Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Terjedelmes valaki lehetett, ha össze kellett húznod magad.
ferrites tárA Gigaton topikba nem akartam off-olni, kezembe került egy régi relikviám, kicsit leharcplt állapotban van, de sokan nem láttak még ilyet. Az első munkahelyemen kidobásra itélt ferrites tár "imakönyv" egy oldala. Csatoltam képet micsoda csoda volt ez annak idején.Egy ferrit karika átmérője 0,8mm. 1984 es évről beszélünk a BHG számítóközpontban dolgoztam karbantartóként. Amikor a klímatizált hőmérséklet 0,5C fokkal a 21c főlé emelkedett, az R20 már elkezdett hibázni, folyamatosak "KRI" hibák jöttek, ez többek között paritáshibát jelentett. Ebben az évben még volt használható állapotú MINSZK-15M is a gyárban, néha az is bekapcsolásra került. Érdekes néhány év volt, ic szinten kellett paneleket javítani. Nwem volt benne nagybonyolultságú áramkör.
Élesebb képen még a lényeg is látszódik: Bővebben: Link
Évekig őrizgettem pár ilyet a padláson de sajnos lomtalanítás áldozatává váltak ....
Én 84-ben a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen dolgoztam, egy R22-es mellett mint karbantartó. Abban is ilyen memória volt, egy háromajtós "ruhásszekrényben". 500Kilobájt. Amikor 87 körül felbővítették 1Megára az már csak egy kártya volt a szekrény sarkában.
Mnyugger fórumtársunk jóvoltából
hozzájutottam egy 4x12x8 bites példányhoz.Békéscsabán megtekinthető a találkozón.
Van azért korábbi ferritgyűrűs memóriakártya is, ez Ampex gyártmányú, a néhai Tatabányai Szénbányák Vállalat számítógép központjában üzemelő (1976-tól dolgoztam ott) DATA-SAAB 64kB kapacítású számítógépéből
![]() (Őrizgetem +30 éve) TJ. A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2026
Hasonlot a bolgár számitogépekben láttam. Viszont volt népi szerecsém egy Ampex számitogéphez is, amit 16 kis kapcsoloval meg ha jol emlékszem 2 nyomogombbal lehetett bájtonként programozni….
Az ETCS-el kapcsolatos hírt elindító felhasználó saját kérésére az indító hozzászólás és az ahhoz kapcsolódó válaszok törlésre kerültek.
Azt szeretnénk kérni, hogy akár igaz / akár nem igaz hír terjesztődött és ez bebizonyosodott, akkor se ugorjatok egymásnak. Segítsétek egymást a források megtalálásában, mellékelt oldalak / PDF-ek értelmezésében, és döntsenek a tények. Köszönjük! Agfalux vaku, Maxell elemLomipiacon láttam egy régi Agfalux vakut. Szinte könyörgött, hogy vigyem haza magammal. Megszántam, de itthon Béka mester nyomdokait követve jól szétszedtem. No jo, kipattintottam az elemfedelet. És lássatok csodát, a radiomuseum szerint 50 éves 22,5 voltos elemen még mindig 14,7 V-ot lehet mérni.Milyen szalicilt használtak hozzá a japánok? A hozzászólás módosítva: Kedd, 8:41
Elemek gyártásánál legfontosabb szempont a minél tisztább alapanyagok használata. Mint a félvezetőknél. Minél kevesebb oda nem illő atom legyen az alapanyagban. Persze minél tisztább, annál drágább. Ebből következik, hogy a mai, agyonreklámozott "neves" (nyuszi, stb) elemek ugyanolyan gyorsan kimúlnak, mint a legolcsóbb hipermarketes bóvlik.
A távirányítókban az eredeti névtelen, soha nem látott márkájúak meg 10-20 évig működnek. Dünnyögő autóIgazából nem elektromos, de ki tudhatta előre?Dízeles autómban kettős tömegű kuplungot cseréltek. Utána jelentezett egy furcsaság. Leálláskor mindig is volt rövid sípolós búgás, amit valamelyik PWM meghajtású motor adhatott ki. Az említett csere után jóval hangosabb és sokkal hosszabb búgás hallatszott, sípolás nélkül. Mondtam a szerelőnek, nem tudott rá mit mondani. Nemrég új akkut raktam bele. Odaállt mellém az egyik arra sétáló szomszéd. Nem sokkal előtte állítottam le az autót, de akkor elmaradt ez a dünnyögés. Kiveszem az akkut, még segített is a szomszéd, mert nem egyszerű. Leteszem a földre, emelném a másikat, megszólal a búgás. ??? Nézegetjük, mi a fene lehet, hiszen áram nincs benne. Egyetlen lehetőség: Nagynyomású befecskendezős. Az üzemanyagszivattyú feltölthet egy puffertartályt bizonyos előnyomásra. Jó esetben leállás után a szelep ezt megtarthatja. Ha nem zár rendesen, megindulhat visszafelé az üzemanyag, közben valamit rezonanciába hoz vagy pörget. De talán a hozzáértők szakszerűbb magyarázatot is adnak.
Az első OLED kijelzős mobiltelefonokThe History of Phones With OLED Screens!KreatívkodásNem találtam jobb helyet és semmi köze az elektronikához de amikor az ember micsodája tele van a korrózió miatt megsemmisült alkatrészek miatt akkor előjön a kreativitás. A mosogató csap alatt szétrohadt az alátét elem. Mit tegyen az ember a helyére ami nem megy tönkre? Hát bakelitet.
Ha pabitex (papírbakelit), az nem sokáig vízálló (de bírja jó darabig).
KondenzatorMár a második USB töltö dobta be a törülközőt.Mindegyikban ugyanaz volt a gond. ( azonkivül, hogy természetesen csak konzervnyitoval lehetett felnyitni a töltöt). A kapcsitáp szekunder oldalán van egy 1000 µF/16V-kondi elpukkanva. A csere utána töltö hibátalnul müködik, az egyikben még egy kis 3 digites voltmérö is van. Vajon mitöl pukkantak el az elektrolit kondik? A hozzászólás módosítva: Csü, 20:11
Valószínűleg a tervezett avulás miatt olyan helyen vannak, ahol melegszenek.
Eddig a melegedéstöl csak a kapacitást szokták elveszteni, de nem ugrottak ki a börükböl. A falba dugaszolható töltökre meg nem igen jellemzö a melegedés
A közt volt textil is papír is. Bár ránézésre a papírosból csináltad.
Emelkedik a frekvencia, kondik meg a régiek.
Nálunk a laptop adapter ki van lukasztva a hő távozása miatt.
PC tápokban már találkoztam néhány "falramászott" kondival.
Csak a két láb maradt a helyükön, mindent beterített a papírfoszlány.
Ott ahol ez a kondi van nincs már semilyen frekvencia.
Ami nekem van falba dugaszolható, az bizony melegszik. Viszont még nem ment tönkre.
Sajnos az enyémet már nem tudom visszagyömöszölni az eredeti doboza. Az ujabb valamivel nagyobb, de már kábel van rajta.
Pá perce felettünk repült...de még mindig túl magasan van!
A hozzászólás módosítva: Pé, 14:31
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

(Még használtam is egy ideig)
hozzájutottam egy 

A távirányítókban az eredeti névtelen, soha nem látott márkájúak meg 10-20 évig működnek.