Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   339 / 340
(#) Sanyesz5 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 3, 2026 /

Próbálom kiszűrni hogy ez a probléma, vagy a gép, ha végképp elromlik akkor az lesz hogy saját magam összepakolok egy akkupakkot és azt kipróbálom sok lehetőségem nincs. Arra voltam kíváncsi hogy a bms szokott e meghibásodni, az akku sokat bír, bírja azt amit előírnak gyárilag egyébként.
(#) img válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 3, 2026 /

Szervusz!

Fotózd le az akku elektronikáját, hogy lássuk mivel állunk szemben!

Az Aliexpress-ről vett turbó ventilátoromnál kb. a 3. töltés után kirobbant az IP2326 töltésvezérlő IC-ből egy darab, kiszereltem az egész töltőáramkört (működik nélküle is) és kivezettem csatlakozókra a pólusokat, így bármilyen Li-Po töltőről tudom tölteni, aminek szabványos XT60-as csatlakozója van. Ráadásként utána "végtelenné" vált az üzemideje mert a még benne lévő töltőáramkör (inkább merítőáramkörnek hívnám) 2 nap alatt horpadtra szívta a celláit használat nélkül is, így viszont kb. 3-4x üzemidőt kaptam ahhoz képest mint amikor előtte frissen vettem le a töltőről.

Mivel a tiéd vízálló így lehet nem ez a megoldás, csak egy lehetőség.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2026
(#) Sanyesz5 válasza img hozzászólására (») Júl 3, 2026 / 1

Múltkor lebontottam a zsugorfóliát róla az a gond hogy a bms fejjel lefelé van, nem volt szívem elcsipkedni a fém szalagokat, majd ha eljutok odáig hogy vége akkor kibontom.
(#) uniman hozzászólása Júl 9, 2026 /

Luxtools Li-ion akku pin

LuxTools li-ion akku középső "C" jelölésű kivezetésének funkciója után kutatnék. Más akku használata esetén hogyan "cselezhető" ki ? Hátha valaki megoldotta...köszi. Az eredeti nincs a kezemben.
Lehet csak egy termisztor kivezetése?
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2026

3pin.jpg

(#) user1914 válasza uniman hozzászólására (») Júl 9, 2026 /

Vagy communikáció.
(#) uniman válasza user1914 hozzászólására (») Júl 9, 2026 /

...vagy "common", ami bármi lehet. Akár +5V is az akkuból. Csak még várok, mert nem akarom kinyírni a brushles motor vezérlőt, amelyre csatlakozik.
(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Júl 9, 2026 /

Még egy infót találtam a "com"-ról... 13 kohmos ellenállás át kapcsolódik egy tranyó bázisára. De ez az akku fogadó áramkörben van...
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2026
(#) user1914 válasza uniman hozzászólására (») Júl 10, 2026 /

Igen amit linkeltél ott a com az az egy vezetékes kommunikáció. Ott látható a két tranzisztoros illesztő. A gép lehet csak az ellenállást látva is elindul, de lehet igy túl lehet meríteni az akkut.
A töltő viszont már kell, hogy kommunikáljon.
Üdv. M.
(#) Suba53 hozzászólása Júl 17, 2026 /

IP2312 3A-es modul

3A-es töltő modul
Ismeri valaki ezt a SIGMANORTEC webáruházat?
Ingyenes szállítás, túl jól hangzik.
(#) Suba53 válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 17, 2026 /

Romániai, a szállítás nem ingyenes, csak egy összeghatár felett, de ez csak akkor derül ki, ha megrendelek valamit.
Maga a modul viszont ígéretesnek tűnik nagyobb kapacitású cellák töltésére.
Főleg ha több cella van fixen párhuzamosan kötve, így harmadannyi idő alatt tölt, mint a TP modulocskák.
(#) uniman válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 20, 2026 /

Nem értem...Ilyen az IP2326 IC-s töltőmodul. Az a 2312-es lehet. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2026
(#) img válasza uniman hozzászólására (») Júl 20, 2026 /

Nálam az IP2326 kb. 3.5 töltési ciklust bírt ki mert a negyedik közepén kirobbant egy darab a közepéből, pedig csak 1A-el töltött 2 cellát. Egy Aliexpress-ről vett "zsebtornádóban" (130 km/h X7 Super Fan vagy mi a neve) volt, utána kiszereltem és hirtelen megtáltosodott: az üzemideje vagy megháromszorozódott mert ez a "csoda" IP2326 nem meríti le álltában. Mielőtt kiszereltem belőle, teljes töltés után 3-4 nappal már nem indult be és újra kellett tölteni, most hónapokkal később is működik. Az akkuk pólusait és a balanszot kivezettem, külsőleg töltöm őket egy ISDT Q8-al.
(#) uniman válasza img hozzászólására (») Júl 20, 2026 / 1

Azért én kipróbálnám: Bővebben: Link
(#) Pali79 hozzászólása Pé, 10:12 /

9,6V NIMH akku kiváltása

Sziasztok!

Egy "törödés" igényes NIMH akkut szeretnék kiváltani valami normálisabb megoldásra. Gyárilag 8db "ceruza" méretű akku van sorba kötve a pakkban.
Tudnátok erre javasolni valami megoldást?
(#) uniman válasza Pali79 hozzászólására (») Pé, 10:24 /

A LiFePo4 akkumulátorcellák 3,2V vagy 3,3V-osak...
(#) Pali79 válasza uniman hozzászólására (») Pé, 10:58 /

Ó, szuper, köszi szépen!
Még az lenne a kérdés, hogy a régi töltőjével tölthető a pakk, vagy ahelyett is kell másik megoldás?
(#) Pali79 válasza uniman hozzászólására (») Pé, 11:58 /

Hát ez mégsem annyira jó altarnatíva. Az eredeti akkuk 2000mAh-ask voltak, ebben a méretben amit találtam LiFePo4-ben 600 mAh kapacitásút találtam. Ha ebből csinálok 3S2P pakkot, az akkor is csak 1200 mAh lesz. Az jóval kevesebb mint az eredeti.
(#) img válasza Pali79 hozzászólására (») Pé, 12:05 /

Szia!

Konkretizálhatnád, hogy mit jelent nálad a "törödés" igényes NIMH akku mert ha hagyományos Ni-MH cellák akkor kiválthatók LSD Ni-MH cellákkal is, amiknek az önkisülése jóval kisebb. Illetve meg merem kockáztatni, hogy az 1200 mAh-s LiFePO4 több üzemidőt tud, mint a hagyományos Ni-MH.
(#) Pali79 válasza img hozzászólására (») Pé, 12:22 /

Szia!
Vettem tegnap egy darut, ahhoz van egy távirányító, annak akkujáról van szó. Két darab van hozzá, már mindkettőben cseréltek cellákat GP ReCyko Pro 2000 cellákra. Az eladó elmondása szerint kb. egy éve tették le az egészet, akkor még jól működött. Most már halottak az akkuk.
Vannak régebbről 18650-es celláim, évek óta a használaton kívűl, de még mindig semmi bajuk.
Szóval erre gondoltam, hogy törődést igényel, mert ha egy évre el van téve, akkor annyi neki.
(#) img válasza Pali79 hozzászólására (») Pé, 12:27 /

A GP Recyko-knál elég magas a cellazárlatosodási arány: nálam pl. minimális használat után 12 cellából 6 elszállt, ami barátok közt is 50%. Tegyél bele eredeti Eneloop-ot vagy IKEA LADDA-t (bár azok is sűrűbben halnak mint az Eneloop-ok) és jó lesz. 2500 mAh-sat felesleges venni mert aránytalanul drágábbak mint a 2000-esek.

Fontos, hogy ponthegesztéssel rakd össze a cellákat (ha nem foglalatba kerülnek) mert a forrasztási hő károsítja őket és csökken tőle a kapacitásuk.
A hozzászólás módosítva: Pé, 12:30
(#) pipi válasza Pali79 hozzászólására (») Pé, 12:50 /

Simán megpróbálnám 2db vagy 3db soros 18650 akkuról.
A 2 li-ion kb 8,4V max, kérdés a távír milyen min. feszültségig működik.
A 8 cerka feltöltve 11.6V körül, az elektronika tuti kibírja helyette a 12.6V 3db li-iont.
Persze megfelelő balanszos töltőről külsőleg kell gondoskodni, vagy töltöd cellánként.
(#) uniman válasza Pali79 hozzászólására (») Pé, 14:24 /

Méreteket nem említettél, csak annyit, hogy "8db ceruza méretű akku sorba kötve"...na ez jó hosszú rudacska! Meg azt sem, hogy az akkupakk (ismeretlen méretekkel) helyébe be kell férnie.
De mivel nem játékdaruról van szó, én inkább "kiszállok". Ha valami baleset történne, az akkukat "babráló" könnyen megütheti a bokáját (börtön!?)...
Rendes gyári minőségi akkukat kell megvenni, a gyártó ajánlása szerint, és ha kell akár X havonta cserélni. Így nem megy senki a hüvösre...lehet nyugodtan aludni.
A hozzászólás módosítva: Pé, 14:26
(#) Pali79 válasza uniman hozzászólására (») Pé, 14:44 /

Csakhogy a gyártó már jó régóta nem létezik, az egész szerkezet 30+ éves, sőt, a távirányító nem is gyári. Gyárilag vezetékes volt, úgy lett ráapplikálva a rádiós utólag.
Az akkupakk 2×2×2 felépítésű, tehát mintha a fotón látható elemtartó lenne.

shopping.webp

(#) proli007 válasza Pali79 hozzászólására (») Pé, 15:21 /

Hello! Ez játék, vagy tényleg daru? Mert ha nem játék, akkor nem vicces egy ilyen távirányító.
(#) Pali79 válasza proli007 hozzászólására (») Pé, 15:34 /

Nem játék, valódi daru. 16 tonna vas + 12 tonna betonsúly.
A távirányító sem vicc, így lehet kapni szettben a vezetékes vezérlést hivatott kiváltani vagy, hogy a kezelőnek ne kelljen a kezelőfülkében tartózkodnia.
De azért ez nem atomfizika, csak egy akkuról van szó. Ha jó az akku akkor működik a távirányító, ha nem jó az akku, akkor nem működik az egész.
(#) Régi motoros válasza Pali79 hozzászólására (») Pé, 15:40 /

Mivel elmondásod szerint a távirányító is "hekkelt", kellene lenni rajta valami ajánlásnak arra vonatkozóan (ha máshogy nem típusszám alapján), hogy milyen tápfeszültségről üzemelhet.
Ha van valami tól-ig tartomány, mindjárt könnyebb dolgod lesz...

Ui.: Ha AA vagy AAA méretben kellene más kémiájú cella, azt nehezebb lesz azért beszerezni.
A hozzászólás módosítva: Pé, 15:43
(#) Pali79 válasza Régi motoros hozzászólására (») Pé, 15:44 /

A töltőből indultam ki, amire az van írva, hogy 9,6V 600mA. Illetve a régi akkut szétbontottam, abban 8db "ceruza" akku volt.
(#) proli007 válasza Pali79 hozzászólására (») Pé, 15:47 /

Én azért óvakodnék mindenféle munkától/átalakítástól. Nem véletlenül van emelőgép felügyelet és hatósági vizsga. Ilyen gépeken végzett bármi nemű munka joghatással járhat.
De én ezt csak kizárólag jóindulatból mondom, az atomerőműben a daruk biztonsági berendezései hozzánk tartoztak..
(#) Pali79 válasza proli007 hozzászólására (») Pé, 16:11 /

Ez nem biztonsági berendezés, csak a gombok nem egy vezeték végén vannak, hanem egy rádiós távirányítón. Ezzel igazából sokkal biztonságosabb a kezelés, mert oda áll az ember ahonnan jól látja a műveletet és nem kell sokszor vakon daruzni.
(#) uniman válasza Pali79 hozzászólására (») Pé, 16:11 /

A rádiós vezérlő gyártója most is létezik: https://www.loefflerbaumaschinen.de/nbb-joystick-sender-nano-minor-...age=de
Következő: »»   339 / 340
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem