Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió áthangolása, OIRT - CCIR konverter
Lapozás: OK   24 / 24
(#) Gyuri126 válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 15, 2025 /

Ah ok, bocsi. Azt hittem itt jó helyen vagyok.Olvastam, ki mit csinált (igaz egy szót sem értettem belőle) ezért írtam itt. De akkor megy az apróba. Köszi
(#) Josika001 hozzászólása Vas, 18:54 /

VEF-222 áthangolása

Sziasztok!
Van egy VEF-222-es rádióm, aminek az áthangolásával zátonyra futottam...
Nos megvan hozzá minden kapcsolási rajzom, és egyéb dolgom, ezért úgy gondoltam, hogy mivel van neki CCIR változata (221) ezért átcserélem a különböző kerámiakondikat benne, de sajnos utána sem volt különbség.
Ami furcsa nekem, hogy teljesen egységes a zaj az egész sávon, de ez a "hiba" már akkor is jelen volt, mikor gyári állapotban próbáltam.
Mi lehet a hiba?
(#) CHZ válasza Josika001 hozzászólására (») Hé, 8:07 /

Szia!
Szerintem az oszcillátora nem megy.
(#) Josika001 válasza CHZ hozzászólására (») Hé, 20:27 /

És annak mi lehet az oka?
Gondolom, elég sok minden, de volt egy gyanús, hátulról beépített tranzisztor, amit én kiszedtem, mert a másik oldalon ott volt a gyári...
Lehetséges, hogy az a bajos?
A "VT1" volt így megbuherálva a fő nyákon.
A többi sávon tökéletes, csak az URH nem akarja megmakacsolni magát...
(#) CHZ válasza Josika001 hozzászólására (») Kedd, 8:10 /

VT1 a tápegységben van, hangoló fesz előállítása másik panel. Ellenőrizd 1,6V-16V között változik hangoláskor. R6,R1 trimmerrel állítható a skálához. Elsőre ezt ellenőrizd. URH tuner IC -és, ami tovább bonyolítja a javítást, ha ott lenne hiba.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 8:12
(#) CHZ válasza CHZ hozzászólására (») Kedd, 8:32 /

Elnézést, Meridián kapcsolását néztem, itt nincs hangoló fesz, forgós hangolás.
Tuner IC-és ennél is, ellenőrizd a feszültségeit.

w vef.jpg

(#) andrÁSZ hozzászólása Kedd, 12:25 /

Át hangolás

Üdv mindenkinek!
Kaptam egy nagyon megkímélt állapotban lévő fa dobozos rádiót. Sajnos az URH része csak 73 MHz-ig van hangolva! Kérdésem, hogy amatőrként át tudnám hangolni normál URH sávra? Láttam a neten át Hangoló paneleket, csak a megfelelő helyre kell beforrasztani. Vagy már nem érdemes ezekkel foglalkozni. Köszönöm a válaszokat.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 12:26
(#) kadarist válasza andrÁSZ hozzászólására (») Kedd, 14:56 / 1

Szia! A dokumentum 11-ik oldalán van a CCIR változat rajza, a 9-ik és a 13-ik oldalakon az OIRT (mint a tiéd) típus rajzai. Elviekben elég a tuner kondenzátorainak cseréje, majd a körök behangolása maximumra.
(#) andrÁSZ válasza kadarist hozzászólására (») Kedd, 15:21 /

Szia, nagyon köszönöm! Átböngészem ,ha lesz egy kis időm belemerülök a témába!Köszönöm.
Következő: »»   24 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem