Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hifi erősítők tervezése
Lapozás: OK   33 / 33
(#) tothtechnika2 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 12, 2026 /

A hangszínszabályzóval nem a felvételt javítod, hanem a hangfalad hibáját. Sokkal rosszabb esetben lehet akár a felvételt is, ha a hangmérnök nem volt a helyzet magaslatán. Nyilván egy ideális világban, ideális hangfallal, tökéletes felvételekkel, semmihez nem kell nyúlni.
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 12, 2026 /

Igazából nem kell állandóan tekergetnem a hangszínt, beállítottam egy olyan átvitelt ami számomra kiegyensúlyozottnak tűnik, azért mert így tetszik. Teljesen mindegy hogy mi az oka, a fülem átvitele, az átviteli lánc egy darabja, a felvétel, vagy csak az ember ízlése, az a lényeg, hogy a végén élvezhető zene legyen a végeredmény. Persze ne hatalmas korrekcióra gondolj, csak néhány dB-ről van szó.

A D osztályt sem írnám le így átfogóan, magamból kiindulva, én a kicsi D osztályúmmal évek óta tudok "együttélni". Amúgy van olyan D osztályú erősítő fejlesztésünk is, amiről mindenki azt mondta, hogy ez tutira nem az... Talán egyszer abból is lesz, az egy szem prototípuson kívül is, egy komplett sztereo berendezés. A jelenlegi AB osztályú-t is hallgatta meg olyan személy, aki utálja a FET-es végfokok hangját, és megesküdött volna rá, hogy ez biztosan nem FET-es végfok...
Még egy kicsit szeretném tesztelni, az AB osztályút, aztán szerintem itt lesz a lehetőség, hogy ha úgy gondolod, akkor hazavidd Te is meghallgatni, ahogy megígértük.

Nálam PC a műsorforrás, bár van CD játszóm, meg lemezeim is, de egy jó DAC-al számomra teljesen jó az a hangminőség ami így elérhető. Mellesleg a TT-DAC tudná fogadni a CD játszó digitális kimenetét. Érdekes összehasonlítás lehetne a CD saját belső, és a külső DAC összehasonlítása is.

Kicsit visszakanyarodnék még a purifi-re is: szerintem azzal is lehetne együttélni, de azt viszonylag rövid ideig hallgattam, egy saját, olcsóbb DAC-al. Most az AB osztályúval is ez az egyik tervem: másik DAC-al is meg kell hallgatni...
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2026
(#) Karesz 50 válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Júl 13, 2026 /

Mindig tanulok valami újat, de sajnos nekem még soha nem volt hangfalam.
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Júl 13, 2026 /

Majd hallgatnék egy kis zenét nálad is mielőtt elhozom a végfokot... ha megengeded.

Erre a külső DAC/CD játszó tesztre kíváncsi vagyok, vajon hallasz-e különbséget és az mekkora lesz (szubjektíve).

Végül is minden erősítővel együtt lehet élni ha "csak" zenét szeretne hallgatni az ember.
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 15, 2026 /

Nekem július 27-31 között nem jó, de előtte és utána bármikor tudok menni, amikor Te ráérsz.
Természetesen Skorinak akartam címezni.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2026
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 15, 2026 / 1

Rendben, jelentkezni fogok, mihelyt tudok pontosabbat mondani.
(#) Skori válasza Skori hozzászólására (») Pé, 20:39 /

A TT-DAC valószínűleg elkelt, vissza kellett adnom. Ezért előszedtem a két saját DAC-ot, az egyik SA9223 + PCM5102A, a másik SK1752SU1 + AK4490E0 chipekre épül. Az erősítő bemenete szimmetrikus jelet vár XLR csatlakozókon, ezeknek viszont nem szimmetrikus kimenete van. Ez nem a legoptimálisabb kombó, mert asszimetrikus jelvezetés esetén előfordulhatnak földhurokból eredő problémák, és a DC csatolás miatt esetlegesen offszet problémák is (pl. ha a DAC kimenetén van némi offszet). Erre a csatolt képen látható bekötési módokat próbáltam ki. Az 1. DAC esetén nem jelentkeztek problémák, a 2. DAC esetén viszont jelentős offszetfeszültség jelent meg. Ezért végül a legegyszerűbb megoldás az volt hogy AC csatolással használtam (a csatolt kép 3. bekötési módja).

Mondanom sem kell, hogy bár nem óriásiak a különbségek a 3db DAC között, azért nem túl nehéz egyértelmű sorrendet felállítani közöttük. Ezt egyébként a mért paraméterek is megmutatnák, ill. alátámasztanák. Számomra mindhárom DAC-al élvezhető volt a zenehallgatás, az erősítő szerintem hosszabb távon is kellemesen szól. Nekem továbbra is kell némi hangszín korrekció (de nekem ez a többi erősítőnél is kell), ezt most a foobar2000 csinálja meg, filmnézéskor viszont nincs ugyanez a korrekció, és nekem hiányzik is. Mivel többnyire a PC a lejátszó filmnézés esetén is, így adta magát hogy a filmeket is ezzel hangosítsam. Ez az erősítő is tudja azt, hogy el lehet felejteni, hogy ott dolgozik a háttérben, úgy szól a film ahogy kell (de mondjuk ezt a kicsi D osztályú is tudja). A hangnyomás persze sokkal nagyobb is lehet, de ennél az erősítőnél kevésbé tűnik fel, hogy éppen nagyon hagosan szól, inkább az egyéb fizikai hatások miatt, amikor nem csak halljuk, hanem érezzük is. Érdekes lesz majd a kicsi D osztályúra visszaváltani, hogy milyennek hallom majd ez után.

RCA-XLR.png

(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Pé, 20:45 /

Valamelyik nap oda tudom adni az erősítőt, hogy meghallgathasd otthon is. Nálam jelenleg a szokásosnál is nagyobb káosz van, és kicsi a hely, ezért nem ígérem hogy nálam is meg tudjuk hallgatni, vagy ha mégis akkor csak PC+DAC kombóban. A továbbiakat beszéljük meg magánban. Szabin vagyok, szóval szinte bármikor jöhetsz, de azért fixáljunk le valamit.
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Szo, 9:03 /

Akkora helyet tudsz varázsolni, hogy a két hangdoboz közé letegyünk egy CD játszót és egy végfokot? Elviszem az Audilab-ot, ennek van szimmetrikus kimenete és van beépített hangerő szabályzója. Vannak olyan zenéim amikben van annyi mély/magas, hogy nem fogod hiányolni.
Elvinném a Burgumot is és annak függvényében, hogy milyen különbséget fogunk hallani a két végfok között, vagy elhozom az erősítőtöket, vagy nem.
(#) tothtechnika2 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Vas, 9:39 / 3

Szerintem egyszerűsítsük le a dolgot. Azért ajánlottuk fel, hogy kölcsönadjuk a végfokot, mert így a saját rendszeredben, a saját szobádban, a saját zenéiddel tudod nyugodtan meghallgatni. Ez sokkal többet mond, mint egy rövid, ismeretlen környezetben történő meghallgatás.

Pontosan ezért tettük ezt az ajánlatot, mert szerintünk így lehet egy erősítőt korrekt módon megítélni. Otthon össze tudod hasonlítani bármivel, amivel szeretnéd, és annyi ideig hallgatod, ameddig szükséges. Ha ezek után tetszik, örülünk neki, ha nem, az is teljesen rendben van.

Szerintünk ez a legkorrektebb és legobjektívebb módja annak, hogy eldöntsd, hogy véleményed szerint milyen.
(#) shany válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Vas, 10:53 / 1

Lehet jelentkezni ilyen otthoni meghallgatásos meghallgatásra?
Mivel termékről van szó, jó lenne néhány adat: leginkább a kimeneti teljesítmény, de pl.érzékenység, bemeneti imedancia, stb. Meg az is, hogy milyen szintű szegmensben/árkategóriában kell elképzelni?
Lehetségesek-e opciók, pl. ha erősítő modulokat szeretnék venni aktív sugárzóba, saját beépítéshez?
A hozzászólás módosítva: Vas, 10:54
(#) Skori hozzászólása Vas, 14:17 / 2

Egy kis zenehallgatás

Karesz elcipelte hozzám a Burgum-ot, és az Audiolab CD játszót (ennek van szimmetrikus XLR kimenete is) hogy nálam is meghallgassuk, illetve összehasonlítsuk a mi erősítőnkkel. Bár említettem, hogy nálam nem igazán ideálisak a körülmények egy ilyen teszteléshez, a szűkös hely, és a messze nem ideális hangsugárzó elhelyezés, ill. környezet miatt. Nekem összességében tetszett Karesz erősítője, szerintem jól szól, a helyükön vannak a hangok, kellő hangerő, jó műsorforrás, és média esetén valóban nem igényli a hangszínszabályzást. Kellően transzparens, lehet együtt élni vele, valószínűleg hosszú távon is hallgatható. Ami talán kevésbé tetszett az a hatalmas méret, és súly. A mi erősítőnk szerintem legalább 2x….3x beleférne ekkora térfogatba, bár ez nyilván nem hangminőséget befolyásoló tényező. Ami elég gyorsan lejött, hogy Karesz CD játszója jobb műsorforrás, mint az én DAC-om. A két erősítőt összehasonlítva másképp szól a kettő, torzításokat, sziszegést, zajt egyikben sem hallok, igazából egyik sem az a kategória, inkább csak kisebb tónusbeli különbséget hallok, főleg a sáv közepe táján. Annyi tapasztalat ez alatt az idő alatt nem volt (és talán akkora különbségek sem), hogy rangsort tudjak felállítani, ez nem is célom.
Érzésre Karesznek elsőre nem tetszett amit hall (de majd meg vagy megcáfol vagy megerősíti), de később talán mégis megfogta valami benne, mert úgy döntött, hogy mégiscsak érdemes elvinni meghallgatni az erősítőnket, a saját rendszerében – talán addigra melegedett be igazán a technika vagy a hallásunk , vagy csak adni akart neki egy esélyt a saját rendszerén. Nyilván az itt hallottakat annak fényében kell nézni, hogy a meghallgatási körülmények meglehetősen távol voltak az ideálistól, de erről ugye előre szóltam. Amúgy most visszakötöttem a kicsi D osztályú erősítőre a hangsugárzókat. A hangnyomás amire képes, töredéke annak, amit a ma hallgatott mindkét erősítő képes produkálni, de egyéb tekintetben nincs olyan negatív érzés, hogy a másik erősítők után ne lehetne ezt hallgatni.
Karesznak itt köszönöm, hogy eljött és elhozta az erősítőjét, ill. hogy néhány napig használhatom a nálam hagyott CD játszót, és kíváncsian várom a véleményét is.
A hozzászólás módosítva: Vas, 14:18
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Hé, 5:27 / 4

Mindkettőtöknek köszönöm a lehetőséget, hogy meghallgathattam!
Leírom, ahogy történt. Rohantam haza, hogy elérjem a Tour de France közvetítését és a verseny vége után első dolgom volt, hogy bekössem a végfokot.
A tápregenerátorom valami miatt nem szereti ezt a végfokot, mert folyamatosan letilt a védelme. Akkor is ha nem szól és akkor is ha nincs a hangszóró a kimeneten. Azért belehallgattam egy számba és iszonyatosan torzított. Gyorsan kikapcsoltam mindent és felhívtam Skorit. Abba maradtunk, hogy dugjam közvetlenül a hálózati elosztóba, oszt kész. Így minden rendben volt, nem ment tönkre semmi. Belehallgattam három számba és újra felhívtam Skorit, hogy nálam iszonyatosan sok a mély és a magas és ez így nekem tetszik.
Visszadugtam az Alohát és meghallgattam ugyanazt a három számot. Ennek is iszonyatosan sok mélye és magasa volt. Megállapítottam magamban, hogy valószínűleg fáradt lehetek már, hülye és süket. Újra visszadugtam Skoriék végfokát és pontosan ugyanúgy szólt mint az Aloha. Kikapcsoltam mindent és újra felhívtam szegény Skorit, hogy törölje azokat amiket eddig mondtam, mert jól szól az erősítőjük. Aztán szégyenkeztem magamban egy ideig, hogy miért kell elkapkodni mindig mindent és miért kell feleslegesen feszültséget kelteni, meg zaklatni másokat még este nyolc után is. Kicsit lehiggadtam és újra belehallgattam vagy 10-15 unásig ismert lemezbe. Az jött ki, hogy demó felvételekkel precízebben szól az Alohánál, de nem demó lemezekkel agresszív hangja van. Kicsit a "játékizé"-re emlékeztet amiben hibajavítás volt. Erőszakos, de nem torz. A helyén van minden. Az is lehet, hogy a végfok jó, de kihozza a hangsugárzóm hibáit.
Szerintem érdemes meghallgatni ezt a végfokot, mert valóban figyelemreméltó produkció. Akinek illeszkedik a rendszerébe, annak nagy vétel lehetne... ha tudnánk mennyibe kerül.

Olvasván "shany" hozzászólását... nekem úgyis jó ha Szolnok fele megyek Pestre és beadom neki az erősítőt. Beszéljétek meg, hogy legyen, nekem minden változat megfelel. A CD játszó miatt úgyis mennem kell még Skorihoz.
(#) Skori válasza shany hozzászólására (») Hé, 12:48 / 1

Szerintem megoldható, amennyiben vállalod, hogy visszajuttatod hozzám (Bp. Pesterzsébet), vagy tothtechnika2 barátomhoz (Babót v. Kapuvár) a végfokot miután meghallgattad. Ha Karesz útba tud ejteni téged, akkor nekem sincs kifogásom a dolog ellen, szóval beszéld meg Karesszal.
Karasznek is mondtam és neked is: nyugodtan írd meg majd amit hallasz, nyilván örülünk ha teszik, ha pedig nem jó, akkor a különféle begyűjtött tapasztalatok alapján majd tovább fejlesztjük.
Árakról, opciókról szerintem akkor van értelme beszélgetni, ha tetszik, és valós érdeklődés van. Ha esetleg nem tetszik a hangja, akkor meg úgysem fog kelleni. Néhányan már meghallgatták az erősítőt, de nem akarlak ezzel befolyásolni. Hallgasd meg inkább és alakíts ki saját véleményt.

Ami nem hangzásbeli tapasztalat, de érdemes tudni:
A különféle védelmeket MCU oldja meg az erősítőben. ST automotiv széria, tehát nem olyasmi ami 1..2 év alatt megdöglik. Figyeli a hálózati AC feszültséget, a DC oldali tápokat, DC egyensúlyt, hőmérsékleteket, túláramot, túlvezérlést, és még néhány dolgot.

Karesznál szerintem valamilyen kompatibilitási problémába ütközhettünk az AC regenerátor és az erősítő védelmi rendszere között. Elképzelhető az is, hogy túl érzékeny az AC védelem, de mérések híján csak tippelni lehet. Az tapasztalat, hogy jobban szereti a kimondottan alacsony impedanciájú elektromos hálózatot (hallhatóan jobb olyankor), és nem szereti pl. a különféle szünetmentes áramforrásokat. Emiatt lehet, hogy pl. a tápegységét újra fogjuk gondolni, ha ez szükséges lesz.

Az erősítő teljesen DC csatolt (tehát nincs benne sehol sem csatolókondi, és offszet szervó sincs benne), tehát ez igényelhet némi odafigyelést. Ha az erősítőt meghajtó jelforrásnak van DC offszetje, akkor az felerősítve megjelenhet a kimeneten. Ezt érdemes lehet ellenőrizni. Erősen ajánlott a szimmetrikus meghajtás, vagy az a megoldás amit lentebb megrajzoltam.

Kérlek jelezz vissza, hogy mi legyen, ill. ha gondolod akkor egyeztess Karesszel is.
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Hé, 13:14 / 2

Magamról tudom, hogy 20 évesen kapásból megmondtam, hogy egy műsor analóg v. digitális, és az utóbbi milyen felbontású, és veszteségesen tömörített-e, szinte attól függetlenül, hogy amúgy tetszik-e a hangzása. Ma már másképp van, kevesebb magasat hallok, és sokkal tovább kell hallgatnom ahhoz, hogy ki tudjam alakítani a véleményemet. Elsőre csak egy első benyomás alakul ki, aztán megszokja az ember, mert előtte eltér az addig megszokottól, és akaratlanul is ahhoz viszonyítok. Utána jönnek csak a részletek, és lehet, hogy még akkor sem tudok objektív lenni, mert vannak más, pl. technikai részletek, amelyek befolyásolnak (pl. egy szép kivitel, látható minőségi alkatrészek - vagy éppen olyasmi ami látvány szempontból nem tetszik).
Amikor először felhívtál, ezért mondtam, hogy ok. aludjunk rá egyet, aztán meglátjuk. Azt is elfogadom, ha mondjuk nem tetszik, mert mindenki ízlését úgyis lehetetlen kiszolgálni, másrészt meg lehet, hogy tényleg változtatni kell valamin. Azért van kölcsönadva több napra, hogy ne kelljen azonnal eldönteni mindent, lehet próbálgatni, ízlelgetni akár egy ételt. Aztán kicsit leülepszik a dolog. A saját esetemben pl. megszoktam a kis d osztályú erősítőmet amiben van hangszín szabályozó, és kicsi magas emeléssel korrigálok a hallásom miatt. Emiatt, a másik erősítőben nekem kevés volt a magas. De mire átjöttél, már nem volt kevés, sem a Te erősítődben sem a mienkben, így utólag talán ennyi idő alatt állt át a fülem egy másmilyen hangzásra. Tehát a (számomra) kevés magas egy relatív dolog volt, talán csak ahhoz képest volt kevés, amit addig megszoktam. Ha van kedved (és idő még biztosan van - mert nem sürgetlek) még járasd egy kicsit az erősítőt (pl. hátha megszokják egymást a hangsugárzóddal).
A hozzászólás módosítva: Hé, 13:15
(#) elektrorudi válasza Skori hozzászólására (») Hé, 16:29 / 3

Még egy személyes tapasztalat ahoz amit írtál: nem mindegy, hogy reggel vagy este hallgatok zenét. Reggel minden szép, tiszta, csengő-bongó, csuda jó. Este minden zene egyforma, szürke, semmilyen. Szerintem a kor előrehaladtán kívül, a fül napi elfáradása is befolyásolja az élményt. Pedig nem dolgozok zajos helyen, napközben nem hallgatok zenét (mert zavar), itthon nyomkodom a pillenytyűket, maximum madárfüttyöt hallok. ...és mégis.
(#) Skori válasza elektrorudi hozzászólására (») Hé, 20:44 / 1

Igen, tapasztaltam már hasonlót. Van olyan, amikor semmi sem szól jól... máskor meg még feljebb tekerném a hangerőt.
(#) shany válasza Skori hozzászólására (») Kedd, 7:08 / 1

Idézet:
„Kérlek jelezz vissza, hogy mi legyen, ill. ha gondolod akkor egyeztess Karesszel is.”
Köszönöm a bizalmat, hogy működhet egy ilyen készülék kölcsönadás a számomra is!
Július nem jó nekem, következő hónapban lehetne aktuális a részemről...bár elgondolkodtató Karesz 50 beszámolója: az évek alatt olvasottak alapján, feltétlenül megbízok az általa tapasztalt hangi differenciák-, az eltérés irányának megítélésében. Ez persze nem jelent az azonos hangzásbeli ízlést, elvárásokat, preferenciákat.
/ sajnos a Topping B100 erősítőim már nincsenek meg ( összehasonlításra jónak gondoltam volna ), de náluk, mint az ultra alacsony torzítású, nem D osztályú olcsó erősítő szegmens képviselői esetében, a legcsekélyebb jele sincs "erőszakos"/félvezetős hangkarakternek. Az alapkarakter inkább kicsit lekerekített, csipetnyit meleg tónussal, bár csak enyhén jelenlevő, de létező romantikus jegyekkel. A magastartomány szinte mesteri megformálású számomra: az enyhén lekerekített jelleg ellenére határozott kontúrokkal, térbeli elhelyezkedéssel, elképesztő részletességgel, húsossággal, abszolút antifélvezetős megszólalással bír, emellett kiemelkedő a térbeli és szintbeli mélység megjelenítése...és elvileg ez egy B osztályú erősítő....
Valószínűleg ennek megtapasztalásához azért kell egy nagy felbontású hangsugárzó is, enélkül szürkébb/jelentéktelenebb/átlagos hangzás kerekedik ki. Meg persze a teljes hanglánc képessége is meghatározó, rendszerként. /
A hozzászólás módosítva: Kedd, 7:16
(#) Skori válasza shany hozzászólására (») Kedd, 12:12 /

Rendben, majd jelezd ha, és amikor, aktuálissá válik a dolog. Ha a Topping ennyire jó, akkor miért nincs meg már? Tudtommal a műszaki paramétereit tekintve is a létező legjobbak között van.

Be kell vallanom, a meghallgatás értelmezésekor előkerülő jelzők nem mindegyikét tudom értelmezni hogy mit is kell(ene) hallani olyankor, műszaki jellemzők, vagy elektronikai felépítés szempontjából meg pláne nem. Természetesen azért nyilvánvaló, hogy az "erőszakos" vagy "agresszív" jelző itt negatív, míg a többi jelző pozitív jellegzetességet takar.
Műszaki szempontból nézve ez az erősítő hatalmas damping faktorral rendelkezik, aminek az "érvényesülése", passzív hangváltó esetén, szerintem erősen függ a hangváltó felépítésétől is. Tehát a különféle hangsugárzók között más eltérések lesznek hallhatók, mint egy olyan erősítővel amelynek nagyobb a kimeneti impedanciája.
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Kedd, 12:15 / 2

Befejezem a beszámolót, mert az a hétfői kissé kuszán zűrzavarosra sikerült. Próbálok objektív lenni, de egy egyszemélyes teszt természetesen csak szubjektív lehet. Újra kihangsúlyozom, hogy ez a saját rendszerem, a saját fülem, a saját ízlésvilágom és nem kell semmit készpénznek venni. Áprilisban lecseréltem az Audiolab CD játszót egy Copland CDA 266-ra. Ma már ennek is hallom a hibáit, a hangdobozomnak régóta hallom a hibáit... és az Alohának is vannak.
Hétfő este a FOX - Spirit című száma volt az utolsó meghallgattunk Skoriék végfokával. Az Aloha (az Aloha legyen "A", a Skori/TG legyen "B"). "A" annyival jobban szólt ezzel a számmal, hogy azt mondtam be is fejeztem a tesztelést. Aztán ma reggel bevittem az asszonyt CT-re a kórházba, mondom magamnak addig Pink Floyd-ozhatok 1-2 órát. Visszakötöttem "B"-t.

Waters - Radio KAOS: ezt csak jó erősítővel lehet hallgatni, különben sziszeg, ordít, nincs mélye. Végig hallgattam az egész lemezt (élvezettel). Dinamikus volt, tiszta, nem sziszegett, nem torzított. Vakon nem mondtam volna meg, hogy A, vagy B szól. De mivel tudtam, hogy "B" szól, figyeltem a részletekre. Nem lehet belekötni a hangjába. Nagyobb a felbontása, mint "A"-nak és jobb a sztereóképe(emlékeim szerint), de a vokál kicsit harsányabb.

Ezen belelkesülve: Waters - Amused the Death: a 6. számtól indítottam, feltekertem a hangerőt. Most nem jobban szólt hanem valahogy másként... nem tudom mennyiben. Vártam a rakétát. A jobb szekrényajtó előtt járt amikor letiltott a végfok védelme. Néhány sec után visszakapcsolt, de aztán már valahogy nem úgy szólt az egész, mint addig szólt. Waters érdes volt, a kórus lagymatag, kivettem a lemezt.

Kate Bush - Areial: a 2. lemez utolsó két száma. Na így kell ennek szólni. Kristálytiszta minden, hatalmas mélyek, nagy felbontás, kicsit előre jön minden. Amikor először hallgattam meg ezt a lemezt (kb. két hónapja vettem) egyáltalán nem tetszett zeneileg, de legvégén minden átmenet nélkül elsírtam magam. "B" végfokból hiányzik ez faktor. Nincs benne érzelem.

Pink Floyd - Animals: A gitár húrjainak nincs alaphangja. Hiányzik a lábdob és a basszusgitár. A Pink Floyd-nak elég gyalázatos minőségűek a lemezei egyébkét is. Talán az "Atom Head Mother" és az "Echo" az ami jól szól. A fal is csak 120 dB környékén kezd el zenélgetni.

Haza hoztam az asszonyt. Tegnap Katie Meluát hallgattunk utoljára, a "The House"-t... csak úgy háttérzeneként. Maradt "B" bekötve - nem vette észre (nagyon rossz megfigyelő) - és betettem a tegnapi lemezt. A második számnál hátranézett és azt mondta kössem ki, mert nagyon "rikicsel". Tanultunk egy új hifi műszót : )

Az Aloha néha egy kicsit torzabb, de nyugodtabb, életszerűbb, hosszabb távon hallgathatóbb végfok. De lényegében nagyon sokszor szinte megkülönbözhetetlenek egymástól, azonos hangszínnel szólnak, mindkettővel együtt lehet élni. Az én láncomban most nem az erősítők a leggyengébb láncszemek.
Továbbra is azt mondom, hogy véleményem szerint Skoriék végfoka egy nagyon jól sikerült produktum. Ha nem lenne Alohám simán együtt tudnék élni vele bármeddig.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 12:18
(#) shany válasza Skori hozzászólására (») 7:13 /

A Toppingot a hangsugárzó projektem aktív verziójának, a magashangszórót meghajtó erősítőnek vettem. Sajnos ide is kevés a kimeneti teljesítmény ( a középhangszórókat is 500W hajtaná csatornánként ), de a legbosszantóbb, hogy a kimeneti áram/SOA? védelem aktiválódása esetén újra kell ki-be kapcsolni az erősítőt, nem kapcsol vissza automatikusan, pl. néhány másodperc múlva.

Egyébként ez az erősítő - vélhetően - nem tekinthető "jó" erősítőnek, legalábbis a hifista társadalom jó része túlzottan jelentéktelennek, ingerszegénynek tekintené. Az elképesztő felbontását a szokásos/átlagos hifis hangsugárzók nem is tudnák kellően megjeleníteni. A "jó" hifi erősítő az valamilyen: színes, szagos, életteli, érzelmes, erőteljesebb élményt ad mint az előző erősítő, vagy mint egy teljesen semleges hangú példány.

Pl. nemrégiben beszéltem egy hifistával, többek között Accuton hangszórókkal épült hangsugárzója is volt. ( az Accuton a világ egyik leginkább hightech, ultra alacsony torzítású dinamikus hangszórókat gyártó cége. Általában rendkívül drága hangsugárzókba építik be őket, lásd: Marten, Kharma, stb ) A konkrét típusról nem esett szó, de elmondása szerint sokféle készülékkel, hanglánccal való próbálgatás után sem tetszett a megszólalás.
Jelenleg talán egy Audio Note hangsugárzót hallgat jóval nagyobb megelégedéssel, pedig műszaki szempontból nyilván klasszisokkal gyengébb mint a másik...
A hozzászólás módosítva: 7:15
(#) tothtechnika2 válasza shany hozzászólására (») 7:29 /

Hát igen, sokan olyat keresnek, ami nincs is benne a zenébe vagy a felvételbe. Na nekik nem fog tetszeni ez az erősítő...
(#) teddysnow válasza Skori hozzászólására (») 10:49 /

Idézet:
„Be kell vallanom, a meghallgatás értelmezésekor előkerülő jelzők nem mindegyikét tudom értelmezni hogy mit is kell(ene) hallani olyankor, műszaki jellemzők, vagy elektronikai felépítés szempontjából meg pláne nem.”

Lemezekhez (Kiállítás képei, 4 évszak, Miles Davis, Dave Brubeck) iratok AI-vel tartalmi, zenei, kifejezési elemzéseket, hogy kinyomtatva inzertkénet mellétegyem. Azok is ilyen jelzőket használnak, ez a divat

Következő: »»   33 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem