Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3690 / 3690
(#) Alkotó hozzászólása Szo, 15:02 /

Sonka

Mitől függ egy sonkánál, hogy azt "nyersen" lehet/kell enni, vagy előtte sütni/főzni szükséges?
Van erre a terméken olvasható varázs-szó, vagy egyéb utalás, ami alapján e kérdés egyértelműen eldönthető?
"Békebeli, lassan pácolt, nyers, darabolt, vákuumcsomagolt" felirat van a sonkámon.
(#) Alkotó hozzászólása Szo, 15:12 /

Sonka

Előző hozzászólásom eltűnt, ezért újra írom.
Mitől függ, honnan lehet tudni, hogy egy sonka ehető-e nyersen, vagy meg kell sütni/főzni.
Amit vettem azon ez olvasható? "békebeli, lassan pácolt, nyers, darabolt, vákuumcsomagolt".
(#) zolika60 válasza Alkotó hozzászólására (») Szo, 18:31 /

Az olyan mint a szalonna. Eheted nyersen is és főzve is. Én főzve jobban szeretem.
(#) szs hozzászólása Szo, 18:36 /

Ismét hiba?

Na, most én jartam úgy: latom a főoldalon, hogy írtok a topikba, (Alkotó is, Zolika60 is) de nem látom az új hozzászólásokat mégsem...
Külön érdekesség, hogy egyeb topikoknál igen, csak ennél ez egynél nem.

A beírásom után viszont megjelent.
Biztos, hogy központi hiba, és eleg friss (par napja jelentkezett másnál is)
A hozzászólás módosítva: Szo, 18:38
(#) tki válasza zolika60 hozzászólására (») Szo, 18:44 /

Igazából a kiadós érlelés páclében lenne a kulcsfogalom, az képes eléggé kiölni az esetleges baktériumokat. Hogy a "lassú pácolás" ugyanaz-e, nem tudom. Elvileg se a pácolás, se a hideg vagy meleg füstölés (csak a forró) nem elég a biztonsághoz. De mivel ma minden iparilag tele van nyomva nitritekkel (főleg E250-nel), ezek után lehet, hogy esélyük sincs a baktériumoknak életben maradni, de annak sem, hogy egészséges bolti sonkát vagy más húskészítményt egyél. (És ez nem fóbia vagy kényeskedés, nagy ritkán engem sem érdekel.) A főzéstől mellesleg sokkal-sokkal jobb íze és állaga lesz még a főtt és füstölt-főtt sonkának is, vagyis nem érdemes lespórolni.
A hozzászólás módosítva: Szo, 18:47
(#) Ge Lee válasza tki hozzászólására (») Szo, 20:27 / 1

Pláne még melegen milyen finom amikor kiveszed a vízből. Utána számomra már nem olyan jó. Na meg a saját készítésű torma hozzá a kertből, ahhoz képest a bolti torma egy vicc.
(#) Alkotó válasza zolika60 hozzászólására (») Szo, 21:07 /

Megkóstoltam, és finom volt alaphelyzetben is, de rágni kellett a hajszálvékony szeletet is. Megfőztem. Így az íze szinte ugyanolyan, csak sokkal-sokkal puhább.
Ahol a színhús van, ott nekem egy kicsit száraz, de ahol zsírosabb résszel találkozik, az maximálisan a kedvemre való.
(#) sany válasza Ge Lee hozzászólására (») Szo, 21:34 /

Nagypapàm is mindig a kertit ette, szerintem nem is tudta, hogy kapható a boltba.
(#) SzervízMacska válasza Alkotó hozzászólására (») 1:13 /

Babérlevél kell a főzőlébe gazdagon, és ha szereted, hagyma félbevágva, hajával együtt. Feketebors, és szükség esetén só. Az egész családunk így csinálta. Isten nyugosztalja Őket. És főzés közben villával ellenőrizték, hogy elég puha-e már…
(#) Ge Lee válasza SzervízMacska hozzászólására (») 8:47 /

A babérlevéllel inkább óvatosan, viszont fokhagyma az mehet bele akár 5-6 gerezd is, én minden gerezdet még félbe is szoktam vágni. De ezen nem veszünk össze.
(#) Remci válasza tki hozzászólására (») 11:49 /

Idézet:
„Elvileg se a pácolás, se a hideg vagy meleg füstölés (csak a forró) nem elég a biztonsághoz”

Miért is? Disznóvágás után, mi a sonkákat,szallonákat jól besózva tároljuk edényben, hűvös helyen,4-6 hétig. Az időpont a cucc méretétől függ. Persze hetente meg vannak forgatva,hogy a só,sós lé jól átjárja. Majd mikor letellik az idő, langyos vízzel átmossuk, 1-2 napig a levegőn szikkad és mehet a füstölőre. 8-9 órát szoktam füstölni bükkfa fűrészporral, majd mehet a hűvös spejzba. Fogyasztani 2-3 hónap után szoktuk.
A hozzászólás módosítva: 11:50
(#) tki válasza Remci hozzászólására (») 12:11 /

Mert az csak a gondolat egyik fele, már leírás után tudtam, hogy inkább szájbarágósan kellett volna - pont ezért. Természetesen egy másikkal volt szembeállítva 18 és háromnegyed szóval előtte: "kiadós érlelés páclében", ami viszont megfelelő módszer. Ti is valami hasonlót csináltok.
A hozzászólás módosítva: 12:13
(#) szs válasza Alkotó hozzászólására (») 19:31 /

Semmitől sem. Azaz: attól függ, hogyan szereted.
Nejem épp tegnap főzte, mert ő úgy jobb szereti. Én, mint fogatlan azért megkóstoltam. Finom így is.
Következő: »»   3690 / 3690
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem