Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma

Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   305 / 305
(#) kaqkk válasza tothgyula hozzászólására (») Máj 30, 2026 /

Örülök hogy segíthettem ...
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2026
(#) Imi68 hozzászólása Jún 28, 2026 /

Housemeister HM3101H kompresszor nem működik

Sziasztok! Housemeister HM3101H hűtőgép kompresszora a saját kondenzátorával nem működik,pedig a kondenzátor mérve jó. Most 10Uf-os van benne ,(mert ez volt itthon) ezzel szépen üzemel. azt gondoltam holnap veszek bele 5Uf-ost. A kérdés arra irányul hogy esetleg kompresszor hiba miatt pl szorulás, nem működik a saját kondenzátorával? Vagy a kondenzátor gyenge?
(#) pipi válasza Imi68 hozzászólására (») Jún 28, 2026 /

Szerintem kérdés hogy "mivel" és "mit" mértél.
Ha mezei multival "csak" kapacitást mértél, az bizony csalóka, látszólag jó a kapaca, mégsem működik vele a cuccos. Mérni tudni kellene a kondi ESR belső ellenállását is.
Én pont tegnap vertem át magam árammérésnél Csodálkoztam hogy a 3 klímám készenlétben 300W-ot fogyaszt, persze hogy becsapott az árammérő, rátettem egy "jobb" műszert és mindjárt látszott hogy az igazi fogyasztás csak huszonx watt (pontosan már nem emlékszem), csak a PF power factort az első műszer nem vette figyelembe
(#) Joe_001 válasza pipi hozzászólására (») Jún 29, 2026 /

Ezért jó a lakatfogó, ha fell, lehet a kondi vezetékre tenni. Ha van áram a kondi jó. A mezei multiméterrel is kimérhető, gyakorlattal. Nagy belső ellenállású kell és meg kell nézni mennyidő alatt töltődik fel. Ezért kell a tapasztalat. Anno a Gelka idejében az alkatrészteszter híjján így csináltuk. Ma már bontsd ki alkatréssz teszter, vagy én most Fluke 117-el mérem az tudja "in circuit'.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2026
(#) proba válasza Imi68 hozzászólására (») Jún 29, 2026 / 1

Ilyenkor szokott jönni az, hogy visszateszed a régit. Ha az biztosan jó, kapacitásra szigetelésre, akkor azzal is mennie kell, más baj volt, amit nem vettél észre, de közben megjavult. Ha nem lesz jó, akkor a mérésed mégsem volt jó, esetleg az új kondenzátor annyira eltérő, hogy egy hibás motort is elindít. ( nem lesz hosszú életű) Egyszerű kondenzátor kapacitást teszt, sorba kötsz vele egy hagyományos izzót, a fényerővel lehet összehasonlító méréseket végezni. Persze az átvezetést rosszul jelzi, de szerintem az nem gyakori.
(#) Imi68 válasza proba hozzászólására (») Jún 29, 2026 /

Köszönöm a válaszokat mindenkinek! Proba . Igazad lehet,minden eshetőség fenn állhat. Az eredeti kondenzátor 3,5Uf-os volt.
(#) proba válasza Imi68 hozzászólására (») Jún 29, 2026 /

Ha van két 10µF-os, akkor kösd sorba őket, azzal már megközelíted az üzemi értéket.
(#) Imi68 válasza proba hozzászólására (») Jún 29, 2026 /

Délután megyek 1db 5Uf-osért a villamossági boltba, sajnos ez van készleten,már le van beszélve. Remélem nem lesz baj az eltérés miatt.Előtte visszateszem az eredetit.
(#) Imi68 válasza Imi68 hozzászólására (») Jún 29, 2026 /

Sziasztok! Az új 5Uf-ossal sem indult el. Tehát rossz a kompresszor motor. Megy ameddig megy a 10Uf-ossal. Mégegyszer köszönöm mindenkinek a segítséget.
(#) pipi válasza Imi68 hozzászólására (») Jún 29, 2026 / 1

Mérj áramfelvételt. Lehet menetzárlatos, akkor biza nem kéne használni, én nem lennék nyugodt éjjel/távol
(#) Imi68 válasza pipi hozzászólására (») Jún 29, 2026 /

Szia! Szerintem nem vesz fel sokat.0,03 A-t mértem . Lakatfogóval is és sorba kötött multiméterrrel is.
(#) erbe válasza Imi68 hozzászólására (») Jún 29, 2026 /

Vagy az áram kevés, vagy sok a nulla.
(#) pipi válasza Imi68 hozzászólására (») Jún 29, 2026 /

A motor össz áramát méred? Ez csak a kondin átmenő? az 30mA nagyon karcsú, de még a 0.3A is
(#) Imi68 válasza pipi hozzászólására (») Jún 29, 2026 /

Cseréltem műszert , mostmár nincs több!! De ez is piaci 2000 ft-os műszer 0,55A-t mért. Ez viszont talán picit sok. Dugvillánál mértem.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2026
(#) erbe válasza Imi68 hozzászólására (») Jún 30, 2026 / 1

Egyáltalán nem sok. Motor - induktív terhelés, így cosFi-vel is számolni kell. Ez teljesen reális érték egy 80-100 W-os hűtőmotornak. Bár azt írja, hogy 60 W max. teljesítmény és 0,45 A, de ettől eltérhet kicsit. Ha nagyobb lenne az eltérés, az már jelentős túlmelegedést is okozna, na az már hiba.
(#) Töröcsik Tibor hozzászólása Júl 3, 2026 /

Samsung hűtőgép

Sziasztok!Mi lehet a hiba oka...ahogy elindul a hűtőgép kompresszor,azonnal leveri a kismegszakítót!Eddig semmi gond nem volt vele.Egyik helyiségből átvittem a másikba,és azóta.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2026
(#) kaqkk válasza Töröcsik Tibor hozzászólására (») Júl 3, 2026 /

Valószínűleg a kikapcsolás után hamar indítottad újra, vagy a mozgatás során a kondenzvíz belefolyt és a ptc (indító)relé elégett . Hívj szerelőt kicseréli
(#) Töröcsik Tibor válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 3, 2026 /

Az a helyzet,hogy átpakolás után kitakarítottam.Kb fél óra...utána bekapcsoltam,ment egy jó darabig és utána kezdte ezt csinálni.De felhívok valakit,azért köszi!
(#) kaqkk válasza Töröcsik Tibor hozzászólására (») Júl 3, 2026 /

Még így is sanszos az indítórelé , elsőre elindult aztán lehűtött megállt és a következő indítást már nem bírta megcsinálni (reméljük csak ennyi a probléma)
(#) Töröcsik Tibor válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 3, 2026 /

Azt vettem észre,hogy leverte a megszakítót valami...végig néztem mindent,kihúzgáltam....és lám,a hűtő verte le.
(#) Bakman válasza Töröcsik Tibor hozzászólására (») Júl 3, 2026 /

Fi-relé van a házban/lakásban? Ha fordítva dugod be, akkor megy rendesen?
(#) Laci66 válasza Töröcsik Tibor hozzászólására (») Júl 3, 2026 /

Ha "fektetve" vitted, talpra állítás után várni kell jó pár órát bekapcsolás előtt hogy a folyadékok helyükre kerüljenek. Hűtőgép szerelő barátom mondta.
Holnap próbáld indítani, hátha igazat mondott...
(#) Töröcsik Tibor válasza Bakman hozzászólására (») Júl 3, 2026 /

Se így,se úgy...igen van fí relé.
(#) Töröcsik Tibor válasza Laci66 hozzászólására (») Júl 3, 2026 /

Két napja csak áll,azóta sem kinlóndtam vele,hogy ezt csinálja.
(#) kaqkk válasza Laci66 hozzászólására (») Júl 3, 2026 /

Attól nem csinál ilyeneket , de mint írja már ment egy ideig , tehát a folyadékok már helyrekerültek ....
Következő: »»   305 / 305
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem