Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3698 / 3699
(#) Gafly válasza exabit hozzászólására (») Csü, 20:49 / 1

Igazándiból némi szervezéssel simán be lehet menni még a BME működő reaktorba is, de feladtam az ajálngatást, mert állandóan abba ütköztem hogy:
- Nem tudom, hogy akkor éppen dolgozom-e?
- Jöjjön ide, aztán ha olyan kedvem van, majd megnézem azt az atomreaktort.
- Vigyen oda valaki, mert elkopik a lábam.
- Mi az hogy hétköznap, akkor én dolgozom.
- Én aztán meg nem adom a nevem, hogy felkerüljek a listára.
- Semmit nem fizetek, nekem ez jár.
(#) exabit válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 21:09 / 3

Vagy menjetek el elektroncsovel a KFKI-ba.
Gyárlátogatásról jut eszembe, hogy amikor még tini voltam, akkor a műanyagiparban dolgozó apukám révén szétnézhettem egy fröccsöntő üzemben. Perzselő nyár, kint vagy 30+ fok, bent a csarnokban a gépek mellett vagy 40+ és persze a meleg műanyag mindent átható émelyítő szaga. Ezeket a nagy méretű, talán 100 literes fekete kukákat fröccsöntötték az egyik gépen, amiket aztán kb percenként kellett fogadnia valakinek egy műszakon át. Kemény fizkai munka, brutál körülmények. Mondta is az üzemvezető, hogy "- Na azért tanulj, hogy ne itt kelljen dolgoznod!"
A hozzászólás módosítva: Csü, 21:10
(#) uniman hozzászólása Pé, 16:04 /

(#) elektroncso válasza exabit hozzászólására (») Vas, 20:29 /

Nem tettem le róla hogy elmegyünk a KFKI-ba csak tavaly nem jött össze volt pár gond a ház körül (többek között csőtörés) ami kicsit előrevalóbb volt mint egy kis napozás a neutronokkal.
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Vas, 20:49 /

Hol lehet regisztrálni?
Megyek.
(#) mnyugger válasza Gafly hozzászólására (») Hé, 0:12 /

Én is!
(#) Gafly válasza mnyugger hozzászólására (») Hé, 7:10 /

Elektroncso szervezi, de ki nem hagynám.
Életemben egyszer voltam, de akkor sem ott.
(#) rectamas válasza Gafly hozzászólására (») Hé, 8:47 /

Mennék KFKI-ba és BME reaktort is szívesen megnézném.
(#) Panhard hozzászólása Hé, 15:34 /

Hirdetések

Sziasztok!
Valahol be lehet állítani, hogy a hirdetéseknél ne mindig női ruháhat dobáljon fel? Gondolom ha kikapcsolni nem lehet, legalább akkor lenne értelme, ha hasznos reklámokat mutatna. Mondjuk aliexpressről, az én vásárlási szokásaim alapján. nem ilyen semmitérő reklámokat a Temuról meg hasonló helyekról. Amúgy sem rendeltem még onnan, nem is fogok.
(#) Prefector válasza Panhard hozzászólására (») Hé, 15:41 /

Nálam itt most google hirdetések jelennek meg (nem tudom van-e más betéve), én most 4 csillagos welness szálló reklámot látok. A google hirdetéseknél van kicsi "..." és ott van miért látom a hirdetést, meg visszajelzés küldése a google-nek, ott tudod jelezni ha nem érdekel.
Ha jól tudom, nem az oldal üzemeltetők mondják meg mi legyen hanem a google a látogató saját előzményeiből vagy vélt érdeklődési köréből oszt hirdetéseket.

Még egyet frissítve aliexpress hirdetés jön be kerti cuccokkal.
(#) nagym6 válasza Panhard hozzászólására (») Hé, 16:33 / 1

Nálam semmi hirdetés. Nem csináltam semmit ezzel.
(#) zolika60 válasza Panhard hozzászólására (») Hé, 16:51 / 1

Eddig adblockert használtam a hirdetések ellen, de az utóbbi időben kezdett elkutyálódni. Ezért egy itteni tanácsra lecseréltem uBlock Origin-re. Azóta nincs reklám, még a tecsövön sem.
(#) Udvari Zsombor válasza zolika60 hozzászólására (») Hé, 17:57 /

Az nálam is bevált már régóta, bár nálam az "uBlock Origin" párhuzamosan van az "Adblock Plus" és "Bluehell Firewall" beépülők mellett az extra védelem érdekében ‒ biztos, ami biztos.
(#) nagym6 válasza nagym6 hozzászólására (») Hé, 19:31 /

Talán az " AdblockPlus " veszi ki, ez van egyedül telepítve.
(#) zolika60 válasza nagym6 hozzászólására (») Hé, 19:39 /

Az nálam is kivette itt, meg olyan helyeken, ahol nem túl agresszív a reklám tevékenység. De a tecsövön például nem vette már egy ideje ki és iszonyatosan terhelte a procit. Fenn ahol a kis számláló van hatalmas számok jelentek meg gyorsan, aztán átment végtelen jelbe. A legvégén meg már kép sem volt csak hang ha be volt kapcsolva. De most egymagában van az uBlock és minden rendesen működik.
(#) nagym6 válasza zolika60 hozzászólására (») Hé, 19:42 /

" tecsövön" . Ez mi, vagy hol van?
(#) bbb válasza nagym6 hozzászólására (») Hé, 19:46 /

te = you cső = tube
(#) Skori válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Hé, 19:57 /

Teljesen feleslegesen terheled a gépet, az uBlock Origin egymagában is megoldja a szűrést. Persze már csak Firefox-ra van, a többi böngészőben szándékosan ellehetetlenítették, és csak a uBlock Origin Lite verzió működik. Szerencsére nekem a routerem is támogatja egy ideje a reklámszűrést, így nem csak a böngészőkben megjelenő reklámok, hanem más egyéb programokban (pl. viber) megjelenő reklámok is szűrhetők, illetve picit kevesebbet kell dolgozni az uBlock Origin-nek is.
(#) Skori válasza exabit hozzászólására (») Hé, 19:59 /

Ez a pohár komoly sugárdózist kaphatott, vajon hány embernek lenne elég?
(#) nagym6 válasza bbb hozzászólására (») Hé, 20:08 /

Ahhh. Köszi. "Az ember holtig tanul".
(#) Udvari Zsombor válasza Skori hozzászólására (») Hé, 20:54 /

Van elvileg valami alternatív verziója, ami továbbra is működik Chrome alatt is, anyámnak is azt raktam fel. Amúgy nem veszem észre, hogy a beépülőim annyira terhelnék a gépet, nem zavarnak semmit. A "Bluehell Firewall" jól jöhet reklám blokkoló mellé is, mivel már volt, hogy az fogott meg kétes oldalt még mielőtt elkezdhetett volna betöltődni.
(#) elektroncso válasza rectamas hozzászólására (») Hé, 21:21 / 2

Szeptember, október környékére tervezem. Addigra elkészülök a betonozással, meleg sem lesz már, de még hideg sem annyira. Annyit már tudok, hogy elvileg havi egy alkalommal lehet menni, szóval nincs dátum válogatás, netes infók szerint minden hónap utolsó pénteke, de van már rájuk tel. számom felhívom őket és egyeztetek pontosan.
Ha lesznek infóim akkor az alternatív találkozós témában jelentkezem vele.

Annyi infó plusszban hogy szem. igazolvány szám és előzetes regisztráció kell, meg 18-nál idősebbek jöhetnek csak be. Hasonló a koreográfia mint Pakson, lévén ez is atomreaktor.
Annyi hogy én gonosz kis manó leszek és kajálást biztosan nem szervezek.
A hozzászólás módosítva: Hé, 21:24
(#) Alkotó válasza zolika60 hozzászólására (») Hé, 22:13 /

YouTube-re nálam a prémium opció is tökéletesen működik.
(#) exabit válasza Skori hozzászólására (») Kedd, 10:13 /

Nem tudom hány embernek lenne elég de nyilván soknak. Az egész gamma-besugárzást egy földalatti "bunkerben" végzik ami alatt még van egy nagy tartály tele vízzel, abban van a kobalt-60 sugárforrás, amit alap állapotban ott tartanak: olyankor a bunkerban tartózkodni veszélytelen és fel lehet tölteni a kezelendő tárgyakkal. Aztán amikor elhagyták a bunkert akkor felhúzzák a sugárforrást a bunker közepére és akkor besugárzódik minden a bunkerben amit ott korábban elhelyeztek. Nyilván a dózis függ az időtől meg távolságtól is. A poharakat elvileg közel helyezték el a sugárforráshoz. Itt egyébként sugároznak be pl. orvosi eszközöket: már becsomagolt fecskendők, tűk, egyebek könnyen sterilizálhatóak kívül-belül. De meséltek olyat, hogy a télre elrakni kívánt krumplit is csírátlanítottak már. Tárolhatod utána sokáig a krumplit, nem kell aggódni hogy bármi élet egyhamar megindul benne. A pohár egyébként elveszti a színét ha kint hagyod sokáig napon, vagy ha eléggé megmelegíted, ugyanis ha elég energiát kap akkor az elektron (amit a nagy energiájú sugárzás mozdított el a helyéről) visszatalál.
(#) elektroncso válasza exabit hozzászólására (») Kedd, 21:45 / 2

Gondolom itt történt a dolog: Agroster.
Szép nagy forrásuk van, pár perc alatt végezne egy emberrel. Mink sugárzásmérők túlterheléses vizsgálatát csináltuk náluk.
Tavaly valahol megtaláltam a neten egy listát amiben a Magyarországon lévő sugárforrások voltak felsorolva, aktivitás is volt melléjük írva meg sok mellé az is mire használják, de sajnos most nem találom. Szép hosszú lista volt amúgy, meglepően hosszú.
(#) Skori válasza elektroncso hozzászólására (») 8:57 /

Ez egy nagyon veszélyes dolog, és ezen a belinkelt írás elég nagyvonalúan lép túl. Konkrétan ismerek valakit, aki még az előd vállalatnál dolgozott köbányán fiatal korában, és akinek mindkét kollégája akivel együtt dolgozott meghalt rákban. Mivel az ő mukavégzésének helye egy pár méterrel arrébb volt egy vasbetonfal árnyéka mögött, mint ahol két kollégája dolgozott, így neki "csak" a haja hullott ki, meg volt 3 szívinfarktusa, és ennek következményei, de életben van. Természetesen az akkori vezetés szerint semmi probléma nem volt, a kollégái betegségének semmi köze nem volt az ottani munkához. Amúgy mint mondta szerettek ott dolgozni, mert csak 4...6 órát dolgozhattak azon a területen, volt mellette szabadidő, lehetett "fusizni".
A hozzászólás módosítva: 8:58
(#) mek-elek válasza elektroncso hozzászólására (») 12:42 /

Idézet:
„Annyi hogy én gonosz kis manó leszek és kajálást biztosan nem szervezek”

Amikor én Pakson voltam dolgozni tán 96 táján adtak ebédjegyet. A büfé biztonságosnak látszott, mivel megvoltak a belépés játékszabályi. Megfordultam egy működő egység tetején is. Azt mondták, hogy a teremben az a legbiztosabb hely az ólom vastagsága miatt. Azért az nem volt szimpi, amikor a munka végeztével, kifelé a dózimat feldobták egy nagy kupac tetejére.
A problémák lelke leginkább az emberi mulasztás. Nekem a vesémet nyírták ki egy CT vizsgálat során, mivel nagyadag festőanyagot pumpáltak belém, meg is hányatott után. Majd betettek egy mentőbe este azzal, hogy erre inni kell, mert kicsinálhatja a vesémet. Sajnos a mentőbe nincs falikút. És az út úgy egy órányi volt...
(#) mek-elek válasza Skori hozzászólására (») 12:44 /

Orion?
(#) szs válasza elektroncso hozzászólására (») 15:10 /

Megnézném én is, úgy érzem.
(#) elektroncso válasza Skori hozzászólására (») 21:08 /

Hát nem veszélytelen az biztos, nagyon oda kell figyelni. Szerencsére az elmúlt 15-20 évben nagyon szigorodtak a sugárvédelmi szabályok amiket az OAH be is tartat.
A sugárzás egy érdekes dolog, és nem lehet kijelenteni túl könnyen, hogy mi a halálos dózis, komoly faktor az ember maga és személyenként jelentősen eltér. Nekem "vannak" olyan kollégáim akik 40-50 évet dolgoztak izotóp laborban elég szép dózisokat összeszedtek (igaz hosszú évek alatt vagyis volt ideje a szervezetnek regenerálódni), dolgoztak Csernobilban a katasztrófa után (mint fizikusok, mérnökök) kint a terepen, most már 80 évesek elmúltak és köszönök szépen élik a boldog nyugdíjas éveket semmi olyan betegségük nincs amit a sugárzás okozott volna, de van olyan is aki már nem él...
Mondjuk az egyik rekorder ebből a szempontból Anatoli Bugorski (mármint nem a kollégáim közül, hanem a témában rekorder) akinek keresztüllőtte a fejét egy protonnyaláb a kapott dózis kb. 2000Gy volt. Csak hogy legyem mihez hasonlítani, normál esetben 20Gy dózis után kb. 2 napod van hátra. A bácsi 1978-ban kapta a "sugarat" akkor azt mondták neki az orvosok hogy pár napja van max hátra. Jelenleg 83 éves és még él.
Persze ez azért kicsit más kategória, fókuszált nyaláb ami aránylag kis területet érintett és ott totális pusztítást végzett, jó eséllyel a ráknak azért sincs esélye mert nem szimplán sérült a DNS hanem teljesen megsemmisült.
Anatoli Bugorski Magyarul nincs, akit érdekel sok cikk van róla, de én szennylapot nem linkelek be.
A hozzászólás módosítva: 21:09
Következő: »»   3698 / 3699
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem