Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?

Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1711 / 1714
(#) tothbela válasza zenetom hozzászólására (») Máj 18, 2026 /

Igen, most már látom, ez elkerülte a figyelmemet. Csak azért merült fel a kérdés, mert nem egyszerű a hömérséklet mérése, még ha úgy is tűnik. Főleg egy szoba levegőjének mérése esetén.
(#) mnyugger válasza tothbela hozzászólására (») Máj 19, 2026 /

Miért? Mi a gond vele?
(#) tothbela válasza mnyugger hozzászólására (») Máj 19, 2026 / 2

Például az, hogy a hőmérő nem a célzott matéria hőmérsékletét méri, hanem a sajátját.
(#) HeZ válasza tothbela hozzászólására (») Máj 19, 2026 /

Megoldás: a mérések között elvesszük a hőmérő tápellátását. Tehát amikor mérni akarunk: mérések előtt hőmérő táp be, várás Yx10 másodpercet (sokat, akár percet is), mérések (egy mérés nem mérés!), átlagolások-matematikai mutatványok, majd táp kikapcs.
(#) tothbela válasza HeZ hozzászólására (») Máj 19, 2026 /

Ez bevett szokás a nagyon alacsony teljesítményfelvételű technikában. Mondjuk percenként feléled szundiból egy pár ms időre, mér és elküldi az adatokat. Utána visszaalszik. A radiátorra szerelt izéke is hasonlóan működik, plussz adatokat is tárol. Külső ingerlésre pedig elküldi rádión az addig tárolt adatokat. Több évig elketyeg egy beépített lítium elemről.
(#) simib hozzászólása Máj 19, 2026 / 25

DMX vezérlő pult

Sziasztok!
Összedobtam egy fényvezérlő pultot, nem tetszett, hogy PC-s DMX vezérlőnél mindig a billentyűzettel vagy az egérrel kellett bajlódni így jött az ötlet, hogy kellene egy midi kontrollert venni. Persze olyan nem volt, amilyet én gondoltam ezért új ötlet, hogy akkor építek egyet. Ezután már csak egy lépés volt az új gondolat, hogy tegyem be a PC-t is a midi pultba, így született ez a végleges változat.

A pulton így van 72 gomb, 13 poti, 2 enkóder, 12 LED és egy kijelző is. A PC-n Freestyler fut ami midi bemeneten keresztül kapja az eseményeket. Be lett építve az USB-DMX vezérlő is, illetve egy plusz hangkártya is.

Még hiányzik a gombok matricázása, de az is hamarosan elkészül. Akkor még teszek fel képet vagy videót a teljes működésről is.
(#) scooby_ válasza zenetom hozzászólására (») Máj 19, 2026 /

Termosztátot csináltunk belőle... Megbántuk.
(#) wbt válasza simib hozzászólására (») Máj 19, 2026 /

A plusz hangkártya, az mi célt szolgál? (én Sony videomixer pultban gondolkodtam, sok gomb, tekerő, kar adott, csak sajnáltam szétszedni). (gyerekek halálcsillagvezérlőt játszanak vele)
(#) Jonni válasza simib hozzászólására (») Máj 19, 2026 /

Jó lesz az...
(#) Alkotó válasza simib hozzászólására (») Máj 19, 2026 /

Én nem tudom pontosan mit értünk fényvezérlő alatt, de arra gondolnék, hogy valamilyen módon fényeket, lámpákat kapcsolgatsz vele. Ha ebben nem tévedek, akkor nem kellene látnom a képeken valamilyen teljesítmény-részt, amihez a fények kapcsolódnak? Vagy az egy külön történet?
(#) simib válasza wbt hozzászólására (») Máj 19, 2026 /

Igazából szinte csak amiatt került bele, hogy a hátlapon ne csak a jack aljzatok legyenek, hanem RCA is, így egy kicsit profibb a csatlakozás. Egyébként pedig főleg hang bemenetre van szükség abban az esetben ha hang vezérlést is akarok használni.

A video mixernek nincs véletlenül midi kimenete? Mert akkor készen is vagy, csak PC-re kell kötni.
(#) simib válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 19, 2026 /

Nem szükséges teljesítmény rész. Ezzel intelligens színpadi/disco lámpakat fogok vezérelni, arra pedig a DMX512 szabvány vagy esetleg ArtNet ami megfelelő. Ez a meghajtó rész is be van építve a pultba, hátul csak egy XLR csatlakozó van így, ahova csatlakoztatni lehet ezeket az eszközöket.
(#) nyomtatós válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 19, 2026 /

Intelligens lámpák/robotlámpák vezérlésére DMX512 nevű rendszer terjedt el, hivatalosan az 5pólusú XLR a csatija, fűzheted őket sorba, magán az eszközön állítod be a címeket, így nem akadnak össze. Egy sima intelligens lámpánál az alap vezérlő nélküli funkció, ha zenére váltogatja az alakzatokat, színeket és a mozgást variálja, vagy ezek felfűzhetők, és egy "master" vezérli őket. DMX pulttal a motorjaik vezérlésének mondod meg, hogy mit csináljanak - ezekhez persze PC-n előre fel lehet programozni egy koncertnyi fényjátékot (DMX-en keresztül mindenféle látványelem is vezérelhető, füst, konfettiágyú, bármi)
(#) Abukodonozo válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 22, 2026 /

Szia! A fénypultok DMX protokollon keresztül csatlakoznak egy dimmer egységhez, fizikailag az vezérli a nagy teljesítményű izzós gépeket. Bővebben: Link
(#) wbt válasza simib hozzászólására (») Máj 23, 2026 / 1

Köszönöm, hogy felkeltetted az érdeklődésem, előesett a szekrényből egy JVC KM-3000-es pult, s esélytelenek nyugalmával rákerestem, meglett az egész doksija. Sima soros protokol, akkor nekem csak (?) egy protokol-konvertert kell ácsolnom hozzá és mehet DMX-re. MIDI nincs, de nem pilótavizsgás egy konvertert írni. Végre (köszönhetően Önnek, Nagyuram), tudom valamire használni, ha más nem, DMX teszternek... éééés így kezdődik az űrsiklóépítés 2 év munkával
(#) Sinike válasza tiborati hozzászólására (») Jún 13, 2026 /

Gravírozásnál kapcsold ki az air assist-et, hogy ne fújja a betűk mellé az "árnyékot".
(#) Gafly hozzászólása Jún 19, 2026 / 2

Kösü építés

A talp már véglegesnek mondható.
Köszönet dB_Thunder fórumtársunknak a zártszelvény maradékért.
Most jön a fej.
Remélem valamennyire belejövök a hegesztésbe, mert ez szerintem is hihetetlenül ronda lett.
(#) Alkotó válasza Gafly hozzászólására (») Jún 19, 2026 /

Ez valóban nem lett csinos. A hegesztéssel az a baj, hogy ami feltűnően nem szép, az általában mechanikailag is vitatható kötést eredményez. Az ipari hegesztésnél szélsőségesen profi minőséget is el szoktak érni, ami azért otthon nem elvárás. Én alkalmanként szoktam hegeszteni, és eddig sikerült elérni a kívánt kötési erősséget (ezt a példát találtam). És mindezt csak azért említem, mert az ember képességein kívül, van jelentősége a berendezésnek is. Nálam a saját gyártású trafóm nagyon jól szolgált, majd aztán próbáltam gyári trafót is ami nem volt túl eredményes, végül vettem inverteres kis eszközt, ami viszont rendkívüli mértékben felhasználóbarát. Ezzel még az is tudhat normálisan dolgozni, aki egyébként a kérdés peremén lavíroz.
(#) tufatofu válasza Gafly hozzászólására (») Jún 19, 2026 / 2

A hegesztés nekem is hasonló lett a garázskapumnál, ami vagy 25 éve készült és napi rendszerességgel van azóta használva, de még bírja. Én betudtam annak, hogy ez is egy szakma, amit tanítanak évekig, és sok gyakorlat kell hozzá, hogy igazán szép legyen. A szembetűnő helyeken kentem rá autó gittet. A módszert tudom javasolni. Néhány ujjbegynyi autógitt a varraton, ezt is gyönyörűvé varázsolja.
(#) Udvari Zsombor válasza Gafly hozzászólására (») Jún 19, 2026 /

Mi az a "kösü"?
(#) uniman válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jún 19, 2026 /

A gugli is ismeri:
Szíjgyártó varrószék / bőrvarró csikó / nyerges bőrvarró
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2026
(#) Jonni válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 19, 2026 /

Szerintem életem első heggesztése szebb volt ettől, de ha tartós akkor oké
(#) mex válasza Jonni hozzászólására (») Jún 19, 2026 / 1

Úgy könnyű ha kettő "g"-vel csináltad...
(#) szs válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jún 19, 2026 /

Ugyanaz, mint forrasztásnal a "harmadik kéz", csak más szakma.
Pont az a lényeg a megnevezésben, hogy érezd: nem tudod, mi az.
(#) pipi válasza Gafly hozzászólására (») Jún 19, 2026 /

A hegesztő pálcától is függhet. Nekem van olyan pálcám amivel csak taknyolni tudok, és van amivel "sokkal jobban" tudok hegeszteni.
(#) Alkotó válasza Jonni hozzászólására (») Jún 19, 2026 /

Nem tudom eldönteni, hogy Gafly munkáját minősíted rossznak, vagy az én linkemen lévő saját művemet. Ha ez utóbbit látod pocséknak, akkor elfogadom a kritikát. Biztosan meg lehet sokkal szebbre is csinálni, de a szerkezet állékonysága kifogástalan (sőt szerintem nem is csúnya).
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2026
(#) Jonni válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 19, 2026 /

Ne sértödjön meg senki, nem bántás , csak észrevétel. A linkeden lévő hegesztés jónak tünik.
(#) jani1987 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 19, 2026 /

Hegesztéskor az anyag cseppekben válik le amiket egymásra kell rétegezni. Nagyobb árammal szebb a varrat de nagyobb a megfolyás esélye is. Szóval türelem és gyakorlat kell hozzá.
(#) Udvari Zsombor válasza szs hozzászólására (») Jún 19, 2026 /

Ha jól értem, akkor ez "harmadik kéz" szíjgyártáshoz, bőrvarráshoz. Még nem láttam ilyet, az biztos.
(#) Gabi75 hozzászólása Jún 21, 2026 /

J.L.H.75W tervek

Üdv. Egy J.L.H 75W erősítőt építek. Ágoston Lajos tervei alapján .
Szeretném megmutatni mire jutottam .
Minden féle kritikát szívesen fogadok .
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2026
Következő: »»   1711 / 1714
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem