Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   336 / 336
(#) miki79 válasza Fats Domino hozzászólására (») Dec 14, 2025 /

Sziasztok!
Engem az érdekelne, hogy li-ion akkumulátorokkal és töltőkkel kapcsolatban.
Az akku csomag -pl.:powerbank,akkus behajtó- sorosa vagy párhuzamosan vannak kötve a 3.7 volos cellák?
Én azt gondolom, hogy párhuzamosan töltödik, használatnál sorosan vételeződik ki a feszültség?
Ha elvesződöt az akksi töltője van arra szabály, hogy hogyan lehet tölteni ezeket a cellákat pcb nélkül?
(#) Régi motoros válasza miki79 hozzászólására (») Dec 14, 2025 /

USB-s power bankokban 99% -ban párhuzamosan kötött cellák vannak.
Step up konverterrel állítják elő a kimeneti feszültséget.

Csavarbehajtókban fúrókban sorosan kötött cellák vannak.
Típustól függően a soros cellák száma változik, általában 3 (11.1V), 4 (14.4V), vagy 5 (18.5V) sorba kötött cellák elérhetőek. Tölteni megfelelő feszültségű (12.6 / 16.8 / 21V) és áramkorlátos Li-ion töltővel, vagy labor tápegységgel folyamatos felügyelet mellett is lehet.
(#) Vacok hozzászólása Jan 14, 2026 /

Li-ion BMS

Sziasztok!
Ha megépítem ezt a 3S Li-ion töltőt, ehhez lehet/kell BMS-t alkalmazni?
Az az érzésem, hogy a BMS amikor az egyes cellákat lekapcsolja a töltésről, akkor a töltésvezérlő automatikája már nem fogja tudni megfelelően vezérelni a töltést, viszont a cellák soros kapcsolásánál meg nem jönne rosszul.
(#) Régi motoros válasza Vacok hozzászólására (») Jan 14, 2026 /

Üdv, attól függ, milyen akut vagy cellákat akarsz tölteni vele. Ha olyan akkut, amiben eleve van BMS, akkor nem kell külön még egy a töltőhöz. Ha olyan akkut, amin nincs BMS, akkor meg kell.

Ui.: BMS-t mindig az akkucsomagra kell fixen telepíteni, mert az ellenőrzi a cellánkénti feszültséget is.
(#) proli007 válasza Vacok hozzászólására (») Jan 14, 2026 /

Hello!
A BMS alapvetően az akkumulátor védelmét szolgálja. De a főáramkörbe avatkozik be, nem cellánként bontja le. Viszont cellánként figyeli az akksit. Tehát bármelyik cella túltöltődik (vagy kisütéskor túlmerül) Lebontja a főáramkört. Töltéskor a cella feszültsége túlemelkedik, akkor bontja le a töltést. De ez a feszültség a maximális töltési feszültség szintje felett van. Tehát töltés alatt nem bonthatna le. Le fog az futni.
Viszont ha lebont, akkor két lehetőség van. Vagy a töltő túltölteni az akksikat, vagy az akksik már "szátmásztak" (vagy már hibásak) kapacitás szinten.
Jó BMS ezen felül figyeli a túláramot és balanszol, ha feszültség eltérés van a cellák között.
(#) Vacok válasza proli007 hozzászólására (») Jan 29, 2026 /

Szia!
Köszönöm a kimerítő választ.
Bms alkalmazása esetén elegendő csak egy táppal tölteni az aksikat vagy érdemes egy a korábban csatolt képen látható töltővel tölteni?
(#) proli007 válasza Vacok hozzászólására (») Jan 29, 2026 /

Hello! Lehet táppal tölteni, de feltétele, hogy Legyen benne feszültség és áramkorlát.
(Feszültség szabályzót hívom feszültségkorlátnak, mert tulajdonképpen az.)
Terheletlenül beállítod a maximális töltési feszültséget, ez Liion esetén ez cella*4,2V. Majd a töltőáramot. (Ezt ugyan a legtöbb tápnál nem lehet előre beállítani, csak mikor már rajta az akksi.)
Mehet a töltés, de célszerű figyelni, mert mikor eléri a beállított feszültséget, az addig állandó áram csökkenni kezd. Mikor az áram lecsökkent a beállított 3..5%-ára, meg kell szüntetni töltést. Tehát figyelni kell közben. Ha töltővel töltöd, az le fogja kapcsolni a töltést, mert ezek a cellák nem díjazzák, ha a feszültség rajtuk marad.
Ha az élettartam számít, nem a maximális töltöttség, akkor leveheted a töltőről az akksit, mikor el kezd csökkenni az állandó áram. Ekkor a töltöttségi szint kb. 80%
A töltési idő, általában 2 óra. És ez majdnem független a töltőáram értékétől. Oka pedig az, hogy nagyobb töltőárammal hamarabb éri el a feszültség korlátot, viszont hosszabb ideig tart az áram lecsengő szakasza. Persze nem extrém nagy vagy kicsi töltőáramról beszélek. Tölteni, 0,5C..1C közötti árammal célszerű. A cella töltési végfeszültsége a cella típusától fog függni.
A töltési végfeszültség mindig alatta van a BMS lekapcsolási feszültségének. Tehát nem a BMS-nek kell a töltést "befejezni".
Kb. ennyi, amit tudni kell. Célszerű elolvasni..
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2026
(#) pajesz66 hozzászólása Feb 1, 2026 /

Akkupakk túlmelegedés védelem

Sziasztok!

Elkészítettem ezt a kis áramkört, hogy ha az akkupakk valamilyen oknál fogva elkezdene melegedni, akkor a DW01 mosfetjein keresztül állítsa le a töltést/kisütést.
Működik, de....
Mikor az NTC-k melegednek FET1, FET2 elkezd kinyitni, a DW01 mosfetjei lezárni eddig ok, viszont ez a folyamat viszonylag lassú, és félek, hogy az M1, M2 mosfet tönkremegy mert "félig nyitva" túlságosan megnő a disszipációja...
Hogy lehetne a FET1, FET2 nyitását gyorsítani? Átapcsolásszerűvé tenni?

Remélem értitek amit kérdezni szeretnék!

overtemp.PNG

(#) proli007 válasza pajesz66 hozzászólására (») Feb 1, 2026 /

Hello! Csatolj vissza egy ellenállással az ic kimenetéről a + bemenetére. Akor lesz hiszterézise. Maximum kétfeszültség osztó kell a referenciához, ha zavarja egymást a kettő.
(#) pajesz66 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 1, 2026 /

Szia!

Mekkora visszacsatolás kellhet ide?

Nem tudom mekkora az R4 és az R5, de ha mondjuk 10k, akkor egy 470k visszacsatolással, kb. 1..2 fok lesz a hiszterézis. (Be-Ki kapcsolási különbség.)

Az R4 10k, az R5 47k... kb. ezekkel kapcsol le a megfelelő hőmérsékleten.

Akkor is jó, a 470k, maximum nagyobb lesz a hiszterézis.

Köszi! Kipróbálom!
(#) Massawa hozzászólása Márc 28, 2026 /

Fotoakkuk

Sziasztok

Egyik uj berendezésembe a méretei miatt egy ilyen 3,7 V akkut szeretnék használni.
Külsö töltöm van hozzá, de nekem is jobban jönne, ha a berendezésben tudnám ( a környezet megvan hozzá) tölteni.
Van valakinek ebben tapasztalata - a T csatlakozopont valoszinü hömérsékleti szenzor. Persze használhatnék hagyományon LiPo töltöt ( a T mérés nélkül) de talán jobb lenne az eredeti elképzelést követni.

Kösz

IMG_8411.jpeg

(#) Régi motoros válasza Massawa hozzászólására (») Márc 29, 2026 /

Üdv. De most tulajdonképpen mi is a kérdés? Nem vágom...
(#) Massawa válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 29, 2026 /

Hogy hogyan lehet vagy kell használni a T kimenetet.
(#) Régi motoros válasza Massawa hozzászólására (») Márc 29, 2026 /

Nem hinném, hogy egy ilyen kis akkuban túlbonyolítanák.
Szerintem ha rámérsz a test és a T kimenet közt, kb valami 10k NTC lehet.
Nagyjából arra használhatják, ha túlmelegszik a cella, leállítják a töltést.
De ez a funkció merítésnél is használható.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2026
(#) Massawa válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 30, 2026 /

Nem is az akku a kérdés, hanem a töltö. De mindegy már találtam valami hasonlot
(#) user1914 válasza pajesz66 hozzászólására (») Márc 30, 2026 /

Szevasz!
Hogyan kapcsolódik a két áramkör egymáshoz?
Csak a két FET? Táp Gnd nem kell?
Mit fog a rövidzárhoz szólni a DW01 kimenete mikor ő magasat akar kiadni a külső FET-tel meg földre zárod?
Üdv. M.
(#) mtomihun hozzászólása Pé, 10:05 /

5s akku töltés

Sziasztok
Egy 5s, azaz 21V-os li-ion akkut szeretnék napelemről tölteni. Ebben szeretném a segítségeteket kérni. Rakok bele BMS-t, az oké. Mi legyen a töltésvezérlő? A napelem üresjáratban kb 40V, 250W-os. Működhet a dolog egy step-down konverterrel?
Előre is köszi
(#) Régi motoros válasza mtomihun hozzászólására (») Pé, 11:27 / 1

Üdv. Amennyiben van rajta áram szabályozási lehetőség, kezdetben inkább csak próba üzemben működhet, de nem pont erre való. Nem is javaslom. Keress inkább "solar MPPT Li-ion charger", vagy "solar PWM Li-ion charger" készüléket. Alin rákeresve többfélét is találsz. Sima csak panelt, meg dobozolt készüléket is. Amelyikben tekercs van, azok a valódi MPPt-s típusok. Amiben nincs tekercs, azokra csak rá van írva, de csak PWM töltési metódust valósítanak meg. Mindenképpen olyat keress, amin valamennyire szabályozható a kimeneti feszültség (és áram is), mert 5S cella nem 24V-os, mint írtad. Határozd meg mennyi töltőáramra van szükséged (nem írtad milyen kapacitású az akkud) és ha megvan a kiszemelt készülék, mutasd meg, és kérd ki a közösség véleményét újra.
A hozzászólás módosítva: Pé, 11:28
(#) mtomihun válasza Régi motoros hozzászólására (») Pé, 11:50 /

Üdv.
Max 8A a töltőáram, ennyit tud a napelem. De nem találok olyat ami nekem jó lehet. Illetve nem tudom, hogy melyik az, amelyik szabályozható. Kettőt találtam, de azok kisebb teljesítményűek. Gondolom ilyesmi kellene, de ezeknek a bemeneti feszültsége alacsony.
(#) Régi motoros válasza mtomihun hozzászólására (») Pé, 13:03 /

Paneles verziót hirtelen most ezt találtam 10 perc keresés után...
Van másik fajta amit régebben vettem, de most nem tudom a címét, ha otthon leszek megnézem ha érdekel.
(#) user1914 válasza mtomihun hozzászólására (») Pé, 13:03 /

Ha szerszámgépek akkuinak töltésére akarod használni akkor max 2-3 A töltenék.
Vagy esetleg ha több cella is van párhuzamosan kötve akkor lehet emelni az áramon.
De mindenképp tudni kellene mit tölt van, benne saját BMS.
Üdv. M.
(#) mtomihun válasza Régi motoros hozzászólására (») Pé, 16:37 /

Miben különbözik az a másik? Igazából amit küldtél, az is jó lehet nekem.
Köszi
(#) mtomihun válasza user1914 hozzászólására (») Pé, 16:44 /

Üdv.
Igazából ez egy személyautó 48V-os li-ionos akkuja, amiből egy cella tönkrement. Maradt 11 cella, viszont azt már tölteni is nehéz lenne, ezért arra gondoltam, hogy átkötözgetem és lesz 5s2p elrendezés. BMS nincs benne, azt én rakok bele. Így átkötve 21V, és kb 25Ah lesz, úgyhogy mehet neki 6-8A.
Következő: »»   336 / 336
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem