Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés

Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   76 / 77
(#) img válasza bbb hozzászólására (») Feb 8, 2026 /

Most, hogy így mondod: tényleg, nem ugrott be.
(#) Epu2 válasza uniman hozzászólására (») Feb 8, 2026 /

A HDD nem csatlakozik a géphez. A motor csendben forog. Holnap kipróbálom egy régebbi adapterrel amely akár öt HDD-t is képes ellátni.
(#) uniman válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 8, 2026 /

A vinyód még mindig "ismeretlen"...megnevezhetnéd végre a pontos típusát.
A "nem csatlakozik" is keveset mond. A setupban sem látni? Van olyan, hogy elsőre nem "csatlakozik", csak felismeri a PC és "beíródik" a setupba, ezután már a következő indításkor már felismeri.
De, ha ebben a gépben ez az egyetlen HDD, amin nincs is OP rendszer...
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2026
(#) Suba53 válasza bbb hozzászólására (») Feb 8, 2026 / 1

A mini ThinkCentre gépekben is így van. Tavaly vettem egy olyat, de abban gyárilag benne volt a szalagkábel, a másik végén a sata csatlakozókkal és volt hely benne a 2,5" SSD-nek is. Kapott is egyet az M.2 mellé.
De ezzel a szalagkábellel csak 2,5"-os SSD, vagy HDD csatlakoztatható, mert csak 5V-ot ad.
Ha nincs benne ez a szalagkábel, akkor meg van lőve, más úton kell próbálkozni.
(#) img válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 8, 2026 /

Adapter alatt a SATA-USB-t érted, vagy a 12V-os tápegységet? Minimum 3A-es táp kell / HDD.

Csak az USB adaptert látja a gép? A HDD a valós kapacitásával látszik? S.M.A.R.T. infót (a legfrissebb HDD Sentinellel vagy CrystalDiskInfo-val) ki tudsz olvasni a HDD-ből? Ha ez utóbbi kettőre nem a válasz akkor otthon nem menthető le mert fizikailag nem tud olvasni a tányérokról. A normális, gyanús hangok nélküli felpörgés és forgás jelezhet például firmware hibát is, de ezt, a pontos HDD modell ismerete nélkül felesleges tippelgetni.
(#) img válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 8, 2026 /

Meg lehet hekkelni a SATA csatlakozót teljes értékűre, csak melós (csináltam már így régi laptopból drive klónozót, amikor minden más eszközöm foglalt volt és kellett a plusz segítség).

De persze ebben az esetben, egy jól működő gépet, ezért nem érdemes nekiállni szétberhelni.
(#) Epu2 válasza uniman hozzászólására (») Feb 9, 2026 /

Délután lesz pontos típus. A HDD már sokszor volt használva. Most a setupban sem látszik.
(#) Epu2 válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 9, 2026 /

Ez van nekem is.
(#) Epu2 válasza img hozzászólására (») Feb 9, 2026 /

A PC reagál, de semmit nem látni. A táp lehet, hogy csak 2A-es, de másik HDD-vel működik.
(#) img válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 9, 2026 /

Akkor az a szakmai véleményem, hogy ne erőltesd ami nem megy mert csak rosszabb lesz! A türelmetlenség rossz tanácsadó, főleg adatmentési kérdésekben.

A HDD-k közt van különbség mert minél több a tányér, annál nagyobb az áramfelvétel is.

A mai modern HDD-knek van, hogy kevés egy 2A-es táp mert az összesített 2A: a motor 12V-ja mellett a logika 5V-ja is abból van előállítva (azokból meg az összes többi, kisebb-nagyobb tápfesz ami kell az egyéb részegységeknek). Pl. egy nagyobb, 18 TB kapacitású Seagate EXOS-ra 800 mA-es áramfelvétel van írva 12V-on, ehhez képest az indulásakor (a motor felpörgésekor) simán 1.7A felett vesz fel a 12V-os ágon, míg mellette az 5V még 0.6A-t kér, így az összesen 2.3-2.4A.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2026
(#) Epu2 válasza img hozzászólására (») Feb 9, 2026 /

Ez a vas Western Digital WD10EURX
5V 0,70A 12V 0,55A 1TB-os. Kéznél van egy adapter, aminek a tápja akár 4 HDD_t is elbír, de táp zsinórt nem hoztam hozzá.
(#) img válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 9, 2026 /

Az valóban keveset fogyaszt, el kellene mennie egy jó minőségű, 2A-es tápról: ott más gond lesz.
(#) uniman válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 10, 2026 /

Elővettem az egyik 1TB-os vinyómat, ugyanilyen tápfelvétellel.
De mindent nem írnak rá: "spinup" 2250mA !
De ettől függetlenül már sejthető, hogy a HDD-éd meghibásodott.
Javításához hozzáértő spec. cég/szakember kell. Új árának többszöröséért talán meg tudnák csinálni, az adataid lementését meg még többért...
(Egy ismerősöm 1,5 TB-os külső vinyója is meghalt a családi fotókkal.)
Ezért, már az elején kellene az adatmentésre gondolni, nem akkor amikor már késő. Vagy az első gyanús jelre azonnal mentésbe kezdeni. Már több könyvelő ismerősöm is ráfázott a HDD adathibákra, nekik pedig az adatvesztés nagy kárt okozot: hetekig dolgozhattak az az adatok újrabevitelén, vagy többszázezerért "adatmentést" rendeltek.

Itt a HDD elektronika cseréről írnak: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2026

Sam1TB.JPG

(#) img válasza uniman hozzászólására (») Feb 10, 2026 /

Ősi viking mondás, hogy ha valamiről nincs legalább két biztonsági másolat (tehát nincs meg az adat összesen három, földrajzilag különböző helyen), akkor az nem is annyira fontos adat.

Mindig is azt mondtam, hogy olcsóbb egy biztonsági másolat, mint egy adatmentés.

Jó ideje már a Kürtön kívül is van élet (az adatvesztés után).

A könyvelőkkel jó tapasztalatom van mert szeretnek munka közben csipegetni, és ez további munkákat generál. Nem véletlen, hogy céges környezetben szinte mindenütt tilos a munkaterületen (az asztalon, számítógépek közelében) enni-inni. Pár éve Németországból küldte el a laptopját egy könyvelő hölgy, aki beleöntött egy bögre teát. Egy másik ügyfelem ajánlott neki és fel is vettük a kapcsolatot, de közben sajnos végigpróbált néhány ötletet amit a férjének javasolt a céges IT-suk, aki a tanácsai alapján csak kicsit értett az adatmentéshez. Annak ellenére, hogy nyomatékosan mondtam, hogy 24 óra szárítás után sem kellene bekapcsolni, mégis megpróbálták: bekapcsolt, de füstölt is... Utána már hittek nekem. 2 nap alatt ideért, utána 72 óra alatt, 0 alvással, a laptopját is megjavítva visszahoztam a titkosított adatait, majd egy barátnője átküldte neki az interneten keresztül, így még a 3 nappal későbbi határidő előtt be tudta fejezni a feladatait az ügyfeleinek (könyvelési év zárás volt éppen).

Egyébként ilyen esetre az a megoldás, hogy mivel a tea cukros, azt pedig a víz oldja, így minél hamarabb ki kell venni az alaplapot a gépből és vízzel lemosni, majd mivel a vízből kicsapódó ásványi anyagok korrodálhatják a panelt ezért után rögtön 99.99%-os izopropil alkoholban kell áztatni és kilötykölni úgy, hogy közben ellepje (ultrahangos mosóban a legjobb letisztítani).

Visszatérve a WD10EURX-re: a HDDZone cikkében is felhívják a figyelmet a jelenlegi helyzetre, amikor a HDD felpörög, csak nem detektálható:

"If the hard drive simply can’t be detected... it could easily be internal damage as well. It is often a gamble in this case"

Ezért írtam korábban a firmware hiba lehetőségét.

Tehát elsőre nem érdemes panelt cserélni hanem műszeresen mérünk és céleszközzel tesztelünk.

Régi a cikk, nincs benne, hogy a WD10EURX-63UY4Y0-át pl. a 2060-800039-001-el is szerelték.
(#) uniman válasza img hozzászólására (») Feb 10, 2026 /

Igen, de ha az eredeti firmware a vinyón tönkrement... Mivel az eredetit kéne átrakni egy idegen HDD nyákjára. Úgy tudom, abban a HDD mágneses lemezeire (pl. hibás részeire) vonatkozó adatok is vannak.
(#) img válasza uniman hozzászólására (») Feb 10, 2026 /

A HDD firmware-jének csak a loader-je van az itt áthelyezhető ROM chipben (és a szervizterület eléréséhez szükséges adaptívok, illetve más, az indításhoz szükséges adatok), maga a fő firmware a tányérokon van, a lemez szervizterületén.

A firmware több, nagyon különböző módon is sérülhet, ezért először azt kell kideríteni, hogy milyen pontján következett ez be (egyrészt fizikailag, tehát a ROM-ban vagy a tányérokon, másrészt szoftveresen, tehát milyen szervizmodulok sérültek), aztán az annak megfelelő megoldást kell alkalmazni. Kis szerencsével az eredeti FW is helyreállítható mert egyrészt mindennek van másolata, másrészt a nagyja összeollózható több firmware modulból, pl. a 47 a 40-ből, stb. Vagy pl. a WD-nél van lehetőség kvázi "menet közbeni" PCB hot swap-ra is, amivel hibátlan FW modulok olvashatók és illeszthetőek be más (donor) meghajtóról.
(#) Epu2 válasza img hozzászólására (») Feb 10, 2026 /

Végre összeálltam, illetve összeált egy erős táppal bíró USB-SATA adapter. Ugyan azt mutatja, mint bármelyik móricka adapter. Bekapcsolás után egy kis lámpa villogás, de semmi.
Video
(#) img válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 10, 2026 /

A háttérzaj eléggé elfedi, de erős a gyanúm, hogy kattog, az pedig egyértelműen tiszta teres megbontást és fejblokk cserét jelent.
(#) Epu2 válasza img hozzászólására (») Feb 10, 2026 /

Teljesen katt mentes. Csendben, surrogva forog. Ez mindig mentésre volt használva, nem ment sokat.
(#) img válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 10, 2026 /

Akkor mit hallani a videón? Vedd fel újra légy szíves, de kikapcsolt TV / rádióval, hogy csak a HDD hangja hallatszódjon!
(#) uniman válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 10, 2026 / 1

Én azért kihagynám az adapteren keresztül a HDD megtáplálását. Közvetlenül adnék neki SATA tápcsatival tápot... Nem hiszem, hogy segít, de egy hibalehetőséggel kevesebb.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2026
(#) Epu2 válasza uniman hozzászólására (») Feb 10, 2026 /

Három különböző táppal, ill. adapterrel próbáltam. Másik HDD működik. A PC-ben nincs Sata.
(#) bbb válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 10, 2026 / 2

Lehet, hogy rossz a fülem, de mikor bekapcsolod, a videón hallani a kattogást még a háttérzaj ellenére is.

Egyébként nem értem miért stresszeled tovább ezt a meghajtót, ha még vissza akarod nyerni róla az adataid. Már rég el kellett volna vinned olyanhoz, aki napi szinten foglalkozik ezzel, mint img meg pittti.
(#) img válasza bbb hozzászólására (») Feb 11, 2026 /

Egyébként én eléggé biztos vagyok a fülemben mert sok HDD működését hallgattam már (gyűjtöm a felvételeiket is) direkt azért, hogy trenírozzam a hallásom a különböző zajaik felismerésére (nem csak az egyértelműekre mint pl. a kattogás vagy a csikorgás hanem a nüansznyi neszekre is, amiket nehéz kihallani) mert előzetes diagnózisként jó támpontot ad a hibakereséshez.

Ezért javasoltam neki üzenetben, hogy ide, mindenki által meghallgathatóan töltse fel a hangot háttérzaj nélkül felvéve mert több fül többet hall, és úgy mindenki számára egyértelmű a dolog.
(#) Epu2 válasza img hozzászólására (») Csü, 16:27 /

Aggasztó a helyzet. Van pár kattogás, majd leáll a forgás.
(#) uniman válasza Epu2 hozzászólására (») Csü, 17:48 /

A hozzáférést nem engedélyezted!
(#) Epu2 válasza uniman hozzászólására (») Csü, 20:43 /

Már igen.
(#) uniman válasza Epu2 hozzászólására (») Csü, 21:42 /

Nos, így már nekem is ismerős. Van is pár HDD-m, ami így dobálja a fejtartót. Szakik (nem én) leszakadt fejvezetéket/jelerősítő hibát (ami a fejek szalagkábelének a végén van) diagnosztizáltak.
R.I.P.
(#) img válasza Epu2 hozzászólására (») Pé, 7:31 / 1

Tankönyvi iskolapélda a kattogó HDD-re: csináltam belőle egy tisztább verziót (lásd a csatolt fájlt).

A kattogó meghajtókban az a közös, hogy a fejek fizikailag nem képesek olvasni a tányérokat, ezért az elektronika visszahúzza őket a kezdő pozícióba (ekkor csattan, vagyis kattan), hogy onnan újra megpróbáljanak rászinkronizálni a servo beacon-re (az vezeti a fejeket, sávkövetés).

Ennek több oka lehet (párat uniman már leírt), de a lényeg, hogy az ilyen jellegű hiba csak a nem olcsó fejblokk cserével oldható meg (kivéve néhány esetet: pl. a WD5000AAKS-t, aminek a típushibája, hogy a 88i8745-ös Marvel MCU-ja úgy viselkedhet, mintha fejhibás lenne a meghajtó, és hibátlanul olvasó fejekkel is eljátszhatja a kattogva nem indulós állapotot). Nehezítésként annak a modellnek a Marvel MCU-ban lévő, beépített flash memóriája van, így egyszerű panelcserével nem orvosolható a hiba, hanem előtte még a megfelelő céleszközzel át kell menteni a páciens MCU ROM-jának tartalmát a donor PCB-n lévő MCU ROM-jába (vagy MCU swap, de az rizikósabb).

Röviden: ennél a WD10EURX-nél nem lehet megúszni a fejcserét, amint korábban is említettem.

WD10EURX.wav

(#) Epu2 válasza img hozzászólására (») Pé, 8:59 /

Akkor újabb csalódás a tároló eszközökben. Köszönöm mindenkinek a munkáját!
Következő: »»   76 / 77
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem