Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hordozható áramforrás napelemes töltés kérdés
Lapozás: OK   1 / 2
(#) szili83 hozzászólása Júl 27, 2026 /

Sziasztok!

Vásároltam OUKITEL P1000 PLUS -t, és szeretném napelemről tölteni.
Ez mellé egy 200W-os hordozható CHUBAN 200W-os hordozható napelemet.
Tesztelgettem, és 20 W alatt nem érdemes tölteni az energiaállomást, mert az önfogyasztására megy el a termelt energia.
Úgy gondoltam, hogy jó lenne még vásárolni más napelemet is, más tájolással felszerelni, hogy az is termeljen energiát.
(Fix normál napelemet nem tudok feltenni sehova sem, ezzel ne is számoljunk)
Az a tervem, hogy 2 (maximum 4) db 100 W-os flexibilis napelemet vásárolok, amit feltennék máshova.
De az a gondom, hogy 1 bemenete van, a két napelem típust nem tudom keverni. Erre van valami lehetőség, hogy valahogy be tudjam kötni? Jó lenne, ha a két típus egyszerre is termeljen, hogy legyen értelme.
(#) dredd válasza szili83 hozzászólására (») Júl 27, 2026 /

Üdv,nem egészen értem az oukitel adatlapját,ott az van hogy max 500w napelem 12A. A 200w napelemed leadhat 10A.Jobban jársz egy ugyan olyan 200w napelemmel,más tájolással.
(#) Atis57 válasza szili83 hozzászólására (») Júl 27, 2026 /

Szia!
A lehetőség többféle ;

A) Egyforma napelemek egy helyen , egy irányban --kapható közösitő dugó, vagy sorkapocs ,dobozban.

B) egyféle napelemek több irányban Diódás közösitéssel (szintén kapható dugóban is )

C ) többféle napelem , többfelé tájolva ; --Minden napelemhez egy-egy töltőáramkör (feltehetőleg kapcsoló üzemű ) s ezek kimenete közösitve diódás áramkörrel.

De ne vidd túlzásba a napelem bővitést! mert a töltőáramköre is csak percekig viseli el a maximum áramot. Tehát a 12A max töltúáram inkább a 8A körüli legyen , de akár 4-6 órán át.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2026
(#) szili83 válasza dredd hozzászólására (») Júl 27, 2026 /

"Solar Input
Max.500W(MPPT), 12-50V/12A"

12-50 V bemeneti feszültsége lehet, azaz az üresjárati maximum 50 V (minimum 12 V), és a maximális rövidzárási áram nem lehet több, mint 12 A.
(#) szili83 válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 27, 2026 /

Az egyforma napelemekkel az a gondom, hogy a 200 W-os hordozható 50+ e Ft, ami nem olcsó, a 100 W-os flexibilis meg 60 euró (100 W) lenne. Az még könnyebb is, illetve könnyebben el tudom rakni.

Szia!
A merev napelemeket tartom megfelelőnek (hordozni a kempingekben. )

Az öszzehajtható, flexibils hajlékony stb napelem nem bir sokat --még odafigyeléssel sem.
könnyen megreped a cellákból ,pár db.

Az ár? Ez nem az olcsóságról szól.......könnyen tudsz 200Ft/kWh ért "ingyen áramot" termelni!
(Tehát a gazdagok passziója ? )

Viszont könnyen tudod telepiteni, nincs benzingőz , csend van ... stb....

Nekem arra kell, ha nincs áram, akkor termeljen valami, ami el tudja látni itthon a kisebb fogyasztókat, pl fűtéshez a kazán, vagy a hűtőt.
A jelen 200W-os napelem nagyon ideális esetben 150 W-ot termel, de akkor is rövid ideig.
Merev napelemet nem tudok kirakni társasházban. Ezeket pedig gyorsan tudom letenni, ha kell.

Szia!
Azért a 200Wp főleg állitva Kelet felé olyan 35%, Dél felé 60%, Nyugat felé 25% termel -viszont ha 40 fok körüli szögben meg tudud dönteni.
A napi termelés ? a 245Wp panel ritkán ad 300 Wh-t ! Ha nem tudod forgatni akkor 2h csúccsal ( nálam 130Wp ), kb 2-2 h ennek az 50% -al számolhatsz s a maradék 8 óra meg kiadja azt a 30...50Wh-t !De télen meg a havi 30...100 Wh is előfordul.

Pedig merev napelemet a legkönnyebb, rögziteni erkélyre (2 akasztó fül, + 2 alsó láb , huzallal kikötve )
Ehhez egy ilyen Solar Power st---a nagyobbakból 1024Wh--------3000Wh a legjobb --esetleg a meglévőt még 1..2db 100..150Ah akkuval kiegészitve?
A hűtő mennyit fogyaszt? van 0,8kWh.......és 3kWh/napos is!A kazán szivattyú is 5W......80W ig napi 10....15h-n át. A világitás + TV/LapTop a legolcsóbb....
Ezért jó két db S P sT VENNI.

Az a gond, hogy amit is írtam, hogy a 200-s napelem kb reggel 9:9:30-tól termel nálam, mert csak az erkélyre tudom rakni ahol megdöntöm 45 fokra, és akkor termel többet mint 20W. Ha lenne még egy string azt meg kiaksztanám, és 90 fokosan is termelne valamennyit, és akkor nagyobb időtávban lenne meg a 20W+. Én úgy számolom, és ahogy kisérleteztem, hogy a plusz 200W-al meg lenne a napi 1kW termelés.
Azaz. meglévő és a jövőbeni napelemeket kellene hasznosítani, nekem most ez lenne a cél, és arra kellene megoldás.

Szia!
Ha külön veszegetel alkotó darabokat ---olcsóbbnak nézz ki, ill. időben kisebb ráforditásnak tűnik--de a végeredmény a legdrágább lessz.

Az az 1kWh --itt a Bükk lábánál ---150+245+245+110 Wp panelből sem mindig jön ki.Mind másfelé nézz !
Kb 9;30kor kezdődik ---12;30 és 14;30 között van a maxximum,és 18; xx kor van vége.
Akkor sokat lehet kisérletezni --bár 2 egyforma év is ritka !---

A jó megoldást csak a látóteredben lévő "naplopótól" lehet megtudni.
Szoktam kempingbe járni s meg tudok lepödni, mennyire más itt-ott.

A 200 W-ossal, ha tényleg meg lenne csúcsidőben a 200W, de még ha csak a 150-180 W/h, akkor nem lenne gond, de délben déli tájolás, 45 fokos dőlés esetén is csak 120-125W jön ki.
Ezért gondolkoznék el, más olcsóbb napelemeken. Ha tudom, akkor nem ilyet veszek persze.
Ha ki lehetne rakni az erkélyre, akkor találtam 340W-os polikristályos napelemet, az került volna ki, azzal nem lenne gondom, de nem lehet kirakni, tiltja a jogszabály.

Arra kellene a megoldás, két egészen más feszültségű napelemet hogyan lehetne összehozni.
(#) kobor26 válasza szili83 hozzászólására (») Júl 27, 2026 /

Hát elég rosszul állsz neki.Neked egy sziget üzem kellene de nem ilyen kis teljesítményre.Nekem 10Kw az inverter sziget üzem,és 25KW ó az akku.Ha nincs maxon az akku akkor max 3 nap az üzemidőm.Nem tudom mit akarsz 1KW naponta?Vagy nem használsz villanyt,vagy nagyon el vagy tévedve.

Szia!

Ha látnád városi környezetekben mennyi napelem van igy kirakva .
Ellenben ha könnyen leszedhetó (nax 20 perc ? ) Akkor "ideiglenes " kisérleti darab.
Van jónéhány falu ,kisváros ahol 20 éve tiltott kirakni bármit is ( napkollektor ? )még a tetőre is.

Nem lehetetlen , bár az optimális működés nem a maximumon van.
első válaszom C) pontja.
De ha megirod mid van 1-2 napon belül válaszolok .
(#) Atis57 válasza kobor26 hozzászólására (») Júl 27, 2026 /

Szia!
Te mekkora napi fogyasztással számolsz?

S egy lakókocsi , lakóhajót stb mennyivel vennél figyelembe?
(#) Bakman válasza szili83 hozzászólására (») Júl 28, 2026 /

Azt írtad, arra kell a cucc, hogy áramszünet esetén menjen pl. a hűtő. Miért probléma az, ha 4-5 nap alatt töltődik fel az akku? Ilyen sűrűn van áramszünet nálatok?
(#) kobor26 válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 28, 2026 /

Azt nem írtad hogy lakókocsi-lakóhajó,azt írtad áramszünet esetére.De oda is nagyobb teljesítmény kellene.Az én fogyasztásom átlag 10Kwatt.Ki kell számolnod az átlagfogyasztásodat,azt szorozni kettővel vagy akár hárommal is mivel nem süt mindig a nap.
(#) Atis57 válasza kobor26 hozzászólására (») Júl 28, 2026 /

Szia!

Lakóház ; mindenki a 10y X 10...50 kWh/nap -t akarja hajszolni.

másik gondolat;

A lakókocsi /lakó-horgászhajón az 540Wh -al is beérik.

Egy "vészüzemi" megoldásnál is elég lehet az 500Wh (nem mosunk, porszivózünk, vill túzhely , jacuzzi 500m3es medence kizárva stb)

Sajna nem elég az a 2..3 nap rátartás ----A Tisza tavon az 5 nap a biztos !(sok a felhő , magas a vizpára )
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2026
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 28, 2026 /

Szia!

vannak esetek --főként nagyobb városokban !---ahol alapból is sok az áramszünet.
A nyamvadt légveztékek miatt.

De nálunk ;májustól "javitják az utat"--a sok balfék melós miatt-- 3x db áramszünet volt eddig.
a markolóval minden kábelt többször "megtaláltak" de a 600mm-es viz csüvet is ! meg a Távhő csöveit is.

persze 1X csak vége lessz !
(#) szili83 válasza kobor26 hozzászólására (») Júl 28, 2026 /

Nem a ház megy/menne róla.
(#) szili83 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 28, 2026 /

Mert ha nyáron az akksiba ezzel a 200W-os napelemmel csak 0.3-0.4 kW megy bele, akkor ha 1 napos az áramszünet, akkor jó lenne, ha nem csak a benne lévő 1 kW jönne össze, hanem legalább 0.5 kW akár tálen is beletöltődne. Ezért írtam, hogy kell a 400 Wp-s napelem, és azokat kell összehozni. Az az eredeti kiindulás, hogy hogyan lehet különböző napelemeket belekötni.
(#) szili83 válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 28, 2026 /

Ilyen töltésvezérlőre gondoltál? Ezzel működne? Azaz kettőt lehet párhuzamosítani diódával (biztos kell?), és úgy is működik, azaz az akksi kimenetén leadja a beállított feszültséget (12V) ha nem akksi van rákötve?

Azt értem, hogy egy nap alatt szeretnéd feltölteni az esetlegesen lemerült szerkezetet. Azt nem értem, hogy hova ez a sietség. Nem érsz rá három/négy/öt nap alatt feltölteni? Minden második nap áramszünet van?
(#) Atis57 válasza szili83 hozzászólására (») Júl 28, 2026 /

Szia!

Nem tudom mire gondolsz ?

Én innen indulnék ;
https://www.portable-sun.com/blogs/news/multiple-charge-controllers...y-bank

De itt egy másik rajz is;

S a You tubon Mikrosilver régebbi videóit érdemes megnézned.
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 28, 2026 /

Idézet:
„De itt egy másik rajz is;”
Ezt a megoldást hogyan lehet alkalmazni különböző napelemek esetén úgy, hogy nevezett szerkentyű egy minden egyben doboz? Benne van a töltésvezérlő, BMS, akku, inverter is. Ha az egyik napelem többet termel, akkor az akkucsomag fele fel lesz töltve, a másik fele nem annyira?

A doboznak van egy, azaz egy darab PV/Car bemenete.

Én úgy látom, a napelemeket úgy lehetne összefésűlni, hogy mindegyik napelem egységből 12 V-os feszültséget állítunk elő, azokat már könnyen lehet közösíteni és mehet a PV/Car bemenetre. Igaz, a használati utasítás is lassú folyamatot ír ebben az esetben.
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 28, 2026 /

Szia!
Ilyet nem próbáltam még ki---val.szegg nem is fogok.

Erre nincs válaszom.

De ilyet már javitottam;
Ne kérdezd meg ki tervezte -mit gondolt-hányan, hányszor javitották --az átkötésekkel jelzett részek kiszedésével megjavult.=működik.

0.jpg

Igen, a PV és az autós töltés ugyanarról a csatlakozóról van megoldva. 24V-ról max 240W-al tud abban az esetben tölteni.
Lehet 24V-os vezérlő kellene? Az elő tud állítani nagyobb feszt mint a napelem által kiadott?

Nem, ne keverd! Nem 12 vagy 24 V-os vezérlő (töltésvezérlő) kell neked, hanem több olyan tápegység, ami a napelemek feszültségéből fix 12 vagy 24 V-ot állít elő. Ezeket a fix feszültségeket lehet közösíteni.

A gond az, hogy így még rosszabb lesz a rendszer hatásfoka. Amit az extra napelemekkel nyersz, azt a többszörös konvertálással kb. el is veszíted. Ez az ára annak, ha mindenféle feszültségforrást akarsz közösíteni, elöször valahogy közös nevezőre kell hozni őket.

Vannak olyan DC-DC konverterek, amelyek nagyobb feszültséget elő tudnak állítani mint amennyit kapnak. Viszont, ami a kimeneten megjelenik teljesítményként, azt a bemeneten bele is kell "pumpálni", hozzáadva még a konverter veszteségét is. Nincs ingyen vacsora az elektronikában (sem).

Az továbbra is érdekel, miért kell egy nap alatt feltölteni, miért nem jó több nap alatt elintézni.

Itt írtam.
(#) Bakman válasza szili83 hozzászólására (») Júl 29, 2026 /

Olvastam, csak nem értem. Ha a 200 W-os napelemmel 0.3 - 0.4 kWh jön össze naponta, akkor kb. négy nap alatt felölti a dobozt. A kérdés igazábol az, hogy miért akarsz a feladattal végezni egy nap alatt.
(#) Atis57 válasza szili83 hozzászólására (») Júl 29, 2026 /

Szia!
Az Áramütés ellen , hogyan védekezel?
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem