Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Be van téve a rádióm a villanyóraszekrénybe, a lakás földelőszondája a föld, s a ház két oldalán futó ereszcsatornát összekötöttem, egy vékonyka rézdróttal, dupla hosszt remélvén. A terjedés hol ilyen, hol olyan. Mostanában megint jobb, de volt hogy sokáig nézegettem hogy mit rontottam el hogy ennyire semmi, vagy valami elvált? De nem. DX vételeket keresek. Július 12.-én éjjel elég jó minőségben a Polski 1 szomszédságában jött pl. (rá is tettem az erősítőt!
) a 252Khz.-en lévő Algír Chaine 3 rádió! ,ami érdekes francia zenét tolt. Onnan tudom hogy az volt ,mert bejöttem, és gyorsan keresgélni kezdtem, végigjártam az online adásokat JIL FM, Algír 1-2-3.. hopp.. Algír 3 ugyanaz! Azóta egyik nap sem hallom, csak a bivalyerős lengyel adást alatta. Napközben semmi, egyik kondenzátorvégen se. Ahogy elkezd lenyugodni a nap jönnek a szláv istentiszteletek, és miegymás. Éjjelente van hogy kiabál valami angol adás. Amerikai zenékkel. Ha jobban tudnék angolul már tudnám, mert bemondták hogy mi az, és hogy hány kilohertz.-en ad.Mind fading, a lengyel, román,és az Algír sem az volt , azt egész éjjel lehet hallgatni stabilan. A hozzászólás módosítva: Csü, 21:22
Szia!
Ha fadinges ---akkor éppen annyi neki. A stabil adásokat az antenna csatoló kondival tudod jelentősen befolyásolni. PL; egy zebra csikos kisérleti panelre raksz 6-10db kondit 33pf .......1nF ig . vagy----- kettős forgó 1)sorbakötve 2) 1db használva 3) 2db párhuzamosan. Az a lengyel adó nem 225kHz-n van? Helyszín: Solec Kujawski, Lengyelország Frekvencia: 225 kHz Hullámhossz: 1333 méter Műsor: Program Pierwszy Polskiego Radia (rádio 1 ) Teljesítmény: 1200 kW / 700 kW Tornyok magassága: 330 és 289 méter.
Szia!
Legutóbbi érdekes eset; a hordozható földelésem 2db 70cm-es betonacél --25cm nél 1-1 taposóval. A kettő közötti szigetelt villanyszerelési huzalra akasztom fel a detektoros L alakú fémlemez tartóját. Az antenna egy fára feldobott 2-5m huzal.(csuzlival telepitve ) S ha az antenna -föld vezeték helyétt felcserélem ---Akkor sa "földelés csatolását változtatom" a forgóval. A Bükk hg. magasabb részein sokkal jobb vételt ad,mint forditva. Ezt ismered? https://www.asiawaves.net/longwave-radio.htm
"Kondiparkot" ki fogom próbálni. Jelenleg kondi nélkül (csak a csupasz drót). 33, 47, és 110pF.-os kivezetésekre tudok csatolni. A napelemes kis erősítő nagyon jól működik rajta, a lemenő napfényben, illetve annak indirekt fényében is nagyon szépen dolgozik. (Pedig akkor már érződik hogy halk, s ugyan nem mértem meg ,de másfél voltnál nem szolgáltathat úgy többet, de még dolgozik.) Az éjjeli "őr" egy zseblámpa, vagy ha nem akarom bevilágítani, akkor egy 9V.-os elem. Az természetesen küldi neki, valamikor rendesen letéve is hallom a dumát, zenét, a telefonbetétből készített fülesen. Ha ezt az előerősített hangfrekvenciás jelet továbbküldöm egy pici erősítőbe, hangosan is meghallgathatok bármit. Igen a Polski Yedenka (lengyel 1) rádió a forgó alsó koppanásánál szól a legjobban, duma, foci, meg lengyel zenék, az 225Khz-en ad. De 252Khz!
Szinte csak hozzá kell érni a forgóhoz, s ott van "felette" (ha éppen jók a terjedési viszonyok), az pedig az Észak-Afrikai Algír Chaine 3. (franciául beszélnek rajta, beledumál a zenébe is a műsorvezető.)
Az ilyeneket is úgy kipróbálnám. Van lakkozott tekercselőhuzalom, csak körbe kell szaladni vele valahol, vagy ahogy te csináltad , fellőni valamivel egy fenyőre pl a debreceni nagyerdőn.
A föld, s antenna felcserélgetése is jó ötlet. Van hogy mást fogok úgy én is. Nem ismertem ezt a kigyűjtött táblázatot, de hasonlót találtam. S bizony ott van 1000kW a lengyel, (most hallgattam épp bele, nagyon jól szól most, a forgó koppan, tök jó zene megy rajta! Felette a Kossuth nyomakodik. ), Az Algír 1500/750kW, amikor hallom biztosan az 1500kW.-os adót hallom, nagyon messze van az. Mongóliára pedig esély nincs a 75kW nagyon karcsú a távolságokat tekintve. A többi is érdekes lenne, de ahhoz már 225kHz alá kell menni, úgy látom vannak ott 1-2000kW.-os adók. Amik már vélhetően szépen vehetőek lennének. S ott a Chaine 1. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

) a 252Khz.-en lévő Algír Chaine 3 rádió! ,ami érdekes francia zenét tolt. Onnan tudom hogy az volt ,mert bejöttem, és gyorsan keresgélni kezdtem, végigjártam az online adásokat JIL FM, Algír 1-2-3.. hopp.. Algír 3 ugyanaz!