Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   789 / 789
(#) mlaci989 válasza ferci hozzászólására (») Feb 14, 2026 1 /

Az 1-1M ellenállások kiforrasztva kimérve jók. Kondi jó-csere nem hozott javulást. Kiforrasztottam az optót gondoltam a szabályzó szól közbe, de ugyan úgy indulgatott. A táp szekunder kimeneten kb 5V ugrált a 13V helyett. Visszaforrasztva az optót föléledt a táp. Összerakva a készülékbe még egyszer csinálta a nemakar indulnékot, majd elindult és megy. Vissza kivéve az asztalon nem dobja a hibát Ez most engem cseszeget?
(#) kadarist válasza mlaci989 hozzászólására (») Feb 14, 2026 /

Szia! Talán nálad is ilyen rejtélyes kontakthiba áll fenn. Bővebben: Link.
(#) mlaci989 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 14, 2026 /

Hogy ne legyen unalmas.. Valószínű kontaktos volt. Végül kicseréltem az 1M ás ellenállásokat meg átforrasztottam a nagyobb forrpontokat. Akárhogy kocogtattam nem állt le. Most megy. Saját készülék, meglássuk hogyan viselkedik. Jelentkezem ha gubanc lessz.
Köszönöm segítségeteket.
(#) pipi válasza mlaci989 hozzászólására (») Feb 14, 2026 /

Szoktak olyat művelni, hogy megy 5 évig, aztan van egy hosszabb áramszünet, kihül, és nem indul el, vagy csak ha kicsit megmelegszik 5perc múlva...
(#) erbe válasza mlaci989 hozzászólására (») Feb 14, 2026 /

Gyakori hiba hasonló tápoknál, ha megszakad a primer oldali kis szekunder tekercs. Egy dióda táplálja róla az IC pufferét. Ugyanezt a jelenséget okozhatja, ha ez a tekercs gyengén volt megforrasztva. Hol érintkezik, hol nem.
(#) mlaci989 válasza pipi hozzászólására (») Feb 15, 2026 /

Haver hozta, ez egy keverö tápja. Nem volt sürün használva kb 10 éves. Elöször melegiteni probáltam hölégfuvoval hátha megindul... De csak pattogott. Most müködik, de nem vagyok biztos benne. Mostmár enyém, majd rálesek. Lehet kap egy kis trafos tápot stab kockákkal +-15v.
Valoszinünek tartom a kontakt hibát amit konkrétan nem tudtam behatárolni.
(#) Thomas10100 hozzászólása Jún 6, 2026 /

Flyback trafó

Sziasztok!

Egy elektromos autó töltőnél a tápegység túlfeszt kapott. Majdnem minden tönkrement a primer oldalon, és a trafó primer tekercse is megszakadt. Letekertem a meneteket (3db szekunder tekercs) Primer segéd tekercs, Primer főtekercs(a kivezetés mindkettő vége eltűnt). Viper22A volt a primer IC. Trafón EE13-3.78mH volt

Így kép alapján be lehet határolni, hogy milyen kimeneti feszültségeket állított elő?

A 23 menetes szekunderen shottky és 100µF/25V ->TL082 erősítő +tápra és 78L05 szab bemenetre megy. Ezen van a szabályozás TL431-el. Ez szerintem 12V-os kimenet lehetett?

A 12 menetes szekunder shottky és 100µF/25V -> AMS1117 3.3 feszszabályozó bemenetre ment, 6V körüli lehet?

A 25 menetes ellentétes tekercselésű és negatív feszt állított elő, shottky fordítva és anódon a 100µF/25V elkó negatívja. A fenti TL082 negatív tápfeszre ment.
-15V lehet?

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2026
(#) Peter65 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jún 6, 2026 / 1

Szia!
A menetszámokból csak a feszültség arányokat lehet megsaccolni, a tényleges értéket nem.
Ha a 23 menetes 12V-os kimenetvolt, akkor a 12 menetes szerintem is 6V-os kimenetet adhat, de a 25 menetes szerintem -13V-os. Bár a képek szerint a szekunderek elég jól egymás fölött vannak, de azért elég érzékeny az elrendezés a szórás alakulására, azaz ha a szórása kicsit nagyobb, akkor a 25 menet is könnyen lehet csak -12V.
(#) Thomas10100 válasza Peter65 hozzászólására (») Jún 6, 2026 /

Szia,
van olyan hely ahol csinálnak ilyen trafót? Vagy valaki aki csinált már ilyet és van hozzá 0,15-ös réz szála? Most így hirtelen Alin se találtam olyan tápot aminek +/-12V kimenete lenne + egy 6V-os

Köszönöm!
(#) Peter65 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jún 6, 2026 /

Lehet, hogy van olyan tekercselő, aki elvállalja, de én nem tudok ilyet. Ha nekem kellett ilyen trafó, akkor magam megtekercseltem. Ha nem dobtad ki a huzalt, és nem sérült meg mondjuk azért, mert lakkozott volt, akkor nyugodtan visszatekercselheted. Figyel oda, hogy a kezdeteket és a végeket, a tekercselési irányt ne téveszd el, mert akkor nem lesz jó a trafód.
Ahogy látom, van hely a csévetesten, így ha éppen 0,2mm-est sikerül szerezned, abból is megtekerheted. Egyébként meg nekem is van valamennyi "huzalgyűjteményem", amiből szoktam keresgélni. Kb. ilyesmi huzallal vannak megtekerve a nagyobb relék, vagy a kisebb mágneskapcsolók. Ha ilyesmihez hozzáférsz, akkor azokból is ki lehet termelni. Nekem is többségében bontott huzalom van, amik még alkalmasak ilyen javításokra.
(#) uniman válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jún 7, 2026 /

Idézet:
„Elektromos autó”

Azért bővebben is leírhatnád, hogy tudjuk hogy ez csak egy kis játékautó, vagy egy rendes gépjármű. Utóbbi esetében biztonsági okból nem javítgatunk, hanem veszünk egy másikat!
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2026
(#) Thomas10100 válasza uniman hozzászólására (») Jún 7, 2026 /

Ez egy e-Golf töltőjének az elektronikájában van. Miért ne lehetne javítani?
Van egy oled kijelző és egy STM32F040 mcu, ezeknek állítja elő a tápfeszültséget.
Ez a 3 fázisú töltőnél van, de csak a mikrovezérlőhöz.
(#) Ge Lee válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jún 7, 2026 /

Körbe kell nézni, lehet, hogy van ilyen gyáriban is készen, még ha a mérete-lábkiosztása eltérő is, bele lehet tenni. Én megcsináltam volna, de így már nem vállalom hogy szét lett babrálva.
(#) Izeg. hozzászólása Hé, 14:41 /

Oszcilláció nem indul/vagy fals védelem IRS27952

Sziasztok,

összeraktam egy SMPS tápot félhidas LLC rezonáns, hasonló az itt HE-n található cikkekhez azzal a különbséggel, hogy a félhíd rezonáns kondija és tekercs nem földre, hanem a két bemeneti pufffer közös pontjára csatlakozik: el sem indult.

Oké, van itthon másik IC, próbálom összerakni própananelen/forrasztva, sehogy nem bírom működésre bírni.
- Ct lábon 330pf
- Rt lábon 15kohm,
- Tápfesz 10µF +100nF-al hidegítve közvetlenül az ic lábánál.
- bootstrap diódával volt már, hogy sorban volt egy 100ohmos ellenállás, most közvetlen Vccn,
- boostrap kondi 220nf.
- teszt jelleggel két db IRF 840 van beforrasztva, , a felső drain 15 volton, alsó source GND-n
- gate ellenállások 10ohm

a legtöbb amit el tudok érni az, hogy aaz alsó fet kap egy kb 0,5% kitöltési tényezőjű impulzust, ( a felső pedig ezzel párhuzamosan 99,5%-ban nyitva van).

Próbáltam már lekötni a Vs lábat földre, rövidbe(510ohm a felső fet drainjén), nem segített, próbáltam a VS lábat 1k-val lekötni földre, nem segített, kiiktatott felső FET nem segített, volt hogy bent volt a soft start kondi--dióda-ellenállás, nem segített, próbáltam cserélgetni a bootstrap diódát uf4007-4004-1n5849- semmi nem volt jó, próbáltam a bootstrap kondinak 10nf és 10uf között mindent, semmi nem segített.

Egyedül akkor, és csak is akkor tudott produkálni normális jelalakot, amikor SEMMI nem volt a kimeneten és a VS lábakon. (nyilván ekor is csak az alsó gate kimeneten, mert ugye bootsrtap diódda kondi nélkül a felsőnek nincs tápja).

Egyszerűen nem tudom mi a **** kínja van már milyen védelem kapcsol be.

Valakinek hasonló tapasztalata?
A hozzászólás módosítva: Hé, 14:41
(#) user1914 válasza Izeg. hozzászólására (») Hé, 15:24 /

Hagyd el a 300 v-ot, és azt tedd a 15 V-os segédtápra. Így szkóppal tudod nézni a felső FET gate jelét, meg az oszcit. A szekunder visszaszabályzó rész kikötve szerintem 50 % nak kellene lennie. Terhelés nélkül.
Üdv. M.
(#) Izeg. válasza user1914 hozzászólására (») Hé, 15:53 /

Lehet nem volt egyértelmű abból, hogy segédpanelezek: nincs 300V
épp ezért (is )tudtam megnézni a felső FET gate-jét, kb 99% kitöltési tényező.

Azt észrevettem, hogy ha úgy indul, hogy eleve letilt a védelem, akkor a felső FET folyamatosan nyitva, az alsó meg zárva van. Most minden kapcsolási ciklusban letilt, tehát kicsit ugyan megjelenik a vezérlés, de aztán letilt. Én így értelmezem ezt az 1% kitöltést.
(#) Izeg. válasza Izeg. hozzászólására (») Hé, 16:10 /

Rakok fel pár szkóp képet, a megnevezésükben ott a mérési pont neve
(#) user1914 válasza Izeg. hozzászólására (») Kedd, 6:54 /

Az RT lábat szkópold már meg. Induláskor milyen és utána hogy viselkedik. Milyen feszre kellene beállnia?
Üdv. M.
(#) user1914 válasza user1914 hozzászólására (») Kedd, 7:24 /

A VS lábat nem köti le a feted a földre. Rosszul lehet bekötve a lába, vagy hibás a FET.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 7:28
(#) user1914 válasza user1914 hozzászólására (») Kedd, 7:42 /

Normál üzemmódban az IC érzékeli a feszültséget a VS lábon minden alkalommal, amikor az alacsony oldali eszköz bekapcsolódik.
Ha az érzékelt feszültség meghaladja a VOCP értéket, az IC leállítja a
aktuális kapuimpulzus. Letiltja az oszcillátort és a kapumeghajtókat, és aktuális hiba üzemmódba lép.
Ami tüskéket látsz a szkópon az átkapcsolási idő tüskéi.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 7:42
(#) oibacsi válasza Izeg. hozzászólására (») Kedd, 8:17 /

Szia!
A trafó és a rezonáns kondi adatai sokat segítenének.
Az IRF840 csatornaellenállása ha jól emlékszem 0,85ohm, így a 3 voltos limit sokat nem fog engedni, indulás is kétséges lehet.
Nekem személy szerint ez a széria nem vált be, hosszútávon nem volt stabil.
Gyári IC-s megoldások közül nekem csak az IR2153/21531 széria volt az igazi, bár az fix frekvenciás.
Én a mikrovezérlő és az IR2113 félhíd meghajtó kombinációjára esküszöm, majd én megmondom neki, hogy mikor mit csinálhat.
(#) Izeg. válasza user1914 hozzászólására (») Kedd, 12:30 /

Az Rt láb stabil voltot húz, induláskor felfut és kész.

Mindazonáltal a FET eket leellenőriztem több ízben, rendben voltak próbálkoztam ipp és stp fettel, az sem volt jó. Az, hogy a rákötött terhelés nélkül ne lehessen belőle kihúzni működést, az káosz.

Erősen kezd gyanús lenni, hogy hibás szériát vettem.

(Bár a tesztpanelen nem lényeg: rezonáns kondi 47nf, szórt 27,9uH, teljes : 244uH, légréssel beállítva, primer 27 menet, szekunder 9.(a fenti szkópképek frekije nem ennek a rezonanciafrekije, tisztában vagyok vele, próbálkoztam lejebb vinni a frekvenciát is)
(#) user1914 válasza Izeg. hozzászólására (») Kedd, 13:15 /

Ennek üresen kell mennie, terhelés nélkül.
(#) Izeg. válasza user1914 hozzászólására (») Kedd, 17:13 /

Van még egy ötletem.

Gondolkodom, hogy mi az ami kiiktathatja ezt a tápfeszre helyezés környéki tranzienseket. Hát az, ha nem indul el, míg fel nem tölt mindenféle kondenzátor. Gyanítom az a baj, hogy túl hamar megkapja a Vcc pufferkondija a bekapcsolási küszöbfeszültséget (11volt).
Egy gyári app note-ban 3db 270kohm-os ellenállásról töltenek fel egy 33uf-s kondit (ez majdnem egy másodperc). Ezzel szemben sok kapcsolásban 1 max 10µF-t tölt fel max 4-500kohm-ról. (ez 150ms-nál nem több). Ezzel talán ki lehet cselezni, hogy ne tiltson le egyből.

Nemoská kipróbálom.

Az Ic úgy látszik elég zavarérzékeny. Egy 1-10µF kondenzátor a + DC sínről még párszáz kiloohm körül is túl hamar feltölt. Lemodellezem 47µF tápkondival.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 17:16
(#) user1914 válasza Izeg. hozzászólására (») Sze, 6:46 /

Belső start stop áramköre van.
(#) Izeg. válasza user1914 hozzászólására (») 2:34 /

Kedves Uraim, Tisztelt Nagyérdemű!

A probléma a sejtésem volt. Tehát az IC semmilyen (sem próbapanel, sem valós táp), nem indult el ha csak 1-10µF volt a VCC puffer és azt is egy pár száz kiloohmon keresztül kapta. Viszonylag hosszú tápfeszültség felállás kell neki !! de 1s minimum (legalábbis annak a gyártási tételnek/sarzsnak/változatnak amit én kikaptam)

Jelenleg 47µF a segédtáp pufferkapacitása, és akárcsak a csatolt doksiban, 3*270 kohm-al van felkötve a 325 voltos tápfeszre.
Jelenlegi konfiguráció:
- 3*270khom a felhúzó ellenállás a tápfeszen, 15V zener, 47µF puffer kondi
- 100nf hidegítő kondi szó szerint a két lábához forrasztva (vcc-gnd)
- egyéb időzítő ellenállások 12-15kohm, 2,7k+3uf soft start
- uf4007 a bootsrtalp lábon, 220nf bootstrap kondi
- gate ellenállások 10 ohm
- aux tekercs nekem 4 menet és erről 220 ohmal megyek a 15 voltos zener tápfeszre, itt szintén uf4007
- IRF840 fetek, 47nf rezonáns kondi, 29uH szórt, 244uH teljes induktivitás.
- ,,bleeding resistor" előterhelés tápfesz áganként 1w körüli.

Köszönöm az olvasást, hozzászólást és javaslatokat. ( 8 IC-t vágtam tropára mindenféle stresszteszttel mire kibukott, gondolhattam volna rá hamarabb is más tanuljon az én káromon!)
Következő: »»   789 / 789
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem