Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
S, ha már utánfutó bekötés...
Két megoldás létezik. Régebbi járműveknél ez rendszeresebb, most már remélhetőleg kevésbé - simán rákötik az utánfutó vezetékeit a hátsó izzókra. Igen, mindenféle külön biztosítás nélkül! Ez egyszerű, viszonylag gyors, olcsó és régóta bevett megoldás. Másik megoldás, mikor valami vezérlőelektronikát használnak. Na ebből is van olyan, amit csak a CAN-re kell dugni előzetesen ki van építve hozzá gyárilag a csatlakozó. Meg persze az a változat is, amelyik a hátsó lámpákról veszi a vezérlőjeleket és annak megfelelően adja ki magából a delejt. Nekem ez utóbbi van, ennek külön be kellett húzni hátra a 12V-ot az akkutól (saját biztosítékkal természetesen), a vezérlőjelek kis vékony vezetékeit meg a lámpákról kapja. A csatlakozó megfelelő pontjaira ezután már úgy adja a tápot, hogy a hátsó lámpáimat nem terheli. Melyiknek mi az előnye-hátránya? A régi direktbe kötött megoldásnak előnye az egyszerűség és az, hogy a nem teljesen szabványosan kialakított utánfutó vezetékezésre se túl érzékeny. Hátránya, hogy ha van egy rövidzár, az mindent visz. Nekem például így derült ki, hogy az utánfutó "össze-vissza" van bekötve, az én autómnak a helyesen bekötött csatlakozójával nem működött a világítás. Ekkor szétbontottam, s újra kábeleztem az egészet immár megfelelően, azóta nem volt vele gond ![]() A gyárilag kirakott csatlakozónak ugye előnye, hogy csak rádugsz és örülsz ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |