Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma

Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   304 / 305
(#) Teaway válasza elactrofan hozzászólására (») Máj 11, 2026 / 1

Minden más működik, csak a hőfokállítás nem megy?
Nekem olyan volt, hogy semmit se lehetett állítani, és a kijelzés is eltűnt. (igaz, az nem Samsung volt). Az ajtózsanéron átvezetett kábelköteg adta meg magát, csere után jó lett.
(#) elactrofan válasza Teaway hozzászólására (») Máj 11, 2026 /

kijelzés jó mondjuk a hűtése nem az igazi legalábbis a normál térben. Kábel köteget már régebben javítottam az most jó
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2026
(#) hg6dab hozzászólása Máj 13, 2026 /

Gorenje normál térben fűt?

Sziasztok! Szakemberek véleményére lennék kíváncsi. GorenjeRK6193LX4 227 normál/95 liter fagyasztó. Egy év állás után bekapcsolva több órás üzem után fagyasztó -13°C, normál tér +18°C, 3 fokkal melegebb, mint a kültér. Gyanítom, hogy folyamatosan megy a "leolvasztó üzemmód". Idézőjel, mert úgy tudom ez nem az, hanem csak fagyásgátló a normál térre. Ezt a funkciót kiiktatnám kapcsolhatóan, nekem erre nem volna szükségem, a hűtőt csak tartaléknak szánom. Kérlek erősítsetek meg a működési elvvel kapcsolatban, jól gondolom-e. A másik kérdés, az ajtónyitás érzékelő működése, annak fizikai elhelyezkedése. Mivel szeretnék mérni a vezérlőpanelen működés közben, de nyitott ajtónál pl. lekapcsolja a kompresszort. Esetleg ha létezik kapcsolási/bekötési rajz szívesen venném.
(#) Tomi111 válasza hg6dab hozzászólására (») Máj 13, 2026 1 /

Szia! Szerintem gázhiányos. De várjuk meg mások hozzászólását is.
Ezek "állásukban" mennek tönkre. A különböző anyagú csövek toldásánál repedés lesz. Működés közben a hideg miatt nem szivárog vagy csak minimálisan. Üzemen kívül helyezve felmelegszik, kitágul a repedés is és elillant a gáz. Ha nincs kihúzva, lehet még hosszú évekig elment volna. Így még kuka.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2026
(#) hg6dab válasza Tomi111 hozzászólására (») Máj 13, 2026 /

Köszönöm válaszod. Ebből adódik a következő kérdés, gáztöltés R600-al kb. mibe kerülne?
(#) elactrofan válasza Tomi111 hozzászólására (») Máj 18, 2026 /

Ha nem értesz hozzá inkább ne szólj hozzá.
Gáz hiányos készülék a fagyiban nem csinál -13 fokot. gondolom ez egy no frost készülék venti vinné fel a hideget a normál térbe. vagy venti vagy zsaluhibára tippelnék így láthatatlanba.
(#) kaqkk válasza elactrofan hozzászólására (») Máj 18, 2026 /

Ha no frost még az is előforfulhat hogy az olvasztóbetét klixonja megdöglött és most le van fagyva az egész elpár . Első körben megpróbálnék egy 2-3 napos leállást (amíg folyik belőle víz) aztán ha beindul a hűtés rendesen akkor szerelővel kicseréltetném a komplett betétet .
(#) hg6dab válasza elactrofan hozzászólására (») Máj 18, 2026 /

A készülék az adott helyen nem volt tesztelhető, most lett áthelyezve. A teszthez tudnom kéne hol érzékeli az ajtócsukást, amit manipulálni kéne, mert a vezérlőpanel csak nyitott ajtónál hozzáférhető.
(#) kaqkk válasza hg6dab hozzászólására (») Máj 18, 2026 /

Bocs az egy év leállást most vettem észre ! Előtte nem volt vele probléma ?
Idézet:
„A másik kérdés, az ajtónyitás érzékelő működése, annak fizikai elhelyezkedése.”

A újabb gépeknél már reed relés a nyitásérzékelő egy mágnest lassan mozgatva az ajtókereten "felderítheted az elhelyezkedését (ha rálelsz kialszik a világítás)
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2026
(#) hg6dab válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 18, 2026 /

Úgy van ahogy írtad, közben én is kisérleteztem, a vezérlőpanelen van, az ajtó mágnese működteti. Üzemképesen lett elrakva.
(#) hg6dab válasza elactrofan hozzászólására (») Máj 18, 2026 /

Most tesztelem, kompresszor és ventillátor működik. A hűtőközeg áramlása hallatszik. Viszont 1 óra alatt +18°C-ról csak +8°C csökkent mindkét hűtőtérben a hőmérséklet.
(#) kaqkk válasza hg6dab hozzászólására (») Máj 18, 2026 /

Akkor viszont tényleg sanszos a gázszökés , és a zsalu"beragadás" is A helyedben megnézetném szerelővel ... Ha szétszedi és látja az elpárologtatót rögtön kiderül mi a baj, ha csak egy része deresedik akkor tuti gázszökött. De a zsalu is ellenőrizhető és természetesen a ventillátor működése is látható ...
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2026
(#) hg6dab válasza elactrofan hozzászólására (») Máj 19, 2026 /

Másnapra -22°C lett a fagyasztótérben, a normáltér viszont nem ment 14°c alá. a ventilátor ment, tehát a te tipped lesz a befutó, majd a szerelő megnézi ezt a zsaluhibát.
(#) Tomi111 válasza hg6dab hozzászólására (») Máj 19, 2026 /

Szerintem ebben nincs semmiféle zsalu. Ez nem No-frostos. Vagy látsz benne olyat, hogy a fagyasztótérből megy fel a hideg a normál térbe?
(#) hg6dab válasza Tomi111 hozzászólására (») Máj 20, 2026 /

Nem No-frostos. Nincs a fagyasztó és a normál tér között levegőjárat.
(#) kaqkk válasza hg6dab hozzászólására (») Máj 20, 2026 /

Egy kompresszoros ? Egy vagy két termosztát van benne ? A fagyasztónak van külön piros-sárga visszajelzőlámpája ? Ha van .... a sárga nem világít ?
(#) hg6dab válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 20, 2026 /

Egy kompresszoros, mikrovezérlős panelja van, optocsatolókon-triakokon keresztül vezérli a kompresszort, a világítást és a ventillátort, ami a normál térben keveri a levegőt. 2 darab NTC lehet benne, szobahőmérsékleten 10kOhm körüli érték mérhető. Ezen kívül még egy 4 pólusú csatlakozó van rajta, ami az ajtón lévő kijelzőhöz tartozik. Egyetlen nyomógombbal lehet váltani a normál tér hőmérlékletét 9-7-5-3-1-* kijelzéssel, valamint van egy csengőt formázó ikon, ez villog túl alacsony hőmérsékletnél.

Kezelő.png

(#) molnarf válasza hg6dab hozzászólására (») Máj 20, 2026 /

Megkérdeztem a "mindentudót" és ezt írta:
A Gorenje RK6193LX4 kombinált hűtőszekrény 227 literes hűtőtérrel és 95 literes fagyasztótérrel rendelkezik. A készülék egyik legfontosabb technológiai jellemzője a FrostLess kialakítás.Rejtett elpárologtató: A fagyasztótérben lévő párologtatót közvetlenül a készülék oldalsó palástjába (falaiba) építették be. Nincsenek szabadon lévő, látható fém rácsok vagy hűtőszálak a fagyasztórekeszek között.50%-kal kevesebb jég: Mivel a hideg felület el van rejtve és egyenletesen oszlik el a falakban, a fagyasztótérben a dér- és jégképződés akár a felére csökken.Ritkább leolvasztás: A csökkentett jegesedés miatt a készüléket lényegesen ritkábban kell manuálisan leolvasztani, ami időt és energiát takarít meg.Könnyebb tisztítás: Mivel a fagyasztó belső oldalfalai teljesen simák, a leolvadt víz letörlése és a takarítás rendkívül gyors és egyszerű.
Szerintem gazhiányos a készülék de ha megbontják a hűtőkort biztosan kiderül, ki a hunyó!
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2026
(#) kaqkk válasza hg6dab hozzászólására (») Máj 20, 2026 /

Ha egy kompresszor és termosztát van akkor elég nagy az esélye a gázhiánynak , nézd meg a fagyasztó elpárologtatóját . Ha csak egy része deres de az nagyon akkor már biztos lehetsz benne . Legtöbbször a fagyasztó ajtó keretébe épített vascső (keretfűtés) korrodál ezért szökik el a gáz . Ez viszonylag egyszerűen és bontás nélkül javítható. Ha máshol van a korrózió akkor már kétséges hogy egyáltalán megéri e szétbombázni a készülék palástját .
(#) hg6dab válasza kaqkk hozzászólására (») Hé, 11:19 /

A fagyasztótér oldalfala hideg, ez a rács mindvégig meleg marad. Egyébként "jó ötlet" az oldalfalba úgy szerelni az elpárologtatót, hogy ne lehessen hozzáférni. Így lett egy szép kinézetű szerszámos szekrényem, aminek felső részében világítás is van.
(#) kaqkk válasza hg6dab hozzászólására (») Hé, 13:56 /

Igen nagy találmány a rejtett elpár dehát piacgazdaság van , azért még az ajtókeretfűtés még megérdemelne egy ellenőrzést ( legtöbbször) ott megy el a gáz akkor javítható a gép ...
A hozzászólás módosítva: Hé, 13:56
(#) hg6dab válasza kaqkk hozzászólására (») Hé, 14:54 /

Csak akkor hívnék hűtőgépest, ha előtte meg tudom nézni, érdemes-e. A külső oldalburkolatot
hiába csavaroztam ki, nem jön le. Ki van öntve? Mint írtam, van másik hűtő, csak vésztartaléknak kéne, elég lenne csak a fagyasztó rész, de ez így eléggé körülményesnek tűnik.
(#) kaqkk válasza hg6dab hozzászólására (») Kedd, 15:24 /

A keretfűtés az ajtó keret alatt van és ki van öntve púrhabbal az egész palást , szétszedni nem kell,és nem is lehet ! Csak hátul a kompresszornál szétforrasztani a csöveket és nyomáspróbázni , ezért ajánlottam hogy hívj hűtőst ....
A hozzászólás módosítva: Kedd, 15:33
(#) hg6dab válasza kaqkk hozzászólására (») Kedd, 20:13 /

Köszönöm szépen a válaszod, konzultálok hűtőssel.
(#) tothgyula válasza kaqkk hozzászólására (») Pé, 10:47 /

Gorenje FN617EEW5 tip fagyasztószekrényt vettem.Beüzemeltem,jó. Csak az a szakmai kérdésem,hogy a gyerekzár hogyan működik?3mp.-ig benyomtam a gombját,elaludt a jel,de nehezebben nyílik. Köszönöm.
(#) kaqkk válasza tothgyula hozzászólására (») Pé, 17:59 /

Ezt nem tudom , a használati utasítás nem írja le pontosan ?
(#) tothgyula válasza kaqkk hozzászólására (») Pé, 18:11 /

Az utasítás ezt írja:"Ha a kulcs jelzés világít,a fagyasztó le van zárva.Nyomja meg és tartsa 3mp-ig nyomva a eco mode (kulcsjel) gombot- a kulcsjelzés kialszik és a fagyasztó zárja feloldott állapotba kerül. Más gombműveletek is elvégezhetők lesznek.Ha 20mp.-ig egyetlen gomb sem kerül megnyomásra,a kulcs jelzés bekapcsol."
(#) kaqkk válasza tothgyula hozzászólására (») Pé, 18:28 /

Nem az ajtó zárására vonatkozik a gyerekzár kifejezés .... Azért találták ki hogy a lurkó ne tudja elállítani a beállított értékeket .
Idézet:
„Más gombműveletek is elvégezhetők lesznek”
A hozzászólás módosítva: Pé, 18:29
(#) kaqkk válasza tothgyula hozzászólására (») 13:24 /

Idézet:
„3mp.-ig benyomtam a gombját,elaludt a jel,de nehezebben nyílik.”
Azért nyílik nehezebben mert az első kinyitáskor kicserélődik a levegő benne ,a szekrényből - a hideg nehezebb (sűrűbb) levegő "kifolyik" és maga után húzza a külső melegebb ritkább levegőt . Ez jó de becsukás után a levegő hirtelen lehül és összehúzódik , részleges vákuum keletkezik ami nehezíti az ajtó kinyitását a külső-és belső légnyomás külömbsége miatt . Pár perc (a légnyomás kiegyenlítődése) után már ujra könnyen nyitható az ajtó ... Mint az előbb írtam köze nincs a "gyerekzárhoz"
A hozzászólás módosítva: 13:25
(#) tothgyula válasza kaqkk hozzászólására (») 13:49 /

Köszönöm a választ.Ezt megértettem.Talán az utasítás nem volt elég alapos,vagy inkább nekem új.
Még egyszer nagyon köszönöm.
Következő: »»   304 / 305
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem