Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   868 / 869
(#) vladcepes hozzászólása Sze, 10:32 /

Arduinon Nano

Sziasztok!
Próbáltam keresni ehhez a kérdéshez megfelelő topikot de nem igazán találtam.,de végül is Arduinoval kapcsolatos kérdés lenne. Van egy cockpit racing szimulátorom. Ehhez vettem DC5V WS2812B 5050 RGBIC LEDsort egy 5M/ 300db led. A PC - vel összekötve Arduinon kersztül 9-es lábra kötve a Din-t ,PC-n a SimHub-programban kiválasztottam a Led típusát, kiderült hogy az Arduino Nano csak 150 Ledet enged címezni. Kiválasztottam a maximumot(150 led). Program elindítva játékkal együtt teljesen jól csinálta a dolgát (vagyis a 150 ledre küldte amit kell). Most jön a kérdésem. Mondom bekötöm párhuzamosan öket így lesz 2x150 és akkor mindkét oldalon fogja futtatni amnit kell. De hogy mégjobb legyen, mivel nem olyan hosszú a Cockpit így négyfelé osztottam a Led szalagot.( 2x1,5M és 2x1M)
Kapnak közös 5V , GND (kimértem a szalagnál is-minden rendben) ,viszont a szalagog meg se nyikkannak. Gondoltam megkérdem tőletek,hogy egyáltalán lehet így párhuzamosan kötni négy szálat? Ha nem, tudok valamit tenni vele?
Válaszokat köszönöm!

Cockpit.jpg

(#) HeZ válasza vladcepes hozzászólására (») Sze, 11:10 /

DIn-eket hogy kötötted párhuzamosan? Remélem sehogy. A WS2812B LED-ek igényelnek tápot (0 V & +5 V) és vezérlést a DIn digitális bemenetén. A DOut digitális kimenet a következő LED vezérlésére szolgál. Tehát minden LED (nálad 150 darab) megkapja a tápot, a vezérlő (nálad Arduino Nano) az első LED DIn-jére van kötve. Az első LED DOut kimenete a második LED DIn-jére legyen kötve, így tovább az utolsó, 150. LED-ig. A programban paraméter, hogy hány LED-et kötöttél SORBA (tehát NEM párhuzamosan), mert annyi adatcsomagot kell küldenie a vezérlőnek.
A részleteket a LED dokumentációjában olvashatod.
(#) lalca válasza vladcepes hozzászólására (») Sze, 11:32 /

Ilyesmi kellene neked Bővebben: Link.
(#) vladcepes válasza HeZ hozzászólására (») Sze, 12:14 /

Így kötöttem.

Led.jpg

(#) vladcepes válasza lalca hozzászólására (») Sze, 12:22 /

Köszönöm! Próbálom vadászni hogy Pesten találok e valahol.
(#) vladcepes válasza vladcepes hozzászólására (») Sze, 13:31 /

Most olyat olvastam hogy megoldahtó ez a probléma a A 74HCT125 IC-vel. Ez megoldható?
(#) pittyu2 válasza vladcepes hozzászólására (») Sze, 14:01 /

Szia. Én idáig csak két sort párhuzamosítottam , négyet soha. De minden Din bemeneten sorban
kell 330--470 ohm ellenállás.Lehet hogy túl terhelted a D9 lábat.
(és a programban az egy sorban lévő ledek számát be kell állítani)
A hozzászólás módosítva: Sze, 14:05
(#) vladcepes válasza pittyu2 hozzászólására (») Sze, 14:24 /

Szia! Köszi azt megteszem, akkor kötök minden Din be-re 330--470 ohm ellenállás.(melyik az ideális? vagy mindegy csak e között legyen? ) Elöszőr megpróbálom a szalagokat külön külön, ,ha megy akkor a többit is egyben ,ha nem akkor megpróbálom ezt a 74HCT125 IC-t. Itt Pesten nem találok ilyen Mini TTL Signal LED Erősítő Repeatert .
(#) pittyu2 válasza vladcepes hozzászólására (») Sze, 17:18 /

Minek a Din-re menő jelet erősíteni- vagy formálni(74HTC125)?
Az első LED chipet hajtod meg és ő tolja a jelet a másikba stb.. Max ha kinyírtad az Ardu D9 es lábát én már jártam úgy ) akkor ha lehet átírod a programban másik üres lábra a kimenetet.
(#) vladcepes válasza pittyu2 hozzászólására (») Sze, 19:53 /

Szét szedtem az összes drótot. A szalagok meg kapják az 5,15V - t. Az Arduino meg kapja a közös GND-t. Raktam a Arduino D9 láb után egy 470 ohmos ellenállást próba a Din lábra egyik szalag sem reagál. Aztán át forrasztottam a D9 lábrol D10 re. A Simhub ban be állítottam a D10 lábát fel raktam rá a firmwaret. Így sem mennek a szalagok ?
(#) lalca válasza vladcepes hozzászólására (») Sze, 20:12 /

Ezt most kérdezed?
Gondolom, az arduino forráskódja nincs meg, mert akkor könnyen át lehetne
írni, hogy 4 pinen tolja ki.
(#) Feri007 válasza vladcepes hozzászólására (») Sze, 21:19 /

Ha Adafruit_NeoPixel libet használ a program -ez a leginkább szokásos-, lehet több instance-ot készíteni, különböző Din-ekhez — tehát több, egymástól független WS2812B szalagot is vezérelhetsz egy Arduino-ról. De nem egyszerre fognak frissülnek a szalagok, látható lesz a késés.
PErsze, ha eleve nem szándékozod egyszerre módosítani, működhet a dolog.
A hozzászólás módosítva: Sze, 21:20
(#) HeZ válasza Feri007 hozzászólására (») Csü, 12:38 /

A meghajtó szoftverben (Adafruit_NeoPixel könyvtárban) keresd meg ahol kiküldi az adatot a lábra és ott írj bele másik kimenetek meghajtását is, ekkor több lábon is azonnal ki fogja tolni az adatokat a LED-ek felé.
A hozzászólás módosítva: Csü, 12:42
(#) vladcepes válasza Feri007 hozzászólására (») Csü, 12:42 /

Köszönöm a hozzá szólásokat! Most igazából még nem jöttem rá hogy mi a túróért nem megy. Nem tudom mit használ a program. Nem lehet hibás mind a 4 szalag.(vagyis az 5M-t amit négybe vágtam) Arra figyeltem hogy jó irányba menjen a jel. A tegnap miután át forasztottam a D9 -et a D10-re és így sem ment(persze firmwaret rá raktam- a SimHub on kersztűl) gondoltam meghalt az A. Nanom. Aztán be üzemeltem a szél generátort ez is a Arduino Nanoról megy az működik. Ma megpróbálom egy másik Nanoról a Ledsort.
(#) vladcepes válasza lalca hozzászólására (») Csü, 12:51 /

Csak véletlenül raktam oda a kérdőjelet mielőtt el küldtem az üzenetet.
Nincs nekem külön forrás kodom, hanem a PC-vel miután összedugom a SimHub-on keresztül ki kell választani az Arduinot, ki kell választani a lábkiosztást meg a stb aztán ő fel tolja.
A feladat az lett volna hogy erről az Arduino Nanoról menne a szél generátor L298N- n keresztül,ahogy gyórsul az autó úgy pörögnek a ventillátorok. (ez most működik is), és a Nano pl 9 lábról meg menne a WS2812B szalag az is küldené a jelet a szalagra(attól függ mit állitanék be rajta- ott is pl gyórsulásnál lassulásnál úgy tólja a szalagra a jelet. (ez is ment elsőre amig a szalag egészbe volt). Hogy párhzamosítottam őket ott lehetett valami (pedig vágás-forrasztás után egyből mértem hogy nehogy zárlat legyen).
(#) Josi777 válasza vladcepes hozzászólására (») Pé, 0:46 /

Kipróbáltad már egyesével a ledsorokat?
(#) vladcepes válasza Josi777 hozzászólására (») Pé, 1:09 /

Szét szedtem őket, mármint a közösített drótokat. Új Arduino nanoval próbáltam de semmi meg kapja a +, - 5V de meg se nyikkan, Nem tudom mi lett, mielőtt el vágtam volna és fel ragasztottam volna ment. Arduino nélkül is ki lehet valahogy próbálni a szalagot?
(#) Josi777 válasza vladcepes hozzászólására (») Pé, 1:28 /

Igen, ki lehet próbálni, sőt, ebben az esetben ajánlott is. Az Adafruit Neopixel könyvtárának az egyik példaprogramjával, mondjuk a RGBWstrandtest-el. Ha jó a bekötés a LED szalag, akkor ennek működnie kell. Ami még fontos lehet, hogy milyen minőségű és hosszúságú vezetékkel van csatlakoztatva a LED sor.
(#) pittyu2 válasza Josi777 hozzászólására (») Pé, 2:45 /

Idézet:
„Arduino nélkül is ki lehet valahogy próbálni a szalagot?”

Arduino nélkül-erre kíváncsi vagyok .
(#) Josi777 válasza pittyu2 hozzászólására (») Pé, 5:07 /

Bármilyen mikrokontroller alkalmas a vezérlésére, amire van egy csomó példa.
Pl. PIC-re, de ST-vel is, hogy csak a legnépszerűbbeket említsem.
De valójában nem értem a szándékot a kérdésed mögött. Ugyanis ha tényleg kíváncsi lennél rá, akkor egy egyszerű kereséssel jó sok megoldásra tudnál bukkanni. Egy egyszerű promt-ra:
Idézet:
„Milyen megoldásokat ismersz WS2810B ledsor vezérlésére Arduino platformon kívül?”
meglepően sok megoldást adott a chatbot.
(#) JZoli válasza Josi777 hozzászólására (») Pé, 7:08 /

Szerintem itt elbeszéltek egymás mellett. A kérdező az Arduino nélküli próba alatt (gondolom) sima tápfeszültség ráadásos próbára gondolt. Te meg valamilyen másik "meghajtási" módra gondoltál, és Pittyu2 erre célzott a hozzászólásába, az az, hogy mindenféle vezérlés nélkül nem próbálható ez a LED sor.
(#) proba válasza vladcepes hozzászólására (») Pé, 7:31 /

Emlékem szerint, mikor én kipusztítottam egy ledet, annak a bemenő ellenállása megváltozott. Azt mérheted ohm mérővel. Ha az első led után elvágod a data lábat, és a következőre kötöd a bemenetet, akkor az első led hibáját gyorsan kizárod. Az egész sor szerintem akkor megy tönkre, ha fordított tápot adsz neki. Ami hiba lehet még, az arduinóban valamit átállítottál. Esetleg a szalag és a proc tápja nem egyezik.
(#) vladcepes válasza proba hozzászólására (») Pé, 9:10 /

A bekötést ugyan úgy csináltam, másodjára is mint elsőre. (vagyis amikor tekercsen volt a ledszalag ,letekertem bekötöttem +,- 5V meg a GND közös Arduino pl: 6 láb> Din és ment. Utána csak annyit csináltam ,hogy elvágtam a szalagot ahol kell (forrasztásnál)
De ezek szerint lehet valahol zárlatos lett( pedig azt is kimértem mielött rá adtam volna az áramot)
De ha tegyük fel első led tönkre ment ,akkor az Arduino D6 lábat amire küldtem a jelet hozzá érintem a második vagy akár hányadik led után ahol el lehet vágni a Din résre akkor a további led csík kellene világitson . Vagy nem?
(#) HeZ válasza vladcepes hozzászólására (») Pé, 11:39 /

Nehhhéz... Kérlek légy türelemmel (és én is!!!), mert nehéz elmagyarázni laikusoknak a szívműtét módszerét vagy a 4+ év alatt megtanult elektronikai ismereteket néhány mondatban. Amit lehet hibázni, majdnem mindet elkövettél. Próbáld ki a második LED-től meghajtani a egyesével a szalagokat, paraméterként megadva a LED-ek számát. Nomeg amit elképzelsz, inkább ne tedd meg, hanem kérdezz vagy tönkreteszed az alkatrészeidet... 5V-nál nagyobb feszültséghez meg ne nyúlj...
(#) proba válasza vladcepes hozzászólására (») Pé, 11:58 / 1

Az előtte lévő led Dout-ját azért vágd le. Utána ohm mérő sima utána dióda állás plusz/minuszhoz képest. Ha nincs eltérés a kezdő, és egy biztosan jó között ( én csak a védődiódákat mértem rajta, a többi Mohm tartomány) akkor a programot vallatnám. A ledszám közömbös ( az az ardunió elküldi az elsőnek, az lecsípi a magáét, a többit meg tovább küldi. Így vagy nem ér végig a csík, vagy lesz a végén amelyik csak a levegőt vezérli). Ami még eszembe jutott, remélem a motorok nem erről a tápról mentek/ ill nem voltak rátéve, mert azok még tudnak zavart okozni. Ami még fontos lehet, ha a csíkokat teszteled csak az eredeti demó programmal tedd, elég ha egy változó nem jól van deklarálva, borulhat minden. ( PWM, meg a led együtt működése amúgy sem biztos hogy hibamentes lesz. Mindkettő eléggé időkritikus, ki tudja, a nem általad készített libek mit csinálnak. Tippem szerint a párhuzamosításnak nem lett volna szabad kárt okoznia, sőt működnie kellene. Valami mást rontottál el. ( Din, Dout ot nem keverted össze?)
A hozzászólás módosítva: Pé, 12:03
(#) vladcepes válasza proba hozzászólására (») Pé, 14:44 /

Mindennek külön tápja van. A Ventillátorok 12V-os Adapterről mennek. (nem is voltak bekapcsolva amugy). Most ha majd menni fog (valamikór) ,most amúgy is úgy lesz, hogy a régi Arduino Nanon vannak a ventillátorok, az újról meg majd menni fog a ledcsík. (led csikok). Amikór kipróbáltam újonnan a csíkot, 300 Led ebből a Simhub csak 150 db-t kezel ,így ment is, ahogy gázt adtam, a 150db csíkon föl is ment a jel. Na most amikor el vágtam a szalagot pontosan a forrasztásnál 90 lednél (az elsőnél adott volt a gyári bemenet ) ugyan így csináltam a többinél is csak rá forasztottam a három szálat, és le is szigeteltem mértem ,hogy nehogy zárlatos legyen-és minden rendben. Így lett a 4 szál 2x90 db és 2x 60 db. A Simhub ban is be állítottam a 90 ledet mert most az a maximum/szál. A képen az első led(és a szigetelés-gyári bekötéssel) ott Din van csak takarja a zsugorcső. (az összes így lett csinálva)
Kérdés : Így a szalagon ahol vannak a vágható részek,mielőtt levágnám (a szalag meg kapja a +,- 5V ot, az Arduino D6 lábát oda érintem bármelyik levágható Din bemenetnél a utána lévő ledek nem kellene világítsanak? Ezt csak kérdem.

Led.jpg

(#) Josi777 válasza JZoli hozzászólására (») Pé, 17:20 /

Ebben csak az a furcsa, hogy egy könyvtár ajánlása egyértelművé teszi, hogy szükséges valamilyen logika az életre keltéséhez.
A másik furcsaság, és bocs, hogy neked írom (a félrement dolgok kontextusa alapján), de a kérdés feltevője, akinek van egy mási Nano-ja, kb. 30 perc alatt ki tudná próbálni, szóval ezt nem értem. Inkább tovább gyötri a nehezebb szálat.
A hozzászólás módosítva: Pé, 17:20
(#) proba válasza vladcepes hozzászólására (») Pé, 17:38 /

Ha vágni akarod, minden led után lehet a fehér vonal mentén ( hogy mindkét vége forrasztható maradjon.) Mivel az előző lednek a kimenete ott van, csak az után érinthető oda a bemenethez a vezérlő szál, hogy azt elvágtad. Ha a párhuzamosítás után minden rossz lett, előtte jó volt, akkor mindent jól gondoltál valószínű, de valamit rosszul csináltál. Különösen problémás szokott lenni a több tápfeszültség összekötése, és a testszálak kezelése. Nem szakadt meg a test véletlenül?
(#) wbt válasza Josi777 hozzászólására (») Pé, 17:42 /

Csatlakozom, elhasználtam több ezer WS-t, szerintem itt valami alaphiba lehet. Táppal, csak vezetékdarabbal "vezérelve" is beáll valami (mert statikus, ha egyszer kap valamit). Jó, való igaz, aránylag gyorsan ki lehet lőni is, de a párhuzamosítás, esetleg rossz időzítés nem okozhat "semmit", villog össze-vissza. Lehet ám, hogy az egész már félhalott. Mindenféle ismétlőcsoda nélkül 5m biztos megy, soros ellenállás csak azért kell, hogy ne lője ki az ember a bemenetet, ha nincs tápja a szalagnak. Most már nagyon kíváncsi vagyok, hol van a kutya elásva!
(#) Josi777 válasza wbt hozzászólására (») Pé, 17:56 /

Így van, ez nem egy nagy truváj, itt is rengeted embernek sikerült már megugrania ezt a feladatot, hogy működésre bírjon egy ilyen ledsort. Talán a bináris óra volt a leginkább érintett a témában.
Nekem ez a sztori egyre furább. Mert ugye mit tudunk? Van egy meghajtó (valamilyen szoftver) és van egy maghajtott (ledsor). Mit ismerünk ebből? A ledsort. Nosza, akkor próbáljuk ki azt. De nem, arról szó sem lehet, nézzük egybe ez egészet, nehogy elemenként menjünk sorba
Nem állítom, hogy most is így van, de annyiszor volt már olyan banális hiba, hogy a fél akadémia összeült és végén kiderül, miután szétvésték a falat, háromszor hívták ki az elműt, hogy azért nem világít a szertárban a villanykörte, mert nem volt felkapcsolva a kapcsoló
Következő: »»   868 / 869
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem