Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3690 / 3691
(#) Alkotó hozzászólása Szo, 15:02 /

Sonka

Mitől függ egy sonkánál, hogy azt "nyersen" lehet/kell enni, vagy előtte sütni/főzni szükséges?
Van erre a terméken olvasható varázs-szó, vagy egyéb utalás, ami alapján e kérdés egyértelműen eldönthető?
"Békebeli, lassan pácolt, nyers, darabolt, vákuumcsomagolt" felirat van a sonkámon.
(#) Alkotó hozzászólása Szo, 15:12 /

Sonka

Előző hozzászólásom eltűnt, ezért újra írom.
Mitől függ, honnan lehet tudni, hogy egy sonka ehető-e nyersen, vagy meg kell sütni/főzni.
Amit vettem azon ez olvasható? "békebeli, lassan pácolt, nyers, darabolt, vákuumcsomagolt".
(#) zolika60 válasza Alkotó hozzászólására (») Szo, 18:31 /

Az olyan mint a szalonna. Eheted nyersen is és főzve is. Én főzve jobban szeretem.
(#) szs hozzászólása Szo, 18:36 /

Ismét hiba?

Na, most én jartam úgy: latom a főoldalon, hogy írtok a topikba, (Alkotó is, Zolika60 is) de nem látom az új hozzászólásokat mégsem...
Külön érdekesség, hogy egyeb topikoknál igen, csak ennél ez egynél nem.

A beírásom után viszont megjelent.
Biztos, hogy központi hiba, és eleg friss (par napja jelentkezett másnál is)
A hozzászólás módosítva: Szo, 18:38
(#) tki válasza zolika60 hozzászólására (») Szo, 18:44 /

Igazából a kiadós érlelés páclében lenne a kulcsfogalom, az képes eléggé kiölni az esetleges baktériumokat. Hogy a "lassú pácolás" ugyanaz-e, nem tudom. Elvileg se a pácolás, se a hideg vagy meleg füstölés (csak a forró) nem elég a biztonsághoz. De mivel ma minden iparilag tele van nyomva nitritekkel (főleg E250-nel), ezek után lehet, hogy esélyük sincs a baktériumoknak életben maradni, de annak sem, hogy egészséges bolti sonkát vagy más húskészítményt egyél. (És ez nem fóbia vagy kényeskedés, nagy ritkán engem sem érdekel.) A főzéstől mellesleg sokkal-sokkal jobb íze és állaga lesz még a főtt és füstölt-főtt sonkának is, vagyis nem érdemes lespórolni.
A hozzászólás módosítva: Szo, 18:47
(#) Ge Lee válasza tki hozzászólására (») Szo, 20:27 / 1

Pláne még melegen milyen finom amikor kiveszed a vízből. Utána számomra már nem olyan jó. Na meg a saját készítésű torma hozzá a kertből, ahhoz képest a bolti torma egy vicc.
(#) Alkotó válasza zolika60 hozzászólására (») Szo, 21:07 /

Megkóstoltam, és finom volt alaphelyzetben is, de rágni kellett a hajszálvékony szeletet is. Megfőztem. Így az íze szinte ugyanolyan, csak sokkal-sokkal puhább.
Ahol a színhús van, ott nekem egy kicsit száraz, de ahol zsírosabb résszel találkozik, az maximálisan a kedvemre való.
(#) sany válasza Ge Lee hozzászólására (») Szo, 21:34 /

Nagypapàm is mindig a kertit ette, szerintem nem is tudta, hogy kapható a boltba.
(#) SzervízMacska válasza Alkotó hozzászólására (») Vas, 1:13 /

Babérlevél kell a főzőlébe gazdagon, és ha szereted, hagyma félbevágva, hajával együtt. Feketebors, és szükség esetén só. Az egész családunk így csinálta. Isten nyugosztalja Őket. És főzés közben villával ellenőrizték, hogy elég puha-e már…
(#) Ge Lee válasza SzervízMacska hozzászólására (») Vas, 8:47 /

