Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
A tápot átnagyítóztam, jók a forrasztások.Sajnos....
LG TV hibaSziasztok!Adott egy LG 32LH6047 tipusu tv, 5éve hibátlanul működött. Bakapcsolás után bejön az LG logó a képernyőn majd kikapcsol és kis idő múlva ismét bekapcsol ! Tápját átnéztem, semmit nem találtam rajta. Alaplap EAX66769505 (1.0) Ötlete valakinek ? Válaszokat előre is köszönöm !
Samsung Plazma TV hibaSziasztokEgy Samsung PS-42C91H Plazma TV-t kezdem le javítani, olyan hibája volt hogy sokadszori bekapcsolásra indult el a tv. Szétszedve a tápegységen volt egy púpos kondenzátor (1500uf 35V) amit cseréltem a mellette lévők mértem azok jók. Csere után sikerült bekapcsolni a tv-t, képet is ad, de csúnya hangot ad a hátulján a külön lefényképezett zöld panel, a cicergő hang a táp panel adja. A hangról készítettem felvételt. Mi baja lehet még?
A táp nem éri el az üzemi frekvenciáját ezért a hallható tartományban is vannak rezgései. Ezt okozhatja a primer körben lévő vezérlő IC kis értékű elektrolit kondenzátorainak kapacitáscsökkenése, szekunder köri túlterhelés stb. A 105 C fokos jó minőségű LOW ESR kondenzátorok használata elengedhetetlen a sikeres javítás érdekében. 85C kommersz kondik használata kerülendő.
Szia!
A két oldalsó sustain panelen is át kellene nézni a kondenzátorokat.
Videoton TS 2601 Super Star 14 vízszintes-függőleges álltásSziasztok, Van egy Videoton TS 2601 Super Star 14 televízióm. Alapvetően jól működik, de fél centimétert kellene V és H irányban is nyújtani. TV-khez nem nagyon értek ezért inkább kérdezek mielőtt hozzányúlok. Kapcsolást találtam, de nem piszkálnám, nehogy elrontsam. Köszönöm ha megírnátok, melyik potmétert kellene állítani a nyákon.
Emlékeim szerint csak a készülék belsejében van ehhez potméter. Csak akkor fogj neki, ha kellő óvatossággal tudsz eljárni. Ha tartasz tőle jobb ha megkérsz valakit aki látott már ilyet.
Köszönöm, nem azt mondom hogy "high level", de végfok csere (-ig bezárólag) szinten van hobbielektronika ismeretem. Általában mindent megjavítok, de fiatal kori emlékeim szerint pár tv fókuszt elállítottam ifjúkori kíváncsiságból... Szóval meg tudom gondolom oldani de nem vagyok benne "feketeöves". A rajzon van ilyen állítás, hogy sorméret és sor komp. gondolom valahol erre kellene kutatnom.
Én sem értek nagyon hozzá. Aki itt a fórumon szakértő, az kadarist kolléga. De homályos emlékeim vannak a múltból. Valahol kell egy vertikális és egy horizontális eltérítés potméternek lennie. Viszont ha mindkettő kicsi akkor talán a nagyfeszültség kevés.
Köszönöm, a függőleges méret beállítást megtaláltam tudtam is növelni, viszont a szélességhez valószínű nagyobb beavatkozás szükséges, arra nem találok potmétert. Megvárom a hozzáértő kolléga tanácsát.
A megfelelő sorméret összefügg a sorvégfokozat tápfeszültségével is( a képeltérítő fokozat is onnan táplálkozik többnyire). Én legelőször a tápját mérném meg. A sorméretet befolyásoló alkatelemek még az eltérítő tekercs körében lévő kondenzátorok ill. tekercsek.
Köszönöm! Ez a szó "so(ö)rméret", segített is
. Ez a hobbielektronika szótáramban nem szerepelt eddig. Ez gondolom a V size. Mindenesetre megtaláltam a sorm. komp. trimmert és a képszélességet is szépen be tudtam állítani. A hozzászólás módosítva: Szo, 8:42
Szia! A sorméret a vízszintes (horizontális, H) méret. A sorméreten az L2 linearitás tekerccsel lehet állítani a leggyorsabban.. A sorméretet ne hangyaháború mellett állítsd, hanem szinkronozott állapotban normál képtartalom mellett, így biztosan helyes méretet kapsz.
Igen elnézést természetesen H (horizontális). Lényeg hogy a V és H állítást is megtaláltam, így szinte tökéletes lett. A bal oldali Videoton volt a "beteg".
Szép munka, gratulálok!
Rendszer alapbeállítás. RestartSziasztok! Hozzám került egy Samu UE32D6380SSXZG Smart Led tévé. 5 villanás a standby led részéről, és köszöni szépen, ennyi volt. "Belevilágítva" is látszik hogy valóban úgy gondolja hogy nem kell elindulnia semminek. Se kép, se hang. 5 villanás Samuéknál valamilyen "végzetes hardverhiba.." na köszi má.. kedves goggle. Kicsit belemásztam, hátlap le. T-con lehúz, szintén semmi. Akkor megnéztem hogyha lehúzom az alaplapot akkor éled-e a táp, világít-e a LED, hát az biza jónak tűnik. Szépen stabilan, hosszabb távon (20 perc után meguntam) virít a háttérfény. Jött az alaplap.. hát az alaplap, azzal nem nagyon tudok mit "csöszni".. memória chipet írni.. stb.. Az "ámen" rámondása előtt viszont eszembe jutott valami amit itt, vagy talán valamelyik fórumon olvastam, jelesül hogy megfagyasztják a Nand.-ot. Megmondom őszintén vajákolás szintnek tartottam, de gondoltam, rosszabb már nem lesz, kitettem hát a készüléket az erkélyre. -2 fok, reggel. Bedugtam.. már jön is a SMART led tévé felirat, bootol, paff van tévé.. mi a szösz.. pár perc után ugyan kikapcsolt, kimerevedett, színes csíkok kíséretében. De! bekapcsolva újra jön. Visszahoztam a szobába. Valameddig ment is, átmelegedés után viszont már megint kakukk, azaz SEMMI! 5 villanás, alvás. Arra gondoltam hogy újra kiteszem a fagyra, és bizony ugyanúgy be is kapcsolható. Volt hogy fél órát ment. Nos, mivel nem adhatom úgy vissza hogy a télikertbe valameddig, még jó lesz, arra gondoltam hogy esetleg amíg még megy, és tudok menüben garázdálkodni, nem-e lehetne valamiféle "resetet", vagy alapbeállításra visszaküldeni? Van-e ilyesmi lehetőség? Vagy halottnak a csók?
Szia! BGA forrasztás hibák okozhatnak ilyen hőmérsékletfüggést. Ha nem akarod forrólevegős-folyasztószeres kényeztetéssel illetni, akkor vegyél bele másik alaplapot.
Köszönöm. Lehet hogy nem kellene már tovább tökéletesítenem, de még egy dolog foglalkoztat.
Nevezetesen a fényerőt jól fel lehet tekerni, de olyan tejszerű lesz a kép. A kontraszt csak egy bizonyos szintig állítható. Nem lesz az az igazi sötét a fekete. Ez javítható valahogy, vagy ez képernyő öregedés? (A másik kvázi noname kis színes tv-men nagyon működik, azaz igazi fekete a fekete és jól kiemelkedik a tényleges színes téma a háttérből, tehát tényleg "igazi" a fényerő.)
Ha leveszed a színeket vagyis a kép fekete-fehér, akkor rendesen be lehet állítani a kontrasztot és a fényerőt? Nem kezd a kép átfordulni negatívba? Ha igen, akkor sajnos képcső...
Nem tőlem kérdezted, de leírom(max. megismétlik más szavakkal). Mivel a színes képcső additív színkeverés útján jeleníti meg a szineket, ezért az RGB alapszinek egymáshoz viszonyított aránya meghatározó a valóságérzet megközelítéséhez. A 3 katód nem egyformán öregszik ezért után állítás szükség lehet egy idős tv-nél. Jelen esetben a KÉK alapszín intenzitásának csökkentése segíthet a "fekete" megközelítéséhez( a zöld és piros erősítésének növelése is megoldás lehet, ha növelhető). Többnyire a képcső lapon helyezik el a beállító szerveket(trimmer), vagy szervíz menü a modernebbeknél. A"Kontraszttalanságot" többnyire a cső elöregedése okozza.
A hozzászólás módosítva: Vas, 2:55
Köszönöm a válaszokat minden tanács jól jön, mert nem nagyon van TV javítással tapasztalatom.
Mivel a vényerő kb 30%-on van és ha maxra tekerem akkor nagyon erősen "fénylik", én úgy logikázom, hogy van még tartalék a csőben. Inkább a kontraszt ágra gyanakszom a 19 lába a TDA3501-nek ami szabályozza. Talán ott egy kondit kellene cserélni a modulon a 19 láb környékén. A kontraszt potméter lábán megvan a 12V úgyhogy táp gond nincs szerencsére. Valószínűleg így hagyom azonban mert teljesen vállalható a kép, picit szürke a fekete főleg a szélesvásznú filmeknél alul felül. A hozzászólás módosítva: Vas, 7:48
A képcső segédrács feszültségét vedd vissza. Keress egy nagy trimmerpotmétert a sortrafó mellett.
Most az zavar, hogy a "fekete" az kékes szinű, vagy az, hogy nagyon világos? Előbbinél az a teendő amit mondtam. Ha a fényt sokallod, akkor a G2 elektródán kell csökkenteni a feszültséget amire egy potméter van beépítve g2 felirattal. olyan 700V körüli nagyságrend ez a feszültség, tehát elég nagy a beállító szerv is. Azt azért nem árt hozzátenni, hogy egy 40+ éves csőtől olyan sokmindent nem kell várni.
Sorkimenő trafón, vagy kialakítástól függően mellette, az egyik nagy potméter lesz a G2 (segédrács feszültség). Ha valaki már eltekergette, cserélték a trafót, vagy bármi egyéb miatt, nem jól van beállítva ,akkor van az hogy kifehéredik, elterül a kép, homályos, ködös, esetleg túlvezérelt is lesz nagy fényerőnél, és az istennek nem lesz fekete a fekete, mintha ködben "úszna minden", pláne mikor már lenne elég "fényed", "színed" hozzá hogy jó is legyen.
Igen az zavar hogy túl világos a kép azaz a fekete az tejfehéres-szürke. A kék is egy picit túlsúlyban van, de az annyira nem zavaró csak nüansznyi, azzal már tényleg nem fogok "játszani".
A G2-őn állítok akkor. Ez a SCREEN felirat lehet a FOCUS mellett ugye? Amúgy UNITRA képcsöves, de ahhoz képest hogy +40 éves szerintem jobban teljesít mint anno gondoltuk, kiállta az időket. (Nagyapám/apámékra emlékszem, hogy "pörögtek", hogy japán vagy lengyel képcsöves lesz amit vesznek a 80as években.)
Ez már ilyen modern split sorvégtrafós? Komoly. Igen, a screen-en kell tekerni.
Nagyon köszönöm a tanácsokat. Picit letekerve a segédrács feszültséget nagyon jó lett. Nekem úgy tűnik még a képélesség is javult.
A képélességen a focus tekerővel tovább javíthatsz.
Jó lett. Az engem is meglepett, hogy már ilyen sorkimenővel szerelték. Nyilván a 40+ év során befolyásoló tényező az is a képcső szempontjából, hogy egy kocsmában volt bekapcsolva reggeltől estig mindennap, vagy évente csupán egy hétig üzemelt egy nyaralóban.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

mielőtt hozzányúlok. Kapcsolást találtam, de nem piszkálnám, nehogy elrontsam. Köszönöm ha megírnátok, melyik potmétert kellene állítani a nyákon. 

Kicsit belemásztam, hátlap le. T-con lehúz, szintén semmi. Akkor megnéztem hogyha lehúzom az alaplapot akkor éled-e a táp, világít-e a LED, hát az biza jónak tűnik. Szépen stabilan, hosszabb távon (20 perc után meguntam) virít a háttérfény. Jött az alaplap.. hát az alaplap, azzal nem nagyon tudok mit "csöszni".. memória chipet írni.. stb.. Az "ámen" rámondása előtt viszont eszembe jutott valami amit itt, vagy talán valamelyik fórumon olvastam, jelesül hogy megfagyasztják a Nand.-ot. Megmondom őszintén vajákolás szintnek tartottam, de gondoltam, rosszabb már nem lesz, kitettem hát a készüléket az erkélyre. -2 fok, reggel. Bedugtam.. már jön is a SMART led tévé felirat, bootol, paff van tévé.. mi a szösz.. pár perc után ugyan kikapcsolt, kimerevedett, színes csíkok kíséretében. De! bekapcsolva újra jön. Visszahoztam a szobába. Valameddig ment is, átmelegedés után viszont már megint kakukk, azaz SEMMI! 5 villanás, alvás. Arra gondoltam hogy újra kiteszem a fagyra, és bizony ugyanúgy be is kapcsolható. Volt hogy fél órát ment. Nos, mivel nem adhatom úgy vissza hogy a télikertbe valameddig, még jó lesz, arra gondoltam hogy esetleg amíg még megy, és tudok menüben garázdálkodni, nem-e lehetne valamiféle "resetet", vagy alapbeállításra visszaküldeni? Van-e ilyesmi lehetőség? Vagy halottnak a csók?