Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Kérj kölcsön egy mobil légkondit, az nagyon sokat fog segíteni a döntésben, amit ebben az esetben jól el lehet szúrni, pl. a szükséges teljesítményt vagy a hangját - egyik sem csekélység. : -) A csövét akár egy kicsit nyitott ajtón át egy másik helyiségbe is át lehet vezetni a próbához, ahhoz nem kell az ablakkal vacakolni. Amennyire lehet, távol kell rakni a klímát az ajtótól (a csövek általban harmonikaszerűen kihúzhatók), úgy viszonylag kevesebb meleg levegőt fog visszaforgatni, és persze meg lehet próbálni pokróccal, ágyneművel letakarni a rést stb.
Különben léteznek split mobil klímák is (kétcsövesek), de többnyire esélytelen beszerezni és drága. Ami még érdekes lehet: előbb-utóbb a villanyszámla is eszébe jut az embernek, arról pedig az árak és hatásfokok viszonya - attól függ, mennyi használatról beszélünk nyaranta. A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2025
Mobil klímát sajnos nem tudunk kölcsön kérni, az ismerősök közül senkinek sincs.
Kezd sajnos az az érzésem lenni, hogy a mi tetőterünk nem klíma kompatibilis. Nyaranta alig tudok bármit csinálni, mivel majdnem elviselhetetlen tud lenni a meleg, szellőztetni pedig nappal nem érdemes, mert forróak a cserepek a tetőn. ![]()
Én tavaly döntöttem: klíma kell, mert ezt a hőséget nem lehet kibírni. Random klímást kihívtam (ismerős ajánlotta), aki felmérte az igényt, már ekkor megállapodtunk a konkrét tipusban, és az árban. Itt jegyzem meg, hogy egy fillérem nem volt rá, de a feladat mindenképpen megoldandó volt. A megbeszélt időben a szaki megjelent a segédjével, és másfél óra alatt “kulcsra készen” felszerelték a gépet. Egyébként csupa akkus gépeket használt, mivel arra is föl van készülve, ha a telepítés helyén esetleg pont nincs áram. Gyors próba után hamar távoztak, minimális koszt hagyva maguk után. Elég volt egy porszívózás. Azóta boldogan hűtök-fűtök a géppel - vagy csak párátlanítok, ha éppen arra van szükség. A fizetése jelentős részben hitelkártyáról történt, 45%-os kamatra. De ha nem lépem ezt meg, életem végéig is itt rohadhattam volna a forró beton cellában. De idén év elejére kifizettem az adósságot is (kb. 2x ), és azóta a jó közérzetemet szolgálja.
Ez volt az én megoldásom, nem mondom, hogy a leg-ideálisabb, de így történt. De Neked nem kell ezt megoldanod, értekezhetsz róla itt oldalakon keresztül, hogy mit miért nem - ahogy szoktad évek óta, más témákban is. Csak akkor rotyoghatsz tovább a kondérban, a saját zsírodban
Ezt látom a törekvésedből, de nem jó úton jársz.
A "normál" telepített klíma a megoldás, és gazdaságosabb ha most elhiszed nekem/nekünk, mintha saját tapasztalás után jutsz majd végül erre a következtetésre. Az igazából neked mindegy mennyit kell faragni, mert ezt a telepítők végzik. Persze nem árt jó szakembert találni, és egyeztetni vele mit javasol, és az hogyan passzol a Te elvárásodhoz. 300 e körül mozog most egy 3,6-os normális készülék telepítéssel együtt, de lehet nálad a térfogat miatt kisebb is elég, viszont a tetőtér fokozott hőterhelése miatt mégis kellhet a nagyobb teljesítmény. A fűtést azt ne úgy képzeld el, hogy ezzel oldod meg a teljes téli fűtést. Sokkal inkább egy olyan lehetőség, amikor még egyébként nem fűtesz, de este már hűvösebb van, akkor remekül lehet emelni vele a hőfokot. Összességében egy határozottan komfortos cucc, bátran merem ajánlani.
Ha megengeded : mégegy ellenszavazat a mobil-, és pozítiv szavazat a splitklíma mellett .
Testvéremnek volt egy mobilklímája - kamionról lesett árban ![]() Egy személyes kérdés : a tetőtered családi- , társas-, vagy valami egyéb házban van ? Családi ház esetén a kútklímán nem gondolkodtál még ?
Kertes családi házról van szó. Mióta pár éve elkészült a tetőtér még úgy ahogy el lehetett lenni ventilátorokkal, de látjuk, hogy kezd egyre jobban elharapódzni a meleg, ami nem jó. A téli fűtés kombikazán által van megoldva, tehát nyáron kívül csak kihasználatlanul állna a fixen telepített klíma, ami nem tudom, hogy könnyűszerkezetes gipszkarton falak esetén is lehetséges-e.
Nincs nálunk kút (csak vezetékes kerti csap), így ez nem járható út.
Ásni kell.
Vizeslepedő
Idézet: „A téli fűtés kombikazán által van megoldva, tehát nyáron kívül csak kihasználatlanul állna a fixen telepített klíma” Erre nem tudtam görcsöt kötni. ![]()
Zsombi!
Eljött az ideje, hogy kihívjatok egy légkondis embert. Valószínűleg fog egy kis pénzt kérni (bár sokan ingyenes felmérést hirdetnek magukról), de megéri. Megmutatjátok neki a helyet, s ő megmondja, hogy mit érdemes és mit lehet csinálni. A telepített légkondi se áll télen. Amikor fázol, mert még nem indítottátok be a fűtést, akkor tud meleget adni. Ha csak zuhog kint az eső és már a falakról is csöpögne a víz a páratartalomtól, akkor tudja szárítani a levegőt. Ha éppen bejön egy hirtelen forró nap, akkor meg tud enyhet adni. Én egy monoblokk légkondit raktam fel magamnak, nem is túl szerencsés helyre (tetőtér, s csak egy alkalmas helyre lehetett tenni a kialakítás miatt), de nagyon hasznos. Míg odakint harmincvalahány fokok vannak, addig a szobában huszonvalahány. Télen mikor éppen olyanom volt (frissen átfagyva), akkor ráindítottam a fűtés mellett még egy órára, hogy pár fokot emeljen a hőmérsékleten. S azóta a páratartalom se ment fel úgy, mint régebben. A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2025
Pedig törődj bele abba amit írtak, csak a telepített klíma ér valamit, a többi csak pénzkidobás. Mondjuk arról egyetlen szót sem ejtettél, hogy van-e egyáltalán, és milyen, mennyi szigetelés abban a tetőtérben. Nagyon nem mindegy. Ha rendes szigetelése van, meg tudsz ott csinálni kereszt huzatot (pláne éjszaka) akkor elvileg ventilátorra sincs szükség.
Közben már nem bírtuk a meleget és vettünk egy "Home by Somogyi - LHP400D" léghűtőt ("mobil klíma") az OBI-ban. Természetesen használható hűtés nélkül normál ventilátorként is ‒ külön kapcsolható a ❄ "cool" ‒, a hűtés funkcióhoz a mellékelt két jégakkut kell behűteni fagyasztóban, feltölteni a kihúzható tartályt a "max" jelzésig "desztillált" vízzel (hogy minél kevésbé legyen vízköves), egy jégakkut is be kell helyezni a tartályba, végül a tartály visszatolását követően indítható a ❄ "cool" hűtés funkció. Hivatalosan 50,2 dB(A) zajszintet produkálhat, ~29 ezer körül volt az ára.
@Ge Lee ‒ Természetesen szigetelve van a tető, különben nyáron még ennél is rosszabb lenne a meleg, télen pedig hűvösebb lenne a tetőtér a kelleténél.
Nyitogathatod a hűtőszekrényt is, rövid időre határozottan hűvös érzést ad...
Tényleg nem akarlak bántani, de minek kérdezgetsz, ha utána bolondságot csinálsz?
Bővebben: Link
Ez nem teljesen butaság, hanem kétségbeesett próbálkozás a meleg ellen.
![]()
Mondjuk, a műanyagszagot is írták a vásárlók az Árukeresőn. Nekem van egy szünetmentesem, elég drága, ami több mint három év után még mindig bűzlik, csak már egészen szelíden - nem mertem az előszobánál beljebb hozni, bekötöttem ott... Visszavittem volna, csak rosszul jött ki, a bolt pedig még csak meg sem engedte megjelenni a véleményemet a saját honlapján.
Gondolom, a fagyasztó amibe a jégakkut tetted szintén a lakásban van, nem kint a szabadban. Tehát, abból az energiából keletkező meleg (amit a fagyasztód lesugároz hátul) amivel a jégakkut lehűtötted (hogy majd hűtse a helyiséget) az ugye addig a lakást fűtötte.
Kb. olyan ez így, mint egy veszteséggel üzemelő "örökmozgó". ![]() Nálunk pl. ma hajnalban 16 fok volt. Ilyenkor éjszaka kell csinálni egy jó kereszthuzatot, ha nem megy mert épp nincs szél, akkor az egyik nyílászáróban rá kell segíteni egy nagy ventilátorral. Reggelre 3-4 fokot is tud így hűlni a lakás. Persze, semmit nem ér az egész, ha aztán másnap egész nap a tetőtérben vagy, megy a TV, PC, meg az emberi test is fűt, aztán délutánra már újból ugyanolyan meleg lesz mint volt.
Ami szerintem nincs benn ebben a leírásban, hogy a bolti cuccokban jobb hatásfok kedvéért egy nedvszívó szűrőfélét szoktak a ventilátor mögé tenni, ami jól átázik a hideg vízzel. És drágán lehet eladni, mikor az előző tönkremegy, ami állítólag elég gyorsan megtörténik. Én mintha próbáltam volna egyszer régen palackokkal nem túl nagy sikerrel, de sót biztosan nem raktam bele. Ki kellene próbálni csak a játék kedvéért, hogy ekkora felülettel mire lehet menni, mint a két palacké.
Megint látszik, hogy sok éve teljesen feleslegesen jársz erre a műszaki fórumra. Már többször levizsgáztál itt informatikából (állítólagos szakemberként), most pedig újfent a szövegértési nehézségeidről győzted meg a nagyérdeműt…
Ami nekem volt ilyen készülék, abban nem volt szűrő. Egy nagy tartály volt csak, meg egy ventilátor. Pechemre mikor visszavittem volna, akkor nem vették vissza (tesco), hiába fenyegetőztem a fogyasztóvédőkkel, írtam be a könyvükbe, hogy átverés, akkor se. A fogyasztóvédők meg közölték, hogy ők ezzel nem foglalkoznak, hiába nem jó semmire a termék. Végül úgy emlékszem, hogy valaki elvitte, miután évekig állt a garázsban... Remek tanulópénz volt uszkve húsz éve.
Alap! Somogyit nem veszünk. Amit vettél az meg egy kalap ...
Az elsődleges probléma itt a finanszírozás. Máskép nem beszélnénk róla másfél oldalon át. Ez van.
Azt értem, János; de akkor nem szórjuk a pénzt értelmetlen sz@rokra, hanem ráülünk és összegyűjtjük az alkalmas eszközre. Nem az idén van először meleg, a tavaly óta félretett pénz mellé kellett volna ezt is tenni, s annál közelebb volna a racionális megoldás.
![]()
Mostan éppen nem Jánost kellene a klíma miatt csesztetni, őt a jogsi miatt kell csesztetni.
![]()
Cseszegetni senkit nem kell. Tanácsot bárkinek adhatunk, de ha nem kér belőle, hagyni kell a saját levében főni.
![]()
2 iskolát és 3 tanárt készítettem ki. Hol vannak a kitartó tanárok? Vagy gyakoroljunk az enyémmel? Oké.
Egyik rokonom is vett egyet (vagy 15 éve) , aztán mikor rájőtt, hogy sz@rt sem ér, kirakta a lomjai közé. Kérdezem -Ez meg mi ? Azt mondja - Léghűtő , kell? Én is kipróbáltam, de ez egy nagy 0 hűtés szempontjából , sőt még a nullánál is kevesebb ha azt veszem ,hogy a benne levő elektronika is termel egy kis hőt. Nemsokára Zsombor is rájön...
Az alább említett kütyüből kaptam egyet itthonra, bár nem "fikázni" szeretném de tényleg rossz, mármint ez a darab szó szerint, a benne lévő panel hibás, azt se nagyon tudom még miért van meg
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |