Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Biciklilámpa / bringalámpa
Szia! De mi a kérdés?
Én 24-ben vettem, de kikapcsoláskor egyből lekapcsol, egy napig megmarad a töltöttség a szuperkapacitásban. Az állófény gyenge, max egy kátyút lehet vele látni 2m-ről. 5-6km/h-ig zavaróan villog, amíg nagyobb feszültséget nem kap. Testbike-on írtam róla véleményt. Ki akartam szedni a panelt belőle de úgy összerakták, hogy inkább nem erőltettem hátha széttörik. Módosítás nélkül kicseréltem benne a ledet egy hűtőcsillagos luxeonra, az dobott még rajta 2-30%-ot. Árához képest igen jó, ami még ekkora fényerőt tud dinamósban az 15-20 ezertől kezdődik.
Pont ez a bajom, hogy régen minden jobb volt. Amit még 2025 előtt vettem, annak erősebb az állófénye és lekapcsolható. Ami 2025 és azutáni, annak nagyon gyenge az állófénye, nem lehet lekapcsolni, de több, mint egy óráig világít.
Rajtam nem fogott ki, én szét tudtam szedni. Az "üveg" körül belocsoltam izopropil alkohollal, utána sniccerrel óvatosan körbe benyúltam az üveg és a fekete műanyag közé. Roncsolás nélkül sikerült szétszedni. Elkezdtem visszarajzolni a kapcsolást. A kapcsoló egy három állású, két áramkörös tolókapcsoló. Egyik áramkör teljesen megszakítja a kapcsolatot a dinamóval OFF állásban. AUTO és ON állásban továbbkapcsolja egy elektronikus kapcsolónak, ami egy SO-8-as tokban lévő két N-MOSFET tranzisztor. A kapcsoló másik áramköre ezeknek a FET-eknek a gate-jére kapcsol OFF állásban földet, ON állásban +5V-ot AUTO állásban pedig egy IC kimenetét, aminek a bementén a fotodióda van. A kapcsoló egyszerűen nem kapcsolja a superkondenzátor áramkörét. Arra lennék kíváncsi, hogy a régebbi lámpákban ezt hogy oldották meg? Elhagyták a dinamó teljes leválasztását? Még további elektronika volt benne, ami külön a szuperkondenzátort kapcsolja le? Esetleg a kapcsolónak van egy harmadik áramköre is? A LED vezérlése is érdekes. Nincs benne semmilyen visszacsatolás és/vagy áram érzékelés. Egyszerűen egy PWM jellel van kapcsolgatva. Van egy dióda-ellenállás-kondenzátor áramkör, ami a bejövő feszültséget detektálja. A PWM kitöltési tényezője ennek a jelnek a függvényében változik. Ha nincs, vagy kicsi a feszültség, akkor 1usec ON, 8usec OFF állapot van. Ha a bejövő feszültség eléri a 2Voltot, akkor a kitöltési tényező megváltozik, 5.5usec ON, 3.5usec OFF.
Ha sikerül visszafejteni teljesen, akkor könnyebb lesz megérteni.
Valamivel csak korlátozza a LED áramát. Valami zener kell hogy legyen benne, mert azzal nem számolhattak hogy minden generátorban van beépített zener, akkor sok lenne a garanciális csere... Vagy valami soros induktív reaktancia korlátozza a frekvencia függvényében a LED áramot és a PWM körnek meg egy előtétellenállásos tápja lehet sokkal kisebb teljesítményű zenerrel. Nekem nem ért ennyit 4500Ft-ért. Szükségmegoldásnak jó volt, de a LED nem hiszem hogy lényegesen többet tudna még akkor sem, ha a névleges 1,8W-ot sikerül feljebb piszkálni. Mondjuk ezek alapján a kitöltési tényezőt feljebb húznám 80-90%-ra, alapesetben alig melegedett. A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2026
A generátor eleve csak véges nagyságú áramot tud adni, ez már önmagában is korlátozza a LED áramát. A fordulatszámmal arányosan növekszik a frekvencia is, emiatt a generátor tekercsének induktivitása egyre nagyobb impedanciát képvisel, és erősen korlátozza a maximális áramot. Konkrétan egy bizonyos fordulatszám felett, a LED fényereje nem növekszik tovább a fordulatszám emelésével. A generátorban levő zener (ha van beépítve) a maximális feszültséget korlátozza egy (érintésvédelmi szempontból) biztonságos értékre.
Ez tiszta, le is mértem korábban 31mH körül van. De így is képes 650mA körüli áramra, az említett lámpában lévő LED szerintem 150-200mA-nél nem kérhet többet, vagyis kellhet további korlátozás, ha más nem a kitöltési tényező.
Az enyémben gyárilag nincs zener, de úgy tudom nem pl. 50VAC-nál korlátoz, hanem inkább elfűti a teljesítményt a generátor névleges feszültsége fölött egy kicsivel. Például 6V-os dinamónál 7V-os határolással. A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2026
kb 80-90 %-ban sikerült visszafejteni. Egyelőre csak papíron van meg a kapcsolási rajz, de majd megrajzolom valami programmal. Nem sikerült minden alkatrészt pontosan beazonosítani. Az automata kapcsolást végző IC-n semmilyen felirat nincs. SOT23-6 tokos IC. Lehet, hogy csak egy feszültség detektor, de lehet akár mikrokontroller is. A LED meghajtó IC szintén SOT23-6 tokban van, "05020" vagy "0502D" felirat van rajta, de ezt sem sikerült beazonosítani. A lábkiosztás alapján simán lehet mikrokontroller is, 2-es láb föld, 5-ös láb +5V.
Ebben a lámpában van Zener, de a lámpa kikapcsolt állapotában nincs az áramkörben. (azt sem sikerült beazonosítani pontosan a rajta lévő feliratból) A szuperkondenzátor csak egy 1N4148 diódán keresztül kapcsolódik az egyenirányított, szűrt tápra, ezért gondolom, a Zener 6V-os lehet (a Szuperkondenzátor 1F 5.5V). Természetesen a LED-del van sorban egy induktivítás, 100uH. A LED meghajtó már egyenirányított, szűrt tápról működik, a generátor fordulatszáma csak kis sebességnél, és addig okoz villogást, amíg a kondenzátorok fel nem töltődnek. A LED kapcsoló frekvenciája állandó, 110kHz körüli érték. Csatolom az oszcilloszkóp ábrákat a LED meghajtó IC kimenetén normál és állófény módban.
Sajnos nem túl élesek a képek. Aztán pár alkatrészt kiforrasztottam, hogy jobban lássam, mi hova megy, azok már élesebbek.
Visszarajzoltam a kapcsolást. Pár megjegyzés:
Nem sikerült minden alkatrészt azonosítani. U3 nincs rajta semmilyen felirat U4, Q4 nem találtam meg a rajta lévő felrat alapján sem SMD kondenzátorokon nincs jelölés, megmérni csak kiforrasztás után lehetne, mert több kondenzátor is párhuzamosan kapcsolódik. Ez egy 2025-ben vásárolt lámpa. A régebbi másképp működik, ezért a kapcsolása is más lehet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |