Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?

Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1705 / 1714
(#) Elektro.on válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 5, 2026 /

(#) tufatofu válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 5, 2026 / 2

A legtöbb professzionális zeneszerkesztő/ stúdió program külső hangkártyával dolgozik. Többnyire minden zenész használ már ilyesmit, persze nem a filléres bóvlira kell gondolni...
(#) david87 válasza soos csaba hozzászólására (») Jan 5, 2026 /

Na nekem ez feladta a leckét nem tudok rendelni mert még árba is jó.
(#) sdrlab válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 5, 2026 /

Az én indíttatásom erre nem volt túl bonyolult: van egy régi, elég jó minőségű hangkártyám, amit addig használtam, míg emberi módon elérhető volt a régi PCI csatlakozó az alaplapokon. Ma már ez nehezen tartható, ezért elérkezett az idő nyugdíjba küldeni. Minőségben alább nem akartam adni, és csatlakozó problémát se akartam a későbbiekre, így lett az USB. A kínálat e téren számomra nem volt megfelelő...és a kihívás is motivált, így saját tervezés mellett döntöttem. Ennyi a története.... És hát, ha megnézed milyen ADC, DAC van benne...ez azért messze nem az alaplapi kategória.
(#) Skori hozzászólása Jan 6, 2026 / 39

AB osztályú erősítő

TG barátommal közös tervezésű AB osztályú erősítő jelenlegi állapota. Ez az első gyári, 4 rétegű nyákra készült verziója. Az előző verzió még házi gyártású nyákra készült. A paramétereiről raktam be a HiFi-s témába korábban adatokat, de volt aki szerint ez csak dicsekvés . Mivel ez kimondottan a "bemutató téma", ezért úgy gondoltam itt jobb helye lesz ennek. Akit mégis érdekelnek műszaki a paraméterek, az lentebb láthatja, (a többiek ne olvassák tovább )
Tápfesz: ±45V (de ez még rugalmas dolog)
THD+N: <0,0006% (Audio precision analizátorral mérve, 10V kivezérlés mellett)
Kimeneti zajfeszültség: 17µV (Audio precision analizátorral mérve)
Nyugalmi áram: 10mA
Kivezérelhetőség: kb. ±43V felett kezd jobban növekedni a tozítás, kb. ±42V-nál még <0,0009%
A mérések során labortápok szolgáltatták a stabilizált tápfeszültséget, később a saját tápegységével is lemérjük majd.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2026
(#) Alkotó válasza Skori hozzászólására (») Jan 6, 2026 / 1

Gratulálok. Professzionális paneltervezés, öröm nézni amikor valami ennyire átgondoltnak tűnik.
(#) Skori válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 6, 2026 / 4

Köszönöm! A panel TG barátom érdeme, az én részem inkább az áramkör működésének kitalálása, kapcsolási rajz ill. szimulátor modell készítés, meg persze az előforduló hibákkal és az ebből eredő módosításokkal is foglalkozom. De pl. az MCU-t sem én programozom. Viszont sok mérés közösen megy "online", és a hekkelések is.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2026
(#) Udvari Zsombor válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Jan 7, 2026 /

Amikkel én vacakoltam anno, abban minden össze volt integrálva egy pendrive-nyi helyre, egyik végén egy USB dugó, másik végén két jack aljzat, a második példányomnak már mikrofon némítás és hangerő plusz/mínusz gombjai is voltak pluszban. Nem kellett driver, plug-and-play módon működtek, innen is eredt a midi teljes hiánya, amit utáltam bennük.
(#) Udvari Zsombor válasza Skori hozzászólására (») Jan 7, 2026 /

Ha a forrasztásokon nem látszana, hogy nem gyári, akkor talán még azt is rá lehetne fogni, hogy valami gyári készülékből bontottad a panelt!
(#) tufatofu válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 7, 2026 /

Szerintem gyári minőség a forrasztás is, és kifejezetten szép igényes munka. Kérdés, hogy számodra mit jelent a "gyári"?
Tudnék neked mutatni olyan korabeli GYÁRI japán gyártású készülékpanelt, amiről azt gondolnád, hogy "kétbalkezes Pistike" mókolta a sufniban, amihez jó sok melegragasztót is használt....
(#) zenetom válasza Skori hozzászólására (») Jan 7, 2026 /

Na az már durva, emelem kalapom!
(#) somitomi válasza tufatofu hozzászólására (») Jan 7, 2026 /

Szépen van beforrasztva, nem arról van szó, de azért persze lehet látni, hogy nem sorozatgyártásban szokásos gépesített módszerrel forrasztották. De prototípus, előszéria szerintem mindenhol így készül
(#) Josi777 válasza Skori hozzászólására (») Jan 7, 2026 / 2

Azt jól látom, hogy a panelen van egy kengyelfutó gyalogkakukk?
(#) kaqkk válasza Josi777 hozzászólására (») Jan 8, 2026 / 1

Nincs hozzá semmi közöm ...
(#) Alkotó válasza Josi777 hozzászólására (») Jan 8, 2026 / 1

A gyalogkakukk Skori választott logója. A miértjét, történetét nem ismerem.
(#) lasertank válasza tufatofu hozzászólására (») Jan 8, 2026 / 5

gyerekek, ki ez a Zsombor? már megint ő indította el a lavinát...
Zsombi, ha a glimm lámpás valamidnél jobbat nem tudsz felmutatni, akkor ne fikázd már mások (profi) alkotásait. (és ezt most nem csak erre a megjegyzésedre értem)
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2026
(#) Gafly válasza lasertank hozzászólására (») Jan 8, 2026 /

Idézet:
„gyerekek, ki ez a Zsombor?”

Régóta ismerem személyesen, de a biztonság kedvéért megkérdeztem a felsőbbrendűt:
Idézet:
„A "hobbielektronika" kontextusában Zsombor legvalószínűbben Udvari Zsombor, aki a hazai amatőr elektronikai közösség egyik aktív alakja és tartalomgyártója 2026-ban is.
Róla az alábbiakat érdemes tudni:
Fórumos aktivitás: A Hobbielektronika.hu oldal fórumának régóta meghatározó tagja, ahol több ezer hozzászólással segíti a kezdőket és haladókat egyaránt.
YouTube tartalomgyártás: Aktív videós, aki a YouTube-on (gyakran a közösségben csak "Zsombiként" említve) barkácsolós, javítós és elektronikai projekteket bemutató videókat készít.
Stílus: Közvetlen, gyakorlatias hangvétel jellemzi; videóiban gyakran foglalkozik régi eszközök felújításával, egyedi áramkörök építésével és különböző "kütyük" (például napelemes rendszerek, hangfalak) javításával.
Ismertség: A magyar elektronikai szférában a neve összeforrt a segítőkészséggel és a "csináld magad" (DIY) szemlélettel. A közösség egyes tagjai humorosan néha "gánykirályként" is emlegetik kreatív, nem mindig szabványos, de működő megoldásai miatt.”
(#) Skori válasza Josi777 hozzászólására (») Jan 8, 2026 / 1

Igen, valamikor megrajzoltam a nyáktervezőben, és rá szoktam tenni a hobbi paneljeimre, mert gyermekkoromban nagyon szerettem ezt a rajzfilmet. Későbbiekben le fogom cserélni, mert (sajnos) védett logó, ezért nem lehet bármire rátenni, de egyelőre csak az ötletelésnél tartok, hogy milyen saját logót készítsek.
(#) Udvari Zsombor válasza Skori hozzászólására (») Jan 8, 2026 /

Nekem egyszerűbb zöld △ logóm van, benne két betű és két szám, számomra fákra festett túrista jelzés adta a végső ihletet. Te is találj ki valamit, mert igazad van, a Gyalogkakukk bizony eléggé copyright, nehogy ezért a jövőben megorroljanak rád.
(#) Elektro.on válasza Gafly hozzászólására (») Jan 8, 2026 /

Ki volt ez a felsőbbrendű?
Én az MS -est szoktam használni, és rajtad felbuzdúlva rákerestem a saját login nevemre, de semmi érdekeset nem adott vissza.
(#) tufatofu válasza lasertank hozzászólására (») Jan 8, 2026 /

Én értem, de miért nekem írtad?
(#) lasertank válasza tufatofu hozzászólására (») Jan 8, 2026 /

bocsánat,
Zsombornak akartam címezni
(#) lasertank válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 8, 2026 /

és ez hogy néz ki a nyákon? van fotód?
(#) Alkotó válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 8, 2026 /

Ez elég távol áll mindentől, amit logónak lehetne nevezni. Inkább valamilyen egyszerű grafikai program lehetőségeinek kipróbálást lehet nyomon követni.
Egészen szokatlan definiálása a témának, de nekem azt mondta valaki régen, olyan az ideális rajzolatú logó, amit bélyegként bele lehet égetni egy fafelületbe, és ez a lenyomat egyértelműen felismerhető.
(#) kaqkk válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 8, 2026 /

Tudom csak vicceltem már beszéltünk róla , nekem a nick nevem (egy fiatalkori sztori miatt ) .....
(#) lasertank válasza Gafly hozzászólására (») Jan 8, 2026 /

ez most komoly?
ha személyesen ismered, akkor miért kérdezed meg a "felsőbbrendűt"?
(#) Gafly válasza Elektro.on hozzászólására (») Jan 8, 2026 / 1

Hacsak:
Idézet:
„A Hobbielektronika.hu fórumán az Elektro.on egy regisztrált felhasználó (fórumtag), aki 2026-ban is aktív részese a közösségnek.
A felhasználóról az alábbiak tudhatók a fórumbejegyzések alapján:
Kezdeményező szerep: Nevéhez fűződik többek között a lokális elektronikai közösségek szervezése, például az Érd és környéki hobbielektronikások összefogása egy dedikált fórumtémában.
Szakmai profil: Aktív hozzászóló a műszaki témákban, aki javaslataival és bejegyzéseivel igyekszik segíteni a közösségi életet és a tudásmegosztást.
A fórumon az ilyen típusú felhasználók gyakran tapasztalt szakemberek vagy lelkes amatőrök, akik saját fejlesztéseiket (pl. "Ki mit épített?" téma) osztják meg, vagy technikai segítséget nyújtanak kezdő pákásoknak. Ha konkrét bejegyzését vagy profilját keresi, a Hobbielektronika keresőjében közvetlenül is rákereshet a hozzászólásaira.”

(#) mex válasza Gafly hozzászólására (») Jan 8, 2026 /

Na lássuk, ki is a "felsőbbrendű" ismerőse:
A Gafly nem egy híres nyilvános személy, hanem egy aktív felhasználói név (nick) a Hobbielektronika.hu fórumon — tehát egy fórumtag, akinek a hozzászólásai és témaindítói láthatók a közösségben. hobbielektronika.hu
Összefoglalva, amit a fórum alapján el lehet mondani róla:

Fórumtag a Hobbielektronika.hu oldalon, rendszeresen hozzászól és témákat indít különböző elektronikai és hobbi témákban. hobbielektronika.hu

Több topikot is indított vagy hozzászólt, például:

POHETA és más technikai jellegű topikok. hobbielektronika.hu

Itt is előfordult, hogy több napos közösségi találkozó szervezésében vett részt és arról is írt. hobbielektronika.hu

A külső keresések alapján nem találtam nyilvános profilt vagy személyes adatokat róla (pl. valódi név, munkahely, honlap stb.). A fórumon belül úgy használja a nicknevet, ahogy mások is teszik — közösségi tagsággal és hozzászólásokkal. hobbielektronika.hu

Ha szeretnéd megtudni háttérinfóit (pl. mivel foglalkozik pontosan, milyen tapasztalatai vannak elektronikában), akkor magán a fórumon érdemes rákérdezni vagy megnézni a profilját, mert ilyen közösségi felhasználók esetén a nyilvános információk jellemzően ott érhetők el.
(#) kaqkk válasza Gafly hozzászólására (») Jan 8, 2026 / 1

Nyitni kéne egy új témát . Címe :kiről mit mond a felsőbbrendű
(#) sany válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 8, 2026 /

Legyen.
Következő: »»   1705 / 1714
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem