Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Mobiltelefonok (okos és nemokos) tulajdonságai, vásárlás
Témaindító: Skori, idő: Aug 29, 2026
Témakörök:
Meglátjuk elfér-e egy ilyen téma itt. Arról lenne szó, hogy a mai mobil telefonokbankben milyen kijelzőket, és egyéb hardvereket használnak, ezeknek milyen pozitív/negatív tulajdonságaik vannak, milyen szolgáltatásokat tud egy egy típus.
Továbbá konkrét típusokról szeretnék beszélgetni, hogy melyik ajánlott, vagy éppenséggel nem ajánlott vétel. Kicsit aktuális nekem ez a téma abból a szempontból is, hogy a jelenlegi telefonom vízbe került, és azóta meg se nyikkan... Szóval vennem kéne valamilyet, de kissé tanácstalan vagyok, ugyanis az előző telefonom (xiaomi redmi 4x) közel 10 éves volt, és azon kívül, hogy kissé viseletes volt már jól működött (eddig). Amit látok, hogy a mai telefonok "hatalmas tepsik" a régi telefonomhoz képest, aminek nem igazán örülök.. de ez van. Szóval ki mit ajánlana, milyen telefont vegyek (és hol)? A szempontok: - nem érdekelnek a játékok - neten böngészni viszont fogok vele, tehát legyen elfogadható sebességű - legyen strapabíró, ne kelljen hímes tojásként bánni vele - nem lenne baj ha valamilyen mértékben vízálló lenne - elsősorban újat vennék, (de esetleg újszerű, és jó vétel is szóba jöhet) - fényképezés/video: nem érdekelnek a megapixelek, de azért legyen értelmesen használható. - nem baj ha nem fogy el a tárhely - több app is futna rajta, néhány egyszerre is (DS file, wireguard, KRÉTA, böngésző, viber, telegram, VLC) - ne legyen túl szigorú, szeretnék nyugodtan, fájlból is offline telepíteni adott esetben, - azt mondják manapság esélytelen, de a régi telefonom tudta rögzíteni a beszélgetéseket....
Ami lemaradt:
- hosszú akku-idő: nem lenne baj ha nem kell nagyon sűrűn tölteni Márkák amiket eddig ajánlottak: Xiaomi, POCO Amit kerülnék: Sansung. Feleségemnek samsungja van és míg a xiaomi nekem kézreálló volt, addig a samu nagyon nem... A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2026
Az adatok nem kellenek a régi készülékről? Mert akkor egy ultrahangos mosást meg lehetne próbálni, illetve átmelegíteni, meg átmérni, hogy esetleg mi zárlatosodott be rajta. Az akkuja valószínűleg alulmerült, de labortápról felhúzható.
A többihez nem tudok hozzászólni mert alapvetően nem foglalkozom telefonokkal.
Nem a legújabb, de "combos" teljesítményben és karcsúbb (és vékony) az átlagnál. Nekem tettszik a Xiaomi 11 Lite 5G NE 256GB 8GB RAM Dual mobiltelefon. Egy ismerősöm "levetett" készülékét raktam rendbe saját részre...
Van mentésem a régi telefonról.
Most ilyen Ulefone strapatelefonokat is nézegettem, engem nem zavar hogy vastagok, cserébe jobban bírják a strapát. Bővebben: Link Bár nem tudom, hogy nem lenne-e túlságosan kínai... Bár a Poco és a Xiaomi is kínai, erősebb proci szebb kijelző, de sérülékenyebb, rövidebb üzemidő. Mondjuk a régi telefonomhoz képest mindegyik egy "atomerőmű". Szóval egyelőre tanácstalan vagyok, lehet, hogy választok valamit, aztán ha nem válik be, akkor legfeljebb visszaküldöm...
Ha nem haragszol "csak" általánosságokat fogok, illetve saját tapasztalatot megosztani :
Régi telóm Xia** redmi 9, élt vagy 7 évet ... Új Xia** A5 - ajándék (lónak ne nézd )Processzor ahhoz képest, hogy a régi egy felsőbb, az új meg egy alapabb készülék, sokkal gyorsabb ... Akku: a régi kezdetben tudott 1-2 napot, az új (nálam) simán elmegy 4-5 napot is ![]() Kijelző - egy vacak, fakó, olcsó érzetű... "OP"rendszer : Andoid 10 -> Android 15 Utálom, mindent jobban akar tudni, mindent be akar állítani helyettem. Ami régen 1 simítás volt, ma legalább 3 tappintás - biztonságra hivatkozva ... Szintén biztonságra hivatkozva nem hajlandó a régi töltővel tölteni - csak 500 mA-rel - pedig elvileg 15, vagy 20 W gyorstöltést is tud ... Összességében tapintásra, kinézetre olyan mint egy játéktelefon ... Nekem nagyon nem tetszik, túl csicsa, túl színes, túl sok mindenbe bele akar szólni ...
Xiaomi / POCO esetében készülj fel az első küzdelemre (meg a nagyfrissítések után ismét), amikor nekilátsz a reklámokat kigyilkolni belőle. Én sikítófrászt kaptam mikor az öcsém xiaomi telefonja a kezembe került és a beépített saját fájlböngésző indulás előtt már dobta a reklámot, meg menet közben is egy csíkban folyamatosan ment. Van a youtube-on videó róla hogyan lehet kikapcsolni, eltart egy darabig.
Én egy ideje Honor készülékeket vettem magamnak, a 8-as után lett egy 50-es, majd most 70-est nyúzok és piszok kényelmes. Persze az ára miután megvettem, nagyon gyorsan elszállt az egekbe és azóta talán már nem is kapni ezt, de testvérkéiből van rengeteg. És igen, gugli szolgáltatások ismét működnek bennük. Két barátomnak is ZTE nubia focus 5G telefont vettünk, bár a kijelző nem fullHD, de ezt használat közben nem vették észre. Fürge és tényleg jó képeket készít. Hangminőségre se volt panasz. A régi telefonról átvinni az adatokat a beépített alkalmazásával ez is át tudta (az egyik Samnsungról ment, a másik Xiaomiról) és szépen magyarul vezetett végig a lépéseken. Ha egy lelki összeghatárt mondasz, akkor abban az ársávban tudunk találni szerintem neked megfelelőt. A honnan kérdése meg - árukereső... Van pár nagyobb bolt, de árukeresővel be lehet lőni pár típust az adott ársávban, aztán lehet nézni hol mennyibe kerül. A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2026
...és hogyan "gyilkolod" ki azokat? Nekem a Redmi 3C, Redmi 5, Redmi 9A (ez egy csigasebességű volt), Redmi 11 Lite 5G, Redmi 13C telefonokkal semmi ilyen gondom nem volt...
Míg a haverom zsír új Galaxy A57 5G telefonjára ha a Chrome app települ, 5-20 mp-ként chipognak a reklámértesítések...csak a samu böngészője használható normálisan. Sejtésem sincs miért, talán a felnőttartalmak nézegetésének melléktermékei lehetnének, de a srác tagad... A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2026
Bővebben: Link
A chrome és más böngésző is akkor csipog folyamatosan, amikor értesítéseket küldözgetnek a különböző oldalak. Ezeket külön ki lehet kapcsolgatni, de rém utálatos dolog. Még csak felnőtt oldalak nézegetése se kell hozzá, elég némelyik portálon rányomnia, hogy persze jöhetnek az értesítések, onnantól folyamatos lesz a csipogás...
Ami eszembe jutott: Honor-t (90, kártyás bővíthetőség nélkül, viszont 512 GB belső memóriával) és hasonló készülékeket (amikbe nem lehet memóriakártyát tenni) nem javaslok megvásárlásra mert vagy folyamatosan van róla biztonsági mentés, vagy hatalmas adatcsapdává válik mert nem minden tel. tud USB OTG-t, hogy a mentéséhez külső drive-ot lehessen rá csatlakoztatni.
A másik fele (szubjektíven), hogy ami Samsungon megszokottan működik, az a Honoron horror mert semmi sem teljesít úgy, pl. Bluetooth kiegészítőkkel inkompatibilitási problémák hegyekben.
Milyen bluetooth kiegészítőkkel vannak inkompatibilitási problémák? Ezt komolyan kérdezem, mert én nem tapasztaltam ilyet egyáltalán. Se a bluetooth távirányítós kisautókkal, se a TUYA cuccokkal (hőmérők, fogyasztásmérők, kapcsolók, ...), se robotporszívóval, se kamerával, se kihangosítóval (autós, hordozható hangszóró, vagy füles) nem volt még olyan gondom, hogy ne működtek volna. Az OTG funkció hiányát se vettem észre egyiknél se (pedig különböző kamerás kiegészítőket szoktam rájuk dugdosni).
A mentés hiánya az valid opció, viszont az bármelyik készülékre és gazdájára igaz, ha nem így lenne, nem lenne nálad a céges telefonom
Xiaomi / POCO esetében még egy apróság van, ami kellemetlen lehet. Amikor képeket/videókat törölsz a telefonból, hogy helyet szabadíts fel, akkor valójában nem töröl a készülék, csak rejtett fájlt csinál a törlendőből (eléjük tesz egy pontot, ezzel jelezve, hogy rejtett). Ráadásul ezeket később se üríti, s a "telefonkarbantartó" alkalmazása se foglalkozik velük. Ennek örömére simán meg lehet tölteni a készüléket úgy, hogy azt hiszed te rendesen törölted a dolgaidat. Megoldásként vagy gépre kötöd és úgy törlöd, vagy a fájlkezelőjében a rejtett elemek megjelenítését be kell kapcsolni és onnan.
Megpróbálok egyben reagálni. Köszönöm a tippeket mindenkinek. a reklámokat mindennél jobban utálom, úgyhogy xiaomi kilőve, nem akarok ilyesmivel kűzdeni... Kölcsönbe kaptam egy régi Honor-t, amíg veszek másik telefont, egész használhatónak tűnik.
Sok-sok órát túrtam az internetet, meg kérdezgettem az AI-t, adatokat gyűjttettem vele. Rákattantam ezekre az ún. strapatelefonokra, hogy hiba volt-e, egy kevésbé elterjedt kínai márkát választani, ráadásul sokkal drágábbat mint terveztem, az nemsokára kiderül. A kínai Ulefone almárkája Rugone megjelent egy olyan telefonnal ami vízálló, ütésálló (egy youtube videóban sarat, dobálást, magasnyomású mosót is kap), kivehető ill. cserélhető az akksija, és kapásból két akkut adnak hozzá. Ráadásul az egyik webshop-ban akciós volt, nagyon jelentős árkedvezménnyel... Szóval ha megérkezik, akkor majd beszámolok róla (legrosszabb esetben elállás lesz, de azért remélem, hogy nem): Bővebben: Link - YouTube
A "sarazós videó" linkje lemaradt: Bővebben: Link
Ha szigorúan nézem akkor a részemre nem igazán gyártanak már manapság telefont. A Redmi Note mint telefon nagyon jó lenne úgy egyébként, ha az ember magával tudná vinni. Talán télen, kabát zsebben esetleg, de rövidnadrág zsebében nem fér el, plusz a súlya még a nadrágot is lehúzza az emberről. Nem értem, miért nem lehet értelmes hardverű telefont mondjuk 4,5 colosban gyártani.
Ami a Note-ban nem tetszik, hogy nem lehet kizárólag 2G-re állítani, és a 4G az meg itt nálunk vacakol, van hogy egész jó, van hogy elmegy a térerő és szakadozva halljuk egymást (2026 ).Van egy 4 colos Blaupunkt nevű telefonom, az új ára 14 ezer forint volt, annak a mérete és a súlya is tökéletes, nade a hardver az kb. a semmire sem való kategória, és még halk is, városi zajban ki kell hangosítani még a fülhöz emelve is ha hallani akarom mit mond a másik.
4,7"-os strapatelefon: ULEFONE ARMOR MINI 20T PRO 5G
- Kicsi (bár vastag , ami nálam inkább előny lenne mint hátrány) 134mm 64mm 25mm - Vízálló IP68 IP69 - Törésálló - Hőkamera - 32 MP előlapi kamera • 50MP hátlapi kamera - 5G/LTE - Infra távitrányító - 500lumenes zseblámpa - stb Nézegettem ezt is, mert ez még könnyen zsebre tehető méret.
Szia! Nekem a Honorral semmi bajom. Most Honor 90 lite van. ( előtte talán talán Honor 8 A lehetett? Most az a GPS az autóban egy IGO-val. ) Tárhely nekem elég. Nem hiányzik a mikroSD hely. Ebben 256GB van, de most két év után is szabad 203GB. Gyors ( 8GB RAM) Szép képeket csinál. OTG-t is tudja, USB-C-s pendrive működik, sőt más készüléket tud tölteni is, tud 5V-ot kiadni. Ujjlenyomat olvasója is tökéletes. Képeket kábellel szokom átmásolni PC-re, mert a Bluetooth lassú.
Minden attól függ, ki mire használja.
Valami okosóra volt, ami sehogyan sem akart hívást jelezni vele. Nem tudom belinkelni mert minden linkre system error-t ad az Aliexpress (ilyet se láttam még, ).
Az azért elég kínos, ha pont a híváskijelzés nem működik (lásd az eggyel fentebbi válaszomat).
Mondjuk én honor band 3-at használok, nem valami himihumi noname kínait, azzal remekül működik. Jó, ez is kínai, meg csak félig noname, de még mindig hetekig bírja az akksija
![]() Okosórákkal, sőt vércukormérővel egyébként tapasztaltam hasonlót samsung és iphone telefonnal is. Kis kolléga szívott vele rengeteget és hiába a több százezer forintos készülék, csak nem működött. Pedig a GCM nem ártott volna, ha időben jelez neki, meg a trendeket ki tudja olvasni... Erről jut eszembe, hogy a lidl féle vérnyomásmérővel is simán ment az összehangolódás. Ezeknél inkább szoftver kérdése a dolog, nem hardver. Ha túl új android van rajtuk, akkor simán lehet, hogy már a készülék saját szoftverét nem kínálja fel a play áruház, s megy a szívás, keresgélés, apk-ból telepítés. Wifi kamerával jártam így, hogy a saját szoftvere csak apk-ból megy már fel (XDV360). 404-es hiba azt jelenti, hogy az oldal nem létezik. Előfordul korábban vásárolt termékek esetében, hogy már nem azon a linken van, ugyanannál az eladónál se. Mostanában a pár hónapos vásárlásoknál rendszeres, mintha változtattak volna a linkelésen.
Ahogy mondod, folyamatos cukorszint figyelő.
Ulefone RugOne Xever 7 Pro 5GVégül sikerült telefont választani, és meg is érkezett a fenti típus.Azért volt bennem némi aggodalom, hogy egy kevésbé elterjedt kínai telefont válasszak, ráadásul a RugOne az Ulefone "almárkája" és a Xever 7 az első telefonjuk. Akkor miért ez? Ebben több dolog motivált: - Az előző telefonom vízbe került, és ez lett a veszte..., eldöntöttem, hogy a következő vízálló lesz - Sok telefon olyan vékony hogy alig lehet megfogni, és vigyázni kell rá, mint a "hímestojásra". Ez mindig is zavart. Az Ulefone robosztusabb telefonjai pont ezért tetszettek meg. A kiválasztott típus még éppen elfér az övtáskám erre szolgáló részében. - Kivehető az akkuja, sőt mindjárt 2db akkut adnak vele (2x 5500mAh), és a kivett akku külön is tölthető (töltő is jár hozzá). ráadásul mindez hot-swap, azaz nem kell kikapcsolni a telefon akkucseréhez, ugyanis egy 3 perces puffer-akku is van benne, ami a csere alatt fenntartja a telefon működését. - Manapság kb középmezőnynek számító hardver (van amiben gyengébb van amiben erősebb): 12Gb RAM, 512Gb háttértár, 6,67" / 120Hz amoled kijelző, 8 magos porci (2x2.5 GHz Cortex-A78 & 6x2.0 GHz Cortex-A55), 50Mpx hátlap kamera 64Mpx hátlapi éjjellátó kamera Flir hőkamera - IP68, IP69K és MIL-STD-810H - ténylegesen vízálló Majd pedig a tapasztalatok: elsőre szimpatikus darab. Nem annyira brutális tégla, mint az Ulefone többi készüléke (némelyikben 10...22...30Ah-s akku van), de azért az átlagosnél jóval robosztusabb darab. A szoftver: Android 15, gyakorlatilag olyasmi mint a többi telefon. Maygar nyelvvel sincs semmi gondja. A régi androidhoz képest meg kell szokni pár dolgot, de ez nem a telefon hibája. Mint telefon jól viselkedik, kellő hengereje és hangminősége van. Kellemes meglepetés: alapból lehetővé teszi a beszélgetés rögzítését. Elvileg ezt már kitiltották az androidból, de itt beszélgetés közben megjelenik egy rögzítés gomb, ami szépen teszi is a dolgát, ahogy kell. Nekem a hőkamera ujdonság, és baromira tetszik, még csak nem is játék kategória, akár lázmérőnek is jó. Nagyon kicsi hőmérséklet különbségeket is észlel, és a kontúrokat a normál kamera alapján kiegészíti. A kiírt hőmnérséklet is hihetőnek - sőt egész pontosnak tűnik. Bővebben: hőkamera foto Fotó, video: átlagos ami a kategóriájának megfelelő, nyilván nem olyan mint egy drágább iphone, de a régi telefonomnál drasztikusan sokkal jobb. Éjjellátó funkció, ez egy infra érzékeny, fekete-fehér kamera, és IR ledeket használ. Teljes sötétségben is képes értékelhető fotót vagy videót készíteni. Rengeteg egyéb dolgot tud még, ami szinte felsorolhatatlan, pl. butális fényerejű zseblámpája van (szabályozható a fényereje), meg valamiféle bekapocslható offline kommunikáció is, még nem próbáltam. Ja igen van pl. infra távirányító is, tudom vele a TV-met is vezérelni (hasonmló megoldás mint ami a régi xiaomi telefonomban volt). A képernyő szuper, bármilyen szögből jól olvasható, és az automatikus fényerőszabályzó is szinte észrevétlenül (és nagyon jól!) teszi a dolgát, azaz alkalmazkodik a környezeti fényhez. Telepítettem további szoftvereket, az alábbiak biztosan jól működnek rajta: - Viber - Telegram - KRÉTA - Wireguard VPN - Speedtest.net app - Eduroam wifi app - X-plore és Solid Explorer (ezeket főleg az SMB elérés és az FTP szerver miatt tettem fel) - VLC player - Facebook, Mesenger - WiFi amalyzer Összességében idáig kimondottan tetszik, bár ezek csak 1 napos tapasztalatok. Akit érdekel a dolog: rengeteg teszt, leírás, video van róla a neten (másnak is feltűnt úgylátszik) érdemes megnézni, ha valakinek nem a csúcs hardver, hanem a strapabíróság a fontosabb. A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2026
Szia!
Ára ennek a strapabírónak? És olyan kérdés, hogy a gogle pixel 8-ast lehet-e googlementasíteni?AI mondta, de már nem hiszek,mert többször be akart csapni,és észrevettem. Így már eleve reklám mentességet is eredményez, és nem gyűjti az adataimat, nekem ez is fontos lenne...
Bővebben: Link Ezt vettem, akkor éppen a notebook.hu-n volt akciós áron. De meglepően széles választék van Ulefon-ból, tudás ill. paraméterek, és árkategória tekintetében is. Van aki szereti, van akinek meg nem jön be, mindenkinek más szempontjai vannak.
A google telefonjait nem ismerem, állítólag egész jók, de sem közvetlen tapasztalat, sem ismeretségi körből származó tapasztalatot nem ismerek. Viszont mindenki adatot gyűjt, és az android eleve a google operációs rendszere. Persze majd minden telefont lehet hekkelni, root-olni, és akár pl. eltávolítani róla a nem szimpatikus dolgok nagy részét. De szerintem csak azt az adatot nem tudják begyűjteni, ami nincs ott, ill. ami a telefonról nem érhető el. Ha ilyen aggályaid vannak, akkor "butatelefont" kell venni, és csak telefonálásra használni. Véleményem szerint bármelyik PC-s oprendszer megbízhatóbb mint a mobiltelefonok, ráadásul PC -re nagyobb választék van adatvédelmet is támogató szoftverekből, van hatékony reklámszűrő stb... Mobilon a kényelemért az adataiddal (is) fizetsz. Ha kordában tudod tartani, hogy miket tartasz a telefonon, az működhet, de ha mindent mentesz pl. a google felhőjébe, akkor gyakorlatilag mindent (is) tudnak rólad.. A hozzászólás módosítva: Csü, 23:34
Amúgy érdekes volt, hogy a chatgpt-vel gyűjtöttem adatokat különböző telefonokról, táblázatos formában, és próbáltam szűkíteni a kört, hogy melyiket is vegyem. Próbáltam ár/teljesítmény viszony szerinti rangsort felállítani, a saját szempontjaimmal súlyozva. A chatgpt pedig szólt, hogy a notebook.hu-n akciós, inkább ott venné meg... Szóval lehet utálni, meg szidni az MI-t, de ebben pl. a segítségemre volt - igaz, nem gondolkozás helyett akartam használni, hanem gyors és célirányos adatgyűjtésre.
A hozzászólás módosítva: Csü, 23:39
Tulajdonképpen ez is szersz(ám), amitmár meg' kőnetanúni (ősmagyar nyelvi fordulat) használni.
Idézet: Ezt én is pont ugyanígy gondolom, pl. nem is bankolnék soha mobilon. Nekem már eleve az sem tetszik, sem a mobilon sem a tableten (android), hogy hiába van rajta mondjuk ugyanúgy a google böngészője, teljesen más az egész, máshogy néznek ki az oldalak, sok funkció teljesen máshogy működik, illetve úgy összességében a windows-hoz képest olyan nekem az android mint egy ufó, teljesen átláthatatlan az egész. „Véleményem szerint bármelyik PC-s oprendszer megbízhatóbb mint a mobiltelefonok” Az AI (Gemini) pedig valóban óriási segítség szinte mindenben, napi szinten használom, aki fújol rá az kizárólag azért teszi mert nem tudja használni. Ráadásul pl. tableten még másnap reggel is tudom folytatni az előző napi beszélgetést ott ahol este abbahagytam. Ehhez az ulefone-hoz csak annyit tennék hozzá, hogy nekem ez még mindig egy brutál féltégla.
Ez ellen is kitalálták már azt, hogy bizonyos kedvezmények/juttatások csakis a mobilos applikációk használata esetén járnak... Rendelhetsz PC-s böngészőből is, de nem csökkentett áron.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

)
).