Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   672 / 673
(#) proba válasza Gafly hozzászólására (») Feb 2, 2026 /

Vajon a serpák mit gondolnak a sok magával elégedett nyugati "turista" láttán?
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Feb 2, 2026 /

Mennyivel emelhetik a dijakat….
(#) adapter válasza proba hozzászólására (») Feb 2, 2026 /

Láttam egyszer egy kisfilmet róluk, náluk egyfajta hivatásként tekintenek rá, vannak sokan akik szintén ott halnak meg a hegyen, és egyáltalán nem keresnek olyan sokat, (persze van ahol az egyetlen jövedelem forrás ez..) a filmen tök normál fazonok szólaltak meg. (Azt nem tudom mennyire általános lehet csak filmre válogatták őket...)
(#) Gafly válasza adapter hozzászólására (») Feb 2, 2026 /

Kérdeztem: Sanyi, és mit ettetek?
Ugyanazt mint a többiek: Zacskós levest.
De lehet ott még esetleg csirke is...
(#) erbe válasza compozit hozzászólására (») Feb 2, 2026 /

Mikor építkeztünk, valódi villanyszerelő porotalpú bakancsban ráléptem egy felfordított deszkára. Mármint felfelé állt a szög. Láttam, mert felül kiállt a bakancsból. Nagyjából középtájon. Nagyon gyorsan meggyógyultam. Hogy mitől? Biztos nem a tetanusztól.
(#) szs válasza erbe hozzászólására (») Feb 3, 2026 /

Azmiaz a "porotalpú"?
Igyekeztem utánanézni, de a gugli is csak 7 találatot mutat, de azok is csak említések.
Hogyan lássam magam előtt a porotalpú bakancsot? És miből kéyzülhetett az a talp?
Kérni is nehezen merem: volna netán kép róla?
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2026
(#) erbe válasza szs hozzászólására (») Feb 3, 2026 /

Mikor tanulni kezdtem a szakmát, attól kezdve sok éven át ilyen bakancsot kaptak a villanyszerelők. Tulajdonképpen fekete habgumi (porózus) volt, de elég szívós. A mai lábbelik nagy része meg se közelíti. A "többiek" bőrtalpú bakancsot kaptak, ami ugye nem szigetel.
Mutatni? Lassan már azok is elkopnak, akik láttak még ilyent.
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Sze, 10:16 / 2

Vasútnál a "fémszeg mentes" volt a hívószó.
Katonáknál meg a "surranó".
Nézem a metrón a "kopaszokat", mostanság "kadét", micsoda rucik és cipők vannak már nekik. Csak vízbe ne lépjenek, mert azt a natur velúr bőrt nehéz tisztítani.
Felsőbbrendű szerint:
"A velúr bakancs tisztítása puha sörtéjű kefével kezdődik a por eltávolítására, majd speciális velúrradírral vagy ecetes kendővel kezelhetők a foltok. A makacs szennyeződésekhez tisztítóhab használható, a szálak visszafésüléséhez pedig újra kefélés szükséges. Fontos: kerüld a bő vizet, száradás után használj impregnáló spray-t.
A tisztítás lépései részletesen:
Száraz tisztítás: Mindig száraz állapotban keféld át a bakancsot speciális velúrkefével, hogy eltávolítsd a port és a koszt.
Folteltávolítás: Használj velúrradírt a foltokra, vagy enyhén ecetes (10%-os) rongyot a szennyezett részek áttörlésére.
Nedves tisztítás: Ha szükséges, velúrtisztító habbal, finom, körkörös mozdulatokkal tisztítsd meg az anyagot.
Szárítás: Szobahőmérsékleten, közvetlen hőtől (fűtőtest, hajszárító) távol szárítsd.
Ápolás: Száradás után puha kefével fésüld vissza a szálakat.
Védelem: Minden tisztítás után használj velúrra való impregnáló spray-t a víz- és koszlepergető hatásért.
Tippek:
A száraz, sáros foltokat a legkönnyebb kefével eltávolítani.
Ne használj vizet nagy mennyiségben, mert foltosodhat.
Rendszeres keféléssel megelőzhető a por mélyre jutása."
(#) Josi777 válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 12:08 /

A "surranó"-ról és a bakancs tisztításról jutott az eszembe, hogy amikor a "kopasz", azaz a frissen bevonult katona megkapta újonnan, akkor az barna volt. Rendszeresen tisztítani kellett a bakancsot, de a kopaszok csak barna pasztával kenhették és csak fél év után, amikor új kopaszok jöttek, akkor lehetett feketével. Így látszott a bakancs színén, hogy ki mennyit szolgált már.
(#) kameleon2 válasza Josi777 hozzászólására (») Csü, 12:36 / 3

Nekem első éjszaka ellopták a surcit. Hajnali 2 körül bedobtak 7 ultrabombár és 3 kuka vizet a körletbe. Úszott minden. A fejetlenségben egy öreg kidobhatta az ablakon a zsír új surranóimat, de a földre már nem ért le, nem koppant. Mire kimentem hűlt helye volt, plusz takaríthattunk egész éjjel. Ezt hívták tanulópénznek. Addig azt hittem csak rendes, becsületes emberek léteznek.
(#) HeZ válasza kameleon2 hozzászólására (») Pé, 8:07 / 1

"Addig azt hittem csak rendes, becsületes emberek léteznek." -> ritka szerencsés ember voltál a bevonulásig! Ez volt talán az egyetlen előnye a régi (<199X év előtti) katonaságnak: a valódi, tömény, sokféle embertípus, élethelyzet megtapasztalása. Ez adott érettséget, ez oszlatta az illúziókat, szétszakította az addigi védett élet naív burkát. Ez szembesített a való világgal. Ez épített valódi bajtársiasságot a nehézségekben. Ezért vonulnak be szolgálni a mai napig is évente (kétévente) még Svájcban (Izraelben) is.
Nálunk negyed évente volt bevonulás-leszerelés az egy éves katonaidőben - én novemberi hidegben vonultam be és télen a sárban-fagyban-hóban alapkiképeztek. Hasaltunk patakban, majd a zuhany alatt (természetesen nem volt melegvíz) mostuk le teljes felszerelésben a sarat magunkról - a fenyítést azért kaptuk, mert zuhanyozáskor nemcsak a teljes ruhánk, hanem a sáros fegyver is nálunk volt .
(#) Massawa válasza HeZ hozzászólására (») Pé, 8:48 / 2

Azért egy Svájcra hivatkozni, több mint felületesség. Az igaz, hogy Svájcban még ma is többnyire örömmel vonulnak a férfiak a seregbe, söt pár évtizede még az éles fegyver is ott hentergett minden padláson, de könnyü ezt megtenni egy olyan országban, ahol több száz éve volt az utolso háboru, és minden ujabb háborun keményen gazdagodtak.
Ép a minap beszéltem egyik régi svájci barátommal, aki pár évvel utánam született, és mesélte gyerekkorában mindenki katonásdid játszott, én ilyesmire viszont alig emlékszem ilyen játékokra, igaz apámnal eljátszatták élesben a katonásdid a 2.vh -ban.
Kisdiák koromban voltak tendenciák az iskolában katonai gyakorlatokat szervezni, de a haverok között maximum a vaktöltényes ( amik akkor olcson voltak kaphatok a boltokban) pisztolyok barkácsolása divott itt ott. Mifelénk a háborunak, a katonaságnak sokkal negativabb a hire, mint egy Svájcban.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Pé, 9:16 / 1

Idézet:
„Mifelénk a háborunak, a katonaságnak sokkal negativabb a hire, mint egy Svájcban.”

Itt kellene abbahagyni, ez nem az a fórum.
(#) zolika60 hozzászólása Pé, 18:03 /

(#) moltam hozzászólása Vas, 17:31 /

Izé valami hangtechnika

LM324 temető térhangosító (?) izé. Sztereo rca bemenet, 2x4 kimenet. Maszek gyártmány, csak a doboz miatt hoztam el.
(#) Massawa hozzászólása Hé, 16:26 /

Fejlödés a konektorok világában

Az elsö digitális videokamerát kb. 1992ben vettem, azon volt egy 2,5 mm Jack távvezérléshez ( az állvány karján levöhöz, csak állvány nem volt akkor.
Pár évvel késöbb az USAban rábukkantam egy állványra. Müködött.
2010-ben vettem egy uj kamerát azon is volt egy távvezérlö csatlakozo, de már nem Jack, hanem egy extra D alaku 4 polusu kis stekker, s mit ad isten sikerült szereznem egy hosszabbitot a 3 polusu Jackröl a D csatlakozohoz. Müködött az öreg állványról.
Utánna sokáig nem tudtam ujabb kamerát venni, azokon a kamerákon USB-n keresztül ment volna a távirányitás, de olyan állványt nem találtam , illetve egyet kiprobáltam, de nem müködött.
Nemrégen megvettem az utolso félprofi kamerát, s mit látok rajta, ugyanaz a csatlakozo mint 30 évvel ezelött, a leirásban egyetlen szo sincs rola, szerencsére nem dobtam ki a régi állványt, bedugom a stekkert és müködik.
Mondja már el valaki miért kellett 30 évig bejárni a stekkerek globuszát, hogy ugyanoda jussanak ahonnan elindultak? ( a LANC egy nemzetközi szabvány volt még az analog kamerák korából).

IMG_8352.jpeg

(#) Massawa hozzászólása 8:36 /

Az év autoja

Nézem a beszámolot az év autoja választásrol. Elrémülök. A Merci nyerte vagy 200 pont elönnyel a versenyt egy olyan kocsival, amit tényleg csak a hülyék vehetnek meg.
A kocsi hátso alvázrésze egy az AI által optimált fröccsöntött aluminium darab. A gond, akár egy kis parkolási koccanás is repedést okoz az öntvényben, azaz javithatatlan, totál káros az egész remekmü..
Ha ez nem következik be, akkor meg jön a folyamatos lenyúlás, a kocsi szinte valamennyi funkcioja extrán bérelhetö, azaz havi dijas, legyen az a navigátor, de a katalogusban emlegetett motor teljesitmény is, azaz ahogy a mercit megkapod, abban ott van a tipikus lunyha reakcio, a gázpedál csak akkor reagál gyorsabban, ha fizeted a havi dijat stb.
Ja és a kocsi a “modern” 800 Voltos rendszerben épült, amihez még nincs töltö, azaz bérelhetsz a kocsidhoz egy invertert is ami a 400Vos töltö energiáját a 800Voltos fedélzethez igazitja.
(Ja és csak zárojelben a felhasznált münyagok 90%-a szemétböl lett kinyerve, hogy egy apro koccanás után az egész sok 10 millios kocsi is oda kerüljön.)

Hát igen ilyen Europa legmodernebb autoja, ha a zsüri elnöke egy dán biologus, a zsüri tagok manökenekek meg lobbisták. És még nem szégyellik ezt világgá kürtölni.
(#) uniman válasza Massawa hozzászólására (») 8:45 / 1

Azt a 200-at számold újra!:
"2. Škoda Elroq 220 ponttal, majd a Kia EV4 következett 208 ponttal. A negyedik helyen a Citroën C5 Aircross végzett 207 ponttal, ezt követte a Fiat Grande Panda 200 ponttal. A hatodik helyen a Dacia Bigster végzett 170 ponttal, a hetediken pedig a Renault 4 150 ponttal."
Bővebben: Link
A merci 320 ponttal nyert! Hogy melyik kapott 120 pontot, az nem ismert. Na, arra igaz lenne a 200 pont előny!
A hozzászólás módosítva: 8:52
(#) Massawa válasza uniman hozzászólására (») 8:47 /

A pontszámokat nem mutatták, csak mondták, igy ne rajtam kérd számon, de ettöl egy ponttal sem lett jobb a merci., igaz, hogy a másik kettö sem egy álom auto.
A hozzászólás módosítva: 8:53
(#) uniman válasza Massawa hozzászólására (») 8:50 / 1

Ha valamit állítunk, leírunk, azért mi felelünk. Meg lehet győződni a tényekről a hivatalos weboldalon! nem kell minden hülyeséget kontroll nélkül majmolni! Töröltesd a félrevezető beírásodat és legközelebb győződj meg írásod valóságtartalmáról! Köszi!
A hozzászólás módosítva: 8:52
(#) Massawa válasza uniman hozzászólására (») 8:56 /

Olyan ember volt a müsor szerkesztöje, egy mérnök az autoiparbol, aki 20 évig zsüritag volt ebben az álversenyben. Inkább annak hiszek mint a gyártok propagandájának.
Ráadásul több éves saját tapasztalatom volt egy drága mercivel, ahol egy gömbcsuklo hibája miatt az egész elsö kerékfelfüggesztést cserélni kellett, és velem is fizettetni akartak mindenféle havi dijat.
A hozzászólás módosítva: 8:59
(#) uniman válasza Massawa hozzászólására (») 8:56 /

A caroftheyear.org az nem "gyártó"!
Amúgy ők is arra szavaztak! Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: 9:00
(#) Massawa válasza uniman hozzászólására (») 9:00 /

Hát nem, de biologus a fönök, sokat jelent…
(#) Bakman válasza uniman hozzászólására (») 10:06 / 1

A számok nem számítanak. Az a lényeg, hogy már megint rosszul végzik egyesek a munkájukat.
(#) somitomi válasza uniman hozzászólására (») 10:42 /

Ha a másodiknak 220 pontja van, onnantól mindegy, akárhogy nézed csak 100 pont előnnyel nyert.
(#) HeZ válasza Massawa hozzászólására (») 10:55 /

Óvatosan az agarakkal, egyetértek uniman-nel! Én szívesen lennék szerinted hülye tulajdonosa egy ilyen járgánynak. Amiket leírtál, pontosan ez ellenkezőjét gondolom. Olvastál, láttál, vélelmezel, gondolsz valamiket - amihez jogod van - de nem jártál utána, nem próbáltad ki, nem ellenőrizted előítéleteid igazságtartalmát.
Legalább tájékozódj: ülj bele, próbáld ki, nézd meg a Youtube-on a számos (!) tesztelő véleményét, mielőtt ideböfögsz egyértelmű hülyeségeket, félrevezetéseket, álinformációkat, hangulatkeltéseket.
Ha ezek után sem tetszik NEKED, szíved joga, de látatlanban ítélkezni = dőreség, hiteltelenné válsz, a szavahihetőséged látja kárát. Ráadásul lehülyézed, aki ilyen autót fog venni. A te autódban is, mint mindegyikben, vannak hibák, megalkuvások, amik miatt ugyanilyen alapon téged lehet hülyének nézni.
Az év autóját meg igenis ne elfogult mérnökök, gyárigazgatók, szakmabeliek válasszák, mert ez nem konstruktőri verseny, hanem átlagemberek, a felhasználók, akik fizetni fognak érte és használni fogják meg autós újságírók, hogy ne írjanak olyan bődületes hülyeségeket, mint te.
Én örülök, hogy a tényleg jó (egyre jobb) kínai (koreai, stb) autók mellé végre, végre, végre, jelentősen lekésve, hibákkal, kompromisszumokkal, de IGENIS megjelent, hamarosan megvehető lesz egy műszakilag és árban előremutató, ígéretes európai járgány is (a Volkswagen is igyekszik már...). A tökéleteshez lehető legközelebbi, műszaki kompromisszummentes autó egyféle létezik: Koenigsegg - láttam gyártását, tesztjeit, elhiszem (sajnos nem vezettem még), de még ingyen sem kellene - NEKEM!
Vállalom véleményemet kínai gyártású Tesla Model 3 tulajdonosként.
(#) Skori válasza HeZ hozzászólására (») 11:51 /

Azért az szerintem undorító dolog amit pl. a szoftveriparban művelnek, és az autóiparba is begyűrűzik, hogy mindenért folyamatosan és rendszeresen fizetned kell. Itt konkrétan nem arról van szó, aminek valóban költsége van pl, olajcsere, kopó alkatrészek, hanem olyan funciók amik ki/be kapcsolhatók, és gyakorlatilag folyamatosan zsarolnak vele, ha nem fizetsz rendszeresen: akkor egyszerűen kikapcsolják. Vagy ha mondjuk a gyártó úgy dönt (mint egyes szoftvergyártók) hogy mostantól az adott szoftver, vagy az adott autó típus nem támogatott, akkor kikapcsolja a szerveren ezt a funkciót, és marad a kisebb teljesítmény, meg a nem működő extrák. Esetleg úgy konfigurálják, hogy a támogatás megszűnése után hamar tönkremegy, és gyakorlatilag gazdasági totálkár = kuka. Lassan ott tartunk, hogy ha az autó offline, (pl. nincs mobil hálózat térerő) akkor el sem lehet indítani, és csak idő kérdése, hogy a "támogatás megszűnése" után esetleg ugyanez fog történni.
Az autó értékelésénél azért kellenek szakemberek, hogy erre felhívják a vásárók figyelmét, akik - mivel nem szakemberek erről esetleg nem is tudnak. Nem tudom a vevők mit szólnának, ha mondjuk 3 év után (de legyen 10 év) megszűnne egy adott autó támogatása, és csak úgy lehet tovább használni, ha emelt havidíjat fizetsz. Vagy egyszerűen a gyártó egyszer csak úgy dönt, hogy drasztikusan megemeli a havidíjat... Aki használt autót vesz (az emberek nagyobb hányada) az megszívja... De az is aki nem használtat vesz, és mondjuk 3 (vagy legyen 5....10 mindegy) évesen el akarja adni. Az ilyen típusok használt piaci árán ez látszani fog. Kinek lehetne eladni pl. egy olyan használt mercit aminek 200eFt-ra emelték a havidíját, mert mondjuk a gyártó már nem akarja támogatni. Tudom, hogy ez most nem így van, és csak gy fikció, de nagyon is reális jövő... Ezt csak akkor lehet elkerülni, ha a vásárlók egyértelműen elutasítják, de ahhoz minimum tudniuk kellene róla, és nem akkor szembesülni vele, amikor jelentkeznek a következmények.
Kisebb mértékben ugyanez igaz a műszaki megoldásokra.
Pl. ki akar megvenni olyan autót, amiben 990cm3-es 150 lóerős motor van, aminek a várható élettartama kb. 200.000km, és már van benne mondjuk 190000km (vagy esélyes, hogy visszatekert a kilométer számlálója) Gondolom a többség el akarja kerülni az iolyen használt autót, de aki nem tud róla, hogy az adott modell ilyen, az így járt...
(#) Ódenka válasza Massawa hozzászólására (») 11:52 /

Az megvan, igaz-e, hogy már most is úgy készülnek az elemes és egyéb autók, hogy távolról, kívülről leállíthatók? (Az újak egy részéből meg ki se tud szállni az elvetemült autós, nincs kilincs.) Persze csak fantázia, volt ilyen film is, bármilyen okból a kocsi leáll, kiírja az okot és jobb esetben kártyával kifizeted a bírságot és máris mehetsz tovább. De minek is akarna bárhol, bárkik ilyen megoldásokat, nem igaz?
(#) Skori válasza Ódenka hozzászólására (») 12:01 / 2

Ennyiből jó, hogy Magyarországon élünk, ha az autók nagy része ilyen lesz, akkor az autókat hekkelő, szoftver-tuningolósoknak sok munkája lesz. De legalább az esélye meglesz annak, hogy ezeket a hülyeségeket megoldják. Teszem azt pl. a klíma havidíja 15eFt egy autóban, a szerelő meg megoldja 50-ból, hogy a klíma működjön a gyártó tiltása ellenére is... Persze a többi hasonlót is megoldanák. De sokkal tisztább dolog lenne, ha egyszerűen mindenki elutasítaná, és az ilyen autókat senki sem venné meg.
(#) HeZ válasza Skori hozzászólására (») 12:31 / 1

Egyetértek veled is az opciós szoftverelemek-tudáselemek havidíjáról.
Eddig megvettük az autót és használtuk. Ezek után is így lesz. Opciók nem kötelezőek. Nem "kell" rájuk előfizetni, nem "kell" vásárláskor megvenni.
A "támogatás megszűnése" eddig is működött = nehéz és drága alkatrészeket szerezni hozzá.
Mazda 6 gyári SD kártya térképadatokkal 60ezer forint. Megvettem? Nem, mert rablás kategória.
Tesla január közepétől előfizetésessé tette az autó korlátlan internet hozzáférését. Más európai országokban havi 10€, nálunk 1990 forint.
Tudnám nélküle használni az autómat mobiltelefonos navigációval? Igen.
Megéri nekem ennyiért az élő google térkép élő forgalmi adatokkal és a Youtube Music? Igen (használom másra? nem ). Előfizettem mobiltelefonomon internetre? Nem.
Például (bár ilyen még nincs): megérné nekem a meglévő 283 lőerő mellé X havi díjért 500 lóerő? Nem (persze egyszer kipróbálnám ). Előfizetnék rá? Nem. 500 lőerős autót vettem drágábban? Nem.
Más: megéri nekem Pécsett kb 8 helyen 150-300 forint/kWh (11 kW-os töltéssel, nem 170 kW-ossal, amit az autó tud) közötti áron tölteni az autómat? Nem. Előfizetnék havi díjért az olcsóbb kWh díjért? Nem. Így is feltöltöm az autómat? Igen Ki fogom fizetni, amikor messze megyek? Igen. Számítani fog a pontos ár? Nem (persze tendálni fogok a 150 felé...).
Azokat meg irigylem, akik utánanézés, információgyűjtés nélkül megvehetnek autót, bármi nagy értékű dolgot - ilyen gazdag sose leszek...
A hozzászólás módosítva: 12:39
Következő: »»   672 / 673
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem