Fórum témák
» Több friss téma |
"Én azért szeretem a toroid trafót. Ha lehet, magamnak tekercselem. Másnak soha, csak ha nagyon kedves barátom."
Én senkinek. Ami van, azt is szívesen eladom, gyári EL84 PP-hez kiváló, német erősítőbe volt. Se toroid, se hiperszil. Persze, ha lámpához kell, rendben, erősítőbe csak ujjgyakorlatként, valamennyire jó lehet alapon... (Nekem az EI GOS a Szent Grál, mint a bajai halléhez a gyufatészta.)
Ha ez vígasztal, az összes toroid és hiperszilnek hívott (tekercselt majd vágott) mag GOS vas (CRGO azaz hidegen hengerelt szemcseorientált), sőt ebből a szempontból jobbak is mint az EI, ugyanis a szemcseorientáció a speciális megmunkálás folyamán (hengerlés, nyújtás) alakul ki, azaz egy irányban (hosszában) a lemez mágneses tulajdonságai sokkal jobbak lesznek mint keresztirányban (merőlegesen).
A tekercselt magnál, akár toroid akár vágott mag, a mágneses erővonalak egy irányúak, viszont az EI esetében a sarkoknál el kell fordulniuk a lemez hengerlési irányára merőlegesen. Ehhez még hozzájönnek a mechanikai stresszből (a lemez vágása, préselése) adódó hibák ami miatt belső feszültségek és kristályszerkezeti hibák lesznek a lemezben. A hőkezeléssel ezeket a hibákat korrigálják, hogy ne maradjanak a lemezben belső feszültségek és álljon vissza a lemez optimális mágneses tulajdonsága. A katalógus adatokból is kikövetkeztethető ez az, minél jobb egy vas annál jobban gerjeszthető a belőle készült trafó, a Waasner EI GOS úgy 1,5 T-ig míg egy jobb toroid akár 1,85 T-ig is. Kínából fillérekért lehetne venni bármilyen trafólemezt (akár hőkezeltet is) csak hát a minimális rendelési mennyiség 1-2 tonna.
Tudom az előnyeit az összes többihez képest, elfelejtettem azt is megírni, hogy a hifire vonatkoztattam a megjegyzést. Már csak ez érdekel trafókat illetően.
Hiperszil és toroid magokat a tolnai gyárban követett eljárásokat illetően vannak ismereteim, közeli rokonom végezte a munkálatokat, hőkezelés, vágást, mágneses, gerjesztési méréseket. Ui: Látom, mégis csak említettem, vagyis kizárólag hifire értendő a magánvéleményem. A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2026
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

(Nekem az EI GOS a Szent Grál, mint a bajai halléhez a gyufatészta.)