A babérlevéllel inkább óvatosan, viszont fokhagyma az mehet bele akár 5-6 gerezd is, én minden gerezdet még félbe is szoktam vágni. De ezen nem veszünk össze.
(#) Remci válasza tki hozzászólására (») Vas, 11:49 /

Idézet:
„Elvileg se a pácolás, se a hideg vagy meleg füstölés (csak a forró) nem elég a biztonsághoz”

Miért is? Disznóvágás után, mi a sonkákat,szallonákat jól besózva tároljuk edényben, hűvös helyen,4-6 hétig. Az időpont a cucc méretétől függ. Persze hetente meg vannak forgatva,hogy a só,sós lé jól átjárja. Majd mikor letellik az idő, langyos vízzel átmossuk, 1-2 napig a levegőn szikkad és mehet a füstölőre. 8-9 órát szoktam füstölni bükkfa fűrészporral, majd mehet a hűvös spejzba. Fogyasztani 2-3 hónap után szoktuk.
A hozzászólás módosítva: Vas, 11:50
(#) tki válasza Remci hozzászólására (») Vas, 12:11 /

Mert az csak a gondolat egyik fele, már leírás után tudtam, hogy inkább szájbarágósan kellett volna - pont ezért. Természetesen egy másikkal volt szembeállítva 18 és háromnegyed szóval előtte: "kiadós érlelés páclében", ami viszont megfelelő módszer. Ti is valami hasonlót csináltok.
A hozzászólás módosítva: Vas, 12:13
(#) szs válasza Alkotó hozzászólására (») Vas, 19:31 /

Semmitől sem. Azaz: attól függ, hogyan szereted.
Nejem épp tegnap főzte, mert ő úgy jobb szereti. Én, mint fogatlan azért megkóstoltam. Finom így is.
(#) Alkotó válasza szs hozzászólására (») Hé, 10:54 /

Ritkaság, de gyakorlatilag minden megszólaló hasonló álláspontot képvisel. Én a sonka témában csak az evés oldalon tudok értő módon becsatlakozni, ezért megkérdeztem egy hentest (alkalmanként vásárolni szoktam tőle), aki maga is készít és árul sonkát. Cseverésztünk egy kicsit, próbálom összefoglalni miket mondott:
- A sóban hempergetés kivonja a nedvességet a húsból, szélsőségesen kiszárítja (ezért tartósít). Ettől kemény és rágós lesz, ezért kell ebből hajszálvékony szeleteket vágni, mert egyébként nem lehetne elrágni, viszont az íze nagyon koncentrált.
- A sós vízben való áztatás (pácolás) az szerinte barbárság, olyat nem szabad semmilyen hússal csinálni. Ráadásul olyan sós lesz tőle, ami már szinte ehetetlenné teszi.
- A füstölés az többfajta is lehet, elsősorban egy jellegzetes ízt ad a húsnak. Gyümölcsfák füstjeivel különös aromákat tudnak elérni. A meleg füstnek is van szárító hatása. Manapság a füstölés tartósító hatása körül vannak viták, állítólag minimális.
- A főzés megpuhítja a húst, mert visszaad valamennyi vizet. Fűszerekkel lehet terelgetni valamilyen irányba az ízeket, de szerinte a sima vízben főzés is tökéletes eredményt ígér. Fontos, hogy lassan kell melegíteni, nem szabad gyorsan felforralni, és utána is éppen csak forrjon a víz.
Nálam a sima vízben megfőzött sonka egyértelmű tetszést aratott, mindenkinek ízlett.
(#) bbb válasza Alkotó hozzászólására (») Hé, 12:57 /

Ha a főzőlében hagyod kihűlni, akkor még puhább, zamatosabb lesz.
(#) Skori hozzászólása Kedd, 15:41 /

Autó vizsgázatás

Régen volt olyan szabály, hogy ha a műszaki lejáratát megelőzően, de 2 héten belül vizsgázott az autó, akkor az eredeti lejárati dátum alapján állították ki a műszaki érvényességét. Ezt most is így van, vagy változott? A lejárat előtt mennyi idővel érdemes műszaki vizsgára vinni az autót?
(#) tki válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 15:43 /

Még a fekete retek, ami szerintem kiment a divatból, pedig szeretem. Kicsit ünnepi a hangulata számomra.
(#) Gabtronic válasza Skori hozzászólására (») Kedd, 15:52 / 1

Ha maximum 30 nappal előtte viszed el, akkor az eredeti dátumot írják be.
(#) bbb válasza Gabtronic hozzászólására (») Kedd, 16:05 / 1

Ahogy Gabtronic is mondja. Figyelj oda, hogy nem egy hónap, hanem pontosan 30 nap! Ha 31 nappal előtte viszed el, akkor buksz vele 31 napot, mert a vizsga dátumát írja be a KÖKIR automatikusan. Ha 30 napon belül viszed, akkor automatikusan a lejárati dátum +2 év (vagy annyi év, amennyi az adott járműkategóriára vonatkozik).
(#) tki válasza bbb hozzászólására (») Kedd, 17:45 /

És előtte még meg kell venni a sonkát.
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Kedd, 18:56 /

Ahogy előttem már leírták. Én a múlt héten vittem, 3 héttel a lejárat előtt, de attól a naptól él az új amikortól eddig is, nem akkortól amikor vizsgázott. Azért csinálom mindig így, hogy ha netán gond lenne vele, akkor legyen mér rá idő a hibát orvosolni, és ne kelljen útvonalengedéllyel nyűglődni.
Mondjuk én olyan helyre hordom ahol korrektek, és soha nem bukik meg az autó, mert ha netán gond lenne vele akkor még közben szólnak, hogy akkor ezt a vizsgát most félbe hagyjuk, és vigyem vissza ha a hiba ki lett javítva, vagy kijavítják akár ők is, nyilván a 15-20 ezres rezsióradíjjal számolva.
Kisebb gondokon nem szoktak fennakadni, volt hogy ki volt égve az izzó a rendszámtábla világításban, kicserélték, nem kértek érte semmit, meg mondták hogy nem ártott volna előtte megnézni. Meg is néztem mindent, de az pont kimaradt...
(#) bbb válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 19:30 /

Nekem az volt csodás, mikor leálltam vele a vizsgahely előtt, minden rendben volt. Elintéztem a papírmunkát, begurultam vele az aknára és kiégett az egyik tompított Mit ne mondjak, nagyon örültem neki, hiszen "könnyű" cserélni. Mindössze három csavart kell kitekerni, hogy kivehessem a fényszórót (aminek meg mindenféle forgatótrükkje van, hogy kijöjjön a helyéről), s utána már hozzá is férni, vissza meg ugyan úgy...
Mondjuk vicces, hogy az angol i30 fórumon az egyik srác emiatt a lökhárítót is leszedte. Miután fényképekkel dokumentálta egy topikban, akkor megmondtam neki hogyan szedje ki a lökhárító levétele nélkül

De azt is imádom, hogy ilyenkor mindent fel kell rakni az autóra, azaz a levehető vonóhorgomat is. Persze az egyik alkalommal olyan jól sikerült a mutatvány, hogy közben megrándítottam az alkarom - élmény volt úgy hazavezetni sötétben, hatalmas forgalomban, télen. Még öcsémet is hazavittem közben, de egy idő után nem bírtam tovább a fájdalommal és meg kellett állni egy patikánál. Naná, hogy kérdés nélkül adtak fájdalomcsillapító kenőcsöt, ami mogyoróbázisú (ha lenne rá allergiám, el is patkoltam volna tőle). Szerencsétlen patikusnő csak pislogott, mikor ott helyben ledobtam a pulcsit és végigkentem a bal karom, hátha használ is a krém Miután felszívódott, a második adag kezdett el működni, de azt már a parkolóban a hidegben kentem fel...
A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:31
(#) KU202M válasza Skori hozzászólására (») Kedd, 19:31 /

Nekem már 10 éve "május 31." a lejárati nap. Ha május bármelyik napján viszem vizsgázni (ahogy az lenni is szokott), akkor május 31. lesz a következő lejárati nap. Én úgy tudom, hogy minden lejárati nap valamelyik hónap utolsó napja. Tehát abban a hónapban bármelyik napon viheted vizsgára a gépjárművet.
(#) sany válasza tki hozzászólására (») Kedd, 19:40 / 1

Én még szoktam ültetni, igaz olyanok, mint a golflabda. Szintén nagypapám is szerette. Lereszelte, kenyér mellé. Meg volt a vacsora.
(#) bbb válasza KU202M hozzászólására (») Kedd, 20:16 /

Idézet:
„Én úgy tudom, hogy minden lejárati nap valamelyik hónap utolsó napja. Tehát abban a hónapban bármelyik napon viheted vizsgára a gépjárművet.”
Rosszul tudod. Nekem például a következő esedékessége 2026.12.14. Az bizony hó közepe S a fontos a 30 nap, nem 31, nem egy hónap még véletlenül se! Volt kollégám (azóta nyugdíjas már) járt úgy, hogy 31 napos hónap miatt bizony pórul járt és bukott egy hónapot... Persze, ha nem utólag kezdett volna el pattogni, hanem előre kérdez, vagy menet közben kéri a vizsga felfüggesztését, akkor nem bukik vele. Sajnos a jogszabályban nincs rugalmasság, ott 30 nap szerepel, így a KÖKIR rendszer is ehhez alkalmazkodik.
(#) szs válasza bbb hozzászólására (») Kedd, 20:43 /

Idézet:
„bukott egy hónapot... ”

Jó-jó, de valójában nem bukott egy hónapot. Ugyanúgy 2 évre kapta, mint ahogyan kell, nem? Inkább mondjuk úgy hogy nem nyert 30 plusz napot.
Én emiatt biztosan nem kértem volna a vizsga felfüggesztését
(#) KU202M válasza bbb hozzászólására (») Kedd, 20:44 /

Ez érdekes. Persze, néha megtréfál az emlékezet... Amikor megvettem a mostani autómat, tuti, hogy nem május 31. volt az akkori vizsga napja. Valamikor akkortájt változott a műszaki vizsga rendje, és mindenkinél annak a hónapnak a végéig hosszabbodott meg, amelyikben azelőtt levizsgázott. De lehet, hogy rosszul emlékszem. Tehát neked az van a forgalmidban, hogy 2026. 12. 14?
(#) szs válasza KU202M hozzászólására (») Kedd, 20:53 /

Nem ellentmondani akarok okvehlen, mer LEHET hogy volt úgy valaha.
De most biztossn nem november 30 vsn írva a forgalmimba.
Kiballagni lusta vagyok, de mindjárt megpróbálok utananézni.
(#) KU202M válasza szs hozzászólására (») Kedd, 20:58 /

Nem is veszem ellenkezésnek, de az biztos, hogy az előző kocsinál mindig kicentiztem a vizsgáztatás napját, hiszen így is szépen előretolódott kétévente a vizsga időpontja, mert akkor azt a napot írták következőnek két évvel későbbire, amikor vitted vizsgázni. Aztán ez valahogy úgy változott, hogy abban a hónapban bármelyik napon vihetted vizsgázni, és hónap végéig lett érvényes vizsga. Én így emlékszem.
(#) zolika60 válasza szs hozzászólására (») Kedd, 21:05 /

Nekem könnyű megjegyezni. Pont a születésnapomon jár le. Mint a többi okmányom.
Következő: »»   3690 / 3691
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem