Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   275 / 3950
(#) oleg53 válasza ubernoob hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Semmi gond, és nincs mit. Eszembe jutott egy idétlen hasonlat:
Képzeletben (!) fogsz egy rugót (vagy gumiszalagot), rögzíted az egyik végét az asztal sarkához. A másik végére egy rövid, és csak kicsit nyúló kötelet kötsz. Ha ezzel a kötéllel húzod a rugót fel a fejedig, illetve le a földig, a rugó mozgó vége mindig kb. azonos távolságban követi a kezed. A kötél nyúlása pedig csak kicsit változtatja ezt a távolságot.

Az analógia:
A rugó rögzített vége a fogyasztó (motor) egyik kivezetése, ami itt fixen féltápfeszre van kötve. A rugó mozgó vége a másik, ami a kapcsolás jobb-, vagy balfelének (ún. félhídnak) a közös emitterére csatlakozik. A kezed a két bázis. A hosszúságok itt megfelelnek a feszültségeknek!

Van viszont egy fontos különbség:
A tranzisztorok az "erőt" nem a bázisukról, hanem a kollektorukról szerzik.

Teljes híd esetén nincs asztal, a rugó mindkét végére kötél kerül, és két kézzel rángatod őket, mondjuk ellentétesen.

Tudom, hogy baromság, de talán így könnyebb elképzelni a működését.
(#) elektromoska válasza Doszpot hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Szia! Elvileg a "vonali" jelszint 0,775V-t, elméletileg 600ohm-al terhelhető. De igazad van, nem találsz két egyforma gyártmányt, két egyforma értéket. A szerkenytűk vonali kimenete álltalában több, mint 0,775V. Előfordul gyakran az 1-2V-is üdv tibi
(#) oleg53 válasza elektromoska hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Hali! Biztos, hogy erre gondolt Doszpot? Ez a vonali jelszint, de nem lehet, hogy pl. az rs232 szintjeire vonatkozott a kérdés?
(#) maTaKee hozzászólása Aug 23, 2008 /
 
Hello!
Nem vagyok túlságosan jártas az autóelektronikában, ezért itt kérdezek egy kezdőt:
szeretnék az autóba egy kicsi mélynyomót, hogy azért legyen benne valami kis mély is. Az autórádiót nem akarom megbontani, ezért arra gondoltam, hogy a hátsó 2 hangszóróból jövő jelet( ) hasznosítom: Bővebben: Link

Ez így működhet, vagy muszály a rádióval babrálnom?
(#) wg_kezdo hozzászólása Aug 23, 2008 /
 
Jól láttam valahol, hogy LED-el is lehet fényerősséget mérni?
Megpróbáltam multimeterrel, feszültséget meg ilyesmit mérni, de nem nagyon láttam eredményt.


Az 555. oldal
(#) paya.46 hozzászólása Aug 23, 2008 /
 
üdvözlet mindenkinek. arra szeretnék választ kapni tőletek, hogy mi történne, ha egy kommutátoros motornak a szomszédos szegmenseit összekötöm. köszönöm a válaszokat.
(#) elektromoska válasza paya.46 hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Szia! Röviden tömören: FÜST üdv tibi
(#) borvendeg hozzászólása Aug 23, 2008 /
 
Hello mindenki!
Egy kis segítségre lenne szükségem A PIC-kit2 programozómat próbálom javítani. A tranzisztorokat már kicseréltem. De még mindig azt írja ki programozáskor hogy Ppp voltage error. Most a D3-as jalőű diódára gyanakszom ez egy BAT54-es Schottky dióda. az egyik lábát felemeltem így próbáltam multiméterrel kimérni úgy tudom ,hogy diódavizsgálatnál az egyik irányba egy 1600körüli számot kell látni a másikba semmit. Most én az egyik irányba272-t látok a másikba semmit ez jó vagy nem?
Segítséget előre is köszi.
(#) Balázs válasza borvendeg hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
A dióda valószínűleg jó. Az a szám a nyitófeszültséget mutatja.

Si diódák: 500-800 mV
Ge diódák: 250-350 mV
Schottky: 150-460 mV
LED-eknél magasabb.
(#) Balázs válasza wg_kezdo hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Erre ezt találtam: Bővebben: Link
(#) borvendeg válasza Balázs hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Köszi Balázy akkor kutatom tovább a problémát
(#) L_Maqvus hozzászólása Aug 23, 2008 /
 
Sziasztok!

Azt szeretném emgkérdezni hogy egy 20MHZ-es kvarc oszcillátort hogy tudok rezgésbe, hozni hogy az oscillátor kimenetén közel szinuszos jell jelenjen meg? Elolvastam az oscillátoros cikket de a kondenzátorok értékét nemtudom meghatározni...

Válaszokat előre is köszönöm!
(#) wg_kezdo válasza Balázs hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Igen ettől féltem, sajnos még nem tudok annyira angolul, hogy ebbők ki tudjam hámozni amire szükségem lenne.
Nekilátok mélyebben kutakodni, ha valaki pár szóban fel tudná vázolni az elvet megköszönném.
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Köszönöm a tippet!
Írtam szélsőséges helyzetet, amikor nem lehet elemmel próbálkozni, pl. két autóban lévő két db. mélyláda... gondolj bele, az egyik pl. zárt láda, a másik pedig reflex, mégpedig úgy, hogy a hangszóró "háta mögött" van a cső, előtte pedig egy zárt tér... Ekkor persze lehet fülre hagyatkozni, de 3-4 mélyhangszórónál már nem annyira... (nekem most 4 hangfalam van...) Főleg azt nem szeretem, mikor meg kell hallgatni vagy 3x-4x, hogy mikor szól nagyobb mély... forgatom a kábeleket, és hallgatózok... A magasat pedig ilyen módon nem nagyon tudnám ellenőrizni szerintem...
(#) elektromoska válasza L_Maqvus hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Szia! Az osci kockáknak (feltételezem ilyenre gondolsz) mindig négyszögjel a kimenete. Akármit is teszel vele. A kimeneti négyszög jelből lehet kondikkal, tekercekkel szinuszra hasonlító jelet csinálni. De sosem lessz tökéletes.... üdv tibi
(#) L_Maqvus hozzászólása Aug 23, 2008 /
 
Szia

Ilyenem van. Pontosan 20 mhz-es és az érdekelne hogy egyenárammal hogyna tudnám működésre bírni, hogy oscilláljon, ez négyszögjeleket produkál? Azthittem szinusz...
Lényegében kapcsolási rajz kell, mert ugyebár ha jóltudom a kondenzátorok és alkalmazott ellenállások méretei nemmind1, mert különben nemfog soha az életben oscillálni.
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Hello!

Ha viccesen akarom mondani, akkor gyakorlatilag tök minegy hogyan állnak a fázisok, 3-4 hangszóró mellett úgy is akkora káosz van, hogy na.

De ha komolyan belegondolsz is elég reménytelen a helyzet. A hangszórók a tévhit ellenére is nem egy pontból sugároznak. A különböző fekvenciák más más ponton eltérő fázist mutatnak a terjedés miatt. Ha még ehhez hozzávesszük a frekvenciaváltók fázistolását, és hogy közel sem színuszos hang jön ki belőle, akkor már tényleg csak a próbálgatás marad hátra.

Esetleg egy gyenge ötlet nyomán, egy "referencia" próba hangszóróval, (és a füleddel) bejárod a hangszórók "elejét". Talán meghallani az azonos, vagy ellenfázisú működést.

Lehetne mikrofonnal és fázisérzékeny detektorral próbálkozni, de szerintem nem hozna korrekt eredményt az sem. (Ha egy hangszóró tényleges fázismenetét fekiről-ferkire felvennénk, el menne a kedvünk a gyártástól is)

üdv! proli007
(#) MolnarG hozzászólása Aug 23, 2008 /
 
Hello!
Egy spektrum analizátorhoz szeretnék sávszűrőket méretezni a mellékelt kapcsolással és képletekkel. Az lenne a kérdésem, hogy a jósági tényező mikor a legjobb? Ha 1-hez minél közelebb van vagy 1 és 2 között van vagy mikor?

DSC00250.JPG
    
(#) proli007 válasza MolnarG hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Hello!

A jósági tényező általában, a közepes frekvencia és a sávszélesség hányadosa. Q0=f0/B
Hogy milyen sávszélességet akarsz elérni, azt csak te tudod.

üdv! proli007
(#) Balázs válasza wg_kezdo hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Üdv!

Sebaj, akkor lefordítom a cikk lényegét, ami leírja az elvet:

Idézet:
„Egy LED képes kis egyenfeszültséget generálni, ha olyan fénnyel világítják meg, aminek hullámhossza a saját fényének hullámhosszánál rövidebb vagy egyenlő. Ez bármelyik nagyimpedanciás bemenetű feszültségmérővel megmérhető, és nagysága a fényerősségtől függ, kb. 0 és 1,5V között változhat. A másik - talán még hasznosabb - módszer, hogy a LED használható fényerősség-függő kondenzátorként.”


Ebből értelemszerűen következik, hogy piros vagy infra LED a legjobb erre a célra. Ki is próbáltam, pirossal kb. 1,2V-ot kaptam. Vannak egyébként lehetőségek ebben a technológiában, itt van pl. egy nagyon látványos videó: Bővebben: Link
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Értem mire gondolsz!
Annyira nagy gáz végülis nincsen, mert a hangfalak a szoba egyik sarkába vannak fordítva, így szépen összeadódik a mély... (ha jó a fázis )
(#) Doszpot válasza oleg53 hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
igen, erre gondoltam :yes: , És meg is kaptam a választ. köszönöm szépen!
(#) m.joco hozzászólása Aug 23, 2008 /
 
Hello
Normális az, hogy 12V-os relére 12V-ot kötve melegszik a relé? Új reléről van, és működik is.Bírják egyáltalán ezek a hosszabb üzemet?
Üdv.
(#) elektromoska válasza L_Maqvus hozzászólására (») Aug 24, 2008 /
 
Szia! Elsőre rosszul tetted fel a kérdést. Ez NEM kvarc oscillátor, hanem "síma" rezgő kvarc. A kvarc oscilátoroknak 4 lábuk van, csak +5V-ot (némely tipusnak +3,3V-ot) kell nekik adni, és már jön is ki belőlük a négyszögjel.(csak négyszög jel) Ennél amire te gondolsz más a helyzet. Ebben nincs benne az oscilátor áramkör. Itt neked kell megépíteni. Attól függöen, hogy mit építesz, lehet szinusz is a kimeneti jel. Mellékelek egy rajzot, és egy rajz részletet. A rajzot ha megépíted, az a szinuszra nagyon hasonlító jelet ad. (bal oldali rajz) De ha igazán szép szinuszjelet akarsz, akkor ugyanennek az árankörnek a munkaellenálása helyére egy rezgőkört kell építeni (C1-L1), a 2,2K-s ellenálás helyett. Ez a jobb oldali rajz részlet. Itt lehetőség nyílik, a frekvencia többszörözésére is. Ha ezt a rezgőkörz nem a kvarc frekvenciájára hangolod le, hanem pl annak a duplájára, akkor a kimeneti freki a kvarc frekijének duplája lessz. (jelen esetben 40Mhz) Viszon a rezgőkörök elkészítése némi gyakorlatot, és némi műszerparkot (Gip-drip oscillátor, vagy szignálgenerátor, esetleg frkimérő) igényel. A kapcsolásban jóformán bármilyen "N"-es tranyó működik. (BC...., vagy BF...) Egyébként a rajzban (bal oldali) található kondenzátorok értéke nem kritikus, csak 2 egyforma legyen. (100pF-től 1nF-ig) ha kérdésed van ne titkold! üdv tibi
(#) elektromoska válasza m.joco hozzászólására (») Aug 24, 2008 /
 
Szia! A reléket hosszú üzemre tervezték (akár évekig folyamatosan). Ha langyos, az még normális, de ha forró, akkor valszeg menetzárlatos a relé tekercse, tehát selejt. Vagy esetleg sok feszt adsz neki. Bár, ha 12V-s nek 12-14V-t adsz, akkor még nem is sok. Egyébként "rendes" egyenfeszt adsz neki? A szűretlen, nem, vagy nem eléggé pufferelt, de már egyenirányított fesztől is melegedni szoktak. üdv tibi
(#) elektromoska válasza maTaKee hozzászólására (») Aug 24, 2008 /
 
Szia! Ez az általad említett kacsolás alap helyzetben nem fóg működni neked. Ugyanis ezt nem a hangszórókimenetre tervezték, hanem a rádió vonal kimenetére. (általában kilógó lengő RCA ajzatot keress) Mivel ezen áramkörnek kb 0,5-1V bemeneti feszültség kell, a hangszórókon pedig ettől jóval több van. Na meg az is előfordul, hogy a hangszóró negatív pontja nem azonos a táp negatívval (testel) akkor meg végképp nem tudod rákötni. (ez a "hid" kapcsolású végfokok, ami elég gyakori) Ha a hangszoró negatív azonos a testel, akkor egy egyszerű ellenálás osztóval ugyan meghajthatód a hangszóró vezetékeiről is igaz az áramkört, de ez esetben meg eléggé nagy lessz a torzításod. Szóval én a helyedben elsőként megnézném, hogy van-e a rádiónak "vonal" kimenete, miel azt pont erre tervezték. ha kérdésed van, ne titkold! üdv tibi
(#) mex válasza elektromoska hozzászólására (») Aug 24, 2008 /
 
Azt még tedd hozzá,hogy azonos feszültségre készült egyen és váltóáramra tervezett reléket,csak a nekik megfelelő áramnemmel célszerű táplálni,lévén a váltóáramú tekercsen egyenáramú táplálás esetén nagyobb áram fog folyni (azonos méretű,teljesitményű)egységeket összehasonlitva. Lehet,hogy itt is ez a gond.
Üdv
mex
(#) wg_kezdo válasza Balázs hozzászólására (») Aug 24, 2008 /
 
Köszönöm a fordítást.

Nekem is onnan jutott eszembe, hogy láttam már ilyet.
Egy napraforgó cikkben volt, hogy az eredeti fényellenállásokat ledekre cserélte a készítő csak azt hittem, hogy ez csak a napfénynél lehet jól mérni.

A videó nagyon látványos már látom magam előtt a ledes billentyűzetemet .
Mindenesetre beletemetkezem kicsit a témába, mert azért ez bonyolultabbnak tűnik, mint egy sima fotoellenállás bekötése .
(#) beni hozzászólása Aug 24, 2008 /
 
Elég kezdő vagyok ezért azt szeretném megtudni hogy hogyan lehet eldönteni, megállapítani egy kondenzátorról hogy az jó e még
(#) Imi65 válasza beni hozzászólására (») Aug 24, 2008 /
 
Minden alkatrésznél azt kell meggondolni, hogy mi a funkciója az adott áramköri elemnek. A kondenzátorokkal, hangolunk, "hidegítünk", szűrünk, csatolunk, stb. Tehát, első körben megnézzük, hogy a fegyverzetei között megvan-e még a szigetelési képesség. Ezt - egy zárlatos kondinál - nagyon jól indikálhatjuk egy ellenállásmérővel. Megmérhetjük - célműszerrel - a kapacitását is. Egyéb mérések is lehetségesek, de felmerülő gyanú esetében legegyszerűbb, ha cseréled.
Következő: »»   275 / 3950
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem