időszakra tippelek.
(#) Gafly válasza Villanymozdony hozzászólására (») Márc 2, 2025 / 1

Felszabadulás és rendszerváltás közötti időszakra tippelnék.
Közelebb az előbbihez, ott voltak divatban az ilyen zománc táblák.
(#) jani1987 hozzászólása Márc 3, 2025 /

Potméter szorulás

Van 3 fém tengelyes potim aminek a tengely része csúnyán szorul. Valamit javasoltatok erre régebben de nem emlékszem mi volt az.
(#) Tomi94 válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 3, 2025 /

Hátoldala nem felhajtható fémfülekkel van rögzítve? Ha igen, simán bontható és tisztítható-újrakenhető. Ez még a könnyebb eset, a kettős tengelyű sztereo kivitellel már tényleg alaposan meggyűlt a bajom egyszer.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2025
(#) jani1987 válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 4, 2025 /

Nem szívesen bontok mert akkor szoktam törni. De azért kipróbálom.
(#) mohinger válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 4, 2025 / 1

Én a tengely tövére fújnék WD40-et, ami feloldaná a makacs zsírt. De ez nem két perc. Lehet, hogy pár nap, mire beszivárog és feloldja. Óvatosan a mennyiséggel.
Remélem, nem leszek a WD40 miatt kiátkozva...
(#) Tomi94 válasza mohinger hozzászólására (») Márc 4, 2025 / 1

Pedig nem jó megoldás. Feloldja ugyan a beszáradt zsírt, de aztán idővel otthagyja máshol, ragacsos üledékként. Szerencsétlen esetben a szénréteg pályát még meg is marja.

Arra esetleg jó, hogy a szétszedést megkönnyítse beállt alkatrészek esetében. De utána akkor is szétszedés, eltörlés következne jó esetben.

@jani1987: Nem látni a képen, de ha a hátsó részén vannak felhajtható fém fülek, azokat lapos csavarhúzóval törés nélkül fel lehet hajtani.
(#) VJ72 válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 4, 2025 /

Szia,
Spiáterből van a felfogató része a potméternek, a felfogató anya is meg szokott szorulni, a spiáter-mérgezés miatt.
Szét kell szedni, ha egyáltalán kijön a tengely a helyéről és kireszelni a furatot nagyobbra.
Szétszedést, a tengely forgatását segíti ha megmelegíted a tengelyt.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2025
(#) CHZ válasza mohinger hozzászólására (») Márc 4, 2025 / 1

Sokszor bevált ez a módszer, kicsit felmelegítve a poti tengelyét gyorsabban fellazul.
(#) Massawa válasza CHZ hozzászólására (») Márc 17, 2025 /

Néhány csepp benzin is jot tesz, ha valoban a zsirtol szorul a tengely. Csepegtess kivülröl a csapágy benzint majd forgasd. Egyböl észre kell venned hogy könnyebben megy. Ha nem akkor nem a zsir okozza a gondot.
(#) CHZ válasza Massawa hozzászólására (») Márc 17, 2025 /

Köszönöm, nem nálam jelentkezett szorulás!
(#) Massawa hozzászólása Márc 17, 2025 / 4

Uher rádio

Pontosan 40 éve vettem ezt a kis világvevöt ( akkor kerültem olyan munkához ami rengeteg utazással járt, és legalább a rádioval probáltam tartani a kapcsolatot Europával). Kicsi volt az elemek honapokig birták szusszal.
A készülék nagyon bevált s a mai napig megy. A minap eljött az ideje, hogy egy kicsit megtisztitsam, mert már a kapcsolok stb eléggé bizonytalanok voltak
Hát ami meglepett igy 40 év után is ( eddig csak párszor szedtem le egészen más okokbol a hátlapot. - de ez nem tartozik a témához), hogy milyen konstrukcio is a készülék. A rádio az FM és az AM adásokat tudja és a rövidhullámon 7 sávban fogja az állomásokat.
Az egész készülék kézzel lett forrasztva és a kapcsolok mechanizmusa kitölti az egész teret a skála alatt. A 2 hullámsáv kapcsolonak belül elképesztö mechanizmusai még ma is a csodával határosak. Csak most bontottam meg elöször ( részben) a NYÁK lapot, de ami alatta volt, ez lebénitott. A kapcsolok kezelöszervei a skála alatt vannak, de maguk a sok polusu kapcsolok a készülék felsörészében az egyik 90 fokban elforditva. A rövidhullámú 7 fokozatu kapcsolo valoban a hangszoro felett van, és 7 kvarckristályt kapcsol. A hangolo kondi zsinoros meghajtomechanizmusa sajnos kizárja teljes szétszedést, mert a skálahur a térben 7 csigán át mozgatja a kondit meg a mutatot, és a mai napig elképesztöen pontos. Emiatt sajnos nincs nagyon mit fotozni, mert az elektronika és a mechanika a NYÁK meg a skála között van a skálahur meg két sik között van és tartja azokat össze..
Néhány gyanus forrasztást átforrasztottam, a kapcsolokba amennyire tudtam egy kis tunerspray fujtam, a mechanika részeit ( ahol hozzá tudtam férni) egy kicsit megpucoltam és megzsiroztam.
Összerakva a rádio ujra teljesen stabillá vált és még ma is kitünöen müködik. IC - t nem láttam benne de a kb 8x10 cm-s NYÁK teljesen ki van tömve alkatrészekkel.
Le a kalappal a tervezöi elött.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2025

IMG_7793.jpeg

(#) Massawa válasza CHZ hozzászólására (») Márc 17, 2025 /

Bocs!
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Márc 20, 2025 / 2

Állítólag elkészült, még az elektromos kapcsolásra vonatkozóan folynak tárgyalások, mert a soros tilos, másként meg nem működik.
Legutolsó javaslat szerint kell rá egy kapcsoló, hogy senkinek ne legyen baja belőle.
(#) Gery78 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 20, 2025 / 4

Így van, ma elkészült a Kurb-Lee vagyis Bruce Lee unokatestvére, akinek a fejét mindig eltekerik a csajok. Egy kis bronzdarabból esztergáltam, fúrtam, és meneteltem.
A rögzítő csavart is külön el kellett készíteni, hosszú kellett, így egy 65mm-es hatlapfejű csavart alakítottam át. Lefűrészeltem, menetet metszettem, 43mm hosszú lett a rögzítő csavar. A kurblit teljesen újra kellett gondolni, mert egyáltalán nem passzolt a rögzítése. Így a régi rögzítést lefűrészeltem, és csak a kar maradt meg. A szerkezet kapott egy kis olajat, most úgy jár, mint a Schaffhausen. Még annyi meló lesz vele, hogy a vezetékeket szövetszigetelésűre megcsináljuk, ha találunk, hogy autentikus legyen. Na, lássuk a képeket.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2025
(#) rozsdas111 hozzászólása Kedd, 19:43 /

VideotonR5932 rádió felújítás

Sziasztok! Egy Videoton R5932 rádiót szeretnék használható állapotba hozni.
Eléggé recsegős de szól, legalább is közép hullámon. Van kapcsolási rajzom de nem igazodom el benne.
Ha valaki tudna jobbat mint amim van az jól jönne. Ezen kívül szeretném kérdezni hogy miért ilyen számomra bonyolult a puffer kondenzátorok megoldása.Lehet-e egyszerűsíteni rajta, ha nem szempont a gyári állapot megőrzése, illetve hogy lehet-e még valahogy pótolni ezeket a kondikat?
(#) jani1987 válasza rozsdas111 hozzászólására (») Kedd, 19:50 / 1

Ilyen csavaros kondi majdnem mindenkinél van x életkor felett. Nekem is bár nem nagyon teszteltem. Ami a kérdésedet illeti. Gondolom a kondi házat kibontva és a belsejében újat elhelyezve aligha tűnik mókolásnak. Valamelyik idősebb szakitól olvastam ezt a megoldást.
(#) teglascs válasza jani1987 hozzászólására (») Kedd, 19:56 /

Szerintem anno Gyula bácsi csinálta így....
(#) zolika60 válasza teglascs hozzászólására (») Kedd, 20:02 / 1

Janó bácsit akartál írni?
(#) rozsdas111 válasza jani1987 hozzászólására (») Kedd, 20:06 /

Igen erre gondoltam én is, vannak róla videók. Na de mi az hogy 50+50 mf? Van 2 db 3000 mf, van 1 db 1000 mf, és van ez a kérdéses 50+50mf.
(#) teglascs válasza zolika60 hozzászólására (») Kedd, 20:08 / 1

Persze, elnézést tőle (RIP)....
(#) kadarist válasza rozsdas111 hozzászólására (») Kedd, 20:24 / 1

Szia! Két kondenzátor van egy tokban, külön + kivezetésekkel és közös negatívval (ház).
(#) rozsdas111 válasza kadarist hozzászólására (») Kedd, 20:32 /

Köszönöm , így már értem. látom hogy van rá kötve egy "valami" papír tokban, az gondolom maradhat.
Vajon ha bekapcsolás után nem brummos a készülék akkor lehet hogy ezek az 1969-es kondik még jók?
(#) jani1987 válasza rozsdas111 hozzászólására (») Sze, 9:48 /

A milli farad szerintem sok egy ilyen készülékbe. Inkább mikrofarad akar lenni. Próbából tehetsz be újat is aztán meglátjuk. A nano kategóriás kondik közt gyakran találtam zárlatosat vagy átvezetőset. Ajánlott átmérni párat.
A hozzászólás módosítva: Sze, 9:50
(#) Suba53 válasza Massawa hozzászólására (») Sze, 9:58 /

A belsejét is lefotózhattad volna, hogy mi is élvezzük a látványt.
(#) rozsdas111 válasza Suba53 hozzászólására (») Sze, 10:48 /

Íme a belseje.
(#) rozsdas111 válasza jani1987 hozzászólására (») Sze, 10:50 /

a billentyűzeten csak így tudtam írni. természetesen microfarad az érték.
(#) mikrodigit válasza rozsdas111 hozzászólására (») Sze, 11:40 /

µF is lehetne.
(#) lazsi válasza rozsdas111 hozzászólására (») Sze, 12:09 / 1

Ha nem tudunk µ-t írni, "mikro-" előtagot kis "u" betűvel szoktuk helyettesíteni...
(#) kadarist válasza rozsdas111 hozzászólására (») Sze, 14:36 /

Ezek az MM kondik nagyon strapabíróak, szerintem még teljesen jók is lehetnek.
Következő: »»   582 / 583
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem