Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Audio kábel szerelés

Témaindító: proof88, idő: Feb 23, 2008
Lapozás: OK   3 / 3
(#) teddysnow hozzászólása Szo, 16:40 /

Árnyékolás

Régóta van egy kábeles dilemmám. Inkább nem találom a helyét a fejemben.

Kéteres, árnyékolt, RCA audio összekötő kábel aszimmetrikusan bekötve. Pszeudo vagy kvázi szimmetrikus, ki hogy hívja. Az egyik ér a meleg, a másik a hideg és az árnyékolás csak az egyik végén összekötve a hideggel. Így lesz irányított, a nyilat úgy festik fel rá, hogy az indulástól mutat az érkezésig. Az induló (top) oldalon van a forrás, streamer, cd, stb, az érkező oldalon van az erősítő. A gyárilag szerelt kábeleknél a forrás oldalon van összekötve a hideg az árnyékolással, az erősítőnél az RCA-ra csak a hideg és a meleg megy.

Amíg magam szereltem a kábeleimet (és az Akai receivert hallgattam) természetesnek vettem, hogy az árnyékolást a hideggel az erősítő oldalán kötöm össze, mert az erősítő földelt, ott földelődik. Valamint az erősítő bemenete nagyobb impedanciás, többszörös erősítés van rajta, én inkább ott árnyékolnék, mint a CD kimenetén, ami még földelve sincs.

A gyári kábeleken ez pont fordítva működik. A CD kimenetén van összekötve a hideg az árnyékolással és az erősítő bemenetére csak a kábel meleg és hideg ere csatlakozik. Talán az az eszme mögötte, hogy a forrás egységet alkotva kapcsolódik az erősítőhöz. De van egy csavar, ami ott van, hogy az új erősítők (és a másik két erősítőm) nem földeltek, kivéve talán a csövesek. Egy egyszerű új rendszer nem csatlakozik a hálózati földhöz sehol. (Azon már el sem indítom magam, hogy végig gondoljam, hogy akkor hol lesz az a kisebb ellenállás, ahová majd az árnyékolás által összeszedett zavar elvezetődik, "eltűnik")

Csavarok a kábeleken még egyet.
A háromeres árnyékolt tápkábelekben az árnyékolás a falidugó oldalon van a csatlakozóban összekötve a földeléssel, mert az az oldal van közelebb a földeléshez. Az erősítő tápcsatlakozójához már csak a fázis és a nulla megy, ha van földelés az IEC aljzatában, akkor megy a föld is, de akkor is a kábel árnyékolása és föld a fali konnektor csatlakozóban van közösítve. Ha követem az RCA összekötő kábelek árnyékolási analógiáját, akkor szerintem az erősítő tápcsatlakozójánál kellene összekötni a földet az árnyékolással.

Ez zavar össze, hogy most ebben az esetben meg jó, ha a földeléshez közeli ponton van az árnyékolás földelve. Meg az, hogy vannak cégek (mondjuk sokkal kevesebben), akik az erősítő oldalon árnyékolnak, nem a forráson. De akkor a jelölés így értelmét veszti.

Nem értem és nem győznek meg a neten talált, egymást visszhangzó magyarázatok.
(#) Ge Lee válasza teddysnow hozzászólására (») Szo, 18:46 /

Érdekes dolgok ezek (is). Azt mondják, hogy mindent (is) árnyékolni kell, mert a rengeteg zaj, meg zavar, meg az ufók, meg mittudomén. A Sansui végfokaim körül fém csak az alu hűtőborda, meg a trafók vasmagja van, semmi más. Jelenleg OSB lapok tartják egybe az egészet. A hangszóró elé hajolva is síri csend van, ilyen alacsony zajú végfokom még az életben nem volt.
Voltak csöves erősítőim, azok mellett nem lehetett mobiltelefonálni még 2 méterre sem mert prüttyögtek rendesen, itt meg az árnyékolás nélküli végfok mellé 5 centire odateszem a működő mobilt és nem prüttyög bele a zenébe kicsit sem.
Az RCA kábeleknek mezei bekötése van, belül a meleg ér, köré meg fonva (csavarva) az "árnyékolás" szintén néhány meleg érből. Mindkét oldalon minden bekötve, mert ugye dual mono.
Védővezető nincs a helyiségben, ha akarnék se tudnék rákötni semmit, de nem is akarok.
Az IEC aljzatoktól meg sikítófrászt kapok, inkább beforrasztom fix-en a hálózati kábelt a helyére.
(#) Gafly válasza Ge Lee hozzászólására (») Szo, 19:06 /

Az nem így van, mármint a "prüttyögés", lánykori nevén "mobile buzz".
GSM 2 technológia, mostmár a 3 is megy ki a divatból, de onnantól WCDMA és társai vannak, az meg nem "prüttyög".
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem