Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop akkumulátor

Témaindító: Valteri, idő: Jún 6, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   27 / 27
(#) uniman válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 11, 2024 /

Felejtős... A hardver ára 5000 dollár (régebben kínálták a neten)...érdekel? Talán néhány típust olcsóbban is meglehet "hekkelni"...
2 db akkut érdemesebb felújítattni az erre szakosodott szakboltokban... de annyira sokat nem lehet spórolni az utángyártott akkupakkohoz viszonyítva.
(#) Ge Lee válasza uniman hozzászólására (») Nov 19, 2024 /

Így van. Megoldottam, működik, semmibe nem került.
(#) Tomi94 hozzászólása Máj 20, 2026 /

HP ZBook akkumulátor csere

Sziasztok!

Van egy HP ZBook 15 G3-as laptopom, még előző cégtől vehettük meg selejtezés után. Nagyjából egész aktív létében dokkolón/töltőn volt, telepről szinte sosem ment. Ennek ellenére, vagy épp ezért, az akkuja nincs a legjobb formában.

- Egyrészt már kb. 30%-os töltöttségnél előfordul, hogy nagyobb pillanatnyi terhelésre azonnal elsötétül a képernyő, és leáll a gép. (Ha a töltő csatlakoztatva van, akkor semmi baja, gyors és stabil.)
- Másrészt leállítva is gyorsan 0-ra merül, 1-2 hét után már beindítani is csak úgy lehet, hogy töltőre dugom, várok pár percet, majd kb. fél-1 percig nyomva tartom a bekapcsoló gombot (ezt egy ismerősöm mutatta, hogy így lehet "resetelni", mikor először szembesültem a problémával pont éles helyzetben, rendezvény előtt). Ilyenkor a Windows is 0-t mutat betöltést követően.

A hp diagnosztikai program is azt mutatja, hogy a gyári 90Wh-ból nagyjából 50Wh kapacitás maradt, ami bőven az elhasználódott kategóriába esik már.

Kérdésem az lenne, hogy a fenti, "gyors lemerülésen" túlmutató hibák is egyértelműen az akkura vezethetők vissza, vagy lehet más oka is, amit egy akkucsere sem old meg? Jó lenne elkerülni azt a kimenetelt, hogy megveszek 20 ezer környékén egy csereakkut, és mégsem lesz jó a gép vele.

Továbbá van-e bevált forrás, üzlet, ahol jobban bízhatok az utángyártott akku normális minőségében? (Gyárit gondolom, ennyi év elteltével már nem érdemes venni többért, úgyis félig tönkrement már a raktárban állva.)
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2026
(#) Ge Lee válasza Tomi94 hozzászólására (») Máj 20, 2026 /

Nem egy egyszerű dolog ez a laptop akku kérdés. Vetem egy használt laptopot, az akkuja kuka ( azért dobták ki tőlünk nyugatabbra és hozta be a lomis). Szétbontottam, a 8 cellából 6 cella 0V-os kettő meg 0,3V-os, mondom ezekkel nem érdemes már próbálkozni sem. Kiszedtem a cellákat, tettem a BMS-re külső cellákat hátha elindul velük, természetesen nem, mert ahhoz a BMS-t is át kellene programozni ami nekem nem megy.
Jó, akkor vegyünk utángyártott akkut. Vettem, 12500 pénz volt. ment 1 év 2 hónapot, majd egyszer csak nem ad életjelet az akku, a laptop nem tölti. Szétszedem, a 8 cellából 2 cella 0V-os (4s2p), a többiben még volt valamennyi. Mondom úgyse lesz jó, de hátha, a 8 cellából csináltam négyet, mondom ha elindul lesz egy gyengébb kapacitású akkum. Láss csodát, az utángyártott akku BMS-e elindult, nem kellett programozni sem. Ment pár hónapot, majd újra nem tölti a laptop az akkut. Szétszedem, ugyanaz a cella (második) 0V-os ami először is bedöglött. A BMS simán megölte a második cellasort ismét.
A legtöbb utángyártott akkuba eleve gagyi cellákat tesznek, de önmagában nem ez a bosszantó, hanem az, hogy ha ritkábban használod, akkor simán tönkreteszi a BMS a jó akkut is, mert addig balanszol amíg nullára nem viszi valamelyik cellát. Pedig ugye, pont azért van a BMS hogy ez ne történhessen meg.
A másik laptopomra (Lenovo) is nagyon oda kell figyelnem, hogy ha nem használom pár hétig akkor töltsem, mert ott is teljesen lemerül az akkupakk állásában is. Vicc...

Szét kellene első körben szedned az akkut, megpróbálni célműszerrel rámérni a cellákra, aztán vagy tudsz kezdeni velük valamit vagy nem. Állítólag az a járható út, vagy az sem, hogy "menet közben" cserélsz cellát, azaz a gyengével párhuzamosan kötöd először a jót, és csak utána kötöd ki a gyenge cellát, akkor nem áll le végleg benne a BMS.
(#) uniman válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 20, 2026 /

Ebben másféle akkupakk van, nem a "hagyományos" Li-Ion cellás.
Tomi94-nek: A gyári akku nem azt jelenti, hogy a tegnap nem gyárthattak belőle "frisset"...
(#) kendre256 válasza uniman hozzászólására (») Máj 21, 2026 /

Nem látom, hogy ez mitől lenne más, rá is van írva, hogy Li-ion. Csak ebben nem hengeres a lítium cella, hanem "zacskós", de a működése ugyanaz. Ugyanakkora feszültsége van cellánként, ugyanúgy kell tölteni, kisütni, ugyanúgy kell balanszolni.
(#) Tomi94 válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 21, 2026 /

Gondolom arra a különbségre utalt csak, hogy ezekben már nem olyan egyszerű egyedi cellákat cserélgetni, mint a régebbiekben, amik gyakran szimpla 18650-es cellákból épültek fel.
(#) Tomi94 válasza uniman hozzászólására (») Máj 21, 2026 /

Közben megtaláltam a gyári forrást is: közel 70 ezer Ft, szemben a 20-25 közti utángyártottal. Na most anno a céges flottában szinte biztosan nem spóroltak volna ezen, de magánemberként elgondolkodom azért egy ekkora kiadáson, még ha a gép simán 200 felett kerül meghirdetésre ma is. Főleg úgy, hogy aránylag keveset is használom, mert otthon a nappaliban van egy asztali PC is. Tulajdonképp csak lecsaptam a lehetőségre, amikor a használtpiaci árának is a töredékéért kiárusította a cégünk.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2026
(#) uniman válasza Tomi94 hozzászólására (») Máj 22, 2026 /

11525-ért is van utángyártott...
Igen a "zacskós" cellák nehéz beszerezhetősgére gondoltam. Meg, ha sikerülne is kicserélni egyet, a többi is gyengélkedhet. Meg az egyébb esélyeket a sikertetlenségre most nem említem.
Kétlem, hogy a fenti új akku árért beszerezhető 3 db 9000 mAh-as cella...ha egyáltalán kapható pont olyan méretben.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2026
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 22, 2026 /

Próbáltam ezt a módszert, nem jött be. Először párhuzamosan kapcsoltam az újakat, utána bontottam a régieket. Szóval nem esett nullára egy pillanatra sem a BMS feszültsége, mégis kiírta a lapos hogy nem jó az akku. Egy tablet esetében ami webrádióként üzemel is hasonló a helyzetem. Az eredetileg 4Ah körüli akkura párhuzamosan egy diódán keresztül folyamatos 5VDC feszültség kapcsolódik, azaz az akku feszültsége 4-4,2V között stagnál. Mégis a tablet jelzi hogy folyamatosan esik a töltöttségi szint, majd egyszer kiírja hogy le fog kapcsolni és lekapcsol. Ha utána bekapcsolom, ismét 100%-ot mutat és megint elmegy pár napot. Ha viszont az USP csatlakozón keresztül kapja az 5V-ot, akkor hetekig marad a 100%-os töltöttségi szint, nem akar lekapcsolni. Csak az a gondom vele, hogy akkor nem férek hozzá az USB porthoz. Az meg kellene, mert nem a 3,5-ös jack kimenetet használom, hanem egy külső hangkártya SPDIF kimenetéről megy egy koax kábel a szoba túloldalára, ahol egy SPDIF to RCA átalakítóról megy azerősítőbe a jel.
Azóta lecseréltem a tabletet egy normálisabbra, aminek van olyan funkciója, hogy OTG közben tölteni is lehet.
A külső hangkártya két okból kellett. Egyrészt nem csak webrádió, hanem főleg FLAC állomány szól róla, így aztán jobb a hangminőség. De van egy sokkal zavaróbb dolog is ami ezt indokolta. Ha maxra húzom a hangerőt, egy igő után bejelenti az android, hogy károsodni fog a hallásom, majd lehalkítja a tabletet.
Szóval az akku töltöttségét mégha a feszültséget méri is, akkor is szoftverből generálja. Bosszantó. Pedig szerettem volna olyan megoldást, hogy egy laptop alá egy irgalmatlan hatalmas akkucsomagot szerelek. 3D nyomtatóval egy másik feneket gyártani a laposhoz, benne sok-sok 18650-es cella. Ezt kötni össze a gyári akkuval, így napokig el tudna járni. Engem nem zavarna ha 2cm-el vastagabb, mert nem a komfortérzet az lényeg, hanem a mobilitás.
(#) uniman válasza tothbela hozzászólására (») Máj 22, 2026 /

Persze, hogy kíírta, hiszem már a management (pl. BQ series) IC beírta a memóriájába a celláról az infókat. Persze azt át lehet írni...
Sajnos a "hogyanról" hallgatás van: Bővebben: Link
(#) tothbela válasza uniman hozzászólására (») Máj 22, 2026 /

A hogyanról meg hallgatás.
A folyamatot töltőn lógás meg 4,2V-on tartja a cellákat, ami nem egészséges. Szakértők szerint a névleges feszültségen a legjobb tartani a cellákat, azaz 3,7V-on. Ez 1/3 töltöttségi szint körül van. Így tárolják a raktárakban is. 14 éve van egy 3 cellás li-po akkum érintetlenül még modellezős időböl. Évente rámérek, 11,1V a kapocsfeszültség, cellánként 3,7V. 14 év után lefuttattam egy kapacitás tesztet, változatlanul 2200mAh. Mint az új. Mondjuk még nem volt nyúzva, mert lezúztam az utolsó repcsimet is, azóta nem reptettem.
(#) uniman válasza tothbela hozzászólására (») Máj 22, 2026 /

Az laptop akkupakkokban az elektronika állandóan meríti a cellákat... Volt már olyan, hogy hosszú időre a szekrényben tárolt új tartalék akku, mire felhasználták volna, már "feladta" és nem volt használható.
(#) vision61 válasza uniman hozzászólására (») Máj 23, 2026 /

Idézet:
„Az laptop akkupakkokban az elektronika állandóan meríti a cellákat...”

Ez a saját tapasztalatom szerint nem mindegyikre igaz.
Fujitsu Lifebook S760 - Ha benne hagyom az akkut, kb. 2 hét alatt lemeríti. Kivéve több hónap után is megmarad a töltöttségi szint. (Eredeti gyári sok éves akku, amivel a noti lett beszerezve.) Még most is több mint 1 órán át használható. (Ezen csak CAD tervezés fut.)
Lenovo Idepad 320 - Ebből már nem lehet kibillenteni egy mozdulattal az akkut. Céges selejtezéskor kaptam, kb. 2 évig pihent egy raktárban. Bekapcsolt, még néhány százalék akkukapacitással indult. Azóta is használatban van.
(#) uniman válasza vision61 hozzászólására (») Máj 24, 2026 /

Én az akkupakk beépített (BMS) elektronikájára céloztam. Amúgy én is használok egy Ideapad 330-ast, akkuja 100%-os. Ez is zacskós akkupakk, talán ezekben már BMS elektronika nincs is, az a notebook alaplapra került át...
(#) img válasza Tomi94 hozzászólására (») Máj 24, 2026 /

Szia!

Az akku oldaláról megközelítve: a terhelésre kikapcsoló gép (részlegesen) cellazárlatos, vagy a belsőleg elgázosodó és megnőtt belső ellenállású cellájú akkupakkra jellemző (előbbi esetben a terhelésnél fellépő, nagyobb áramfelvételnél beesik a feszültség, utóbbi esetben pedig szimplán nem tud elegendő áramot felvenni a laptop a cellákból, a megnőtt belső ellenállásuk miatt). Ilyenkor általában el is balanszolódnak a cellák, ami miatt meglepő, hogy a BMS nem tiltotta le.

Másik lehetőség, hogy a terhelés növelésével fokozott forrósodás jár: CPU hőmegfutás elleni leállás is bekövetkezhet, ha a teleporosodott hűtés elégtelensége miatt túlmelegszik. A Zbook-oknak jól méretezett hűtése van (a képet a flash típusa miatt fotóztam, de azért látszik a CPU-n lévő masszív bordatömb is), viszont azt is tapasztalatból tudom, hogy a többrétegű szendvics szerkezetük miatt jól beléjük tud ragadni a por (évek alatt főleg, ha nem voltak tisztítva). Egy laptop minél izmosabb, annál jobban képes melegedni az alkatrészek zsúfoltsága, a köztük megrekedő levegő és az elkoszolódott hűtés gyengesége miatt, ezért legalább 1-2 évente érdemes minimum kitakarítani, vagy az állapotától függően a többi veszélyzónát is kipipálni.

Ezeknek a laptopoknak újrapasztázása nem olyan egyszerű mint amilyennek a YT videók alapján látszik, mert a megnövekedett hőterhelés miatt már nem csak (idővel kiszáradó) hővezető pasztát használnak, hanem ún. gap pad-eket, meg thermal putty-t (a rózsaszín "gyurma") is.

Kezdő pasztázók gyakran elkövetik azt a hibát, hogy leveszik a VRM FET-ekről és a vRAM chipekről a rózsaszín "gyurmát", és sima pasztát tesznek helyette, aminek következtében az első komolyabb terhelésnél ropogósra sülnek, annyira, hogy belehegesztik magukat az alaplapba.

A tisztítást és újrapasztázást magad is meg tudod csinálni, csak vigyázz, hogy ne járj így! Vagy ha segítség kell, szólhatsz!

Az utángyártott akkuban ne bízz mert mindig gyenge minőségű cellákból rakják össze őket. Cameron Sino, Green Power kerülendők. A Patona jó, de majdnem annyiba kerül mint a gyári.

zbook.jpg

(#) img válasza uniman hozzászólására (») Máj 24, 2026 /

Mindegyik laptop akkuban teljes BMS, cellánkénti felügyelet van. FET-ek, eFUSE... Elég komplexek: nem csak feszültséget figyelnek hanem balanszot és a cellák belső ellenállását is, annak alapján is letiltják az akkut ha az egyik cella elkezd kilógni a sorból. Vannak hibáik amik egyszerűen megoldhatók de a legtöbb csak a BQ chip memóriájában lévő adatok átírásával. Ennek programozásához az NLBA eszköz kell, írtam már róla emlékeim szerint. Az újabb BQ chipekkel már nem lehet "csak úgy" kommunikálni, hanem kell hozzá egy biztonsági kulcs, az ún. "unseal key", amivel hozzá lehet férni. A TI megadja ezeket, viszont a gyártók általában változtatnak, onnantól pedig vagy meg lehet szerezni alternatív forrásból vagy nem.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2026

NLBA.png

(#) Tomi94 válasza img hozzászólására (») Máj 26, 2026 /

Szia!

Köszi a részletes elemzést!

A két lehetséges ok közül továbbra is az akku a gyanúsabb számomra, mert tápegységről, vagy magas töltöttségnél ténylegesen nagy terhelésre sem állt le még soha. Illetve gondolom, hogy ha rosszul hűlne, akkor már kis terhelésre is pörgetné a ventillátort, amit nem észleltem. (Ettől függetlenül egy levegős átfújást megejtek, ha az akkucserére sor kerül végül.)

Az is utal szerintem a megnőtt belső ellenállásra, hogy az ilyen, 20% körüli lekapcsolás előtt pár mp ideig van, hogy leesik a kijelző fényereje. Mintha a háttérvilágítás sem kapna elég feszültséget már.

Valamint céges tervezőgép volt, tehát igen, ottani léte túlnyomórészt dokkolón-töltőn telt el. Ez se tehetett akkor túl jót a folyamatos maximum közeli töltöttség miatt..
(#) img válasza Tomi94 hozzászólására (») Máj 26, 2026 /

Azt megteheted, hogy szétszeded az akkut annyira, hogy hozzáférj a paneléhez és megméred a cellák feszültségeit: amelyik láthatóan kevesebb azt labortápról felhúzod a többihez, ezzel gyakorlatilag helyrebalanszolva az akkut, majd a laptoppal csinálsz egy teljes lemerítési és feltöltési ciklust, hogy eltárolja az akkuban az alsó és felső küszöbértékeket. Utána már elvileg nem szabadna 0% feletti értéknél kikapcsolnia, amíg a gyenge cella nem balanszolódik el újra.

Az új Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo stb akkuk már nem engednek meg ilyen trükközést mert abban az esetben ha nem stimmel a cellák balansza akkor a BQ vezérlő letiltja az akku kimenetét (először még csak a FET-ekkel, aztán ha megpróbálod átkötni a FET-et akkor az eFUSE-t is permanensen kiégeti - értem ezalatt, hogy nem csak egyszer égeti ki hanem ha ónt raksz rá akkor azonnal újra kiég, tehát az egész biztosítékot el kell távolítani).

Az, hogy a ventilátor nem pörög fel valóban arra mutat, hogy nincs "hőemelkedése", esetleg úgy tele van a beleragadt porral, hogy meg sem bír mozdulni, vagy szimplán elment a venti vezérlés.

A kompresszoros kifújás csak egy lépcsőfok mert ennyi év alatt a CPU és a GPU hővezető pasztája már rég kiszáradhatott és megkövesedhetett, amitől nem, hogy segíti a hőleadást hanem jelentősen gátolja. Szóval azt is cserélni kell (de legalább TG Kryonaut-ra) mert igényli. Ezt mindentől függetlenül érdemes megcsinálni mert több (akár 1x) fokot is nyerhetsz vele.

A kijelző fényereje azért csökken mert a Win energiamenedzsmentjében a standard beállítás az, hogy a laptop, 20%-ig merült akku esetén menjen el energiatakarékos módba, és ebben a kijelző világításának a visszavétele is benne van. Véletlen egybeesés, hogy ott esik le a gyenge cella feszültsége és kikapcsol a gép. Ezért érdemes megcsinálni azt amit az elején írtam: hátha...
Következő: »»   27 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem