Fórum témák
» Több friss téma |
Ellensúly nélkül eléri a lemezt a tű, súllyal nem. Szerintem mindig ezt írtam.
Csavargattam, kilazítva is hagytam, hátha az segít.
Meg a képen látható nagy csavart tekergettem, hogy minél feljebb jöjjön. Teljesen nem sikerült kicsavarnom, egy bizonyos "magasság" elérésétől súrlódik a tányér. Annyit sikerült elérnem, hogy a tűnyomás beállítása után kb. az első dalok felétől hallgathatók a lemezek. Köszönöm a javaslatodat!
Tedd már be azt a leirást, mert elképesztö amit müvelsz.
A lift vagy másként bak beállító csavarját nem elég kitekerni...én egy videó segítségével állítottam be a sajátomat, amely így néz ki...a hangkar liftet kezelő (le/fel) kart "le" állásba állítod (közben a hangkar rögzítve van a helyén) majd egyik kezeddel lenyomod finoman a hangkar bakot és a másik kezeddel egy csavarhúzóval betekered a fényes csavart az óra járásának megfelelően, majd elengeded a bakot ...ekkor ha jól csináltad, a hangkar már lejátszás pozícióban felemelt bakkal olyan 8-10 mm-el a lemez felett áll...és ha leengeded a bakot, akkor a tűnek el kell érnie a lemezt. Ezzel a fényes csavarral lehet "játszani" a pontos beállításig.
https://youtu.be/TJzrOThmkPE A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2025
Annak a másik nagy csavarnak, amit kitekertél, szerintem semmi köze a hangkar bakhoz, így a problémádhoz sem...hogy milyen célt szolgál nem tudom, de ha kitekerve súrlódik a tányér, akkor nyilván bentebb kell tekerni...de továbbra is azt tanácsolom, hogy a használati utasításában benne kell lenni a beállításoknak.
Megtaláltam a User Manualt...hát semmi sincs benne a lemezjátszó beállításáról
...https://www.manua.ls/auna/birmingham/manual?p=40
Ez meg a magyar nyelvű.
Köszönöm amit a kar beállításáról írtál, megpróbálom az alapján csinálni.
Hát, nem semmi egy készülék.
![]() A karbaknál, ott, ahol egy normális lemezjátszónál az "anti skating" szokott lenni, itt "pitch adj." van, azaz, a hangmagasság állítás (?). A gépkönyvban már csak "Magasságszabályozás" van. Valójában, mi lehet ez? Speed control? Vagy mi? Továbbra is azt mondom: el kell vinni egy szakihoz.
Én nem venném meg...ha a tulaj nem jut dűlőre, akkor mindenképpen.
Az a félköríves gumi a karlift része, vagy csak egy biztonsági elem?
A mögötte levő csavart ha kiszeded, leemelhető az a rész? Lehet hogy csak azért van ott, hogy szállításkor ne engedje a talphoz csapódni, és tönkremenni a tűt.
Elolvastam a leírást, a gumi a karlift része, de ha amiatt nem éri el a tű a lemezt, akkor túl magasan van. Lehet hogy csak beljebb kell nyomni a gumit az alatta levő fém, vagy műanyag tartóba, vagy magának a karliftnek a magassága nincs jól beállítva. Ezt csak akkor lehet látni, ha szétszeded.
Vagy kiszeded a gumit, és az aljából levágsz 1,5-2 mm-t. Ehhez valami nagyon éles szike kell. A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2025
A karlift magasságát be lehet állítani mindenféle szétszedés/vágás nélkül is. Nem bonyolult, pláne hogy video is van róla.
Amit linkeltél videó az egy TECHNICS lemezjátszó karliftje. Csak remélni lehet, hogy ennek is hasonló a működése, beállítása.
Valóban, de a karlift mechanikát nem bonyolították túl, szerintem majdnem mindegyik készülékben ezt a megoldást alkalmazták. Azt gondolom itt is működik...próba és kiderül.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2025
Speed control.
Kipróbáltam, félig-meddig működik.
Pár lemeznél már az első dalnál is akadásmentes a lejátszás, de a legtöbb esetben akad. (A másodiktól soha nincs gond.) Az fura, hogy egy adott lemeznél az A oldalnál semmi gond nincs, a B-nél viszont tekergetni kell a csavart, hogy az első számot hibátlanul lejátssza.
Teljesen érthetetlen a jelenség, amit írsz. Ha egy lemeznél az elejétől jó, akkor a lemez fordításnál miért nem?...azt a bizonyos csavart nem kellene tekergetni, mert egyszer beállítod és annyi. Nem tudok okosat mondani, nem marad más, keresni kell egy szakit.
Ha azzal a csavarral tudod állítani a karlift magasságát, akkor úgy állítsd be, hogy amikor a tű a lemezen van, vagyis a karlift leengedte a kart, akkor a karlift felülete, az a gumi, ami eddig gondot okozott a kar alatt úgy 1,5-2mm-re legyen. Ezt ellenőrizd a teljes felületre.
Ezt egyszer kell beállítani a lemezjátszó élettartama alatt.
Az egyszer kell beállítani csak akkor igaz, ha mindig ugyanazt a hangszedőt használja és csak a tűt cseréli benne...a hangszedők mérete más és más, ezért ha csere történik, lehet állítani kell a karliften...lásd pld. egy Ortofon Concord hangszedő...
Nem tudom hányan cserélnek hangszedőt egy lemezjátszó élete során.
Szerintem az átlag egyszer sem, akinek kiskorú gyermekei vannak, akik a fotelről elérik, azok meg pár évente. ![]() A lányom 3-4 évesen zúzta le a tűt a hangszedőről, a nagyobbik fiam is kb annyi lehetett, amikor új hangszedőt kellett vennem. A kisebbik fiam már nem találkozott vele, mert akkor már digitális zene volt soron. Ő a VHS magnó kazetta fészkét használta garázsnak a kisautói számára. Az túlélte.
A hangszedő cseréjéről mint lehetőségről írtam...és ez magával hozhatja a karlift állítását is. És vannak, akik nem "baleset" miatt cserélnek, hanem mert más hangzást keresnek. A karlift állításának lehetőségét nem véletlenül találták ki...aki akarja használja, aki nem akarja az nem.
Ez egy sima tesztelés volt, hülye önkénteseken. Még csak nem is PIAC felmérés, mert manapság gyakorlatilag senki nem hallgat LP-t. Szerintem Te sem..Sajnos.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2025
Idézet: „Az egyszer kell beállítani csak akkor igaz, ha mindig ugyanazt a hangszedőt használja és csak a tűt cseréli benne...a hangszedők mérete más és más, ezért ha csere történik, lehet állítani kell a karliften...lásd pld. egy Ortofon Concord hangszedő...” OK A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2025
Rosszul gondolod, én szinte csak LP-t hallgatok.
És még rajtunk kívül sokan mások is, sőt egyre inkább jön vissza ez a forma
Nem tudhatjuk, mi lehet a célja azoknak a gyártóknak, akik ilyen termékeket állítanak elő. Akik valóban a "bakelit" hangjáért vesznek lemezjátszót, azok nem ilyen szinvonalú készüléket vesznek. Az sem lehet ok, hogy régi lemezeket digitalizáljanak vele, hiszen a netről, a világon megjelent összes LP letölthető digitális formában, sokkal jobb minőségben, mint ami egy ilyennel elérhető.
Egy biztos: nekik van igazuk, hiszen sok ezer darabot tudnak értékesíteni ezekből.
TÖMEGESEN már soha nem fog "visszajönni ez a forma". Semmi értelme/esélye nincsen.
Pár audiofül ragaszkodik hozzá, részben mert tényleg jól szól, meg hát a nosztalgia. Meg páran próbálnak megélni egy utolsó nosztalgia hullámon. Amúgy 2db TESLA/PROJECT lemezjátszót hallgatok időnként..
Nem jön vissza. Egy kis része még nem ment el.
![]() Szép lassan kikopik az a generáció, akik még ezen nőttek fel, az utódok majd kilomtalanítják a nehézkes, sok helyet foglaló lemezgyűjteményeket, Pár fanatikus oldtimer rajongó még egy darabig használja, aztán majd szépen lassan a feledés homálya borul rá, és visszavonul jól megérdemelt helyére, a műszaki múzeumok polcaira. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

...