Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Engem az érdekelne, hogy li-ion akkumulátorokkal és töltőkkel kapcsolatban. Az akku csomag -pl.:powerbank,akkus behajtó- sorosa vagy párhuzamosan vannak kötve a 3.7 volos cellák? Én azt gondolom, hogy párhuzamosan töltödik, használatnál sorosan vételeződik ki a feszültség? Ha elvesződöt az akksi töltője van arra szabály, hogy hogyan lehet tölteni ezeket a cellákat pcb nélkül?
USB-s power bankokban 99% -ban párhuzamosan kötött cellák vannak.
Step up konverterrel állítják elő a kimeneti feszültséget. Csavarbehajtókban fúrókban sorosan kötött cellák vannak. Típustól függően a soros cellák száma változik, általában 3 (11.1V), 4 (14.4V), vagy 5 (18.5V) sorba kötött cellák elérhetőek. Tölteni megfelelő feszültségű (12.6 / 16.8 / 21V) és áramkorlátos Li-ion töltővel, vagy labor tápegységgel folyamatos felügyelet mellett is lehet. Li-ion BMSSziasztok!Ha megépítem ezt a 3S Li-ion töltőt, ehhez lehet/kell BMS-t alkalmazni? Az az érzésem, hogy a BMS amikor az egyes cellákat lekapcsolja a töltésről, akkor a töltésvezérlő automatikája már nem fogja tudni megfelelően vezérelni a töltést, viszont a cellák soros kapcsolásánál meg nem jönne rosszul.
Üdv, attól függ, milyen akut vagy cellákat akarsz tölteni vele. Ha olyan akkut, amiben eleve van BMS, akkor nem kell külön még egy a töltőhöz. Ha olyan akkut, amin nincs BMS, akkor meg kell.
Ui.: BMS-t mindig az akkucsomagra kell fixen telepíteni, mert az ellenőrzi a cellánkénti feszültséget is.
Hello!
A BMS alapvetően az akkumulátor védelmét szolgálja. De a főáramkörbe avatkozik be, nem cellánként bontja le. Viszont cellánként figyeli az akksit. Tehát bármelyik cella túltöltődik (vagy kisütéskor túlmerül) Lebontja a főáramkört. Töltéskor a cella feszültsége túlemelkedik, akkor bontja le a töltést. De ez a feszültség a maximális töltési feszültség szintje felett van. Tehát töltés alatt nem bonthatna le. Le fog az futni. Viszont ha lebont, akkor két lehetőség van. Vagy a töltő túltölteni az akksikat, vagy az akksik már "szátmásztak" (vagy már hibásak) kapacitás szinten. Jó BMS ezen felül figyeli a túláramot és balanszol, ha feszültség eltérés van a cellák között. |
Bejelentkezés
Hirdetés |