Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lemezjátszó beállítása, javítása
Lapozás: OK   90 / 91
(#) TI2025 válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 30, 2025 / 1

Ellensúly nélkül eléri a lemezt a tű, súllyal nem. Szerintem mindig ezt írtam.
(#) TI2025 válasza Tylla1 hozzászólására (») Okt 30, 2025 /

Csavargattam, kilazítva is hagytam, hátha az segít.
Meg a képen látható nagy csavart tekergettem, hogy minél feljebb jöjjön. Teljesen nem sikerült kicsavarnom, egy bizonyos "magasság" elérésétől súrlódik a tányér.
Annyit sikerült elérnem, hogy a tűnyomás beállítása után kb. az első dalok felétől hallgathatók a lemezek.
Köszönöm a javaslatodat!

cs.jpg

(#) Massawa válasza TI2025 hozzászólására (») Okt 30, 2025 /

Tedd már be azt a leirást, mert elképesztö amit müvelsz.
(#) Tylla1 válasza TI2025 hozzászólására (») Okt 30, 2025 / 1

A lift vagy másként bak beállító csavarját nem elég kitekerni...én egy videó segítségével állítottam be a sajátomat, amely így néz ki...a hangkar liftet kezelő (le/fel) kart "le" állásba állítod (közben a hangkar rögzítve van a helyén) majd egyik kezeddel lenyomod finoman a hangkar bakot és a másik kezeddel egy csavarhúzóval betekered a fényes csavart az óra járásának megfelelően, majd elengeded a bakot ...ekkor ha jól csináltad, a hangkar már lejátszás pozícióban felemelt bakkal olyan 8-10 mm-el a lemez felett áll...és ha leengeded a bakot, akkor a tűnek el kell érnie a lemezt. Ezzel a fényes csavarral lehet "játszani" a pontos beállításig.

https://youtu.be/TJzrOThmkPE
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2025
(#) Tylla1 válasza TI2025 hozzászólására (») Okt 30, 2025 /

Annak a másik nagy csavarnak, amit kitekertél, szerintem semmi köze a hangkar bakhoz, így a problémádhoz sem...hogy milyen célt szolgál nem tudom, de ha kitekerve súrlódik a tányér, akkor nyilván bentebb kell tekerni...de továbbra is azt tanácsolom, hogy a használati utasításában benne kell lenni a beállításoknak.
(#) Tylla1 válasza Tylla1 hozzászólására (») Okt 30, 2025 /

Megtaláltam a User Manualt...hát semmi sincs benne a lemezjátszó beállításáról ...

https://www.manua.ls/auna/birmingham/manual?p=40
(#) TI2025 válasza Tylla1 hozzászólására (») Okt 30, 2025 /

Ez meg a magyar nyelvű.

Köszönöm amit a kar beállításáról írtál, megpróbálom az alapján csinálni.

10034090.pdf

(#) elektrorudi válasza Tylla1 hozzászólására (») Okt 31, 2025 /

Hát, nem semmi egy készülék.
A karbaknál, ott, ahol egy normális lemezjátszónál az "anti skating" szokott lenni, itt "pitch adj." van, azaz, a hangmagasság állítás (?). A gépkönyvban már csak "Magasságszabályozás" van.
Valójában, mi lehet ez? Speed control? Vagy mi?

Továbbra is azt mondom: el kell vinni egy szakihoz.
(#) Tylla1 válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 31, 2025 /

Én nem venném meg...ha a tulaj nem jut dűlőre, akkor mindenképpen.
(#) Suba53 válasza TI2025 hozzászólására (») Okt 31, 2025 /

Az a félköríves gumi a karlift része, vagy csak egy biztonsági elem?
A mögötte levő csavart ha kiszeded, leemelhető az a rész?
Lehet hogy csak azért van ott, hogy szállításkor ne engedje a talphoz csapódni, és tönkremenni a tűt.
(#) Suba53 válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 31, 2025 /

Elolvastam a leírást, a gumi a karlift része, de ha amiatt nem éri el a tű a lemezt, akkor túl magasan van. Lehet hogy csak beljebb kell nyomni a gumit az alatta levő fém, vagy műanyag tartóba, vagy magának a karliftnek a magassága nincs jól beállítva. Ezt csak akkor lehet látni, ha szétszeded.

Vagy kiszeded a gumit, és az aljából levágsz 1,5-2 mm-t. Ehhez valami nagyon éles szike kell.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2025
(#) Tylla1 válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 31, 2025 /

A karlift magasságát be lehet állítani mindenféle szétszedés/vágás nélkül is. Nem bonyolult, pláne hogy video is van róla.
(#) Suba53 válasza Tylla1 hozzászólására (») Okt 31, 2025 /

Akkor ez a megoldás.

Amit linkeltél videó az egy TECHNICS lemezjátszó karliftje. Csak remélni lehet, hogy ennek is hasonló a működése, beállítása.

Valóban, de a karlift mechanikát nem bonyolították túl, szerintem majdnem mindegyik készülékben ezt a megoldást alkalmazták. Azt gondolom itt is működik...próba és kiderül.
(#) TI2025 válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 31, 2025 /

Speed control.
(#) TI2025 válasza Tylla1 hozzászólására (») Okt 31, 2025 /

Kipróbáltam, félig-meddig működik.
Pár lemeznél már az első dalnál is akadásmentes a lejátszás, de a legtöbb esetben akad. (A másodiktól soha nincs gond.)
Az fura, hogy egy adott lemeznél az A oldalnál semmi gond nincs, a B-nél viszont tekergetni kell a csavart, hogy az első számot hibátlanul lejátssza.
(#) Tylla1 válasza TI2025 hozzászólására (») Okt 31, 2025 /

Teljesen érthetetlen a jelenség, amit írsz. Ha egy lemeznél az elejétől jó, akkor a lemez fordításnál miért nem?...azt a bizonyos csavart nem kellene tekergetni, mert egyszer beállítod és annyi. Nem tudok okosat mondani, nem marad más, keresni kell egy szakit.
(#) Suba53 válasza TI2025 hozzászólására (») Okt 31, 2025 /

Ha azzal a csavarral tudod állítani a karlift magasságát, akkor úgy állítsd be, hogy amikor a tű a lemezen van, vagyis a karlift leengedte a kart, akkor a karlift felülete, az a gumi, ami eddig gondot okozott a kar alatt úgy 1,5-2mm-re legyen. Ezt ellenőrizd a teljes felületre.
Ezt egyszer kell beállítani a lemezjátszó élettartama alatt.

Az egyszer kell beállítani csak akkor igaz, ha mindig ugyanazt a hangszedőt használja és csak a tűt cseréli benne...a hangszedők mérete más és más, ezért ha csere történik, lehet állítani kell a karliften...lásd pld. egy Ortofon Concord hangszedő...

Nem tudom hányan cserélnek hangszedőt egy lemezjátszó élete során.
Szerintem az átlag egyszer sem, akinek kiskorú gyermekei vannak, akik a fotelről elérik, azok meg pár évente.
A lányom 3-4 évesen zúzta le a tűt a hangszedőről, a nagyobbik fiam is kb annyi lehetett, amikor új hangszedőt kellett vennem.
A kisebbik fiam már nem találkozott vele, mert akkor már digitális zene volt soron.
Ő a VHS magnó kazetta fészkét használta garázsnak a kisautói számára. Az túlélte.

A hangszedő cseréjéről mint lehetőségről írtam...és ez magával hozhatja a karlift állítását is. És vannak, akik nem "baleset" miatt cserélnek, hanem mert más hangzást keresnek. A karlift állításának lehetőségét nem véletlenül találták ki...aki akarja használja, aki nem akarja az nem.
(#) segítő válasza Tylla1 hozzászólására (») Okt 31, 2025 /

Ez egy sima tesztelés volt, hülye önkénteseken. Még csak nem is PIAC felmérés, mert manapság gyakorlatilag senki nem hallgat LP-t. Szerintem Te sem..Sajnos.
(#) segítő válasza Tylla1 hozzászólására (») Okt 31, 2025 /

Idézet:
„Az egyszer kell beállítani csak akkor igaz, ha mindig ugyanazt a hangszedőt használja és csak a tűt cseréli benne...a hangszedők mérete más és más, ezért ha csere történik, lehet állítani kell a karliften...lásd pld. egy Ortofon Concord hangszedő...”

OK
(#) Tylla1 válasza segítő hozzászólására (») Okt 31, 2025 / 1

Rosszul gondolod, én szinte csak LP-t hallgatok.
(#) nagym6 válasza Tylla1 hozzászólására (») Okt 31, 2025 / 1

Akkor ketten vagyunk.
(#) Tylla1 válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 31, 2025 /

És még rajtunk kívül sokan mások is, sőt egyre inkább jön vissza ez a forma
(#) elektrorudi válasza segítő hozzászólására (») Nov 1, 2025 / 3

Nem tudhatjuk, mi lehet a célja azoknak a gyártóknak, akik ilyen termékeket állítanak elő. Akik valóban a "bakelit" hangjáért vesznek lemezjátszót, azok nem ilyen szinvonalú készüléket vesznek. Az sem lehet ok, hogy régi lemezeket digitalizáljanak vele, hiszen a netről, a világon megjelent összes LP letölthető digitális formában, sokkal jobb minőségben, mint ami egy ilyennel elérhető.
Egy biztos: nekik van igazuk, hiszen sok ezer darabot tudnak értékesíteni ezekből.
(#) segítő válasza Tylla1 hozzászólására (») Nov 1, 2025 /

TÖMEGESEN már soha nem fog "visszajönni ez a forma". Semmi értelme/esélye nincsen.
Pár audiofül ragaszkodik hozzá, részben mert tényleg jól szól, meg hát a nosztalgia.
Meg páran próbálnak megélni egy utolsó nosztalgia hullámon.
Amúgy 2db TESLA/PROJECT lemezjátszót hallgatok időnként..
(#) Suba53 válasza Tylla1 hozzászólására (») Nov 1, 2025 /

Nem jön vissza. Egy kis része még nem ment el.
Szép lassan kikopik az a generáció, akik még ezen nőttek fel, az utódok majd kilomtalanítják a nehézkes, sok helyet foglaló lemezgyűjteményeket, Pár fanatikus oldtimer rajongó még egy darabig használja, aztán majd szépen lassan a feledés homálya borul rá, és visszavonul jól megérdemelt helyére, a műszaki múzeumok polcaira.
Következő: »»   90 / 91
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem