Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
A hatástalanítás abból áll, hogy a bementi differenciál-erősítőből kiveszed az R5052 ellenállást (egyik lábát elcsíped) és a kimeneti pontnak adsz egy test, hogy ne generáljon véletlen DC hibát.
Még annyit talán megpróbálok vele hogy kicserélem benne az összes tranzisztort újra hátha segit rajta.Aztán ha ez sem jön be marad a kiiktatás.
1 kábel nem volt bedugva azért nem indult el...Az lehet hogy a R5272 ellenálláson nem mérek semmit?
Újra megmértem a nyugalmit most csak 160mV van az ellenállásokon.
Az eddigi tapasztalatok alapján kell legyen feszültségesés az R5272-n, inkább a mérésben lehetett hiba.
Az Q5262 és Q5252 most bent vannak? Ha igen, nézd meg milyen határok között állítható a 100 Ohm segédellenállásokon eső feszültség a a 2k-s timmer végállásaiban. Ha a trimmer középállásához kb. 500 mV tartozik, akkor ezen az álláson hagyva mehet a segédellenállások helyére a végtranzisztor.
A Q5262 és a Q5252 nincsenek benn.Nem mértem rosszul az ellenállásokat rendesen erintkezett a mérötüske mert amikor áttekertem ellenállás mérésre akkor az kiirta de feszultséget nem mutatott rajta.Q5272 és a Q5282 0.0v van lehet azért mert nincs benn a fentebb emlitet két tranzisztor?
Megvan miért mértem 0v-ot a két ellenálláson.Elfelejtettem hogy ott fel van szakadva a vezetösáv és mikor kivettem a tranzisztort onnan levettem az atkötést is
![]()
Osztottam, szoroztam és végül ilyen lett. A predriver és driver fokozatok le vannak 10 Ohmokkal választva a fő tápsínekről, külön 680µF pufferrel megtámogatva. Több dolgot is elkövettem a parazita oszcillációk elkerülése érdekében. Ebben a kivitelben már van kimeneti L-R szűrő is, ami a gyári modellekben egyébként nincs. A kimeneti tranzisztorok a sor közepéről kapnak tápot. A fontosabb vezetősávok a nyák mindkét oldalán ki lettek alakítva. A kapcsolás elrendezésével visszatértem az Adcom megoldásához, azaz meghagytam a driverek B-E ellenállását, illetve a jelentős kapacitású switchoff kondenzátort. A meghajtó fokozatok A osztályban mennek. Az előmeghajtók bázis kompenzálását is áthelyeztem erre a panelre. Nem maradt túl sok változtatási lehetőség, de ha van valami észrevételetek azt szívesen meghallgatom.
Szia megmértem az R5282 és az R5272 ellenálláson eső feszültséget és kb amit írtal annak a fele van meg 600mV.Visszaraktam a két tranzisztort is amit kivettem a 2sc5171 et cseréltem újra nyugalmi marad ugyanannyi.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2025
Az R5472-t úgy emlékszem cserélted, nem árt azért rámérni.
Az R5352, R5362, R5472 együtt kb, 120 Ω, épp úgy mint az R5282 és az R5272. Ha az utóbbiakon 600 mV esik, akkor R5352, R5362, R5472 együtt szintén 600 mV-ot kéne ejtsen. A Q5432, Q5442 bázisain, a mérésedből tudjuk, hogy ±1,3 V van. Ebből levonva a bázis-emitter feszültségeket (0,6 V) marad ±0,7 V, tehát R5352, R5362, R5472 ellenállásokon összesen 1,4 V esik. Ebből következik, hogy az értékük nincs nincs rendben.
Pár napja végigmértem egytöl egyig az összes ellenállást és összehasonlitottam a müködö oldaléval es mind egyforma volt nem voltak eltérések.Az lehetséges hogy terhelés alatt megváltozna az ellenállása valamelyik ellenállásnak?
A 82 Ω ellenálláson eső feszültséget vesd össze a jó és a javítás alatt álló csatornánál!
Berakva a meghajtó fokozat második tranzisztorát, az alábbi szimulációhoz hasonló feszültségeknek kell esni az áramkör ellenállásain. Nézd meg hol van jelentős eltérés!
Szia.Végre azt hiszem megtaláltam a hibát,a Q6002 mérve jónak tünt de mérés közbe észrevettem hogy nagyon ugrál az értéke össze vissza mig a többié nem.Kicseréltem és a nyugalmi már minimumon 360mV feljebb tekerve szépen be tudtam állitani 490-re
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2025
Ez érdekes jelenség, a Q6002 a soros ellenállás miatt a végtranzisztor leégés legszerencsétlenebb forgató könyve szerint se kaphatott túlterhelés. Lehet pont ez a tranzisztor volt a hiba forrása. Ahogy az öreg szakik mondták: "elkorhadt".
Kiszedve szakadás volt minden irányba,egyik lábra se mutatott a múszer.Én is azt olvastam neten azt írta egy gyerek aki sok onkyot javított hogy az a tranzisztor sosem ment tönkre.De érdekes beforrasztva megvoltak az értékei a jó oldallal osszehasonlítva,de azt hiszem bázis collector mérése közbe dióda álláson a mutatot érték 800-ról indult azt beesett 690 köré na ezt a többi nem csinálta az egybő jó értéket mutatott.
Becsülöm a kitartásod. Nagy kellemetlenségtől kímélted magad azzal, hogy nem ültetted be idő előtt a végtranzisztorokat. Itt kellett volna kiderüljön, hogy az R6002 és/vagy az R6012-őn a vártnál jóval nagyobb a feszültség.
Neked is köszönöm a kitartó segítségedet remélem működni is fog már beültettem a végeket épp rakom össze csavarozok stb.Indításkor tekerjem minimumra a nyugalmit vagy maradjon 490?
Jó a 490 mV induló értéknek.
100w izzóval indítanám de indításkor világít az izzó azt kikapcsol az erősítő,próbáljam meg nélküle?
Power rele erintkezoit at kell kotni izzos inditashoz. Egyebkent kattog, ujrainditgat….
De az izzó szerintem teljes erővel világít
Ha kicsi a teljesitmenye, nagyob W izzo csak parazslik.60W kb jo bekapcsolva teljes feny, maj parazslik ha ok minden. Ha a rele nincs atkotve akkor marad a nagy fenye, mivel mindig ujra indul nem tudja az elkoat feltolteni.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2025
100w-al próbáltam
Rele erintkezoje at volt kotve?
Nem nem volt.Melyiket kéne átkötni a 220v-t?
Erről már tettem említést, ha jól emlékszem. Akkora a készülék alap-áramfelvétele, hogy legalább 250 W-os izzó kell a működére bírásához, ez viszont a védelem funkciót erősen korlátozottan látja el. Ha nincs alkalmas labortápod, kénytelen vagy kockáztatni.
Akkor vagy lesz csatt vagy nem lesz
![]()
Igen azt, standby modot kapcsol. Ha atlotod a 100W izzo meg ok es ved is valamit, de en 60w ossal kezdenem. Atkotott relevel csokken az aram, mivel nem indulgat ujra, feltudja tolteni az elkokat es beall kis aram
Annyi történt,hogy semmi nem történt kb ugyanaz mind izzóval kattan és kikapcs.
Melyik rele kattan? Power rele atkotesevel a vegfok tapok izzoval is merhetoek, csak lenyegesen kisebb lesz a feszultseg, Igy merheto a vegfok kimenetek DC szintje, ami lenyeges .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |