Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   862 / 872
(#) neogeo2 válasza Lamprologus hozzászólására (») Jún 11, 2025 / 1

Az ArduinoIDE forráskódok nagyrészt lefordíthatóak VSCode+PlatformIO környezetben. Ugyan azok a libek használhatóak, sőt még ezek verziókezelése is megvan. Módosítani a kódodban nagyjából annyit szükséges, hogy a saját függvényeidet a setup() és loop() elé kell tenni a kódban (vagy mielőtt meghívnád őket). Ha ArduinoIDE alatt tudsz programozni, akkor nem kell megtanulni csak az VSCode sajátosságait.

- IntelliSense (automatikus kódkiegészítés és valós idejű hibajelzés), ami jóval fejlettebb, mint az Arduino IDE alap kódszínezése.
- Ha valahol elakadsz a kódolásban vagy hibakeresésben, az integrált mesterséges intelligencia segít mindkettőben.
- Refactoring eszközök (pl. változók átnevezése, függvények gyors átrendezése) sokkal hatékonyabbak.
- Könnyű navigáció fájlok és függvények között (ugrás definícióra, szimbólumkeresés stb.).
- Git vagy más verziókezelő integrációja VSCode-ban natív és kényelmes.
- PlatformIO saját build-rendszert használ, ami gyorsabb, megbízhatóbb és jobban konfigurálható, mint az Arduino IDE alap make-rendszere.
- Automatikus függőségkezelés (pl. platformio.ini fájlban egyszerűen deklarálható, melyik library kell).
- VSCode rengeteg bővítménnyel tuningolható

Van néhány hátrányos tulajdonság is, amit nem szabad elhalgatni:
- Elsőre bonyolultabb lehet, főleg ha csak "pár sornyi kódot" írsz.
- A PlatformIO konfigurációs fájl (pl. platformio.ini) némi tanulást igényel, de persze jól dokumentált.
- Több erőforrást igényel (VSCode és PlatformIO is "nehéz" egy sima Arduino IDE-hez képest).

Most ennyi jutott eszembe...
(#) Jonni hozzászólása Jún 13, 2025 /

Figyelmeztetés

Olykor szoktam vírusellenőrzést csinálni és szinte soha semmi nincs a gépemen de most trójait talált az avast , méghozzá 5-öt, mind az arduino15/staging-ba volt ami az esp-s könyvtárhoz kapcsolódik. Ajánlatos átnézetni a gépet olyan módszerral ami még a rendszertőltés előtt ellenőríz, azoknak akiknek nem mindegy a gépük állapota, akinek mindegy annak semmi dolga nincs.
(#) majkimester válasza Jonni hozzászólására (») Jún 13, 2025 / 1

Az ellenőrzéssel egyet értek, de ez false pozitiv. A -gen végű trojaiak valami heurisztikus keresés eredményei. Olyan dolgokat csinál a futtatható ami jellemző lehet egy trójaira, de nem azonosított konkrét trojait. A build tooloknál ez nem is csoda. Érdemes ilyenkor a virustotal oldalán ellenőrizni. Az objcopy és strip-re nem jelzett semmit a virustotal, csak a c++filt-re, ott is szinte csak az Avast:
Bővebben: Link
(#) Bakman válasza Jonni hozzászólására (») Jún 13, 2025 /

Az internetes források szerint ez Avast probléma, nem szerepel minden alkalmzás az adatbázisukban.
(#) Jonni válasza majkimester hozzászólására (») Jún 13, 2025 /

Egy dolog viszont holt biztos! Ez a valami nélkül (is) tökéletesen műkődik a gépem (meg vele sem volt semmi gyanús jele a fertőzésnek de köszönöm szépen jól megvagyok nélküle).
(#) morgo válasza morgo hozzászólására (») Jún 13, 2025 /

Sziasztok! Megvan a megoldás az ST7735 lcd villogásának megszüntetésére. Talán hasznát veszi valaki. A változó karakterek miatt nem kell törölni a képernyőt, csak a betűszín megadásakor a háttérszínt is meg kell adni. Így amikor frissíti a karaktereket, azok háttere is frissül. Mivel nem az egész képernyőre vonatkozik, így nincs villogás, vibrálás.
Jelen esetben fehér a háttér, tehát fehér színt adok meg a betű hátterének.
Az 5. sor a lényeges.
  1. tft.setCursor(10, 75);
  2. tft.setTextColor(ST77XX_BLACK);
  3. tft.setTextSize(2);
  4. tft.print("Meres:");
  5. tft.setTextColor(ST77XX_RED, ST77XX_WHITE);
  6. tft.println(voltage, 3);
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2025
(#) kameleon2 válasza morgo hozzászólására (») Júl 7, 2025 /

Én megpróbálnám más libbel is. Némelyik használhatatlan. A chatgpt sokat tud segíteni az ilyen hibák felderítésében.
(#) morgo válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 7, 2025 /

Szerintem ez így jól használható, egyszerű. Azt elfelejtettem írni, hogy az Adafruit libjét használom.
(#) proli007 válasza morgo hozzászólására (») Júl 7, 2025 /

Hello! "Adafruit libjét használom" Na itt van a kutya elásva, mert a másik lib-nél akkor is villog, ha a betűháttér színét megadod.
(#) kobold333 hozzászólása Aug 28, 2025 /

Monitor programot keresek

Monitor programot keresek. Tudom, hogy az Arduino rendelkezik monitor kapcsolattal, de olyat keresek, amelyik kiírja az állandó szöveget, és utána folyamatosan írható a változó érték, vagy szöveg. Az állandó soremelés, és minden újra írás felesleges figyelem és megállítást igényel...
Pl. Motor áram: 210mA, Távolság: 110mm. stb... A Processing kicsit bonyolult ehhez a feladathoz. Köszönöm a segítséget.
(#) kobold333 válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Aug 28, 2025 /

Köszönöm a hozzászólást.
Azt még nem próbáltam ki, hogy az arduino program miként fordítja le a kódot. Bár amint látom, elég nehéz lenne ezt a formulát alkalmazni.
Nagy vonalakban ilyenre gondolnék. Van kb10 sor, soronként 10-20 karakter lehetőség a szöveghez, és utána a mért eredmény. A szöveget nem kellene mindig kiírnom, csak a mérést. Gondolok valamilyen kódra, amivel megadom a hasznos monitor méretét, aztán a karakterek helye ebben a méretben lenne. A szín már csak hab a tortán. Hasonlóan a Processinhez. Tudom, hogy régen valaki megadott egy file nevet, ilyen programhoz, de az már eltűnt a gépemről, miután a HDD megadta magát
A puttyit már próbáltam, de csak felbosszantott, nem jutottam előre. Vagy csak ügyetlenkedtem.
(#) kobold333 válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Aug 29, 2025 / 1

Köszönöm a részletes leírást. Hazaérek a munkából, kipróbálom...
(#) kobold333 válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Aug 29, 2025 /

Próba meg volt. A szöveget egymás után írta. A "[2K" parancsot is írta, ez nem tetszett neki.
(#) kobold333 válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Aug 30, 2025 /

Csak Arduino fut a háttérben. Nem foglalkozik a parancsokkal, de nem áll hibára sem.
(#) kobold333 válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Aug 30, 2025 /

Hmm. Igaz, másik programot kell használnom, hiszen nincs leírása az Arduinonak, hogy felismer más parancsot. Megkeresem a TeraTerm programot, és próba lesz. Köszönöm. Remélem, tényleg egyszerű lesz.
(#) Kera_Will válasza kobold333 hozzászólására (») Aug 31, 2025 / 1

Lehet inkabb a lapdobas ESC szekvenciat hasznald .

Igen vmikor en is belefutottam ebbe zavart a println fuggvenyek terminalban futo orult scrollozasa mikor en egy allando fix "tablazatot" szerettem volna latni.
Kb 8 10 sor es 2 3 oszlopot irtam be print es println sorolbol reszben ugyesen "zonazva" a kirando 3 4 karaktert foglalo ertekekre is ugyelve ... kicsit tobb szokozt dobtam be ... ( persze van kurzor pozicionalo escape is ) .

A lenyeg az eredmenyek kiiratasat vegzo sorok utani utolsonak kiadott egyetlen lapdobas szekvencia !.

Ekkor magatol" cls " (clearscreen) lesz es balfelso sarokban kezd a kurzor irni mindet az utolso sor jobb also sarkaig majd "ures lapot dob" es kezdi bal fent az irast.

Ardu "buta" terminaljaban is mukodik"
Aszem #escape szekvencia decimalis erteke kell a write() fuggvenynek.
Bocs kicsit keveredik a C es Ardu szintaktika bennem !
(#) Kera_Will válasza Kera_Will hozzászólására (») Aug 31, 2025 / 1

Form feed ascii 12 lapdobas ...

1. Serial.write(12); // biztosan a form feed ASCII karaktert küldi ki

"Pörgős" kódrészlet mintának lapdobasra

1. int a = 0, b = 10, c = 20, d = 30, e = 40;
  2.  
  3. void setup() {
  4.   Serial.begin(9600);
  5.   delay(1000); // kis várakozás indulásnál
  6. }
  7.  
  8. void loop() {
  9.   // Frissítés előtt képernyő törlése (lapdobás)
  10.   Serial.write(12);  // ASCII 12 = form feed
  11.  
  12.   // Kiírás
  13.   Serial.print("a: "); Serial.println(a);
  14.   Serial.print("b: "); Serial.println(b);
  15.   Serial.print("c: "); Serial.println(c);
  16.   Serial.print("d: "); Serial.print(d); Serial.print(", e: "); Serial.println(e);
  17.  
  18.   // Változók frissítése (csak hogy változzanak a számok)
  19.   a++;
  20.   b += 2;
  21.   c += 3;
  22.   d += 4;
  23.   e += 5;
  24.  
  25.   delay(1000); // 1 másodpercenként frissítés
  26. }

Talan ez segit ...
Ardusorosmonitorban van 1 2 pipa auto CR meg LF re ezremlik.

Masik minta :
  1. void setup() {
  2.   Serial.begin(9600);
  3.   delay(1000);
  4.  
  5.   Serial.println("a: 10");
  6.   Serial.println("b: 20");
  7.   Serial.println("c: 30");
  8.   Serial.println("d: 40, e: 50");
  9.  
  10.   // Lapdobás (form feed) különböző módokon:
  11.   Serial.print("\f");        // vagy
  12.   // Serial.write(12);       // vagy
  13.   // Serial.write(0x0C);     // vagy
  14.   // Serial.write('\f');     // mind ugyanaz
  15. }
  16.  
  17. void loop() {
  18.   // nincs további teendő
  19. }

Remelem segit a lapdobas.

Teheted az elejere is ha ugy kevesbe villog a sorosterminal.

Segithet
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2025
Moderátor által szerkesztve
(#) kameleon2 válasza kobold333 hozzászólására (») Szept 1, 2025 / 2

Én egy Hterm nevű programot használok - elég jó. Ez tud sorozatos küldéseket is, de lehet egyedi a küldés. Elég sok féle kódolással. Modbus tesztekhez is elég jó volt.
(#) kobold333 válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 10, 2025 /

Hűha, ez is jól hangzik... Ki fogom próbálni... Volt más ötlet is, amik eredményét és a leírását is továbbítom majd, amit kaptam. Ez hétvégi program lesz, ahogy elnézem... Köszönöm a segítséget.
(#) sargarigo válasza kobold333 hozzászólására (») Szept 11, 2025 /

Nem legjobbnak, de kipróbálásra ajánlom a putty nevű programot. Nekem ez vált be. Tud többféle módon kapcsolódni, el lehet menteni a profilt. Szép színes terminál mondjuk ssh-hoz, de a serial módokat is tudja.
(#) NetFantom hozzászólása Szept 11, 2025 /

Arduino program kiolvasás - segítség kerestetik

Sziasztok!

Olyan valaki segítségét keresem, aki tapasztalt Arduino UNO (ATmega328P) programozásban és tud chip kiolvasást végezni.

Van egy működő Arduino-m, amiről szeretném visszafejteni/kiolvasni a rajta lévő programkódot. Ha valaki tud ebben segíteni vagy ismer valakit, aki specializálódott erre, nagyon megköszönném!

Természetesen díjazom a munkát.

Üzenetek privátban vagy itt a topicban várhatók!

Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2025
(#) Lac364 válasza NetFantom hozzászólására (») Szept 11, 2025 / 1

Szia!
Fontos tudni, hogy az Arduino UNO (ATmega328P) mikrokontrollerből a feltöltött program közvetlen kiolvasása nem egyszerűen „mentés”, hanem ún. reverse engineering.

Ha a chipen a fuses/lock bitek be vannak állítva (ami gyakori), akkor a program kiolvasása nem lehetséges szabványos eszközökkel.

Ha nincsenek zárolva, akkor ISP programozóval kiolvasható a flash tartalom, de az így kapott hex fájl már nem tartalmazza az eredeti, olvasható Arduino forráskódot (ino, kommentek, változónevek elvesznek).
(#) TavIR-AVR válasza NetFantom hozzászólására (») Szept 14, 2025 /

Fontos tudni, hogy még ha a mikrokontroller nincs is zárolva (lock bitek nincsenek beállítva), akkor is csak a lefordított gépi kód (HEX fájl) olvasható ki ISP programozóval. Ez a fájl nem tartalmaz sem változóneveket, sem kommenteket, sem az eredeti forráskód logikáját Arduino-szinten (INO fájl). Visszafejteni belőle az értelmezhető programot nagyon nehéz, időigényes, és sok esetben nem is ad pontos eredményt. Gyakorlatilag ez már reverse engineering, nem egyszerű másolás.

Ha a cél a program megértése vagy módosítása, sokkal egyszerűbb újraírni, mint a HEX-ből visszafejteni.
(#) HeZ válasza NetFantom hozzászólására (») Szept 15, 2025 /

Sziszifuszi munka. Nagyon drágán megoldható, mint ahogy a sérült, megégett wincseszter (HDD, háttértároló) adatvisszaállítása a Kürt cégnél.
Hasonló munka, mint például egy bitfolyamból, ahol bájtok ezreit látod (decimális) 0 és 255 (hexadecimális 0 és 0xFF) közötti számként, visszahámozni a zenét (CD-ről, MP3-ból, stb) vagy fényképet (jpg, bmp, stb), stb.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2025
(#) szendi001 hozzászólása Szept 15, 2025 /

TM1638 7 szegmenses kijelző + LCD kijelző kinlódás

Sziasztok Kollégák! Hetek óta tanulgatom az Arduino Nano-t. Van pár projekt ami elindult, például a soros és párhuzamos 2x16 karakteres LCD vezérlés, relé panel stb. Sajnos elakadtam a TM1638 as panellel és az OLED kijelzővel. Előbbi semmit is nem reagál a másikon már a világ minden adatbázisát feltöltötem, de csak fekete fehér pőttyős kijelzőt tudtam elérni. Minden Modul HE store-os. Tudna valaki segíteni egy egy példaprogrammal. Funkció mindegy, csak tesztelni akarom. Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2025
(#) NetFantom válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Szept 15, 2025 /

Nekem maga a HEX fájl elegendő lenne.
Lenne esetleg valaki aki tudna segíteni kiolvasni, személyesen elmennék kiolvasnánk és mást nem is kérnék.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Szept 16, 2025 /

Nos a TM1638 elindult és jól működik. Ma próbálkozom az OLED el.
(#) icserny válasza szendi001 hozzászólására (») Szept 16, 2025 /

TM1638-hoz a 2023. március 7-i foglalkozásunk előadásvázlatát és mintaprogramjait tudom ajánlani

Az OLED kijelzővel kapcsolatban pedig tisztázni kellene, hogy milyen típusú (pl. SSD1306, vagy SH1106), milyen kommunikációt használ (SPI, vagy IIC) és ha IIC, akkor milyen címre hallgat.
(#) kobold333 válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 16, 2025 /

No, akkor most volt időm ránézni. Az Ardu nagyon buta. Nem foglalkozott a kóddal. A sor elejére kitett 1 vastag felfelé nyilat.
A többi program biztosan jó lenne. A sok funkció, lehetőség most nem kellene. Csak egy üres képernyő, mint az Arduban. Talán a Baud állítási lehetőség és kész. Ha valakinek odaadom a programot tesztelni, akkor ne kelljen neki mondani semmit a monitorról, használatról... "itt a program, mondj véleményt" A monitorra írok pár instrukciót, ezzel mehet tovább. Van hozzá egy LCD4x20 soros. Ott is elég a szöveg.
A megoldás még várat magára. Köszönöm az eddigi segítséget.
(#) szendi001 válasza icserny hozzászólására (») Szept 17, 2025 /

Köszönöm a támogató választ! Elolvastam a dokumentumot és telejsen örömteli látni hogy fiatalok hogy elvannak ezzel a témával. SPI 128x32 lcd van két darab. Ma tesztelem őket a gyári mintaprogrammal. A 7 szegmensen jól működik, csináltam vele számlálót és órát is.
Következő: »»   862 / 872
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem