Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » BatteryBank gitar pedalhoz
Lapozás: OK   1 / 1
(#) kalebris hozzászólása Feb 15, 2026 /

Sziasztok!

Egy 2x12Voltos kimenettel rendelkezo akkumlatoros tapegyseget szeretnek csinalni, de mivel nem sok tapasztalatom van benne, le szerettem volna ellenorizni, hogy elmeletben mukodokepes-e a dolog. A csatolt akombakom rajzot (remelem lathato/ertheto, hogy mit hogyan szeretnek osszelegozni) sikerult megszulni a tervezett egysegrol.

Linkeket tudok adni a modulokrol, de minden a hestore.hu-rol van ezen cikkszamok alapjan.
https://www.hestore.hu/prod_10048969.html - PD-QC-AFC-5-20
https://www.hestore.hu/prod_10047959.html - XL4015-STDN-PSU-CVCC
https://www.hestore.hu/prod_10046831.html - 3S-60A-B
https://www.hestore.hu/prod_10048609.html - XL6009-UD

Ez igy tenyleg mukodokepes? Eleg jo tapegyseg lesz a 2 pedalnak? (Digitalis gitar pedalokat akarok vele hajtani, az egyik 12V 2A, a masik pedig 12V 0.5A a max felvetel).

Minden erre szant idot nagyon szepen koszonok, elore is.
(#) kaqkk válasza kalebris hozzászólására (») Feb 16, 2026 /

Én nem bonyolítanám ennyire . Vennék egy ilyet és egy hozzá való töltőt . Otthon feltölteném , ez magában biztosan elbírja a koncertet , és nem kell félni a nagyfrekvenciás jelektől amit a kapcsitápok visznek a tápfeszre ...
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2026
(#) kalebris válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 16, 2026 /

Koszonom szepen, hogy raneztel es az erre szant idodet. Rosszul irtam le a kovetelmenyeket, ami szukiti a kort.

Ennek az egesznek be kell fernie a pedalboard aljaba, amire van nagyjabol ket darab 3x12x7cm-es fakk van, ide kellene bepasszirozni a megoldast.

Ami meg feltetel lenne, az az, hogy egy relative egyszeru (adapter, USB-C tolto stb.) tapellatassal meg tudja oldani az egesz tapellatast, amiben az aksi cask "plusz", de nem feltetlenul szukseges a mukodeshez.
(#) bbb válasza kalebris hozzászólására (») Feb 16, 2026 /

Akkor te ilyesmit keresel: Bővebben: Link
(#) kalebris válasza bbb hozzászólására (») Feb 16, 2026 /

koszi szepen, hogy foglalkoztal vele.

Igen, tulajdonkeppen igen, csak a parameterek kicsik ezen. 12v 2A kellene kimenetre, es jo lenne ha birna 2-3 oran keresztul, es ahogy elnezem ezeken az aksitarto nem annyira bovitheto.
(#) bbb válasza kalebris hozzászólására (») Feb 16, 2026 /

12V UPS a kulcsszó számodra. Bőven van belőle találat, amit belinkeltem csak egy volt a legolcsóbbak közül.
(#) Bakman válasza kalebris hozzászólására (») Feb 16, 2026 /

Nekem kicsinek tűnik a rendelkezésre álló hely. 12 V, 2 A, 3 órán keresztül 72 Wh energia. 12 V-os akkuból kellene 6 Ah kapacitás úgy, hogy semmilyen veszteséggel, akku elhasználódással és tartalékkal nem számolunk.

Talán megoldható olyan cellákkal, amelyek még éppen elférnek a dobozban az elektronika mellett, már ha gyártanak ilyen méretűeket (nem kerestem).
(#) tothbela válasza kalebris hozzászólására (») Feb 16, 2026 /

Szia!
Az akku gondolom csak áthidaló energiaforrás egy-egy rövid áram kimaradás esetére. Nem nagyon jó amikor elmegy az áram.
Analóg pedálok esetében is gondot okoz egy ilyen malőr, írok egy példát:
A nem true bypass kapcsolós pedálok esetében nem tudni előre, milyen állásban van az alapértelmezett helyzet amikor áram alá kerülnek. Ez mondjuk nem gond, mert beálláskor úgyis végig nézi a gitáros. Egy GSC-3 vezérelte a pedálokat, tehát mindegyiknek bekapcsolt helyzetben kell lennie. Elindul a kisközségi buli majd a felvillannak a nagy lámpák és elmegy az áram. Persze azonnal visszakapcsolják a villanyt, nem telik el csak 10 másodperc. A nagy lámpákat most már inkább kihagyják. A buli elindul, de szegény gitáros az első szünetig úgy játszik, hogy nem ment az eq meg a delay amikor azokat a GSC-3 beiktatta volna. A fényekről meg természetesen nem látja hogy mi megy és mi nem a boardon, örül hogy nem esik le a színpadról. Egy másik kis effekt boardban csak egy Headrush mx-5 pedál, egy wah, meg egy vezeték nélküli szet kapott otthont. Az sem szereti, ha rövid időre is áramszünet van.
Nos, megnézzük hogy meddig mehetünk le a táppal amíg biztosan nem kapcsol le az effekt. Amíg a tápfesz ez felett van, abban a helyzetben marad minden, ahogy be volt állítva. A kis Boss pedálok esetében 5V is bőven elég, legfeljebb ott már nem úgy szól, de megőrzi a beállított helyzetet. A Headrush 10V-on hiba nélkül működött. 8V alatt leállt.
A megoldáshoz nem csináltunk bonyolult tápot, főleg nem mindenféle kapcsolóüzemű konvertereket. A Headrush esetében a tápegység egy alacsony nyitófeszültségű schottky diódán keresztül csatlakozik a pedálhoz, de párhuzamosan egy 3 cellás li-ion csomag is. Tehát valahonnan mindig van áram. Az akkupak egy 12V-os Parkside géphez a Lidl-ből lett vásárolva. A cellákat a belső áramkör védi, nem kell még külön foglalkozni velük. A töltésről a Headrush tápja gondoskodik. Egyetlen kényelmetlenség, hogy az akkut egy kapcsolóval le kell választani amikor nincs rá szükség.
A Boss pedálokhoz egy két cellás akkupak van ugyanilyen módon bekötve. Ha PC elé ülök, tudok rajzot feltenni, telefonról ez nem megy.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2026
(#) kalebris válasza tothbela hozzászólására (») Feb 16, 2026 /

Koszonom szepen az ideszant idot.

A diagramot megkoszonom ha belinkeled.

Annyi elonye van ennek a pedalboardnak, hogy 2 pedal van rajta osszesen, egy wireless receiver, es egy digital multieffekt.

Nem lenne hatalmas problema, hogyha ki birna a koncertet anelkul, hogy aggodni vagy tolteni kellene. a 12v 2A az a maximalis felvetele (gondolom en, mert ilyen adapterrel erkezett), szoval eselyes, hogy kisebbrol is mukodik. A parkside 12V-os aksipakk az jo otlet, abbol a kicsi fajta meg be is fer szerintem ha nagyon muzaj neki.

A 12V-os szerszamgep aksi az jo otlet, utanna jarok, hogy jol milyen uton modon lehet azt toltogetni esetleg usb-c-rol.
(#) kalebris válasza Bakman hozzászólására (») Feb 16, 2026 /

a 2Amper az a max felvetel, folyamatos terheles az talan fele, vagy meg annyi se lesz. USB-C -> 12V es USB-C -> 9V atalakitokkal 3 orat ugy tudott menni egy 20 000 mAh aksipakkrol, hogy nem latszott a toltesjelzon, hogy fogyott volna barmi is. Tervek szerint 10e mAh-val tervezek, de a design engedi tobb aksi bekoteset parhuzamosan a BMS-hez.

Mi ilyet csináltunk. Tehát a Headrush eredeti tápja működteti az effektet, a schottky diódán 0,22V esik csak, de ennyivel úgy is magasabb volt a tápegység kimenete. Az egy nagyáramú kettős dióda, PC tápegységből bontottam. A másik felén keresztül kapcsolódik az akku. Ott van még egy led az áramkorlátozó ellenállással, az azért kell, mert amikor kihúzzuk a rendszert a 230V-ból, az mutatja, hogy még az akkuról megy az effekt. Le kell kapcsolni.

A vezetéknélküli rendszered nem tudom milyen, de nálunk egy LINE6 vevő dolgozik, annak 9V kell. Egy LOW DROP stabkocka van még előtte.

Ez a rendszer nem tudja több órán keresztül ellátni a táplálást, mert az akkupack 2AH kapacitású. Igaz, hogy az effekt meg a vevő együtt nem fogyaszt 1A-t sem, a Bootoláskor kell neki 1,5A, viszont a Li-Ion akku 30%-os töltöttségi szinten már csak 3,7V feszültséget ad le, ami egy 3 cellás pack esetén 11,1V. Ebből még a soros schottki ejt 0,2V-ot, tehát marad 10,9V. A Headrush erről még elmegy, de más effektnél meg kell mérni labortápról hogy meddig tud üzemelni.
Persze nekünk nem akkus a táplálás, csak áramszünet esetére kell hogy ne kapcsoljon ki azonnal. Az erősítő úgy sem szól ilyenkor.
Ha tisztán akkus üzemet szeretnél, akkor nagyobb akkupack kell. Na meg akkor online rendszer. Amit rajzoltál, az olyan. Én offline megoldást rajzoltam.
Ha tisztán akkus üzemmódot szeretnél, mi indokolja a hálózattól való függetlenséget?
(#) kalebris válasza tothbela hozzászólására (») Feb 16, 2026 /

a wireless fogado az 9-12V-ig megeszik mindent.

Az "indok" az annyi, hogy ha mar pedalboard es wireless akkor tok jo lenne, hogy ha nem kellene hoszabbitoval/tapegyseggel szorakozni alapesetben, de ne legyen problema ha elfelejtem feltolteni es talan kevesebb "zaj" jon at ha csak aksirol megy a dolog.

De ha jol ertem, akkor elmeletben az "origi" design az mukodokepes, nincs benne banalis hiba?

Nincs benne komoly hiba. Viszont az xl6009-ud modulból elég egy.
(#) NGY válasza kalebris hozzászólására (») Feb 16, 2026 /

Amennyiben nem követelmény, hogy kizárólag az akkuról mehet a rendszer (amikor is a töltés külön történik), akkor ugyan nem "hiba", de érdemes gondolni rá: ha az akkucsomag mindig on-line, azaz a töltő és a terhelés is egyidejűleg "látja", az megzavarhatja a töltőt, ami hosszú távon az akku károsodáshoz vezethet. A Li-Ion akkuk töltési ciklusának második felének (CV mód) végefelé az akku áramfelvételének csökkenését figyeli és egy adott szint elérésekor lekapcsolja a töltést. Ha viszont az akkun ott lóg a terhelés miközben töltene is, a töltő beleméri a terhelés áramát is, így nem fogja tudni "eldönteni", mikor kell leállítani a töltést.

Az alábbi egyszerű kapcsolás automatikusan leválasztja az akkut a terhelésről, amikor a hálózati adapter feszültsége jelen van. Tölteni azért tud közben ahogy kell, amikor meg a hálózat elmegy, az akku táplálja tovább a terhelést.

Itt USB 5V az adapter és 1db Li-Ion cella az akku, de értelemszerűen skálázható. (A kitakart rész az automatikus töltőáramkör, nincs jelentősége.)

Praktikusan az akku teljesen feltöltött állapotában is [az akku feszültség - FET body dióda nyitófeszültség] <= [a hálózati adapter kimenő feszültség - Schottky nyitófeszültség] legyen. Nem okoz hibát, ha mégsem, de minek járatni az akkut, amikor nem feltétlen szükséges. A 12,6 V-os töltő és 3x 4,2V cella esetén ez amúgy teljesül.

v03_sch.jpg

Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem